Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 15
Здравейте,имам няколко въпроса относно двата вуз-а. Кандидатствах с математика,но за СУ успеха не ми стигна за първо желание ( въпреки,че не са излезли резултати още,аз си знам) . И така,по същество : приета съм компютърно и софтуерно инженерство в ТУ и най-вероятно информатика СУ,но съм пред дилема. Според мен в ТУ специалността ми е по-хубава,но пък СУ е уж по елитен университет,също така чух и много различни мнения от рода на: ''в СУ вадиш хубави оценки,но не научаваш нищо'' или '' в ТУ ще учиш много излишни неща,но пък ще имаш знания за бъдещата ти работа ( дай боже) '' и т.н. Та, бих се радвала да споделите кое според вас е по-добре и ще се радвам много на мнения от хора,които са запознати отблизо с университетите ( т.е. са учили там или децата им учат там) . Благодаря ви !  smile3525

# 1
  • Мнения: 380
Ако очакваш в университета да те научат как се пише софтуер, ще бъдеш много разочарована. Ще получиш основата, и на двете места. Работила съм с хора и от СУ и от ТУ, всичко зависи от това до каква степен съответния човек е бил мотивиран да се развива сам, извън университета и кога е започнал да работи това, което учи. В началото като трейни, после като джуниър и т.н.
Не знам кой ти е казвал, че в СУ се вадят хубави оценки просто така ... хубави оценки имат тези, които са си научили, за да ги имат.

И за да не съм голословна, преди години бях пред същия избор като теб, избрах СУ, не съжалявам. Но нямаше да сбъркам ако бях избрала и ТУ.
Успех!

# 2
  • Мнения: 1 439
Двата Вуза са от един клас.Обучението е съизмеримо.Специалностите са модерни.Как ти ще се реализираш зависи от тоята мотивация и късмет,не на последно място.
Започни,ако вече не си, да градиш професионална биография,за да може след 4 години като търсиш работа ,да не си без"опит".Курсове,обучения,стажове ,състезания,такива дейности.
Избери този ВУЗ,който ти сочи интуицията.

# 3
  • Мнения: 620
Учебните планове за сходни специалности в СУ и ТУ се различават доста, те са и  в различен клас съгласно класификатора на областите на висше образование и професионални направления.

С други думи в ТУ завършваш инженер, а за да станеш такъв учиш доста математики, физика, химия, металознание и куп други такива, нямащи нищо общо с програмирането http://cs.tu-sofia.bg/userfiles/Bakalavri_UchebniPlanove/2014_UP … KSU-BCSE-1-BG.pdf .
В ТУ държат много на дисциплината и пишат отсъствия, после правят проблем при заверки.

Синът ми също кандидатства тази година. Той не е имал грам колебание относно университета - СУ, за специалности обаче доста се чуди и в последния ден за подаване на документи записа какво иска.
Изискванията му бяха - по-малко математика и повече програмиране.  Laughing
ТУ не е разглеждал като вариант (Брат му беше избрал ТУ заради КСТ с немски, но после записа нещо съвсем различно), може би защото всичките му познати, занимаващи се с програмиране учат в СУ.

# 4
  • Мнения: 282
Здравейте,
 като цяло  СУ може би е по-добър университет и по-престижен, но материалната база, учителите и обучението относно компютърните науки е светлинни години по-добре в ТУ. ТУ е специализиран университет относно инженерни и компютърни науки, докато СУ е предимно с хуманитарни, което само по себе си говори защо се получава такова разминаване.
Аз съм студентка в ТУ, уча нещо съвсем различно, но пак съм доволна.Имам и доста познати, които учат при мен КСТ и др подобни специалности, учи се много, трудно се взимат изпити, но знаеш накрая, дипломата ти е заслужена. Simple Smile

# 5
  • Мнения: 32
Според мен ТУ си е най-добрият университет за тази специалност. Имам познати там и са много доволни, макар че ако не си сериозен и не ти се отдава може и да не изкараш.

Общи условия

Активация на акаунт