Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЛЮБИТЕЛИ НА КУЧЕТА - 59 тема

 • 42 083
 • 731
 •   1
Отговори
 • на морето
 • Мнения: 103
ТЕМА , ПОСВЕТЕНА  НА  НАШИТЕ  ЛЮБИМЦИ 


               
   


 
  ЛЕКСИКОН
за домашните любимци на участниците в темата

                           


ОТГОВОРИТЕ

 
               

Куче  на темата

Добре дошли на новите бебета -попълнения на групата ни Hug


Арти на    ralnik


Фрея  на  ФреяТара на Sparki


     

     
   

Скрит текст:

   
1. Моят живот трае от 10 до 15 години. Всяка раздяла с теб ми причинява голяма тъга. Помисли за това преди да ме вземеш.

2. Обичай ме такова,каквото съм, защото ти си ме избрал. Аз нямам възможност да избирам приятелите и господарите си.

3. Дай ми време да разбера какво искаш от мен, когато ме възпитаваш. Преди да ми се скараш, изпитай себе си - може би аз не разбирам какво искаш от мен.

4. Обичаш ли ме аз живея от твоята любов.

5.Недей да ми се сърдиш и наказваш.Ти работиш, имаш приятели и развлечения, а аз имам само теб.

6. Говори ми. Може би си мислиш, че не те разбирам, но аз зная какво мислиш и чувстваш.

7. Не зная какво е отмъщение, но знай,че не забравям как постъпват с мен.

8. Помисли преди да ме удариш, защото аз мога и да те ухапя. Въпреки че няма да го направя.

9. Не ме взимай като играчка, докато съм малко и сладко кутре, а като порастна да ме изхвърлиш, защото моята любов към теб не зависи от възрастта ми.

10. Грижи се за мен като остарея, остана без зъби, оглушея, ослепея. Ако много страдам-изпрати ме ТИ да си ида достойно от живота.

11. Не казвай: ”Аз не мога да направя това”. С теб всичко ми е леко. Нека това бъде твоята отплата за моята вярност и нашата красива младост.

12. Когато вече ме няма, недей да тъгуваш, а си вземи друго куче и го обичай така, както си обичал мен.Необходима и полезна информация преди да си вземете куче
Скрит текст:

                                         1. Преди да вземете домашен любимец , независимо какъв ще е той , помислете и се информирайте !   

Съжителство с домашни любимци
                                                                                           
                                      2. Домашни любимци от Зоомагазини или  по обяви  - решението е ваше , но преди това вижте какво подкрепяте :


http://www.humanesociety.org/issues/puppy_mills/

КУЧЕ ОТ ЗООМАГАЗИН

ИСТОРИИ НА КУЧЕТА РОДЕНИ ВЪВ ФЕРМИ И ПРОДАДЕНИ ОТ ЗООМАГАЗИНИ

СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

ПОКУПКА НА КУЧЕНЦЕ-БЪДЕТЕ НАЩРЕК!

ПОТРЕСАВАЩИ СНИМКИ НА КУЧЕТА ОТГЛЕЖДАНИ В ЗООФЕРМИ

                                      3. Домашни любимци от лицензиран развъдник  :

!   Лицензирани развъдчици в България могат да бъдат открити, когато се свържете с представител на съответния клуб за породата.
Пълен списък и телефони за контакти има към сайта на
 Кученцето вече е при вас ?  Честито ! Цялата следваща информация е за вас   

Но като за начало малко хумор с голяма доза истина : ,

Пособие за начинаещи стопани

Скрит текст:
1. Ще живеете без почивни дни. Този цикъл никога не свършва. Вие никога няма да се отпуснете. Сутрин и вечер Ви чака разходка. Целогодишно и дори сутринта на 1-ви януари. Няма да можете да отидете в командировка и в отпуск. Животът Ви се превръща в две мероприятия: Разходка и Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. Хранене. Разходка. При това се подразбира, че разходките ще са дълги и пълноценни, интересни и бодри, със задължителни енергични обследвания на околността, хората, кучетата, децата, котките, шумящите пакети и открити шахти. Ще си отработите реакция, ще намразите хората и кучетата

2. Ще намразите също и студа. Както и жегата. Да не говорим за дъжда и кишата. Целият календар ще Ви минава пред очите. Списание "Млад натуралист" ще бъде готово за много пари да купи вашите наблюдения върху природата. Армията на спасението за още повече пари ще бъде готова да купи вашите дрехи за разходка а-ла куртка и стари маратонки. И идиотските шапки! Вие ще се научите да се утешавате сами, че "затова пък ми е топло и не ми подухва, а в тъмното така или иначе нищо не се вижда".

3. Забравете за купоните, клубовете, нощните гуляи и спането до насита. Сега е по-важно, не кой коняк да купите, а в колко часа за последно е пишкало вашето куче. И ако стигнете до критичната точка от 12 часа, то вас няма да ви спаси дори и харакири. Затова имайте съвест. А пияни хора ние не обичаме. И от цигарения дим кихаме и гледаме със страдалчески поглед. А от предложението да излезем навън се отказваме тихо, но категорично. От рода на - аз съм си добре тук и тук ще постоя. И другият път ще се позамислите.

4. Пригответе се за нови кошмари. Най-ужасния ужас - в съня ви се привижда, че храната е свършила. Та нали буквално преди дни купихте тринадесеткилограмов чувал и го пренесохте на гърба си до петнадесетия етаж. А той внезапно се е свършил.

5. Научете се да разбирате от добавки и витамини; не слушайте всеки "как трябва да храните кучето, защото аз моето го храня така"; прогнозирайте, че от млякото кучето ще се разстрои, от яйцата ще го свива стомаха, а леген хляб + кофа храна + две консерви ще бъдат всеки път за вечеря.

6. Възможно е да напъхвате термометъра в дупето на кучето, да гледате как и какво изхожда, да избърсвате неговите пръски от кихане и очилата на непознати, ще станете специалист по премахване на слюнки от джинси и якета, по измиване след разходка на мръсни лапи и своите обувки от чужди изпражнения, по подрязване на нокти, чистене на уши, избърсване на стъкла и изваждане на всякакви гадости от устата, включително на такива лакомства като воняща рибка и разлагащи се котки. Мирисът на мокро куче ще предизвиква умиление. Но вашето палто и панталони ще имат същия мирис. Не пиша за това, че кучетата могат "вкусно" да пръцкат. Това е изненада. Случва се, когато имате гости. Като цяло, физиологичните радости са като за санитарки в старчески дом.
Не говоря ли твърде бързо? Успявате ли да запишете?.. Продължаваме нататък.

7. Да разбирам ли, че ужас като изложби вас не ви грози? Поне в едно ви е провървяло. Но ако има нужда - настройте се. Копринените панделки (вече намалени) - са в асортимента.

8. Очакват ви разходи. Аз за моето момиче изхарчвам на месец около 3-5 хиляди (рубли). А така или иначе, тя все ходи гладна! Както и аз.

9. Пригответе се за постоянно чувство за вина пред кучето. То по цял ден е само в къщи. С него никой не играе, не разговаря и не се разхожда. А вечер, когато се приберете, ви се иска само едно - да си полегнете. Или спокойно да седнете във фотьойла и да изпушите една цигара. На топло. На тишина. И целия свят да се пръждоса. А тук седи някой, гледа ви, маха с опашка и чака дълга разходка. Че и с бягане, с подаване на пръчка и гоненица. И похвални думи.

10. При това никога няма да ви упрекне, че това му е много противно. Дори и да полае, да си сложи лапата на масата! Така не! Сяда, боготвори. Рядко си позволява да укори, но само във вид на тихичко скимтене: "...искам да пИшкам, мамо... но мамо... моля те, бързичко..." Иска ви се да плачете и да си дърпате косите за издевателството над живо същество.

11. Между другото често ще се чувствате гузни. Гарантирам. Особено когато детето желае да се дърпа към други кучета, а не трябва.
Не изпускам ли нещо?... Остана още малко, потърпете.

12. Ще се научите да се карате с бабички, портиери и преминаващи хора, които смеят да се страхуват от вашето малко слонче. Ще се научите да ги пращате толкова далеко, че на Жеко ще му се наложи да извика втори портиер.

13. Ще ходите на тренировки и ще почервенявате от това, че вашето куче е толкова тъпо и вие също. След това ще забравите за тренировките, а после - за допълнително пари - ще ходите и повторно ще държите изпит да ходите редом с кучето.

14. Но да ходи редом, то ще го прави само на тренировките. Затова пък вие ще си "напомпате" лявата ръка.

15. Ще откриете в себе си рядката дарба да отгатвате, с какво се занимава кучето в тъмното. Защото в този момент кучето може: а) нещо да разкъсва б) да разравя в) мирно да се изхожда г) да следи самотните преминаващи д) вече отдавна да е тръгнало в неизвестна посока е) да е тръгнало към улицата, защото на два километра от вас идва някакво друго куче ж) да прави каквото му е угодно, особено това, което не трябва.

16. Вашият дом ще се превърне във филиал на дъскорезница. Вие ще добиете опит да прахосмукачите на колене, за да извадите от всеки милиметър на килима трески и нишки. Няма да ви се наложи да метете. Тъй като метлата отдавна е нагризана, а къде продават нови, вие изобщо не знаете.

17. Ще привикнете към лаенето, скимтенето и воя. Рядко, но затова пък сърцераздирателно. Или с ръмженето по гостите. Гостите скоро ще престанат да ви безпокоят, за разлика от съседите.

18. Много скоро ще си се представяте като вкусно парче за анатомичен театър: синини, цицини, драскотини, надъвкани уши и пръсти, или ще можете да се кандидатирате в армията за чин "водач на парада": ще се научите да викате команди така, че стъклата в околността за треперят от ужас.
Кураж, краят е близко.

19. Много скоро от душата на компанията ще се превърнете в саможив безумен кучкар, излизащ от кома само при думите "ваксина", "нашийник", "разходка". Ще станете неинтересен събеседник, всеки разговор ще измествате на тема бълхи и храна. Ще привикнете да си тръгвате от купони в самия им разгар, мърморейки: "Имам куче..." След няколко месеца вече никъде няма да ви канят, а ако отидете по своя инициатива, то със собствените си очи ще видите финалната сцена на гоголския "Ревизор".

20. Ще престанете да помните имена, затова пък отлично ще познавате всички кучета от околността, хвалейки се със знанието си за датата на тяхното последно заплождане и размера на нашийника им.

21. Настройте се за това, че кучето през цялото време ще ходи след вас в къщи. Дори в тоалетната. И положило глава на коленете ви, замечтано ще ви гледа право в очите, или не в очите. Замечтано ще души въздуха... Добре, това вече сме го правили.

22. Ще се научите да спите толкова, колкото вашето куче. И ще ставате без будилник. И ще заспивате без целувка за лека нощ. Защото любовници в този дует са излишни.

23. О господи! За малко да забравя! Ще прахосмукачите подстилката от косми! Каква беше тази опера «Йоланта» - където има оргазъм след оргазъм.

24. Ще откриете в себе си способност да фъфлите, да насъсквате, да повтаряте фрази по няколко пъти без промяна на интонацията, да измисляте невъобразими прозвища и изговаряте думите "Тлъст" и "Задник" с такава нежност, че сътрудниците от секс телефоните ще се записват при вас на тренировка.

25. При всичко това след няколко месеца ще започнат да ви се въртят неудобни мисли да си вземете второ куче.

Източник: Галка - http://www.k-9.ru
Превод от руски език Елена Нейчева
Кученцето в новия дом

Регистрация на куче

Сайт за доброволна и безплатна регистрация на номера на чипа на Вашето куче
/можете да направите справка по номера на чипа  и в Агенцията по безопасност на храните/

Схеми на ваксинация
Скрит текст:
Схеми на ваксинация
1. DHP - м/у 42 до 45 ден
2. DHP + LEPTO - 2 седмици след I-вата
3. DHPPi + LEPTO - на 3-тия месец
4. RABIES - на 6-тия месец
5. DHPPi + LEPTO + RABIES - всяка година +след 6 месеца LEPTO
DHP - гана (дистемпер), инфекциозен хепатит, парвовироза
DHPPi - гана (дистемпер), инфекциозен хепатит, парвовироза, параинфлуенца
LEPTO - лептоспироза (двувалентна)
RABIES - бяс
Ваксинацията за бяс е задължителна и според българското законодателство кучетата и котките трябва да се ваксинират всяка година.
При консултация с ветеринар, той може да предложи и друга схема на ваксинации.

