Росица Божкова е психолог, писател, дула, йога инструктор, фасилитатор и майка на три деца.

От лекцията по темата "Пренатално възпитание" ще научите защо е необходимо пренаталното възпитатие и какви са практическите стъпки към него.

“Възможно ли е да се говори за възпитание преди раждането? Да, защото истинското възпитание в основата си е подсъзнателно.“  М.Иванов

Възпитание преди раждането
- Как майката и преживяванията ѝ по време на бременността влияят на детето? Не само храната и физическата почивка, но и емоциите влияят при изгаждането на характера на бебето.
- Връзката майка-дете започва още преди зачеването, при подготовката на жената да стане майка.
- Вие и вашето бебе сте едно. Чрез вашите преживявания детето учи къде ще попадне и гради необходимите за оцеляването му качества.

Как да предадем желани от нас качества на детето? Колкото по-често преживявате, толкова повече то се учи. Например преживяването на радост без причина, като упражнение.

Перинатална психология. Как ще бъде посрещнато бебето?
- Първата среща при раждането и ранната връзка майка-дете както за развиване на следващите взаимоотношения между тях, така и за изграждането на бъдещата личност;

Какво е перцепция?
- Детето спонтанно преживява всичко, през което минава майката.
- В утробата детето се учи какво е значението на външния сигнал чрез реакцията на майката.
- Всяка емоция се „превежда“ чрез хормоните, които преминават и в тялото на детето – така и то преживява емоцията на майката, като я „дублира“ в тялото си.

50% от интелигентността на детето се определя от перцепцията на майката
- Хормоните на стреса блокират предните мозъчни дялове, отговарящи за рационалното мислене и подават повече кръв на задните мозъчни структури, включващи инстинктивното животинско поведение, пригодено за оцеляване в опасна среда.

Пренаталното възпитание. Практически стъпки
- Подбирайте внимателно филмите, които гледате, книгите, които четете, музиката, която слушате, хората, с които се срещате, местата, които посещавате, дори и цветовете на дрехите, които носите.

Осъзнаване и трансформиране на вътрешния диалог чрез подходящи за целта методи и техники.
Пренатална йога


- Позитивни утвърждения. Те могат да се използват както за развитие на характера на майката и детето, така и като подготовка за бързо и безпроблемно раждане.
- Култивиране на положителни емоции чрез визуализация и медитация, утихване на ума за установяване на вътрешна връзка с детето.
- Преживяване на желани състояния за предаване на желани качества.
- Време за “радостен душ“ и всекидневна релаксация.


Цялата лекция и всички съвети можете да гледате тук:

Последна редакция: ср, 24 юни 2015, 16:19 от Редактор*