Православието като начин на живот 5

• 49 575
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
-Обличане на жена, която вече е майка и съпруга (не само в храма, по принцип). Ако една омъжена жена, майка се облича сексуално привлекателно, извън храма, то това знак за какво е?

- Какво е модна дреха и сексуална дреха от гледна точка на психологията? Това е дреха със зрителни (сексуални) капани. Тя е създадена да привлича вниманието на другия пол.
 Начинът на обличане на майката на първо място е пример към нейната дъщеря как тя самата да се облича, а за сина е пример как трябва да изглежда една  жена и майка. Когато дъщерята порасне тя ще започне да се облича по примера на майка си (сексуално привлекателно).
 1) Това е виктимно поведение (поведение на жертва), повишава се риска да бъде нападната или изнасилена. Като минимум мъжете ще я гледат похотливо.  2) Сексуалните дрехи привличат мъже ориентирани само към секса, а не към създаване на семейство. Нормалният мъж ще избере по-целомъдренно облечена и морално чиста жена , а не тази, която изглежда достъпна и с голям сексуален опит. На кой мъж му трябва жена, която вече е използвана?

- Защо е тая плювня по панталоните за жените?

- От много столетия женските дрехи са поли и рокли. Панталоните са стандартно облекло за мъжете от XVI-ти век насам и за жените от XX-ти век насам.
Панталоните в женския гардероб не са добре дошли 1) защото все пак правят жената по-малко женствена (с пола дълга до коленете или още по-дълга, една жена усеща себе си по друг начин – женствена, елегантна, закрита, не разголена), 2) прилепналите панталони подчертават тялото (дупето), 3) все още се възприемат от обществото като мъжка дреха (променя се и поведението на жената, когато тя не е с пола. Жените които са имали възможност да сравнят усещането при носене на панталон, а после дълги поли, ще ме разберат).

Според психолозите дрехата е най-добрия начин за себеизразяване. Обличането като безполово същество показва, че човек не осъзнава своята социална роля, не влиза в роля нито на мъж нито на жена. Дънки-маратонки-яке, т.нар. стил унисекс е начин човек да покаже че е просто тинейджър, а не бъдещ баща или майка.  Женствените дрехи са начин да покажеш, че ти си жена.
Начинът на обличане на родителите е пример за техните децата.  Мъжът и жената имат различни роли в обществото. Жената е първо чисто момиче, после девойка, булка, майка. Мъжът има друга социална роля: момче, мъж, глава на семейство, защитник.
За профилактика на хомосексуализма както при мъже така и при жени трябва от детска възраст да се възпитава съответно поведение (мъжко или женско). Стилът унисекс обърква както самия човек  така и окръжаващите го хора.

# 361
  • София
 А какво ще кажете за жена, облечена прилично, както е описано назад, но с празна душа? Дали полата или панталонът наистина определят поведението или това как възприемаме света, доколко обичаме ближните си и колко е голяма вярата ни?

# 362
  • Пазете Гор
...Дали полата или панталонът наистина определят поведението или това как възприемаме света, доколко обичаме ближните си и колко е голяма вярата ни?

Не, по никакъв начин не го (пред)определят, според мен. Никакво значение нямат дрехите в този смисъл.С пет раса са се увиеш, ако душаат ти е черна - няма да побелее.

# 363
Аз не харесвам 'благочестивото облекло', извинете ме Embarassed  - т.е. забрадка, дълга пола (всъщност харесвам дългите поли, но тези, които са красиви и женствени, а не нескопосано ушити)и най-неугледни дрехи, с които се обличат много млади жени в църква.
По принцип съм суетна, но нося както дънки и маратонки, така и поли и рокли (а сега де Mr. Green Mr. Green - отговорна майка ли съм, приела соц. си роля или недорасъл тийн?) - това е закачка, междудругото Wink

Ако трябва да сме сериозни, бих казала, че облеклото трябва да е несексуално, както в Църква, така и по принцип за всяка вярваща жена - и тук единствено имам предвид супер къси поли и дълбоки деколтета.  Всичко останало - поли, панталони,потници, тениски, грозни или красиви дрехи е въпрос на личен вкус  и е маловажно. Още повече пък, не смятам че мъжете имат правото да определят как ще се обличаме.

# 364

За профилактика на хомосексуализма както при мъже така и при жени трябва от детска възраст да се възпитава съответно поведение (мъжко или женско). Стилът унисекс обърква както самия човек  така и окръжаващите го хора.
Ох, не искам да влизам в конфликт, но такива изказвания ме разсмиват искрено. Наистина ли смятате, че хомосексуализма може да бъде "предотвратен" профилактично с дрехи и начин на обличане?!

# 365

Ох, не искам да влизам в конфликт, но такива изказвания ме разсмиват искрено. Наистина ли смятате, че хомосексуализма може да бъде "предотвратен" профилактично с дрехи и начин на обличане?!
Освен ако не обличаш умишлено момченцето си в рокличка. Но носенето на дънки и маратонки да е предпоставка за хомосексуалност е прекалено.