Хранене и възпитание на вашето кученце  - събрана информация

Текстове от Наказателния Кодекс на Република България, отнасящи се до Насилие и проява на Жестокост към животноКак да подадем жалба срещу насилие над животно
Пътуване в чужбина с домашен любимец

Пътуване с куче извън ЕС


http://www.pets359.com/
Хотели,в които допускат домашни любимци
На море с куче?
                                                 
                                                   

Къде да отидем с куче на море и планина? /списъкът е в скрития текст/
Скрит текст:
Море
- Равда - хотел "Адмирал"
- Слънчев бряг - вилно селище "Зора"
- Къмпингите на Камчия - Рай, Качия, Романтика
- Къмпинг "Смокиня" до Созопол
- Къмпинг "Градина" На 6 км. от Созопол
- Хижи и Бунгала на Отманли - хижа Странджа (до Бургас)
- Вили Ропотамо - ММЦ Приморско
- Ваканционно селище "Елените" на 12км от Слънчев Бряг
- Вила ”Венета” в Синеморец
- Хотел "Джоя",гр. Варна, кв. Галата
- Гранд хотел "Варна"
- Хотел "Азалия" - Варна
- Бунгала на Цигов Чарк
- Бунгала на къмпинг "Юг" до Китен
- Бунгала "Алекто", Арапя
- Къмпинг "Арапя"
- Къмпинг "Камет", Царево
- Къмпинг "Китен"
- Вила-градина "Рина", къщи и бунгала, на 900 метра от Златни пяцъци
- Къмпинг "Лагуна", Златни Пясъци
- Апартамент в Черноморец -             0897 330 269     
- "Къща вила Ело", Синеморец
- Бунгала "При Зафо" - Синеморец
- Лятна вила "Морско конче", Приморско
- Вилно селище "Нимфа" - Камчия
- Къмпинга на Шабла
- Къмпинг "Златна рибка"
- Хотел Magic Palm, Равда
- Семейна къща Лагуна - Китен
- Хотел/къща Стаматови, Черноморец
- КЪЩА ЗА ГОСТИ АЛЕКСАНДЪР, Поморие
- Дуранколак, къмпинг "Космос
- Вила Алекс, Синеморец


Планина
- Еко хотел и SPA & Fitness център МАКРЕЛОВ***, Родопите - Смолян
- Хотел „ПОПИНИ ЛЪКИ”, Родопите, във Буйновското ждрело
- Семеен хотел Етерно, Цигов Чарк
- Доспат - почивна станция на ДЗИ
- Доспат - бунгалата от страната на Сърница
- Къмпингите на входа на Рибарица
- "Via Traiana" на Беклемето
- Вилно селище "Бор" в Ракитово
- хижа Левски - Карловски балкан
- хотел Рай (бивашата станция на КЗУ) на язовир Голям Бегли. тел-035532004
- До язовир Въча - хотел Чилингира (има клетки и боксове за кучета)
- Хижа "Скакавица" до 7те Рилски езера
- Хижа Ком, в Берковския балкан
- Вила Бабината къща, с.Бели Осъм в Троянския Балкан
- Копушевата къща, с.Давидково, Родопите
- Вилно селище „Романтика”, до язовир Ширка Лъка
- Бунгала Здравец, Берковица
- Еко-комплекс Стари Бистрилишки Къщи
- Вила "Джун"- Белоградчик
- Хотел "Евридика", Пампорово
- Вила "FoRest", 5км от с. Борино, Родопи
- Къща за гости "Орлец",с. Буйново в района на Триград - Ягодина.
- Цигов чарк - комплекс от вили "Баташки хан"
- Бунгала „Лъки”,с.Долни Марян, до град Елена
- Туристически комплекс - Нигованка, с.Емен, Велико Търново
- Вила Зорница - Чепеларе
- Вилно селище Малина, Пампорово
- Вилно селище Форест Нук, Пампорово
- Вилно селище Амампури, Пампорово
- Хотел "Замакът", Пампорово
- Вилно селище "Баташки хан", Цигов чарк
- Комплекс "Болярка", на брега на язовир "Кърджали"
- Вила Маджарови - Белоградчик
- Комплекс "Реденка"до Разлог
- Бунгала Алекс- Доспат
- Боровец, Вилно селище Малина (5 лв на ден за куче)
- Боровец, къща"ХРИМА"
- Боровец, Вилно селище - Ягода


Сайт с рецепти  : Кучешка кулинария    

Тайната на хармоничното съжителство с домашни любимци се крие в способността ви да разпознавате сигналите, които самите те ви подават.
И да им се отплащате подобаващо за всичката обич, която изразяват без думи.
От постовете на Фея Кръстница 
( BARF- хранене , възпитание на кучето /кликър трейнинг, правилно разхождане , корекция на нежелано поведение ,социализация след стрес  и др/ ; първа помощ за кучета )


Линкове към сайтовете на специалисти,  чиито подход и философия се основават на животинската психология и физиология:"Сизър Милън- водачът на глутницата" Национал Джиографи – линк към серии на бгКратко ръководство за щастливи кучета ,Сизар Милан .Превод  Фея Кръстница .Откъси .

Линк за теглене на първа част от превода : http://dox.bg/files/dw?a=8288598c15

 откъс от книгата на тема : Новородено бебе

Скрит текст:

Понеже кучетата имат силно развита чувствителност към нашата енергия, те знаят, че се случва нещо необичайно, когато наближава раждането. Бъдещите родители са под напрежение и кучето прихваща същото състояние.

Много хора се тревожат за това как кучето им ще привикне към новороденото. И би трябвало даго правят. Често ми се е случвало да работя със семейства, които не са се справили добре с преходния период. Най-добрият съвет, който мога да ви дам е да си съставите план и да следвате тези правила при подготовката на вашето куче и на всички останали за новото попълнение на семейството:

1. Съсредоточете се върху водещата си позиция. Девет месеца са повече от достатъчно да работите за премахване на повечето съществуващи проблеми, както и да изградите нови правила, граници и ограничения, чиито цел е да защитават бебето. Така че използвайте това време да затвърдите позицията си на водач на глутницата. Помогнете на кучето да свикне да бъде предимно в спокойно състояние на подчиненост.

2. Обръщайте внимание на собствената си енергия. Бременността се отразява върху цялото семейство. Вероятно сте развълнувани, разтревожени или притеснени. Или комбинация от трите. Запомнете: кучето е огледало на вашите чувства.

3. Покажете, че аромата на бебето ви принадлежи. Преди да доведете бебето удома, донесете предмет, който е събрал аромата на бебето ви, например одеалце. По време на това упражнение е изключително важно да положите нови граници. Дръжте предмета и накарайте кучето да помирише от разстояние. По този начин показвате на кучето, че предметът ви принадлежи. След това може да позволите на кучето да се приближи и да помирише предмета. Така демонстрирате, че той е ваш и че кучето трябва да следва вашите правила, когато се намира около въпросния предмет. Това е началото на процеса, изграждащ уважение към бебето.

4. Поставете граници около стаята на бебето. Препоръчвам в началото тя да бъде забранена територия. Научете кучето си, че около стаята има невидима бариера, която не бива да бъде преминавана без ваше разрешение. Тъй като кучето ви вече ще е привикнало към аромата на бебето, вероятността правилото да бъде нарушено е по-малка. Накрая може да позволите на кучето да подуши някои от предметите в стаята, но само под ваше наблюдение. Повторете това упражнение няколко пъти, преди да доведете бебето удома.

5. Контролирайте представянето на бебето. Преди то да бъде доведено вкъщи, изведете кучето на дълга разходка, с която да изразходвате изцяло енергията. Когато се приберете, не пускайте кучето вътре, преди да сте видяли, че то е в състояние на спокойно подчинение. Човекът, държащ бебето трябва да е в състояние на напълно спокойна увереност. Позволете на кучето да помирише бебето, но при спазване на уважителна дистанция. По време на тази първа среща не доближавайте бебето твърде много до кучето. Разстоянието може да се скъсява постепенно, но само ако кучето е в състояние на спокойна подчиненост. Ако забележите дори най-малката превъзбуда, веднага прекратете представянето. Опитайте отново по-късно, когато кучето се е успокоило.

6. Не забравяйте за кучето. Новороденото бебе може да обсеби цялото семейство, затова не забравяйте кучето си. За да се чувства желано, то няма нужда от играчки или специално внимание. Просто спазвайте установения вече режим на ежедневни разходки и хранене. Това ще помогне на кучето ви да се чувства защитено. То ще се отпусне въпреки новото попълнение на семейството и цялото внимание, което се отделя на бебето.

За ползващите английски книгата може да се поръча :
тук ,но за Щатите.
За БГ , вариант може да е  ebay .

Книгата  на български може да се поръча :
http://www.book.store.bg/p109842/kratyk-narychnik-za-shtastlivo- … -sizyr-milan.html
Архив на старите темичкитема 1 тема 2 тема 3 тема 4 тема 5 тема 6 тема 7 тема 8 тема 9 тема 10 тема 11 тема 12 тема 13 тема 14 тема 15 тема 16 тема 17 тема 18  тема 19 тема 20 тема 21 тема 22 тема 23 тема 24 тема 25 тема 26 Тема 27 Тема 28 Тема 29 Тема 30 Тема 31 Тема 32 Тема 33 Тема 34 Тема 35 Тема 36  Тема 37 Тема 38 Тема 39 Тема 40 Тема 41  Тема 42 Тема 43 Тема 44   Тема 45  Тема 46  Тема 47  Тема 49    Тема 50 Тема 51      Тема 52    Тема 53  Тема 54  Тема 55  Тема 56    Тема 57  Тема 58 


 

   За качването на снимки - обяснение в снимки: Grinning Hug

/благодарности на marta1/   
Скрит текст:
1.Избираме си сайт за качване на снимки, примерно http://prikachi.com/.Качваме снимката, чрез бутона Browse и натискаме бутона КАЧИ.
   
   
2.Копираме линка от сектор "Адрес на изображението" (червената стрелка)
   
3. В темата тук, кликваме върху иконата за качване на снимки и между двете скоби пействаме линка от Прикачи.ком, който копирахме в точка 2:
   
   
4. Трябва да видим този резултат:
   
   
5. В завършен вид снимката излиза така:
   

# 1
 • на морето
 • Мнения: 103
Добре дошли в новата ни темичка , скъпи приятели !  Hug Hug Hug Hug

 Ще си позволя  още в началото да честитя първата награда на "летящата " Лили .
 Коте - да ти е живо и здраво хубавото момиченце и все така да ни радва  Hug

https://www.facebook.com/VeterinarnaKlinikaNova/photos/pcb.68076 … =1&permPage=1
 
...................................................................................

Като се замисля , колкото и да валя , трещя и вя -вече се свърши .Слънчицето пече все по -хууубаво , зеленее се навред  и е само за разходки .
Още малко и чакаме да дойде лятото .... Но дотогава ще попълваме пролетната ни фотогалерия .


smile3509 " Пролетта дойде – за игри зове "
/ от 01.март  до 31.май/

 


 newsm18 newsm18 newsm18 newsm18 welcome

Скрит текст:
Maleficent_w - Диас


**Sisi** - Руфъс


Atari –


Рекс -    

Жгмъц – Бианка


Dara88 – Дара


Тони-мама –
Томи на 12г.                                                                                

 Бен на 8г.

Ренка 3-4г.                                                                                       .

  Хера 5-6г

Цезар 7-8г                                                                                    .

