Въшки

• 323 738
  • 1 341
  •   1
Отговори
# 1 335
Спокойно. Търпение и постоянство е нужно. После пръскате за предпазване всяка сутрин преди училище.

# 1 336
И косата на опашка или плитка, може би е излишно да го казвам. Не че не може и така да ги пипне пак, но с развети коси сте по-уязвими за повторно заразяване.

# 1 337
Ние така бяхме преди 2 лета, тия въшки бяха безсмъртни. Аз бях най-доволна от шампоан Паранит, но по едно време и той спря да действа, а и се притесних да не натровя децата. Започнах да ги мажа със смес от зехтин, капки лавандула и капки чаено дърво. Изчаквам и разресвам, каквото падне - падне, след 2-3 дни пак мажа, и така през 2-3 дни мазане за няколко мазания изчезнаха въшките.
Здравейте, може ли пропорции на сместа - колко капки слагате от маслата ?
Пропоциите ми бяха на око, но правех нещо такова:

5-6 супени лъжици зехтин
6-7 капки масло от лавандула
6-7 капки масло от чаено дърво

За маслото от чаено дърво при борбата с въшките има много информация в нета.

# 1 338
Хубава термозащита и минавате косата на малки кичури с преса, всеки ден няколко дни. През това време ходи вързана и сплетена.

# 1 339
Има хора, които са си "въшливи", в смисъл, че въшките предпочитат определени глави.

Баща ми лесно се чистеше и направо не ги хващаше. Макар ние с брат ми въшливи да спяхме с тате, него въшките просто не го искаха.

Помня как в яслата много се чудеха, че моето дете хваща въшки, защото то почти нямаше коса, а си беше с бебешката перушинка.

Мой много близък, биолог, преди 5-6 години ми разказа как от началото на учебната година е изолирал 3 подвида от главата на дъщеря си.

Значи, освен че въшките имат предпочитания, то са различни подвидове и сигурно са различно устойчиви на различни глави.

При нас най-много помогна къдрина. Приложихме го на всички у дома. Важно е да не се стои дълго с него. Маже се и на 5-тата минута косата да е под душа - хем да е задействал къдрина върху въшките, хем да не е започнал да променя структурата на косъма. Това го научих от позната, майка на 5 деца Simple Smile

После периодично слагам етерични масла в шампоана или в балсама. Предимно ползваме розмарин. Добавям няколко капки и това държи въшките настрана. Ако се появят в училище ползваме Пад-стоп профилактично и се подсещаме да капем етерично масло.

Успех!

Дописвам - маските със зехтин също помагат при чистенето и поддържането. Хем подхранват косата, хем пречат на въшките и гнидите им да се закрепят.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 10:47 от Melodiya

# 1 340
Май и нас ни достигна тази напаст. Тази вечер хванах дъщеря ми на 5 години да я огледам за кърлежи, че много игра в едни треви и храсти и видях по главата пълзяща буболечка. Намерих около 5-6 броя. По снимка приличат на въшки, няма какво друго да е. 1 час й гледах косата, освен тези, други не открих. Четох че нови гадини ще се излюпят след 7-8 дни, изобщо няма да чакам, утре отивам в аптеката да взимам нещо и да я почвам. Вие какво ще ме посъветвате да взема?

Тази ампула от ветеринарните аптеки засега няма да я пробвам, че и аз съм бременна и не ми се рискува.

# 1 341
  • София
И аз бях бременна с второто ми дете, когато баткото хвана въшки и двамата се пръскахме с Неостомозан - нищо ни нямаше, малкия вече е на 6 здрав и прав 🙂. Само това ни помогна, нищо от аптеката.

Общи условия

Активация на акаунт