Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 214
В Англия все по-голяма популярност добиват фейсбук групи като Human Milk 4 Human Babies и Eats on Feets, които майки, които имат излишна кърма, използват за да споделят с други семейства.

Групите работят по съвсем прост начин и са с некомерисална цел, поддържани от потребители и доброволци – те позволяват на кърмещи майки да публикуват детайли за това колко мляко могат да предложат на други, както и да отправят “запитване” за кърма в определен район.

Джесика Херик от Манчестър стартира тази инициатива, защото новороденият ѝ син, не успява да консумира цялото количество майчино мляко. “Вместо да изхвърлям толкова ценната кърма, реших да я споделя, за да могат и други бебета да направят първи стъпки в живота по възможно най-добрия начин – с ценните вещества, които съдържа кърмата.”

Кимбърли от Оксфорд пък решава да дари кърмата си, когато нейното бебе се ражда 4 седмици преди термина – в болницата тя получава съвет да замрази кърмата си и след това започва да дарява излишното мляко.

Кимбърли добавя, че с готовност споделя кръвните си тестове с майки, които искат да изплозват кърмата ѝ за своите бебета. “Това е много лично решение”, добавя тя, “ако знаеш малко повече за човека и по-лесно да му се довериш”. Цялата статия на английски мжете да намерите тук.

Попаднахме и на разказа за Кърменето и Огняна:

"Здравейтe,

Това е един разказ за моите премеждия с Kърменето и Огняна, моята малка дъщеря.

21.09.2014 - появи се Огняна!

Наложи се да бъде извадена със секцио поради седалищно предлежание. Следваща стъпка – кърмене -  най-естественото нещо, което може да последва появата на едно бебе. Бях чела, че само 5% от всички некърмещи майки по света имат реална здравословнa причина, поради която не могат да кърмят детето си. И запретнах ръкави… Винаги съм си мислила, че кърменето (с  кодово наименование цоки-цоки) е най-естественото нещо на света. Като да си миеш зъбите преди лягане.
Е, почти…

Сложих Огняна на гърда веднага след като излязох от операционната. Правех същото - на всеки  половин/един час. Веднага се появиха безценните капки клоастра. Докато бяхме в болницата - през деня бебето хапва каквото имам аз, а нощем мляко и вода. Каквото лелките в родилното му дадат. Не съм забранявала да го хранят допълнително.

10.10 -  първата консултация при педиатъра.

Огняна е наддала за 20 дни няма и 100 грама. Лошо. Бях убедена, че расте – кърмех на поискване и ѝ предлагах да цока при всяко  проявено недоволство. Лекарката каза: „Явно имаш недостиг на кърма. Започвай с адаптираното мляко!“

Следващите дни бяха доста интересни. Описвам:

 • Набавяне на помпа, за да видя колко кърма произвеждам. При нужни 80-100гр. На всеки 3ч. аз произвеждах 30. Сутрин и през нощта - около 60гр.;
 • Започнах дохранване с адаптирано мляко;
Успоредно започнаха да текат консултации с моя приятелка, Мимето, която много ме подкрепя всеки ден. Тя е съсед по къща и близък по душа, кърмила две години, приела кърменето и естественото отглеждане на детето като своя мисия. Това е и причината да участва в куп инициативи за кърмене. …и да не ме е оставила и ден без да ме надъхва, че мога да се справя;
 • Разговори с Ла Лече Лига;
 • ..и с Елена Кръстева от Сдружение „Естествено“;
 • Помощ от Христина Янева – Хедра (гуру в консултациите по кърмене), която дойде на крака у дома;
 • Четене на всевъзможните блогове и статии по темата  - Хедра, Царството на Бу, babysling и куп други;
 • Преслушах и банката за кърмене Wink Отговориха ми, че приоритет са децата със здравословни проблеми. Могат да ми дават веднъж седмично и то минимално количество. Хареса ми много дамата, с която разговарях и съм ѝ благодарна. Беше изключително мила, изслуша ме и много ме окуражи: “Не се предавай момиче. Пий течности и давай на бебето да яде често. Ще тръгне кърмата”;
 • Станах член на различни групи във Фейсбук с цел да пиша, че търся кърма;
 • Пак Мимето ми помогна да се сдобия с тинктура за кърма от  „Сътворено с любов“;
 • Пих сминдух, чай за кърмачки, чай от анасон, копър, резене… и се стараех да съм спокойна;)
 • Информация за дохранване с козе мляко. Да, вариант е след 3м. и от проверена коза.

Мислех да питам лекарката дали няма наоколо родилка, която се оплаква от повече кърма и да вземам мляко от нея. Просто исках кърма!!!!

Ясно, че детето няма да остане гладно, ама все ми се искаше да е на кърма, а не на адаптирано мляко. Вселената си знае работата и помага много…Мимето звъни един ден, нейна приятелка с име на буря..или ураган, е родила второто си момиче. Има повече кърма и може да ми дава. Каква радост настана!!!!!

Всеки ден в продължение на две седмици моят любим ходеше да взима бурканчето с вълшебната  течност. Така дохранвах с моя и чужда кърма + адаптирано мляко. И много беше смислено да има чужда кърма наблизо, докато ми мине първоначалния стрес, докато започна да слушам (и разбирам) ритъма на бебето и неговите нужди.

В момента Огняна е на 3  месеца и 20 дни.
От средата на втория месец давам много малко АМ, а от началото на третия почти не дохранвам. Наддава нормално и е само на кърма. Кърмя Огняна  често – понякога на всеки час  –  да се нахрани, да утоли жажда, за успокоение или просто, за да се приспи. Нощем се буди на около четири часа. Тогава произвеждам най-много кърма и хапва всичко. Мисля, че вече си намерихме всяка своя ритъм ☺

Малка борба, ама моята голяма борба и … много търпение!"

Какво е вашето мнение? Бихте ли споделили или приели кърма?

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 15:56 от Академия за родители

# 1
 • София
 • Мнения: 2 079
Бих споделила, ако имам излишък, определено.
Но не бих взела чужда кърма. Особено от непознати.

Общи условия

Активация на акаунт