  Тери 6г

Сара 2,5г.                                                                                        

  Макс 2-3г
  
Тара 5-6г.


OrleanAngel – Лисандра


lucky1200 – Чили


DqwoLche To - Джесика и Ерика


atari – Мила


Kinira -Тери


Маша от долината – Маша и Чара


Рапунцел –Арчибалд  


marta1 – Мики /Дългото/


*слънце* - Джефри
 
utro77 – Белла

Вероника@ -Айра


Inik – Заки


Maya Lupanova – ЛъкиClouy – Джек  и Неси

И леля и полусестра на Лили - Неси


Tedi_Ati – Ати


_Jack_ -Чарли


Sparkyy -Earth80 –Арчи


Valonte – Арчи


tedi8811- Ричи и РаяMarzi Pan  


Enigma_691 -


ralnik  - Артур- Арти


Мис Облаче - Тими


_Фрея_ - Фреяmelani14 – Тайра


Sparki – Тараsadeyes- Реа
http://prikachi.com/images.php?images/851/8089851O.jpg


Малко Сладко Коте - Лили е кафявата, а Бела е светличката.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/ … 08e9b71e32c27db9d# 2
 • на морето
 • Мнения: 103
Обща информация , която може да е от полза за някой четящ  тук :

Какво могат да ядат кучетата или основи на суровоядството
(от Фея Кръстница)

 
Скрит текст:
Какво могат да ядат кучетата.

Сурово месо с кокал: пилешко, телешко, агнешко, заешко, пуешко (с по-едри кости) патешко
Карантия всякаква от пилета, крави, овце. Особено полезни са непочистеното шкембе, мозъка и черния дроб (внимание! разхлабва!)

Носещи кокали, сурови: веднъж седмично

Зеленчуци: всякакви зеленолистни (спанак, маруля, манголд, кейл, магданоз, копър, киселец, листа от морков и червено цвекло...), краставици, сладки картофи, карфиол, броколи, зеле, червено цвекло, моркови.

Плодове: ябълки (без семки), круши, банани, малки количества цитруси. Внимание с костилкови.

Мляко и млечни: кисело мляко, кефир, извара; сирене и кашкавал безсолни, в умерени количества.

Още за суровоядството : https://docs.google.com/document/d/1olE0AiGhOo-bvStkkQEok2la2eay … zXvJZM/edit?pli=1
.........................

Първа помощ за кучета или какво да правим при : (от постовете на  Фея Кръстница)
/линк към този материал има и в първи пост , където е събраната информация от постовете на Фея Кръстница /
https://docs.google.com/document/d/1UbEqu7_qJIPOg0v0UZjZ58MJNTSt … 2YpNoY/edit?pli=1
.......................

ВАЖНО !!! ОТРОВА !!! Първа помощ при отравяне !

Скрит текст:
http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=128&t=15803

Симптоми: Симптомите на отравяне варират много широко, в зависимост от това, какво вещество е отровило животното. Като правило, признаците на отравяне се появяват внезапно и нарастват бързо. У животното се наблюдава слабост, треперене, обилно слюноотделяне, повръщане, мускулни спазми, учестено повърхностно дишане, болезненост в областта на корема, диария, прекалена възбуденост, или обратното – угнетено състояние.

Ако вашият любимец проявява в някаква степен описаните признаци:
• проверете проходимоста на дихателните пътища
• свържете се с ветеринарен лекар,опишете отровата,погълнатото количество,кога се е случило
• ако октровата не е нефтен продукт,основа или киселина и е приета през устата предизвикайте повръщане - 3 % кислородна вода,не повече от 45 мл .
• след като животното повърне,за да се абсорбират останалите токсини, дайте активен въглен през уста смесен с вода,а по-късно очистително – натриев сулфат,1 гр/кг.
• не давайте мляко – в зависимост от отровата ,то може да доведе до усилената и резорбция.
............................

Как да почистваме ефективно  след "беличките " на кучето

Скрит текст:
Решението е ензимни препарати https://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0 … &ved=0CDEQsAQ
...
Ензимен препарат поръчвам он лайн от Англия.
http://www.amazon.co.uk/Simple-Solution-Stain-Odour-Remover/dp/B … petsupplies_img_w
...
Fitto - български изцяло натурален препарат на базата на маслини.
Цената му е около 5-6лв за шише 1л, но се разрежда във вода и с една капачка можеш да изчистиш целия апартамент.
....
А това е от един форум, мисля ще е полезно за всички.
Скрит текст:
Re: Домашни хитринки

Мнениеот Голем Бел Нико » Нед Яну 31, 2010 4:46 pm
Във връзка със страхотните гъбички дето чистят всичко освен грехове бих искал да кажа и за други химикали които хем не миришат зле хем са изключително ефективни.

Първо, може би знаете но има обезмаслители/очистители на основата на поротокалови масла. Тия продукти миришат прекрасно - като портокалова кора. Направени са от истински натурални цитрусови масла. При това са много тежка категория очистители - махат например автомобилна масла от ръцете за няколко секунди. Могат дори да махат лепила за подови покрития ако се оставят малко да напоят. Продават се като спрейове или като паста с малко финна пемза в тях.

Във тая връзка, трябва да спомена че ако човек има кучета и трябва да чисти пода от време на време препаратите на растиелна основа (не само портокалови, има и на борова или билкова основа) са най-добрия избор. Първо кучетата не се връщат на почистеното място поради някаква причина. Може би им се струва чисто и е зян да го цапат пак. Всеки друг препарат - с амоняк или фосфор - не само връща кучето на почистеното място, но и оставя специфичен остатъчен аромат - нещо като спарен въздух (особено на мокет). В почти цялата къща имам плочки, но ако ползвам тези нормалните амонячни/фосфорни препарати "спарения въздух" определено се усеща.

Препаратите на растителна основа премахват миризмата 100%. Аз имам 5 кучета както някой от вас знаят и като не мога да ги разхождам поради особено лошо време винаги трябва да чистя пода. Можете да ми дойдете на гости по всяко време и ако скрия кучетата никога няма да заподозрете какъв зоопарк е тук. Отдавам това на очистителните препарати на билкова основа.

Тук за някого може да стане гадно. Ще кажа две думи за почистване на кучешки проблеми. Един ден в Скайп описах метода си на чистене на мокет от попила кучешка диария. Кучкарите знаят - това е най-лошото което може да се случи в къщи. Имам метод при които за около 2 до 5 минути единствения проблем който остава е това че новопочистеното петно е по-чисто от останалия мокет. Нито петна, нито миризма, нито остатъчна миризма. Това работи дори ако кучето е разгонено и "маркира" (но за котки надали, то е друга работа и не знам дали има изобщо бърз начин на чистене на маркираното от котка). И само да спомена, че стана много - част от "методиката" ми е ползването на ензимни препарати които може да се купят в магазините за домашни любимци. Те нямат миризма, но разграждат де-каквото е останало след вашето чистене. Тоест миризливите разпадни продукти наистина нямат шанс и не остава никаква остатъчна миризма. Тези ензимни препарати не са нищо повече от воден разтвор на ензими. Може би някой в България може да намери самите ензими от познат в лаборатория или хранително-вкусова промишленост. Тук разтворите си падат скъпи и не са силни изобщо, маркетинг както обикновено.
http://produktidionis.alle.bg/

...
 
И още полезна информация ...
........
Рецепта за послушно куче:
(да не се чете от хора със слаби сърца)

1. "Вземи му здравето" с разходки.  
2. Обучавай го гладно.
3. Говори му просто.
4. Командвай го безпощадно  
5. Дръж го по-долу от себе си и семейството си буквално и преносно!  
6. Не допускай изключения никъде и никога.
7. Поощрявай го с храна  редовно.
........
Визуално определяне какво е теглото на кучето:

Скрит текст:

...
* КАСТРАЦИЯТА – АКТ НА ОТГОВОРНОСТ И ГРИЖА ЗА ВАШИЯ ЛЮБИМЕЦ

* Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване


* Рязане на ноктите
Скрит текст:
Ноктите се преглеждат задължително на 2 седмици, а при бебетата всяка седмица.

При дребните породи се използва специална малка ножичка за нокти, големите са неудобни и може да нараните пръстчето.

Ако кучето е от по-едра порода тогава може да ползвате различните видове клещи за нокти.
Много е важно клещите или ножичката да са много остри и да режат бързо и плавно, а не чак след като стиснат нокътя да го отрязват. Ако ножичката стиска тогава кучето усеща дразнене и може да се стресне не от болка, а от самото дразнене и даже изпадат в паника някой.

Никога не пропускайте ноктите на палците на предните лапи и ако има и на задните лапи!
Ето една снимка:

Някой кучета изпиляват почти до живеца ноктите си при ходене, риене, ровене и игра. В зависимост от походката може някой нокът да остане малко издължен, а останалите къси. Важно е всички нокти да са равни и еднакво дълги. Петият пръст също се подрязва, защото той не може да се изтърква при ходене. От всички нокти на пръстите дори да има само един дълъг е важно да бъде подравнен, защото той пречи и променя походката на кучето и изкривява лапичката. (все едно да ходим с гуменка на единия крак и обувка с токче на другия )

* 43 билки за лечение на вашето куче ; За билките - билколечението и кучетата

Скрит текст:
43 билки за лечение на вашето куче

1. Achillea millefoliит L . - Бял равнец
Приложение: За спиране на кръвоизливи, при липса на апетит, при възпалени венци
Белият равнец е едно от най-популярните растения, използ¬вани като кръвоспиращо средство. В такива случаи се приготвя запарка от ситно нарязани съцветия като 2 супени лъжици от дрогата ce заливат с 200г вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и с остатъка от нея се прави компрес на кървящата рана.
При възпaление на венците се използва чаят от така приго¬твената запарка, като няколко пъти на ден, с помощта на тампон от марля, се намазват възпалените венци на зъбите на кучето.
При липса на aпетит белият равнец се дава вътрешно на кучето като ce приготвя запарка от 1 г дрога и 200 г вода. Дава се 3 пьти дневно преди хранене. Дозата се определя съгласно дадената. таблица според възрастта на кучето (Виж ”Билкова аптека за Вашето куче – част 1”). Прилага се, когато кучето е прекарало тежко заболяване, вследствие на което апетитът е намален или липсва.
ЗАБЕЛЕЖКА: Възпалението на венците е резултат от образуването на зъбен камък. Поддържайте зъбите на кучето, като от най-ранна възраст гонаучите са изтърпява неприятната процедура с пастата и четката за зъби.

2. Agtrimonia eupatoria L. - Камшик
Приложение: Като допълнителна терапия при хе¬патит, при храносмилателни смущения с диарии, при натъртени възглавнички на лапите
Камшикът е познато още от древността лекарствено растение. Използва се.запарка от ситно нарязаната дрога, като 5супени лъжици от нея се заливат с 400 г вряща вода; прецежда
се след 15 мин. Така приготвената зап арка се приема вътрешно при диарии, като се дава на гладно, разпределена на 7-8 равни порции за един ден.
Същата запарка се използва за бани при натъртени възглавнички на лапите. Най-удачно е в такъв случай да се накисват една по една в подходящ съд като баните се правят вечер, преди кучето да заспи.
Камшикът реryлира функцията на черния дроб и давa многo добър резултат, като може да се съчетае с медикаментозно лечение при заразния хепатит, независимо дали протича в остра или скрита форма. Приготвя се запарка от 2 супени лъжици дрога с 300 г. вряща вода. Това е дозата за 1 ден. Добре е чаят да се подслажда с глюкоза или мед преди да се даде на кучето.

3. Аllium сера L. - Кромид лук
Приложение: при опаразитеност с глисти, при ужилване от пчели и оси, при възпаление на лапи¬те, при гнойни рани
При опаразитеност с глисти 1-2 луковици, ситно нарязани, се сваряват с 250 г прясно мляко и се дава сутрин на гладно на кучето в продължение на 3-4 дни.
При отоци от ужилване от пчели и оси болното място се налага с каша от една луковица (с много малко сок!). Начинът не е подходящ да се прилага, когато е засегнат носът на кучето.
При възпаление на лапите и гнойни рани се използват опечени до размекване луковици, които се налагат на засегнатите участъци, като се прави превръзка.