# 366
обърках нещо... ooooh!

Последна редакция: пн, 04 яну 2016, 14:31 от Nil desperandum!

# 367

Освен ако не обличаш умишлено момченцето си в рокличка. Но носенето на дънки и маратонки да е предпоставка за хомосексуалност е прекалено.
Да, може би - това вече е да не приемаш реалността и да си тровиш детето. Въпреки, че имах съученик, чиято майка винаги беше мечтала за момиченце и от време на време му слагаше панделки и диадеми, но дори и такава сбъркана среда, в която живееше не можа да го направи хомосексуалист.
Моят син копира много сестра си и също си слага розови чантички у дома, а като по-малък сам си слагаше шноли и фиби, но това ако не се поощрява не може да обърка детето. Поне гледайки моите деца, и двамата нямаха усещане за пол, докато не навършиха 5-6 годинки.
Според мен прекалената мачовщина или агресивен баща, много повече могат да навредят, отколкото това че момченцето ще побута малко розовата детска количка на някое дете.

# 368
Хайде и аз като особено суетна жена дае се изкажа по темата Simple Smile

Тъй като в момента разсъждавам и се моля Богу да ме дари със смирение, съзирам една особена суета в опитите да се облечеш "канонично" и "правилно", особено в църквата. Т.е. самата мисъл как съм се облякла по правилата с дълга пола, как съм си покрила главата с кърпа, как съм махнала високите обувки и бижутата...та всички тези мисли пораждат една излишна гордост и суетност у черкуващата се жена. И тази гордост е не по-малка от гордостта на наконтената и скъпо облечена мирянка. Забелязвала съм жените, които УМИШЛЕНО са се облекли "богоугодно" с каква гордост и надменност (дори осъдителност) гледат над по-светски облечените жени. Т.е. в желанието на угодим Богу, има риск да се изпълним с гордост, вместо с любов и опрощение към ближните. От собствен опит Ви казвам, че съм минала през етапите, в които с не по-малка суета съм посягала към дългата пола и кърпата за глава преди служба.Идеята е да сме еднакво смирени и "обрани"както в душите си, така и в облеклото и да не парадираме с излишна праведност.
А идеята на влизането в храма е да се изпълним със смирение, с благоговение пред Бог и пред неговия дом. Предизвикателното облекло в църквата е толкова абсурдно, колкото би било в съда да речем, в парламента и в коя да е друга институция и дори следва да бъде забранено в църквата.

# 369
http://dveri.bg/33q9f /Магазин за православна мода отваря врати в София Laughing Laughing/

# 370
Ако знаеш, докато не видях датата, колко се зверих и се чудих дали се шегуват или е някаква щуротия това  Mr. Green

# 371
  • по пътя
fitblond, много хубаво си го казала това за възгордяването. За това говорех за начина на обличане не само в църквата, целият свят е една църква и е смешно да видиш един и същ човек пременен със забрадка и дълга безформена пола, а следващия ден да е с минижуп и високи ботуши с тънък ток. Но красотата, женската красота е дар Божи и не мисля, че трябва да се крие нарочно, мен това ме депресира и не ми носи особена гордост, по-скоро ми действа обратното. Confused

# 372
http://dveri.bg/33q9f /Магазин за православна мода отваря врати в София Laughing Laughing/

православни дрехи за православни жени http://baryshnya.com/catalogue

женствени дрехи от руски дизайнер Катерина Дорохова https://www.instagram.com/katerina_dorokhova_official/ http://vk.com/dorokhova_katerina http://vk.com/market-66224762

интернет-магазин за православни дрехи Мирянка http://www.miryanka.ru/

дрехи за православни Дикона http://dikona.ru/catalog/korotkie_platiya/

# 373
Съжалявам, че нахлувам в темата, но не се сдържах просто. Моят отец казва- "Моята майка ходи до магазина със забрадка. Естествено е, че ще иде и на църква с нея т.е. тя винаги носи забрадка". Аз лично имам познати, които винаги и навсякъде ходят с поли. Та, ако някой отиде в храм, види някоя от тези мои познати и си каже- "гледай я тази как се прави на благочестива" няма да е по-добър от онези дами, които наистина искат да имитират благочестие. Коментирайки хора, които не познаваш, може да изпаднеш в осъждане. Не се заяждам, просто споделям.

# 374
aredhairgirl, много нежни и красиви дрехи. Женствени е точната дума  Simple Smile.
Обаче мисля, че Лунна имаше нещо съвсем друго пред вид. По-скоро говори за обезличаването на жената като такава под не добре изглеждащи дрехи.
Скрит текст:
И частично в този смисъл беше и линка към Двери по-горе.

FiloTea, разбира се, че е така. Всеки се представя с това, което усеща най-близко общо казано като "стил" на обличане. Бабите ми не излизаха и в двора без забрадки. И умееха да ги връзват много красиво. Аз също харесвам забрадената жена. Има особено излъчване. Но не го възприемам като мой стил за обличане. В храма покривало на главата слагам само когато вземам причастие. Нито един свещенник не ми е правил забележка.

Общи условия

Активация на акаунт