Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 102 407
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 21
Ето я най сетне и първата ми продукция. Според подправките които сложих и това което целях, се получи чудесен салам "Камчия"



# 721
  • Мнения: 2 151
Ето я най сетне и първата ми продукция. Според подправките които сложих и това което целях, се получи чудесен салам "Камчия"



Сашо, нещо снимките ти не се виждат ....
Ха и раздухай малко повече подробности как го направи този Камчия, че при мене нещо не излиза ....

# 722
  • Мнения: 2 151
Май намерих снимките на Сашо Башо - ако съм се объркал, ще ги изтрия






Сега дай рецептата - демек обясни простичко как го направи

Последна редакция: нд, 27 дек 2015, 17:44 от Батето

# 723
  • Мнения: 21
рецептата ще кажа ама нещо не мога да се оправя с качването на снимки.

# 724
  • София
  • Мнения: 6 983
рецептата ще кажа ама нещо не мога да се оправя с качването на снимки.


Доста добре се е запазил цвета на месото. И аз ще чакам рецептата.

# 725
  • Мнения: 2 151
Е все пак се включи

# 726
  • Мнения: 21
Ползвах 1/2 килограм св. бут и 1/2 кг. плешка. Малко ми е суха и следващия път ще добавя и сланина. Общото количество го разделих приблизително на три.
Едната част оставих на малки кубчета, втората минах през първата решетка на машинката за мелене на месо, а третата през блендера докато стане на пастет.
Събрах всичко в една купа и в хладилника за 2 часа.
Подготвих подправките:
22 гр. сол
щипка пудра захар
1/2 ч.л. чер пипер
1/2 ч.л. бахар смлян
1ч.л.  гранулиран чесън
След два часа към месната смес добавих подправките и  100 мл. студена вода и се омесва добре.
Аз лично ползвам програмата за месене без втасване на машината за хляб. След първото измесване в хладилника за час два. Още едно измесване и в шунковара. Престоя в него около 48 часа и след това на 80 градуса за два часа, охлаждане и още 24 часа в хладилника. Следващият път част от количеството определено ще го заменя със сланина.

Последна редакция: пн, 28 дек 2015, 18:22 от Sasho Basho

# 727
  • Мнения: 2 151
само за гранулирания чесън не става ясно .....

# 728
  • София
  • Мнения: 6 983
само за гранулирания чесън не става ясно .....

Това е сух чесън на прах и го добавят в някои колбаси.

# 729
  • Мнения: 21
само за гранулирания чесън не става ясно .....

Това е сух чесън на прах и го добавят в някои колбаси.
Всъщност между чесън на прах и на гранули има разлика. Този на гранули можеш да го накиснеш с вода и след това с олио да го разбиеш на крем. Аромата му почти не се различава от този на пресния. Не го кисна с вода, той си поема от каймата. Чесън на прах използвам при добавка в тесто или пък сухи смеси за мариноване.

# 730
  • Мнения: 2 151
само за гранулирания чесън не става ясно .....

Това е сух чесън на прах и го добавят в някои колбаси.
Всъщност между чесън на прах и на гранули има разлика. Този на гранули можеш да го накиснеш с вода и след това с олио да го разбиеш на крем. Аромата му почти не се различава от този на пресния. Не го кисна с вода, той си поема от каймата. Чесън на прах използвам при добавка в тесто или пък сухи смеси за мариноване.

Нещо и двамата не сте ме разбрали  newsm78
Може и да не съм бил ясен:
писано е "1 гранулиран чесън" и нищо повече като разяснение
може да бъде 1 ч.л., едно пакетче и т.н. А пакетчетата са с различен грамаж ... Тези, които купувам са по 100 грама например, а не 10 грама ...
Та исках да се поясни като количество колко е ? То поне е на вкус, но все пак може и ориентировъчно, нали ?

# 731
  • Мнения: 21
само за гранулирания чесън не става ясно .....

Това е сух чесън на прах и го добавят в някои колбаси.
Всъщност между чесън на прах и на гранули има разлика. Този на гранули можеш да го накиснеш с вода и след това с олио да го разбиеш на крем. Аромата му почти не се различава от този на пресния. Не го кисна с вода, той си поема от каймата. Чесън на прах използвам при добавка в тесто или пък сухи смеси за мариноване.

Нещо и двамата не сте ме разбрали  newsm78
Може и да не съм бил ясен:
писано е "1 гранулиран чесън" и нищо повече като разяснение
може да бъде 1 ч.л., едно пакетче и т.н. А пакетчетата са с различен грамаж ... Тези, които купувам са по 100 грама например, а не 10 грама ...
Та исках да се поясни като количество колко е ? То поне е на вкус, но все пак може и ориентировъчно, нали ?


1 чаена лъжичка, извинявам се за пропуска.

# 732
  • Мнения: 2 151
Разбрах. Благодаря ти.
Коригирай го в поста си чрез бутона "промени" и сетне "запази"
Бубанка, благодаря й, е поставила рецептата ти на първа страница - колбас тип Камчия на Сашо Башо.
Като я промениш, който влиза, няма да се затруднява да чете всичките ни писания ... Joy

# 733
  • Мнения: 2 151
Благодаря. Сега е наред!

# 734
  • София
  • Мнения: 6 983
Аз обаче не разбрах как е постигнат червения цвят. Захарта е много малко.

Общи условия

Активация на акаунт