4. Allium satirum L. - Чесън
Приложение: при опаразитеност с глисти, при опадане на космите (алопеция), за стимулиране растежа на косъма, панарициум
При опаразитеност с глисти чесънът се прилага външно: 1o г обелени скилиди се размачкват на каша и постепенно се разбиват със 100 грама вряло прясно мляко. След изстиване се прецежда. С получената течност се правят 2 клизми на кучето (след дефекация).
При алопеция най-напред трябва да се установи причината. Терапията с чесън е резултатна и приложима при локално опадане на космите, като се използва каша от няколко скилиди чесън, която се налага във вид на лапа върху засегнатия участък от кожата.
ЗАБЕЛЕЖКА: При панарициyм (когато в резултат на травми кожата около ноктите се възпалява, развива се гноен процес и ноктите може дa oпaдaт) много ефикасно cpeдствo е следното: размачкан на каша чесън и настърган на ситно кромид лук в отношение 1:1 се пържат с 1 супена лъжица свинска мас докaтo сместа омекне, без да прегаря. Излишната мазнина се отнема и с получената каша се прави компрес на болната лапа.

5. Apium graveoleпs L - Целина
Приложение: като диуретично средство, при въз¬паление на бъбреците, при дерматит, при липса на апетит след боледуване
Употребява се коренът (главата) на целината, който се изтисква за получаване на сок. При всички посочени аспекти на приложение на кучето се дава по 1-2 чаени лъжички пресен сок, смесен с малко оризова вода, по 2-3 пъти дневно 30-40 мин. преди хранене.
6. Arctium lарра L - Репей
Приложение: за стимулиране на обмяната, при камъни в бъбреците, при дерматит, при кожен сър¬беж, при ревматизъм
За стимулиране на обмяната и при камъни в бъбреците се приема вътрешно, под формата на запарка: 1 чаена лъжичка (около 5 г) ситно нарязан корен се залива с 300 г вряща вода; оставя се да престои една нощ; прецедената запарка е дозата за 1 ден.
При дерматит, кожен сърбеж (изключват се екземите и сърбеж. предизвикан от външни паразити - бълхи, въшки, кър¬лежи) и ревматизъм репеят се прилага външно, като отвара: 1 супена лъжица ситно нарязан корен се залива с 400 г вода и се оставя да ври 30 мин., след което се прецежда. С отварата се правят компреси на засегнатите части на тялото.
Забележка: Когато кожният сърбеж при кучето е общ, а не на oпределени места (локален), се прилага дадената запарка за вьтрешно приемане.

7. Arctostaphyllos uva ursi L. - Мечо грозде
Приложение: като антисептично средство при цистит (възпаление на пикочния мехур)
Във ветеринарно-медицинската практика при цистит винаги се препоръчва освен другите назначения и чай от мечо грозде. Той е ефикасно средство при такова заболяване, но е необходимо да се знаят някои условия, а именно: че не се прилага като запарка, а като настойка, действа само при алкална урина и не трябва да се дава на кучето продължително време, защото дрогата е с високо таниново съдържание и предизвиква неже¬лателни странични ефекти.
Настойката от мечо грозде се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица ситно нарязани листа се накисват с 2 чаши студена вода и се оставят да престоят една нощ, след което се възварява 1-2 мин. и се прецежда. След като изстине от нея се дава на кучето 3-4 пъти на ден по 2-3 супени лъжици.
Забележка: Вместо мечо грозде може ga се използват листа от круша, които също съдържат арбутин (той действа силно антисептично), но много по-малко танин. Освен това листата на крушата имат много добьр ефект при затруднено уриниране. Настойката от ситно нарязани листа от круша (сухи, като дрога) се приготвя по същия начин, както от мечо грозде.

8. Artemisia maritima L. var. salina Koch - морски пелин (сантонинов пелин)
Приложение: при опаразитеност с глисти
Използва се дрогата от неразтворените цветчета на растени¬ето. Стрити на прах и смесени с мед (10:100) са сигурно противоглистно средство. Дава се 1 супена лъжица от сместта. Прилага се еднократно. Повторното третиране предизвиква отравяне.
Забележка: Да не се uзползва при кучета до 8-месечна възраст

9. Avena sativa L . - Овес
Приложение: при ревматизъм, при измръзнали крайници, при кожни обриви на алергична осно¬ва, при стомашно-чревни възпаления, диария, при диабет
За вътрешно прилагане се използва при стомашно-чревн ивъзпаления и диария -100г овесени ядки се киснат в 1 л студена вода няколко часа, след което се варят 5-6 мин. Получената след сваряване отвара се прецежда и се дава на кучето няколко пъти дневно. При всички останали случаи се прилага външно за бани, като 1/2 кг овесена слама се вари с 2-3 л вода в продължение на 30 мин. Отварата се прибавя към водата за банята.
ЗАБЕЛЕЖКА: При приготвянето на водата за банята тя трябва дa бьде с температура 25-35С. Ако кучето страда от диабет чрез включването на т.нар. овесени дни в диетата захарта в кръвта и урината се намалява значително. Приготвя се каша от овесени ядки: 200 г ядки се накисват с 1 1/2l студенa вода за няколко часа, cлед което се варят дo сгъстяване. Това е дозата за 1 ден. Към готовата каша е добре да се прибавят 50-100 грама печени фъстъци (без сол).

10. Bellis perennis L. - Парички
Приложение: при мастит, при чернодробни забо¬лявания, при бронхопневмония
Възпаление на млечните жлези (мастит) може да се развие както при фалшива бременност, така и пpи кърмещи кучки. В такъв случай се правят промивки или компреси. Промивките трябва да се извършват от ветеринарен лекар. Приготвя се отвара като 6 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 200 г вряла вода и се вари 15 мин., оставя се още толкова и след това се прецежда.
За компреси се приготвя настойка от 6 чаени лъжички дрога с 200 г студена вода и се накисва в продължение на 8 часа.
За вътрешно приложение се прилага също под формата на настойка: 3 чаени лъжички дрога се накисва със 100 г студена вода за 8 часа (доза за 1 ден). При бронхопневмония се прилага като отхрачващо и противокашлично средство към основното лечение.

11. Betula аlbа L - Бреза
Приложение: при бъбречни заболявания, при ре¬вматизъм, при остри и хронични екземи, за проми¬ване на рани
При бъбречни заболявания се приготвя отвара от 4 чаени лъжички листа (или 2 чаени лъжички пъпки), които се заливат с 400 г вода и се варят 15-20 мин., оставя се да изстине и се прецежда. Към отварата на една чаша се прибавя на върха на ножа натриев бикарбонат (сода за хляб). Това е дозата за 1 ден.
При ревматизъм особено добре действа компрес от пресни размачкани листа, с който се налага болното място. Компресьт може да действа без някакви ограничения доста време. Добре е да се прилага вечер, преди кучето да заспи и да не се сваля докато е възможно на другия ден.
Запарка от листа се препоръчва при екземи и за промиване на рани. Приготвя се от 4 чаени лъжички ситно счукани листа, които се заливат с 2 чаши вряща вода. След като изстине се прецежда и също се добавя малко натриев бикарбонат.

12. Borrago officinalis L. - Пореч
Приложение: като отводнително средство при сърдечна слабост, при бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб и като противовъзпалително средство
Прилага се под формата на запарка: 5 г (1 супена лъжица) ситно нарязана дрога се залива с 1/2 чаша вряща вода и се оставя да престои 5 часа в добре затворен съд, прецежда се и се подслажда с малко глюкоза. Дава се в продължени на 3 дни на малки порции.

13. Calendula officinalis L. - Невен
Приложение: при гнойни възпаления, при отоци от измръзване, при неоперативни форми на рак, при сърдечни заболявания, придружени с наруше¬ние на сърдечния ритъм, за лечение на рани, пристафилококови инфекции, екземи, при нарушен полов цикъл при женските кучета
За вътрешно приложение се използва запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. Приема се по 1-2 супени лъжици 3 пъти дневно.
За регулиране на половия цикъл при кучки се използва тинктура от невен, която се приготвя по следния начин: 1 част дрога от цветовете се залива с 5 части 70% спирт и се оставя в добре затворен съд да престои 10 дни, при често разбъркване, на запазено от слънчева светлина място и стайна темпера¬тура. След това се прецежда през филтърна хартия, остатъкът (дрогата) се изстисква, получената течност се прецежда и се прибавя към първата, оставя се да престои и след това се филтрува отново. От така приготвената тинктyра се дават 10-15 капки дневно с малко вода.
За промивка на рани, за компреси, от тинктурата се взема 1 чаена лъжичка и се разрежда с 0,5 л преварена вода. При гнойни рани, екземи и др. се използва настойка. като 1 част дрога се залива с 10 части зехтин. В този случай се използват ситно нарязани пресни цветове от невен. Настойката престоява 14 дни при често разклащане, след това се прецежда. Поразените участъци се намазват 3-4 пъти дневно, а при необ¬ходимост се прави превръзка

14. Cannabis sativa L. - Коноп
Приложение: при катар на пикочния мехур, при възпаление на простатната жлеза, при трудно ури¬ниране
Семената на конопа се препоръчват под формата на запарка или отвара, като 5 г счукано семе се залива с 200 г вода и престоява 5 часа, след което кипва няколко минути и се прецежда. Дава се 3-4 пъти на ден.
Забележка: При възпаление на простатната жлеза на кучето може дa се правят и клизми с приготвената отвара, която трябва дa е топла, но не гореща.

15. Cetraria islandila - Исландски лишей
Приложение: при парвовироэа, при диария, при бронхопневмония, като усилващо средство при отпадналост на организма, за вьзбуждане на апе¬тита при анемии
Използва се целият талус на растението. Исландският лишей се прилага много отдавна в народната медицина. Установено е, че съдържа витамините B; B12, провитамин А, много минерални соли, полизахариди, голям процент слузни вещества, както и антибиотик.
Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно счукана дрога с 200 г вряща вода, разбърква се и след като изстине се прецежда. Това е дозата за един ден.
Забележка: При парвовироза давa много добър ефект като помощно cpeдство към основното лечение. От запарката трябва да се дава много често, но по малко (дозата, която се приготвя за един ден). Най-до6ре е порциите от запарката да се дaват на кучето със спринцовка с найлонов накрайник. При диария освен вътрешно може да се прилага и като клизма
16. Crataegиs oxyacantha L. - Глог
Приложение: за регулиране и усилване на сърдечната дейност
Използват се листата с цветовете или само цветовете, кактои зрелите плодчета, които повечето кучета, ако им ги предложат, изяждат с удоволствие. Плодовете съдържат витамините от група 8, витамин С и каротин (провитамин А), както и много минерални соли, пектини и др.
Цветовете и лисата се дават във вид на запарка: 1 супена лъжица от дрогата се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след като изстине се прецежда. Може да се дава на кучето самосто¬ятелно (на 3-4 приема) или да се добавя към водата за пиене.

17. Corylus avellana L - Леска
Приложение: като общо укрепващо и възстановително средство, както при подрастващи кучета, така и при рахит, при простатит
Плодовете (лешниците) съдържат в 100 г ядки: 17 г белтъчини, 62 г - мазнини, 7 г - въглехидрати и 2,5 г минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор), както и витамините B1, B2, С, Е и D. На малки кученца може да се дават смлени и смесени с прясно мляко като каша. Количеството на ядките се определя в зависимост от теглото н.а кучето, като се, има предвид дневната необходимост от посочените съставки на 1 кг живо тегло. Обикновено лешниците се включват 1-2 пъти в седмичното меню като за сметка на това се намалява количествoто на другите съставки в дневната дажба.

