Отговори
# 360
Не  Simple Smile

То и зa потребит.тaксa би трябвaло дa издaвaт, aмa...

Интересно ми е кaкво ще последвa по-нaтaм, кaто излязaт резултaтите...споменa зa обгaряне, но ще търся още инфо по въпросa, пък и зaвиси от резултaтите...
По нататък не ги поема здравната каса...колпоскопа също е платен...тоест до операция ... "дребните" неща са платени...

# 361
  • Варна
Четох, четох, но не ми стана ясно и да питам тук:
1) Ако резултатът е ок, но има раничка, която докторът видя, какво следва?
2) Ако резултатът не е много ок, какво следва?
 Embarassed

# 362
  • София
Ако цитото е добро/не е лошо и на колпоскоп да те видят/следва обгаряне на раничката,ако резултатът е 3гр. следва колпоскоп и биопсия.

# 363
Горенето на раничката не е задължително при добри изследвания. Според моя лекар, ако цитонамазката е ок (1-ва или 2А група), няма оплаквания или нещо съпътстващо, на колпоскопа всичко е ОК - раничката се наблюдава през 6 месеца и толкоз. Ако обаче цитонамазката е друга група и/или на колпоскопа се види нещо притеснително - се лекува. Вече в зависимост от резултатите - се преценява как - дали ще се маже със Солкогин (както съм аз), дали има нужда от биопсия, дали ще се "гори", дали ще е нужно да се прави конизация. Важно е лекарят да е добър, да му имаш доверие и да ти избере правилното за твоя случай лечение.

# 364
  • Варна
Благодаря ви, момичета!

Аз при този доктор попаднах случайно, не съм го избирала, просто спешно трябваше да отида на преглед, че бях с възпалена киста и ужасни болки. При прегледа докторът ме попита зная ли, че имам раничка (не знаех).

За възпалението ми изписа антибиотик, който веднага даде резултат, от което останах безкрайно учудена, а той доволен, че е определил вярно лечение.  Simple Smile

После потърсих за него инфо в нета и попаднах на по-стари и негативни мнения в бг-мама, но се касаеше за бременност и раждане при него. А една майка беше написала, че като диагностик е добър.

Аз засега нямам лоши впечатления от него, но ще видя какви ще са резултатите, той какво ще предложи и тогава ще му мисля.

# 365
Здравейте момичета. Моята конзация мина. Все още съм в болницата. Отказали са се от ллетц и са направили класическа скалпелна, предвид диагнозата било по- добре такава. Шийката е била много възпалена и твърда ( какво означава това? ). В матката е имало и множество полипи. Това е от мен. Чувствам се добре. За тези на които им предстои такава операция, искам да ги успокоя, че не е страшна. Възстановяването е бързо.  Hug

# 366
Здравейте дами,

Моля за малко информация. Излезе ми резултат от биопсия (материал от раничка на шийката) CIN1. Чета, че при този резултат много често не се предприема лечение, а само се наблюдава. Въпроса ми е как се наблюдава - с цитонамазки, колпоскоп, нови биопсии ли се правят?! Някой от вас избрал ли е да чака или на повечето ви предлагат направо конизация? Тормозя се цяла сутрин вече, откакто си видях резултата. Изпратих резултатите на доктора си, но още не знам кога ще го видя. Цитонамазката ми беше 2б група и на колпоскоп се видяха изменени участъци. Правих си и ХПВ тест, който е чист за 37 щама. Чувствам се доста тъпо. Очаквах, че няма да има проблеми.

Как се не предпирема лечение, може да се обгори, но на мен не ми казаха... чаках 8 години и стана CIN III - лекувай се на време. Колкото по-рано толкова по-добре.

Благодаря за отговорите на теб и на Veseto*! Говорих с доктора си и според него няма причина да бързаме с решението. Предлага ми да направим още една цитонамазка минимум месец след биопсията и след това, ако резултата е същия да отнеме около 2мм от повърхностния слой на шийката с електрическа примка. Нещо като миниатюрна конизация, но не било конизация и нямало да пречи на евентуална бременност дори, ако реша да е скоро.

Didi smile, пожелавам ти бързо възстановяне и без повече здравословни проблеми.

# 367
  • Buffyworld
Момичета, а на някой правили ли са му хистоскопия ? Знаете ли дали боли ? Докторът ми се съмнява за полип в матката. Каза, че трябва да ми се напави хистоскопия - оглежда се матката вътре с камера. Това се правило БЕЗ УПОЙКА ! И ако се откире полип - се прави абразио, вече с упойка. Тези полипи били доброкачествени образувания, но трябва да се махат. Та много се притесняват от тази скопия - моля, ако някой си е правил да сподели.  Hug И самато абразио - веднага след цикъл ли трябва да се напарви, или няма значение. ?  newsm78

# 368
  • София
Хистероскопия се прави с упойка.

# 369
  • Buffyworld
Дано. Той ми каза, че само абразиото е с упойка. На вагиналния ехограф не е  много сигурно дали това е полип, или просто сянка. Защото ми направи четири снимки - на първата и втората се вижда, а на другите две - не.  newsm78

Змия, а според теб възможно ли е, докато си в упойка, веднага сел хистоскопията да ти напарвят и абразиото, ако има скопията открие нещо ?

# 370
  • София
Абсолютно,точно така се прави Peace

# 371
На мен също ми предстои хистероскопия (хистерорезекция) след около 2 седмици и е с упойка. Останах с впечатление обаче, че е различно от абразио  Rolling Eyes Някой, на който са правени и двете процедури, може ли да ми отговори дали възстановяването е като това след скалпелната конизация? Нещо съм се шашнала пак  ooooh!

# 372
  • Варна
Здравейте!
Да се допитам до вас, че ми е притеснено, въпреки че д-ра ми казва, че няма за какво  Embarassed .
Днес си взех резултата от цитонамазката и той е добре - ПАП I - II. Друго ме притеснява обаче, патолога е написал, че има "единични клетки с койлоцитоподобни промени (желателно е изследване за HPV)". Гинеколога ми каза, че "ако искам" 2-3 дни след цикъла да отида ми вземе проба за това изследване и да не се притеснявам, защото всичко друго е Ок.  Да де, ама как да не се притеснявам... Това изследване наложително ли е или не в моя случай, защото както ми го представи гинеколога, едва ли не може и да не го правя?!

# 373
  • София
Хистероскопия не са ми правили, но са ми правили абразио заедно с конизацията. Хистероскопията е по-лека процедура. Като цяло нищо особено не е нито една от тези интервенции. След тях имам и миомектомия, отново смятам, че не е нищо особено.

# 374
Змия, благодаря за отговора  bouquet Конизацията ми е от 2007 заради карцином ин ситу. От тогава повече от 8 години ходя 2 пъти в годината на профилактични прегледи и всичко си ми беше наред. Миналата седмица ме "изненадаха" с порция полипи, 6 см миома и малка киста и съм малко объркана, че пак се налага ходене по болници и доколкото разбрах и операция след хистероскопията заради миомата пък. Не знам да се страхувам ли или това сега няма нищо общо с положението от 2007г.

Общи условия

Активация на акаунт