Православието като начин на живот 5

• 49 536
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
Не  знам дали свалят гарда или вълкът  е облякъл овча кожа. Simple Smile

Може би има разлика в това към коя точно деноминация принадлежат. (Деноминация ли е  точната дума?) А може би е въпрос на характер на самия човек. Това лято имах среща с един агресивен и спорещ. Но пък няколко седмици по-късно една съседка, протестантка, ме заговори на тема духовен живот, не за да ме обръща, а за да сродели радостта си от четене на духовна литература и колко добре се отразява това на общуването и с другите.

# 196
Има много свестни хора и искрено вярващи между протестантите. Имам предвид такива, които не само проповядват доктрината си, но и спазват евангелските нравствени норми. Срещала съм и такива. Предизвикват у мен уважение, въпреки заблудата, в която са изпаднали. Опитвала съм се да поговоря с тях и то най-вече за да им насоча вниманието върху историческия път на Църквата (нещо, на което при тях не се обръща голямо внимание) и запазването чистотата на учението чрез епископското приемство, но те обикновено се хващат за определени текстове от Свещ. Писание и повтарят едно и също - обикновено онова, което им внушават пасторите. Те отхвърлят Свещеното Предание на Православната църква, но иначе създават свое предание и му вярват.

А тези, които на всяка цена искат да "обръщат" другите в своята вяра - протестанти,  дори и православните такива, са еднакво неприятни за общуване. Те и за обикновено човешко общуване са трудни за издържане Simple Smile.

# 197
Честит празник! Св. Иван Рилски да закриля вас и семействата ви!
Съгласна съм, че трябва да се търси златната среда, аз също не харесвам т.нар. модерно богословие, а съм залитала по-скоро в другата крайност ... на зилотизма, но това е дълга тема Peace

# 198
Честит празник и от мен!
Добре е в ден като днешния да си спомним Завета на св. Иоан Рилски Чудотворец. Там той ни е завещал безценни съвети, които са валидни за всички епохи.  Мисля, че днес повече от всякога трябва да бъдем единни във вярата и да не си губим времето, като се делим на модернисти и зилоти. Смятам, че когато човек искрено и от все сърце обича Бога и иска да следва Неговите заповеди, той ще намери верния път и ще бъде Христов, което всъщност е най-важното!

# 199
# 200
Добро утро Simple Smile и благословен ден!

Смениха времето и аз имам цял час естра ...

Липсват ми активните дискусии тук.
Може ли да направим още един опит да ги подновим? Моля? Hug

# 201
  • В царството на игрите:)
Здравейте,
Аз днес съм на работа, че съм заета с избори, но тази сутрин в много подходящ момент попаднах на тази статия..Сякаш е писана за мен...Така ми се иска да постигна това доверие и упование....
http://pravoslaven-sviat.org/2015/03/17/%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8 … 0%B5%D1%82%D0%BE/

# 202
Аз искам още веднъж да се извиня за емоционалната си реакция на предишната страница. От снощи в главата ми е само: "Добий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят." А също и: "Където е просто, ангели доста. В мъдрост голяма, ангели няма." Тц, тц!

Приветствам идеята на Жени! Simple Smile  (Нали това си ти, само никът е  друг?) Ако искате всеки да сподели какво чете, за да си стопли сърцето. Знаете как е, улисваме  се в грижи, светът ни увлича и охладняваме към вярата. За мен книгите и някои места в интернет са като духовен витамин, а понякога дори антибиотик. За съжаление нямам възможност да си купувам новите книжки, които излизат, но ще ми е интересно да споделите кой какво чете и какви впечатления имате от новоиздадената православна литература. Може пък и аз да се снабдя с нещо по-новичко край коментарите ви.

milmich, това е едно от любимите ми места в мрежата.

# 203
За мен книгите и някои места в интернет са като духовен витамин, а понякога дори антибиотик.

Grinning Това много ми хареса!

И да, права си, че четивото много често е нещо от Интернет. Колкото до книгите, не е нужно да са нови. Понякога да прочетеш някоя стара книга си е изключително ново преживяване Simple Smile.

Лично за мен са много ценни и коментарите, които чета из фейсбук относно църковния живот и някои не дотам лицеприятни явления в него. Нямам предвид коментарите тип "жълтини", а коментарите на мислещи хора, които обичат истината. И всеки път си казвам: "Слава Богу, че има и такива!".

# 204
mama Barba, аз съм си Simple Smile, да.
По слънчовката (така казваме в Добруджа на слънчогледа) ще ме познаете Laughing.