18. Cydonia vulgaris Pers. - Дюля
Приложение: при парвовироза, при остро възпа¬ление на стомаха и червата
Използват се семената. като се приготвя по студен начинслуз от тях. Слузта се приготвя от цели семена без да се счукват, като се спазва съотношението 5:100. Семената се заливат с вода (20С) и престояват няколко часа. От получената слуз се дава на кучето няколко пъти дневно по 1 чаена до 1 супена лъжица.
При парвовироза се използва като помощно средство към основното лечение. При остро възпаление на стомаха и червата кучето се оставя 24 часа на гладна диета, като освен слуз от дюлеви семена може да му се даде и малко оризена вода с глюкоза.
Забележка: При поемане на развалени храни или отровни вещества ако кучето не повърне само, най-напред се давaт бълвателни cpeдcтвa и се търси помощта на лекар. В случаи на прехранване, при даване на много топла или много стyдe¬на храна, като и при неспазване на режима на хранене също може дa се развие възпаление на стомаха и червата, но най-честата причина е дaвaнeтo на лошокачествена или разва¬лeнa храна.
След подобряване на общото състояние и възвръщане на апетита, даването на кости се прекратява за 15 дни, а храненето е на малки порции по-често с качествени продукти.

19. Daucus carota var. sativus D.C. – Морков
Приложение: при кожни заболявания, при възпаление на простатната жлеза, като общо укрепва¬що и диетично средство
Използва се кореноплодът на растението. Морковът е поле¬зен както за здравите кучета, така и при проявата на много заболявания, като се включва в състава на различни диети. Съдържа каротин, витамините В1, В2, С, К, РР, както и много други полезни вещества. Особено полезно е да се дава на подрастващи кученца, като се включва във всекидневното меню. За целта морковите трябва да са добре измити, изчистени, ситно настъргани в количество според норматива за хранене.
Като лечебно средство морковите се дават сварени, но в малко количество вода, пасирани и смесени с водата, в която са сварени. Дневната доза е 250-300 г. При възпаление на проста¬тната жлеза се дава като диуретично средство.
Външно при кожни струпеи може да се прилага във вид на топли лапи.
Забележка: Морковите може да се дaвaт и сурови на здрави кучета, но трябва да са настъргани на ситно и дa се прибавят към храната.

20. Equisetum arvense - Полски хвощ
Приложение: като кръвоспиращо, диуретично, противогнилостно и дезинфекциозно средство. При ревматизъм, при стоматит, при рани от порязване, натьртване, отоци, за компреси на гнойни рани, при цистит
Полският хвощ се прилага външно под формата на отвара: 1 супена лъжица дрога се залива с 250 г вода и се оставя да ври З0 мин. След като изстине се прецежда. За бани и компреси при трудно зарастващи рани се приготвя отвара от 60 г дрога и 1 л вода.
Вътрешно се приема под формата на запарка, като 2 чаени лъжички дрога се заливат с 200 г вряща вода. След като изстине се прецежда и се дава на малки порции няколко пъти на ден.
3абележка: Полският хвощ е противопоказан при възпаление на бъбреците. При ревматизъм може да се дава вътрешно на кучето и да правят и бани с отвара. Вътрешно може да се дава и при възпаление на аналните жлези като помощна терапия. Дава много добър резултат при кръвотечение от носа – правят се промивки. При вътрешни кръвоизливи полският хвощ също дава много добър ефект, но трябва да се прилага след поставяне на диагнозата и консултация с ветеринарен лекар.

21. Fragarla vesta L. - Градинска ягода
Приложение: при диарии, при възпаление на стомаха и червата, при алергични обриви
Използват се листата на ягодата, като се приготвя запарка от1 чаена лъжица дрога с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се дава на кучето 3-4 пъти дневно по 2-3 супени лъжици.

22. Galega officinalis L. - Лечебен жаблек
Приложение: при диабет, като диуретично средство; стимулира образуването на мляко при кърме¬щи кучки
Жаблекът е ефикасен при лечението на диабет и се прилага като допълнително средство към основното лечение. Има инсу¬линоподобно действие особено при по-леките форми. Освен това действа като отводнително и лактогонно средство. Използват се цветовете на растението под формата на за¬парка: като 1 супена лъжица дрога се залива с 1 чаша вряща вода. Това е дозата за 1 ден, която се разпределя на 4-5 порции.
Забележка: При кьрмещи кучки от така приготвената запарка се дава 2 пъти на ден по 2 супени лъжици. Това не изключва храненето с пълноценна и калорична храна на майката, която осигурява и нормално млекообразуване, но при голям брой кученца или поради други причини, ако млякото на майката не дocтига, може да се стимулира с даването на посочения чай, и то през първата половина на бозайния nepuoд. Това не изключва захранването на малките кученца с определени храни след третата седмица от раждането им.

23. Негасlеum sphondylium L. - Девесил (див)
Приложение: при диарии, пир вьзпаление на стомаха и червата, при епилепсия
Девесилът се прилага под формата на извлек, приготвен по студен начин: 2 чаени лъжички дрога (корен) се наставя с 200 г вода в продължение на 8 часа. Дава се 3 пъти на ден.
При епилепсия корените на девесила се прилагат под формата на отвара: 4 чаени лъжички дрога се наставят в 300 г вода за 8 часа, след което се кипват 10 мин. Това е дозата за 2 дни. Приема се сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 5 дни и се повтаря дозата отново 10 дни и т.н.

24. Hypericuт perforstum L. – Жълт кантарuон (звъника)
Приложение: диарии, гастроентерит, заболявания на черния дроб, бъбречни заболявания, ставен ревматизъм, за зарастване на рани, при изгаряния
Звъниката най-често се приема под формата на отвара: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се вьзварява в продьлже¬ние на около 15 мин. с200г вода. Това е дозата за 1 ден. Приема се 3-4 пъти дневно преди хранене.
При кожни увреждания, рани, изгаряния звъни ката се прилага външно под формата на звъниково масло: 20 г пресни цветове се заливат с 200 г ленено или слънчогледово масло, в което престояват при често разклащане 14 дни. Полученият маслен извлек има кървавочервен цвят..
Забележка: Звъниката цъфти през лятото и за приготвянето на звъниково масло пресни цветове може да се закупят от билкарите, които продaвaт на пазара и други билки.

25. Juglaпs regia L - Орех
Приложение: при мастит, рахит, при опадане на космите (алопеция), стоматит, гастроентерит
При мастит се поставят топли лапи, като се приготвя отвара от 5 супени лъжици сухи ситно нарязани листа с 0,5 л вода; вари се 15 мин. Възпалените цицки се налагат с остатъка от прецеде¬ната отвара като за целта се използва мек, памучен плат, върху който се размазва кашата от сварените листа.
При рахит се употребява самата отвара, която се смесва с топла вода (до 35С) и се правят бани като водата не трябва да стига до корема на кучето. Подходящо е процедурите да се прилагат вечер в продължение на 10 минути.
При алопеция най-напред трябва да се установят причините. Голямо значение за появата на заболяването оказват недостигът или липсата на витамини, микроелементи и минерални вещества, а също и разстройството на жлезите с вътрешна секреция (щитовидната и хипофизната жлеза), както и на нер¬вната система.
При обща алопеция се правят фрикции, като предварително почистената кожа се масажира с парче мек вълнен плат, напоен с орехова отвара. Масажът трябва да се извършва енергично, но внимателно, за да не се нарани кожата на кучето.
Един-два пъти седмично може да се прилагат и бани, като отварата се смесва с водата за кьпане и се облива с нея кучето. Не трябва да се използва сапун или шампоан.
При локална алопеция се препоръчват същите процедури.
Освен за външно приложение, запарка от орехови листа може да се дава вътрешно на кучето: 1 супена лъжица ситно нарязани, сухи орехови листа се залива с 1 чаша вряща вода. От тази запарка се дава на кучето сутрин и вечер в продълже¬ние на 3-4 дни. След 10 дена почивка отново може да се повтори лечението, като се дава запарката 3-4 дни..
Лечението при алопеция трябва да е съчетано и с подходяща диета, както и с даването на витамини (А и В-комплекс), които се назначават от ветеринарния лекар.

26. Juniperus communis L - Обикновена хвойна
Приложение: при дерматит
Появата на дерматит може да е свързана с механични, физични или химични дразнители. Затова най-напред трябва да бъда отстранена причината на заболяването. В зависимост от тежетта на състоянието се назначава от ветеринарния лекар и съответното лечение. Независимо от това на кучето може да се дават вътрешно плодчета от хвойна, като се прилага следна¬та схема: първият ден кучето изяжда 5 плодчета, втория ден - 6 и т.н. докато се стигне до 15 плодчета дневно и след това дозата се намалява пак до 5 плодчета на ден.
Забележка: При възпаление на бъбреците хвойната е проти¬вопоказна, както и при бременни животни.

27. Linum usitatissimum L - Културен лен
Прuложенuе: при възпаление на стомаха и червата, при възпаление на пикочния мехур, при възпалителни отоци, при изгаряния, при запек
Използват се семената на лена, както вътрешно, така и външно. Слузта на лененото семе се прилага вътрешно, като 1 супена лъжица (20 г) цели семена се заливат с 1 чаша студена вода, престояват 2-3 часа при често разклащане. От получената слуз се дават от 5 до 15 мл.
За лапи и компреси се приготвя рядка каша от ленено брашно с гореща вода, която се размазва върху марля и се налага на болното място, като се увива с парче вълнен плат.
При изгаряния се приготвя смес от равни части лененото масло и варова водa.

28. Matricaria chamomila L - Лайка
Приложение: при възпаление на стомаха и червата, при диарии, при конюнктивит
Лайката действа противовъзпалително и успокояващо. Външно се прилага за промивки, компреси, бани и др. Използва се запарка от 3 супени лъжици дрога, която се залива с 600-700 г вряща вода и се оставя да стои 1 час в добре затворен съд.
За вътрешно приложение лайката се прилага под формата на извлек. И звлекът се приготвя от 10 чаени лъжички дрога и 2 чаши студена вода. Наставя се за 8 часа. Дава се на кучето по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти дневно.

29. Melisa officinalis L. – Маточина
Приложение: при повръщане, при полова свръх възбуда, при кожни обриви, при колики и задръжка на газове в червата
Маточината действа спазмолитично и болкоуспокояващо, укрепва нервната система. Вътрешно се използва под формата на запарка: 8 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 2 чаши вряща вода и се оставя да престои 30 мин. в добре затворен съд. Приема се 3-4 пъти дневно на равни порции. При повръщане се дава по 2-3 супени лъжици през 15 минути.

30. Ocimum basilicum L - Босилек
Приложение: при възпаление на външното ухо, при гнойно възпаление на средното ухо
При възпаление на ухото най-напред се почиства с дезинфекционен разтвор и след това се накапват 5-6. капки от сок от пресни листа на босилек. Манипулацията се прави 3-4 пъти дневно, в зависимост от тежестта на възпалението.

31. Origaпum vulgare L - Риган
Приложение: за успокояване на кашлица при остьр и хроничен бронхит, при спазми в стомаха и червата, при полова свръхвъз6удимост, нервна възбудимост, липса на апетит, чернодробни смуще¬ния, хепатит, при сърбящи екземи
Риганът се прилага вътрешно под формата на запарка при всички посочени по-горе заболявания: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с две чаши вряща вода. Това е дневната доза, която се дава 3 пъти.
Външно за бани при сърбящи екземи се използва запарка от 200-300 г дрога в 2-3 л кипяща вода; запарката се прибавя към водата за баня.

32. Petroseliпum sativuт Hoffт. - Магданоз
Приложение: като диуретично и спазмолитично средство, при възпаление на простатната жлеза, при възпаление на пикочния мехур и бъбреците, при липса на апетит, при ужилване от насекоми
Използват се пресните листа със стръкчетата, както и плодчетата на магданоза.
Дрогата се прилага под формата на настойка: 1/2 чаена лъжичка счукани плодчета се наставят с 1 чаена чаша вода в продължение на 8 часа. Това е дозата за 1 ден, която се разпределя на 3-4 приема.
При ужилване от насекоми се използва сокът от листата на магданоза, с които се намазва болното място. Вместо плодчета, може да се прилага вътрешно според сезона и сок от пресен магданоз. Дозата е 2 супени лъжици дневно. Дава се самостоятелно или с храната на кучето.

33. Phaseolus nanus Jusl. - Дребен фасул
Приложение: при диабет
Растението е вариетет на обикновения фасул. Използват се шушулките на боба, които оказват инсулиноподобно действие при диабет. Те трябва да са добре узрели (пожълтели), сухи и без семената. Прилага се под формата на отвара: 15-20 г дрога се вари в продължение на 3-4 часа с 1 л вода. Дава се на кучето често, на малки порции.

34. Plaпtago major L - Широколистен жиловлек
Приложение: при възпаление на пикочния мехур, често уриниране, при диарии, възпаление на стомаха и червата, при лептоспироза, при възпаление на венците, при отоци от удар, ужилвания от насекоми, при мокри екземи, при рани от отровни змии
Вътрешно жиловлекьт се приема под формата на запарка от 1 чаена лъжичка ситно нарязани сухи листа на 1 чаша вряща вода, Така приготвената запарка се оставя да престои 10 минути. Дава се на кучето на малки порции в продьлжение на 1 час.
За външно приложение жиловлекът се използва при отоци, ужилвания, екземи.и рани. За целта пресни листа, добре изми¬ти, се счукват във вид на каша, или се сваряват и се смачкват във вид на лапи.
Забележка: При бронхопневмония много ефикасен е сокът от пресни листа, който се приготвя по следния начин. Листа¬та се измиват добре, нарязват се и се размачкват, след което се изтискват. Полученият сок се смесва с равни части мед и се вари в продължение на 20 минути. Съхранява се в добре затворен съд. Дава се на кучето сутрин и вечер по eднa чаена лъжичкa.

35. Pimila graпatum L - Нар
Приложение: при диарии вследствие на лошокачествена храна, при доказана опаразитеност с тения
Плодовата кора на нара се прилага вътрешно под формата на отвара при храносмилателни разстройства, като 1/4 чаена лъжичка ситно счукана плодова кора се вари в продължение на 15 минути с 250 грама вода. Това е дозата за два дни. Дава се на кучето по 1 чаена лъжичка три пъти дневно едновременно със сок от ябълка,
Стъблената кора на нара е ефикасно средство срещу тения. Приготвя се отвара от 50 грама дрога, която се вари 15 минути с 0,5 л вода. Прибавя се малко (около една кафейна чашка) варно мляко - от гасена вар и вода, прецедено. С приготвения разтвор се прави клизма като на кучето не се дава храна преди манипулацията и 2-3 часа след това.
Забележка: Нарът да се използва само при кучета, навършили 3 години.

36. Rhus cotynus L - Смрадлика
Приложение: като противоотрова при отравяне със солите на тежки метали, алкалоиди и други. За предпазване от ухапвания от кърлежи. При отоци от измръзвания, при рани, при гнойни рани
При отравяне смрадликата се прилага вътрешно, като 2 супени лъжици от ситно нарязаната дрога се варят в продълже¬ние на 5 минути в 0,5 л вода. След като изстине, отварата се прецежда и се дава на кучето 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 1-2 дни след отравянето, като допълнително средство за пречистване на организма от токсичните вещества. При такива ситуации най-напред се. търси квалифицирана ле¬карска помощ.
За всички изброени по-горе случаи смрадликата се прилага външно. Приготвя се отвара от 100 грама ситно нарязани листа, които се възваряват с 1 л вода. След изстиване отварата се прецежда и е готова за употреба.
За предпазване от кърлежи козината на кучето се навлажнява с така приготвената отвара, като за целта се използва гъба или мека кърпа. Фрикцията се прави срещу косъма, за да се обработи и кожата. Манипулацията се извършва един път седмично.
За компреси и лапи се използва остатъкът след прецеждането на отварата, с който се налага болното място.

37. Sophora japonica L - Японска софора (акация)
Приложение: при кръвоизливи в мозъка, ретината, при диабет, при сепсис, при ревматизъм, при капилярни кръвоизливи от токсичен характер (отравяне от арсенови съединения, салицилати и др.)
Японската софора е дърво, подобно на бялата акация. Разпространено е навсякъде у нас и се отглежда като декоративно растение. Цъфти през лятото. Използваемата част е неразтворените цветни пъпки. Дрогата съдържа голямо количество рутин. При лечение с японска софора задължително се комбинира с витамин С.
Цветните пъпки на софората се прилагат вътрешно, като за целта се стриват на прах (по 0,2-0,5 г) и се дават на 3-4 приема.
От цветчетата може да се приготви и настойка (20 грама цветчета се наставят със 100 грама 70-процентов спирт в про¬дължени на 7 дни). От получената настойка се дава на кучето по 20-30 капки три пъти дневно.

38. Тагахаcum Offlcinale - Глухарче
Приложение: при възпаление на стомаха, при възпаление на червата, при хепатит, при камъни, пясък и други заболявания на бъбреците и пикоч¬ния мехур. При затлъстяване, запек, като противо¬глистно средство.
При всички изброени случаи глухарчето се прилага под формата на настойка. Приготвя се от 2 чаени лъжички ситно нарязан корен, наставени с 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа. Настойката се прецежда и количеството се разделя на 4-5 равни части, които се дават през равни интервали от време на кучето.
Свежите листа от глухарче или сок от тях са ефикасно средство при анемии, С-авитаминоза, кожни заболявания.

39. Urtica dioica L - Обикновена коприва
Приложение: влияе благоприятно върху обмяната на веществата, при анемии, ревматизъм, воднянка, сърбящи кожни екземи, храносмилателни смущения, при изгаряния от I степен, при алопеция
Копривата се прилага вътрешно под формата на запарка, като 2 супени лъжици сухи, ситно стрити листа се заливат с една чаша (250 грама) вряла вода. Това е дозата за 1 ден.
При изгаряния и за лечение на рани същата запарка се приготвя с двойно количество листа - за компреси. При опадане на козината (алопеция) се варят 100 грама листа, ситно нарязани, с 0,5 л вода и 0,5 л оцет в продължение на 30 минути. С получената отвара се намазват всяка вечер засегнатите участъци. Да не се употребява сапун.
Забележка: За вътрешно приложение да не се давa на бременни животни.

40. Urtica ureпs L - Гръцка коприва
Приложение: при диарии, уремия, при диабет, при епилепсия, при бронхит, при рани вследствие на контузии
Гръцката коприва се използва по същият начин както обикновената коприва. Освен листата може да се употребява и коренът на растението, като се приготвя отвара.

41. Vaccinium murtillus L - Черна боровинка
Приложение: при диария, при възпаление на пикочния мехур, при стоматит, при ларингит, притонзилит, при диабет, при екземи, при алергии
По-често се употребяват сухите плодове на черната боровинка, в които се съдържат в по-големи количества витамините: С, В-комплекс, А (провитамини), ябълчена и лимонена киселина, пектин, инвертна захар и др.
За вътрешно приложение се приготвя настойка от 4 чаени лъжички сухи плодове с 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа. Употребява се при диарии и храносмилателни смущения.
Във всички останали случаи се прилага запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязани плодове с 1 чаша вряща вода.
При възпаление на устната кухина може да се използва гъста каша за мазане, приготвен като 100 грама ситно нарязани плодове и 1/2 литър вода, като се вари докато водата остане 300 грама. Употребява се студена като намазването се прави през 2-3 часа няколко пъти дневно.

42. Vaccinium vitis idaea L - Червена боровинка
Приложение: при възпаление на бъбреците, при възпаление на пикочния мехур
Употребяват се листата на червената боровинка, като се прилага под формата на отвара: 3-4 чаени лъжички ситно нарязани листа се варят в продължение на 15 минути с 2 чаени чаши вода. Това е дозата за 2 дни. Дава се на кучето по 1-2 супени лъжци, 4-5 пъти дневно.

43. Zea mays L - Царевица
Приложение: при камъни и пясък в бъбреците, при воднянка, при заболявания на черния дроб и жлъчката, при затлъстяване, при тения
Използва се царевичната коса. Прилага се под формата на запарка: 10 грама ситно нарязана дрога се залива с две чаши вряща вода: След като изстине се прецежда и се дава 3-4 пъти дневно на равни порции. При затлъстяване на кучето същата доза е за 2 дни, като се дава 1 час преди хранене, два пъти дневно. Ефектът се дължи на убиването на апетита.
Забележка: При леки форми на диабет също може дa се дaвa на кучето, но действието е индивидуално, така че ефектът зависи от конкретния случай.

Д-р Бойка Пощакова
Ваня Ненова
За билките - билколечението и кучетата
Натрупаните знания за лековитостта на растенията датират от хилядолетия. Те са били предавани от поколение на поколение. Така съхраненият опит за богатия и разнообразен растителен свят е послужил за създаването и запазването на нapogнaтa медицина. Много от дрогите и лeкapcтвaтa, които днес се употребяват в научната медицина като изпитани лекарствени cpeдcтвa, са взети от нapoднaтa медицина (кокиче, гороцвет, ружа, сънотворен мак, тинтява, вълнест напръстник, момина сълза, глог и др.). Oткpититe от човека лекарствени растения не са били прилагани само за терапия при различни болести - много от тях са използвани като храна и за други цели.
Лечението с билки е ефикасно не само при хората, но и при животните. Разбира се, изключение не прави и кучето. Като всяко живо същество то също боледува, напълно зависимо е от човека и той носи отговорността за здравето му… Билколечението може с успех дa се прилага при кучето, но за това са необходими определени познания и спазването на някои задължителни условия. В противен случай ефектът може дa е обратен.
Какво трябва дa знае всеки собственик на куче, преди дa посегне към билките?
Преди всичко е необходимо дa се наблюдава кучето, както и дa се различават най-общите реакции на болното и на здравото животно, защото изходът от всяка болест дo голяма степен зависи от ранната диагноза. Ако кучето е: безразлично; слабо подвижно; не се отзовава при повикване; не размахва опашката си, а я крие между задните крака; носът е сух, често горещ; очите отделят обилен секрет или са сухи, без блясък, при тежко състояние могат да бъдат хлътнали дълбоко в орбитите; телесната температура е повишена (нормалната е 37.5-39С) и при голям брой болести може да достигне 41С; липсва апетит или е понижен; налице са признаци, които показват разстройство при храносмилането (диария, повръщане, запек) или на дишането (кашлица, хрипове, задух, хълцане), както и всяко изменение на космената покривка или на кожата, тогава може да се твърди,че кучето еболно. Разбира се, при установяването на най-малкото неразположение кучето трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар, който да постави точната диагноза. В зависимост от нея се определя и съответното лечение.
Терапията с билки при заразни болести - бяс, гана, инфекциозен хепатит, парвовироза, лептоспироза, салмонелоза, стафилококоза, туберкулоза, предизвикани от вируси или бактерии, както и някои заразни болести, предизвикани от гъбички (микроспория, трихофития, фавус) може дa се прилага като съпътстващо, помощно cpeдство към медикаментозното лечение, назначено от лекаря, и то само в определени моменти (цикли) от развитието.
Трябва дa се има предвид и обстоятелството, че някои лекарства са несъвместими в комбинация с билки и затова е по-добре дa не се експериментира с живота на кучето, а всяко лекарствено cpeдствo дa се прилага самостоятелно, като се спазват указанията на ветеринарния лекар или посочените за конкретната билка.