Православен свят рядко чета (май само от линкове тук). Днес с дружките ми от храма се разговорихме и ми казаха, че сайта вече не се обновява. Той е на варненски свещенник (мисля), не знам какво се е случило.

Фб ми е полезен много, чета доста и от там. Членувам и в много полезна група.

И все пак форума дава различен начин на общуване.

# 205
Sad Никак не ми е добре но последно време нищо не чета, даже и в храма рядко ходя, с новата работа уж съм по малко часове на работа , а съм толкова заета че и на семейството си почти не обръщам толкова внимание колкото ми се иска.
Следя Отец Владимир Дойчев в ФБ, ако се каже че ползвам ФБ, последния месец съм вън от всякакви форуми и групи.
Обещала съм си утре да отделя преди обеда за службата, дано не изникне  нещо непредвидено, че покрай децата....

Последна редакция: нд, 25 окт 2015, 16:45 от J_M_M

# 206
  • по пътя
 J_M_M и аз като теб, чувствам колко съм се отдалечила последно време и много ми е мъчно. Cry Нямам ФБ, но ако има интересни неща ще си направя за да следя и аз. Покрай грижите не остава много време, но това не е оправдание, явно периодът е труден.Темата тук обаче е светъл лъч и понякога ми стига само да ви прочета малко. bouquet

# 207
Simpa, хареса ти, защото е в стила на стареца Паисий. Simple Smile Много  пъти казвам нещо и съм убедена, че аз съм го  измислила,   но като помисля пак, се оказва, че съм "осиновила" думите  на някой  от благодатните старци, които чета.

Да препрочиташ стара книга може да е нови преживяване, да, но може  да бъде и като завръщане в бащината къща. И в двата случая човек  печели. Simple Smile

Жени, точно по слънчотката те познах. Simple Smile Може да няма много  нови неща в Православен свят, но два-три пъти в годината си препрочитам съветите  за изповед на възрастни и деца, сладкарницата и кратките мисли  и  се зареждам. Simple Smile

J_M_M, сигурно ти е много трудно, но да  се надяваме, че е само период. И аз така  с трите деца (най-голямото е  на шест.) Вечно някой е болен. Ако стигнем до църквата, то е за края на службата.  Какво  да  се прави такъв е  периодът. Но Бог вижда и  желанието ни. От  него не се укрива и слъзна частица, както  се казва в молитвата. Важното е в  сърцето си да сме с  Бога. Пък в храма ще ходим редовно, когато обстоятелствата позволяват.

И  аз следя   отец  Владимир. Така  се радвам на акатистите, които качва. По едно време нямах време и  сили да чета друго, даже календарчето да отворя, да видя кой светец честваме. От отец Вадимир научавах  всичко.

Лунно момиче, Simple Smile Бог да помага!

Обсъждали ли сте аудио книгите  на Петко Хинов? Аз много обичам да си ги слушам, докато домакинствам из къщи. Стават и за слушане по път в голям град като  София или междуградско.

# 208
Аз в началото купувах мнооого книги, ама много. Е, сега просто няма къде да ги държа.  Rolling Eyes Като се огледах- книги много, икони много-- а прасето си е прасе. 341uu Та спрях да купувам. Всичко го има в интернет. Сега чета- статийки от двери, от православието, от православен свят. Да оставим това, че имаше период в живота ми, в който само такава литература четях. Изглежда съм прекалила- сега съм на някоя и друга статия и даже в момента на Хорхе Букай /"Да се обичаме с отворени очи"/ Embarassed

# 209
Честит празник !
Днес само за 10 минути минах от една реалност в друга , още се опитвам да проумея всичко което видях...
Сутринта успях както си бях обещала да отида на службата, всичко наред, хората през последните няколко месеца в които съм по редовна  са едни и същи, даже вече се поздравяваме с няколко девойки.
След службата на път за в къщи решавам да мина да напазарувам , по път ми е Лидл и там пред стилажите виждам едни групи от родители и деца, решавам че има детски неща ( уж ги следя ама последно време нали съм се пуснала по течението ..) и да не изтърва нещо се набутвам  #Crazy
 Цялата лудница се оказа че е за костюми за Хелоуин .Поех дълбоко въздух и реших така и така съм там да разгледам домакинските неща (ами още по- голяма грешка) Пред погледа ми все още са формички за кекс - ковчег и череп.И сега настръхвам.
Не ми се мисли какво още ще видя през следващите дни.

Общи условия

Активация на акаунт