Като се изключат изброените по-горе болести, почти за всички останали, от които кучето най-често cтpaдa, билкотерапията е приложима и ефикасна. Тук може дa се посочи групата на незаразните и повечето от паразитните болести, както и лекуванeтo на рани от различно естество, травми, кръвоизливи, изгаряния, измръзване и други.
ОБЩИ ПРАВИЛА
Тъй като различните видове лечебни растения си приличат, а само един от тях има лечебни свойства, най-добре е необходимата билка да се закупува от билкова аптека, а не да набавя индивидуално, за да се избягнат грешки. Освен това, за да се получи качествена дрога, всяка билка се бере в точно опреде¬лено време от развитието на растението при спазване на много условия, които гарантират чистотата на получения материал, както и количеството на активните вещества на дрогата, които имат лечебни свойства.
Във всички случаи, когато се използват билки - самостоятел¬но или комбинирано, посочените дози и начинът на приготвянето им се спазват стриктно, за да има резултат. Често в желанието си кучето да оздравее по-бързо, някои собственици увеличават по свое усмотрение количеството на дадено лекарство или честотата на даването му. Това е недопустимо и ефектът е отрицателен, като най-малкото усложнение при такава атака от препарати е увреждането на бъбреците на кучето, които по принцип са много натоварени.
Тайната на билките е в точно дозираното количество, поемането им в точно определено време и в приготвянето им по строго определен начин.
Най-общо, еднократната доза, която трябва да се дава на кучето, се определя от възрастта му:
За куче от 2 до 10-годишна възраст - 1 доза
За куче от 1 до 2 години - 2/3 от дозата
За куче от 9 месеца до 1 година - 1/2 от дозата
За куче от 8 месеца до 10 месеца - 1/3 от дозата
За куче от 6 месеца до 7 месеца - 1/6 - 1/4 от дозата
За куче от 3 до 4 месеца - 1/8 до 1/4 от дозата.
За куче от 1,5 до 3 месеца - 1/12 до 1/8 от дозата.

ЗАБЕЛЕЖКА:
Винаги се приготвя цялото количество, посоче¬но в рецептата, от което се дозира cпoрeд дaдeнaтa схема.
Продължителността на терапията се определя в зависимост от лечебната цел и от състоянието на болното куче.

Не трябва да се пренебрегва и обстоятелството, че всяко куче е с определена индивидуалност и наследствени предразположе¬ния към някои заболявания. Много голямо значение за изхода от тях оказват възрастта, общото физическо състояние, условията на отглеждане и най-важното - кога е започнало лечението. За някои болести изчакването е фатално, при други преждевременното прекъсване на терапията може да стане причина по-късно за хронични заболявания или други усложнения. Опасно е и прила¬гането на "изпитани рецепти" от познати, които може да са ефика¬сни при съвсем други ситуации. Самолечението, както и изпробването на различни средства, без да е поставена точна диагноза от какво страда кучето, могат не само да влошат състоянието му, но и да замьглят типичните симптоми на действителното заболяване. При такива "експерименти", които за съжаление не са изключе¬ние, собственикът на "опитното" куче твърде късно се обръща за квалифицирана ветеринарно-медицинска помощ. Дали на болнотокуче ще се дaват лекарства или билки, зависи от конкретния случай, но подходьт винаги трябва да е един - научен, което е гаранция за благоприятния изход на дадено заболяване.
Фитотерапията (билколечението) е най-старият метод на лече¬ние, но тя също вече е поставена на научна основа, макар че голям брой лекарствени растения .се предписват все още на базата на резултатите от дългогодишното им прилагане, както и въз основа на опита на народната медицина. При терапията с лекарствени растения са необходими освен знания, също и опит и критичен поглед върху възможността за излекуване на дадено заболяване от страна на лекаря, който определя диагнозата на болното куче. При възможност да се използват както лекарства, така и билки, по-целесъобразно и по-полезно за организма на кучето е да се предпочетат билките. Те не дават странични ефекти, не са така драстични като въздействие, винаги може да се осигурят, и при правилно лечение (като доза, подходящ избор на билка, начин и продължителност на приложение) гарантират оздравителния процес без риск от рецидиви.
ФОРМИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ
Най-широко прилаганата и най-целесъобразната форма на приемане на растителните дроги са прясно приготвените водни извлеци - запарките и отварите. В зависимост от вида на растителната част (листа, цветове, кори, корени или коренища и др.) се предпочита една от двете форми.
Кори, корени, коренища, одървенели стьбла от тревисти растения и др., които набъбват трудно и се извличат бавно, а така също и дроги, които съдържат слузни вещества като корени от ружа, ленено семе и др., е целесъобразно да се накисват във вода с температура 20С в продължение на около 6-8 часа и след това да се кипят в продължение на около 15 мин.
Листа, цветове и други дроги, които се извличат лесно, обикновено се заливат с вряща вода, оставят се да престоят с водата 10-20 мин., след което полученият извлек – чаят - се прецежда и според предписанието се приема топъл или студен.
Безразборното комбиниране на чаени смеси от голям брой дроги е неправилно, като се има предвид, че лечебните растения съдържат най-различни вещества, които могат да си взаи¬модействат, а също да влязат в несъвместимост едни с други. В някои случаи едно растение съдържа няколко полезни вещест¬ва, чиято комбинация може сполучливо да се използва.
ТЕХНОЛОГИЧНИ УКАЗАНИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ФОРМИ ОТ
ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ
Растителни сокове
Такива сокове се препоръчват при простудни, стомашно-чревни заболявания, като се приготвят от пресни зеленчуци, плодове, корени и др. Полученият сок се смесва с прясна отвара от ориз или овесени ядки.
Видове водни извлеци - чайове от лекарствени растения
Ако се приготвят със студена вода се наричат настройки, а с вряща вода - запарки. Ако се загряват при определени условия с гореща вода - отвари.
При запарките след заливането на дрогата с вряща вода, запарката се разбърква постоянно в продължение на няколко минути и след това се прецежда гореща. Този начин се използва при чайове от листа, цветове, семена,
Подземните растителни части (грудки, корени, коренища) се заливат с гореща вода и се варят по-продължително време (15-30 мин.), престояват още толкова време и след това извлекът се прецежда. Така се приготвят отварите.
Дроги, на които част от съставките се разтварят лесно в студена, а друга част - в гореща вода, се наставят на студено, извлекът се прецежда и след това дрогата се възварява с ново количество вода, както е посочено по-горе.
При приготвяне на лапи, компреси и др. дрогите (лайка и др.) се смесват с малко гореща вода или се възваряват с малко вода, кашата се размазва гореща върху плат и се налага върху болното място, като се увива с ленен или вълнен плат.
Това са най-приложимите форми при лечение с лекарствени. растения на кучето. И тъй като всяка билка се приготвя по определен начин, необходимо е да се спазват посочените технологични указания и конкретните препоръки.
СПЕЦИАЛНА ЧАСТ
Обикновено дадено лекарствено растение може да се прилага при различни заболявания и затова подходящите за терапия на кучето видове са разгледани в този аспект. За да не се допускат грешки, лекарствените растения са описани и подредени под азбучен ред въз основа на латинските им наименова¬ния. Ботаническото описание на видовете не е дадено, тъй като не е препоръчително собствениците на кучета сами да берат необходимите им билки. Както вече беше посочено, най-добре е да ги закупуват от билкова аптека. Повечето от лекарствените растения имат по няколко народни наименования, затова трябва да се знае латинското название.
Ако се налага кучето да приема вътрешно даден билков препарат и това не става доброволно от негова страна, то собственикът му трябва да избере подходящ начин, за да го застави. За целта може да се използва биберон, лъжица, или спринцовка с пластмасов накрайник. Никога не трябва течността да се излива направо в гърлото на кучето, защото може да се задави, а да се подава на малки порции, от ъгъла на устните.
Билковите препарати винаги трябва да са прясно приготвени. Използваните дроги трябва да са добре опаковани, особено ако са ситно нарязани, защото в противен случай поемат известно количество влага и въздух и при по-продължително съхранение активните им вещества се разпадат лесно. Плесенясали или нападнати от вредители дроги не са годни за употреба.

Д-р Бойка Пощакова
Ваня Ненова


* Възрастта на кучето в човешки години

Скрит текст:


Видео /англ/, което дава насоки за определяне на приблизителната кучешка възраст:* Кройки и модели за кучешки дъждобрани
Скрит текст:
Тук са  показани основните размери и модел с " крачоли "
http://www.dogyfashion.com/DAZDOBRANI.html

Кройка  за  " направи си сам " :


И още
Последната снимка е качулчицата, то това не е много дълго и не покрива съвсем гръбчето ,но може да се  удължи.

Друг модел - тип пелерина


 


* Поръчване на дрешки за кучето по интернет - сайтове и указания за размерите  
Скрит текст:
http://www.tinydeal.com/pet-apparel-c-121_106_1252.html
http://karasto-pets.com/  
http://www.superdog.bg/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B8-%D0%B7%D0% … D0%B5%D1%82%D0%B0
http://www.ku4eto.com/

http://happydog-bg.eu/collections/#.UmjyDHeN8fw - (може и индивидуална поръчка)
Плащане с наложен платеж при получаване  

http://prodavalnik.com/zimni-yakentsa-za-vashiya-domashen-lyubimets-i31560245

Най-долу на описанието на всяка дрешка има таблица на това кой размер на какви сантиметри /инчове  отговаря.
Има три графи - Back Length - дължина на гърба ( от основата на вратлето, там където е нашийника, до опашката)
Bust Girth - обиколка на гърдичките ( най-широката част)
Neck Girth - обиколка на врата

Към така взетите  мерки е добре да се добави  по 2-3см отгоре, за да не  стиска и се приема най - близкия , отговярящ на тях размер.* Ако имаме в къщи четириног лакомник  Laughing  

Скрит текст:
Поглъщането на храната без тя да бъде сдъвкана води до сериозни физиологични и психически проблеми при кучетата:

- разтягане на стомаха
- подуване на стомаха (от газове)
- повръщане
- недостиг на хранителни вещества (поради невъзможност за абсорбиране на недосмелената храна)
- заболявания вследствие на недостиг на хранителни вещества
- реална опасност от развиване на хранителна агресия, която може да се пренесе върху други предмети.

Нашата задача е да се стигне до  намаляване скоростта на хранене.
Начините са два:
- предлагане на по-малки порции, но начесто
или
- предлагане на обичайната порция, но в специално пригодена купа.
Има много варианти на специалната купа. Може да се  купи готова, например някоя от тези:


Или може да използва сегашната, като се сложи в центъра й обърната с отвора надолу купичка или голям камък.
Ето примери на домашно направена купа за кучета-бързоядци:

Ако имате такава купаможе просто да я обърнете такаИли да сложите друга купичка в средатаИли камъкИли голяма топка

 

И най -важното - кучето не трябва да се храни докато е е превъзбудено  за да не се стимулира у него усещането, че подобно емоционално състояние бива възнаграждавано !

* Разни идеи за хранене и спане.  

Скрит текст:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Рецептите на Бертичка  
Скрит текст:
Бисквитките -  #.UXVsXkrk1sMTatjana
Тортата - http://happydog-bg.eu/blog/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD/#.UXVsX0rk1sM" target="_blank" rel="ugc nofollow">http://happydog-bg.eu/blog/любими-бисквитки-със-сирене/#.UXVsXkrk1sMTatjana
Тортата - http://happydog-bg.eu/blog/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD/#.UXVsX0rk1sMИ другата торта е тука http://oblache.net/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D … %B0/605/#more-605[/size]

/ може да потърсите и други рецепти и интересни неща  в  
Блогът на Бертичка :[url=http://happydog

Последна редакция: пт, 08 май 2015, 22:06 от asha

# 3
 • на морето
 • Мнения: 103

Обща информация , която може да е от полза за някой четящ  тук :
/ втора част /
............
Обучението с треньор на Заки  на inik

Скрит текст:
И сега да дам отчет от посещението на треньора в петък. Човека ни отдели близо 3 часа. Наистина много от нещата, които каза ги бях чела, но е съвсем различно да ти покажат как да ги прилагаш на практика. Започнахме обучението на къс повод. Заки доста бързо възприемаше какво се иска от него. Даде повода на малкия и му обясняваше на него как да коригира, какво да му позволява и какво не. Излизахме и навън, ходихме до кучетата в съседната къща, до улицата при колите (че Заки много лае по колите, направо е невъзможно да го разхождаш, ако по улицата минават коли). Аз упорито продължавам по начина, който ми показа и наистина има голям напредък при командите. Вече в повечето случаи не е нужно да коригирам с повода - само 'шштт' и 'не' са достатъчни. Стои и чака без да влиза в кухнята докато се мотая там (на мен не, че ми пречи, но треньора предложи за да може да тренираме изпълнението на команди и да може да приеме, че не той е лидера в тази къща). И сега с най-големия ми проблем - ръмженето. Треньора веднага си спечели уважението му. Предизвика го нарочно за да види доколко е упорит и как реагира - малкото като лъв скочи да ръмжи и да скача да хапе, а той съвсем спокойно просто ходейки към него го накара да отстъпи (пред себе си държеше тенис ракета да се предпазва, а Заки на два пъти я захапа) докато стигна до стената, където след малко ръмжене, Заки накрая отстъпи и се успокои. След като кученцето вече беше спокойно го повика, погали го и му даде лакомство. Обясни, че много по-голям ефект има поощряването на исканото поведение, отколкото наказването на лошото. Да, коригираш лошото поведение, но е много важно да похвалиш и наградиш желаното. И така. Тука вече успеха ми е променлив, така да се каже  Каза - ако влезеш в такъв конфликт - в никакъв случай не отстъпваш, задължително трябва да излезеш победител, ако не - по-добре не го предизвиквай, а си спечели позицията с по-малки стъпки, по-бавно. Ми опитах бавно и постепенно, но в неделя ми кипна вече. Напредъка е, че по мен не ръмжи, но щом някое от децата мине покрай него докато си е на мястото се започва. И така - отидох и седнах на дивана близо до мястото му и взех повода в мен, отпуснах, да не усеща, че го държа и започнах - първо едното дете да дойде до него - ръмжене, коригирам докато се успокои и така на четвъртия път го пусна до дего - не беше спокоен, но не реагира и го наградихме. Хайде после същото упражнение с другия. И сега сме на ниво, че в повечето случаи ги допуска, но определено още не е спокоен. А снощи - толкова ми стана смешен... - преди да се качим да лягаме, тръгнах да го изведа на двора да се изпишка, а той върви и само поглежда назад към леглото - аз казвам на мъжа ми и детето - "виж, страх го е да не би някой да му  го вземе докато го няма" и мъжа ми само се надигна лекичко и каза 'ей сега ще ти легна в леглото' и това зверче, като че ли го разбра  - като скочи пак да ръмжи...И както бях полузаспала - хайде пак възпитание - коригирах, изчаках да се успокои, малкия мина покрай леглото му и дойде до нас, награди го, че е спокоен... Стана много, ама много дълго, но как да разкажа по-картко  А вече се чувствам толкова изморена психически от тези притеснения  дали ще се справя. Чуваме се с треньора, разказвам му как се развиват нещата. Скоро мисля да идем и на уроците зад зематя и хората. Той каза, че е много доминантен, упорит и своенравен и по-бавно ще постигнем успех. Но надявам се с постоянство да се справим.
……………………..
С мен няма проблем, както и с мъжа ми и големия син, но все още ръмжи на малкия, ако се доближи към него когато си е в леглото. Най-трудно му е да приеме, че и малкия е по-високо в йерархията от него:) По съвет на треньора процедирахме така: той като си е в леглото, взима някой от нас парченце вкуснотийка, минаваме покрай него, даваме му я и си отминаваме без да го тормозим излишно. Така постепенно май наистина свърза приближаването ни към него с нещо хубаво. Даже снощи се наложи да сляза до първия етаж през нощта и той веднага дотърча да провери дали не слизам за да му дам нещо  Та остава сега и с малкия да оправим нещата.

.....................................

Пипетите за външно обезпаразитяване  - видове и действие
Скрит текст:
Пипетите са 2 вида - контактни "килъри" и репелентни. Фронтлайн съдържа фипронил и е тип "килър". Има генерични продукти с абсолютно същото качество и много по-добра цена. В момента най-добра е цената на Пестигон. Не е точно, че се забиват, смучат и тогава умират. Когато кърлежът се качи на животното, той започва да се движи по козината, за да си намери място. Тогава влиза в контакт с продукта, отделен по козината със секрета на мастните жлези. По принцип, може и да се забие някой, особено ака влеже кучето в храсти и го "налазят" 10 кърлежа, но е важно да умре, т.е. да не предаде заболяване, а после основно падат сами. Най-новата пипета от типа "килъри" и единствената изобщо, в която има нова молекула, без никаква доказана резистентност е Прак-тик на Новартис. Другият тип пипети са с репелент - всичките са с перметрин (Адвантикс, Активил тик плюс, Вектра 3Д, Дуоуин). Перметринът е на 50 години, има резистентност, реалният репелентен ефект, ако изобщо го има, е за не повече от 2 седмици. Когато кърлежът "пробие" перметрина, НЯМА какво да го спре да се забие и да пренесе заболяване. Другите съставки в тези пипети са само срещу бълхи. Най-добрата комбинация е пипета тип "убиец" с фипронил, а най-добре Прак-тик, заради по-ефикасната нова молекула, в комбинация с каишка с репелент. Не е нужно да е Форесто, защото това за 7-8 месеца не е вярно. Всички каишки действат до 4 месеца. Като цена, най-добре си вземете Килтикс, която пак е на Байер като Форостото, но молекулата, която е репелент е същата - флуметрин. Вие търсите репелентният ефект и не е нужно да платите двойно за същата молекула. Другите съставки са срещу бълхи и не са Ви толкова важни, когато има пипета. По-добра комбинация от пипета "убиец", особено Прак-тик с допълнително средство за защита, защото каишките не могат на практика да са основно такова, най-добре Килтикс, е най-добре работещата комбинация. И, въпреки това, няма 100% защита. Имайте предвид, че пирипролът (това е новата молекула в Прак-тик) е много по-устойчива и не намалява ефикасността при мокрене и къпане, за разлика от фипронила, където може и значително да намалее ефикасността, особено при често къпане и особено с шампоан. Когато къпете кучето или е мокро, както и ако си играе или ходи по разни храсти, можете за малко да му свалите каишката, за да не я скъса или загуби. Продуктът е разнесен по козината и има достатъчен временен ефект и при свалена каишка. Единственото по-добро на Форесто е, че няма този прах по каишката, което не смятам, че си заслужава двойната цена. Дори и да ползвате пипета плюс каишка, преди да си приберете кучето от разходка, винаги го оглеждайте добре и го решете, за да отстраните механично кърлежите. Повече от това никой не може да направи. Успех!

Само да Ви кажа, че Фронтлайн Комбо е маркетингов продукт. Допълнителната съставка срещу ларвите на бълхите е ала-бала, защото като си обезпаразитявате редовно срещу възрастните бълхи, няма как да има яйца и ларви в дома Ви, защото няма кой да ги снесе, а ако ги вкарате механично, то те като станат възрастни, ще бъдат убити от продукта. Освен това, точно заради втората съставка -S-метопрен, има разлика в ексципиентите, което прави по-слабо разпределението и отделянето на фипронила. Дори и колеги се чудят защо само фипронил дава по-добър резултат от Комбото. Затова е - ексципиентите заради S-метопрена. Прак-тик е дори на по-добра цена от Фронтлайн, да не говорим за Комбо.

Няма идеален продукт, за съжаление, затова - комбинация.

За каишката - Ако децата не я пипат директно, то няма проблем. Има едни изследвания, че втората съставка (пропоксур) е предизвиквала много слаби реакции при деца, но те са я пипали, късали, включително дъвкали. Безвредни продукти няма. Това са лекарства, на практика.

................................

Превантивни мерки срещу Дирофилария

Ивермектин в течна форма - инжективно или впръскване в устата .Дозира всеки месец според кг на животното.
Спот-он формите-  СтронгХолд и Адвокейт
хапчета  - Хартгард и Кардотек / вносни / ; Ендектовет - продукт на Биовет Пещера

# 4
 • Мнения: 485
Мерси за новата темичка.  Hug

И много благодаря на utro77 за полезната информация. Май ще трябва да се купува и каишка.  newsm78

# 5
 • Мнения: 17 650
И аз още веднъж искам да благодаря на Утро, много внимателно прочетох това, което е постнала, и след като и тази вечер намерих забит кърлеж, реших и аз да слагам заедно с капките И Килтикс, дано да отблъсква успешно гадините. Такова чудо като тази година не е имало при нас - страшно много кърлежи.

# 6
 • Мнения: 12 664
Аша, мерси за хубавата темичка Wink

# 7
 • София
 • Мнения: 9 817
Аша, благодаря! Hug  bouquet
Напоследък много хора липсват в темичката...

# 8
 • Мнения: 2 777
Нова тема  Hug asha благодаря   bouquet

utro много полезна информация даде   bouquet

# 9
 • Русе
 • Мнения: 684
asha , благодаря за труда по новата тема   bouquet

# 10
 • Мнения: 1 735
Здравейте Simple Smile Отдавна не съм писала и аз,ама лудница пълна, време никакво  ooooh!

И какво ни се стовари на главата снощи, аман...

Бебата от 3 дни е на антибиотици отново заради цистит и тъкмо почна да се пооправя и снощи я захапаха. Бяхме на разходка с едно чао чао ,всичко окей и по едно време просто я захапа  #Crazy #Crazy Точно на гърба,след предната лапа, хора направо откачих  #Crazy #Crazy Гледка ,която сигурно няма да забравя-да видиш как ти размятат 12-килограмовото куче все едно е перце и пищи ...едва я пусна, уж всичко окей, само на едното място е пробил със зъба си кожата. Промихме веднага с кислородна вода и реванол, тя все едно нищо и няма,само малко уплашена. Прибрахме се,тя се държи нормално..но по едно време нещо леко кръвна и веднага на док в денонощната. Промиха раничката, напръскаха я и казаха,че щом е на антибиотици и но-шпа болкоуспокоително, няма нужда от друго.
Да де ама почна снощи да ми потреперва нещо лекичко, наблюдавах я до късно и сутринта от рано пак. Изпусна ми се два пъти по малка нужда не където трябва  newsm78 newsm78 Изпи си хапчетата сега ,но лежи и трепери  newsm78 newsm78 Sad Sad Sad Казаха ни сутринта да стиснем раничката, за да не се запуши, ама то не дава да го пипнеш . И след това към обяд пак да я заведем. Ще я заведа аз при нашия док, ама се притеснявам с това треперене  #Crazy newsm78 newsm78

# 11
 • Мнения: 12 664
Кари, мила.  Hug
Отидете пак на доктор да си каже мнението, според мен трепери от стреса душичката.

# 12
 • Мнения: 555
Ето ниии!
Скрит текст:

Приликата с тези отзад е доловиман нали?
Да се похвалим, че изчистихме пак зъбния камък на Бери. Еми нямаше как. Пак упойки, пак антибиотици. Ма то говедцето като не дъвче.
Вие как сте стари и нови хора и кучовци  Mr. Green

п.п. И за ноктите да се похваля, че вече ги режем бързо и лесно в домашни условия. С гелотинка с предпазител било много лесно! Преди се мъчихме и потяхме, но вече е работа за 5 минути. Неволята учи  Blush

# 13
 • София
 • Мнения: 3 833
Да се включаааа Wink Мерси за темичката Wink


Леле Кати направо ми стана лошо като прочетох Confused Confused ConfusedДори не искам да си представям какво си преживяла. Дано малка чочка се оправя бързо Sad

# 14
 • Мнения: 386
Благодарско за темата и за инфото за противопаразитните  bouquet

Кари, много неприятно, дано вече е по-добре - и според мен е треперила от стреса, ще се успокои.

И ние имахме кофти разходка в парка днес - Балу винаги намира с кой да си поиграе, но сега двама неприятелски настроени големи кучовци го нападаха през цялото време и не му дадоха да играе с никого. И се наложи НИЕ да си тръгнем, щото явно като отидохме последни се счете, че ние сме нарушили спокойствието, а Балу никога не напада, още е малък и добронамерен, просто искаше да си играе. Миличкият, не се изплаши, но още гледа жално, че не можа да си поскача Tired

Общи условия

Активация на акаунт