Отговори
# 465
Много благодаря за информацията! много е полезно! прибрах се и намерих описанието на цитонамазката - мога ли да ви помоля да ми кажете дали трябва да се притеснявам  Sick баба ми и майка ми починаха от рак на гърдата и се паникьосвам от тези неща  Sick

Група: Порцио IIC, цервикален канал: IIC
Негативен за интраепителна лезия или злокачествен процес. Клетъчни промени, свързани с възпаление (включва типично възстановяване). Порцио - еритроцити, гранулоцити, интермедиерни и малко суперфициални и метапластични клетки с реактивни промени, лактобацили, цитолиза. Цервикален канал - слуз, гранулоцити и макрофаги, муцинозни клетки, малко плоскоепителни и групи от метапластични клетки с изразени реактивни промени. Препоръчителен цитологичен контрол след терапия. Следваща намазка: 3 м.

Какви са тези метапластизни клетки с реактивни промени? Те ли са повод за под-категория С...направо съм се паникьосала. На прегледа доктора ми каза, че на вижда раничка и че влагалището било чисто...после този резултат...честно казано чувствам лек дискомфорт долу, но си мислех, че е начало на цистит...вече не знам....

Каза, че ако не се промени цитонамазката, ще ме прати на колпоскоп...направо се побърках...явно има повод за притеснение

bouquet

# 466
  • София
Момичета, вижте какво намерих...същата жена е писала и моята "диагноза" и просто реших да потърся информация в нета за нея и ето какво излезе:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=566660.225;topicrefid=20
Не зная как да го копна така, че да е точно поста на момичето с моите резултати. От поста на petty и надолу..и на следващите страници(17стр) момичето със същ резултат като на petty пише, че като е ходила в клиниката се оказало,че и на много други момичета е писала същия резултат и всяла паника..Май май след свещичките отивам на друго място да ми вземат ЦМ.. #Cussing out Кажете моля, ако има и други момичета с резултати като моя от тази жена- др Коева, да пишат.
И ето копвам резултатите на същото момиче, след като е напрвила повторно ЦМ, но в Онкологията:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=566660.285;topicrefid=20

Последна редакция: пт, 06 ное 2015, 13:24 от @ddicted_to_

# 467
как ще коментирате този резултат?
http://prikachi.com/images.php?images/288/8449288a.jpg

# 468
Моя коментар: ПАП от шийката първа група, от канала - втора В. Взетия материал е недостатъчен и затова не може да се установи степента на атипизъм. Относно белезите за ЧПВ не мога да коментирам тъй като няма описани по вид никакви клетки. Отделно, че чрез цитонамазка НЕ може да се установи наличие на вируса, защото това е съвсем друго изследване.

Все пак, не съм лекар и това,което написах са си мои разсъждения.

# 469
Абсолютно същата цитонамазка ми излезе и на мен от абсолютно същия цитолог. Не знам как да коментирам. Прегледаха ме с колпоскоп, който не показа изменения и ме насочиха за ХПВ тест, който аз не направих. На какво се дължи това В си остава мистерия за мен. Скоро ще ходя при един лекар, на който гласувам голямо доверие и ще го питам, но мисля да взема да пусна в др. лаборатория да видя дали пак ще ми излезе тази група

# 470
  • София
Абсолютно същата цитонамазка ми излезе и на мен от абсолютно същия цитолог. Не знам как да коментирам. Прегледаха ме с колпоскоп, който не показа изменения и ме насочиха за ХПВ тест, който аз не направих. На какво се дължи това В си остава мистерия за мен. Скоро ще ходя при един лекар, на който гласувам голямо доверие и ще го питам, но мисля да взема да пусна в др. лаборатория да видя дали пак ще ми излезе тази група
Извинявай, но към мен ли беше това, защото виждам, че си писала "същия резултат, при същия цитолог", но моя резултат е ПАП 3Д..Или е към момичето, което моли за коментар на резултата и? Rolling Eyes

# 471
Цитонамазката може да заподозре наличие на ЧПВ , ако в изследваните клетки има койлоцити и/или морфологично променени епителни клетки - кератиноцити. Поне това е което съм чела.

# 472
Момичета дайте съвет какво да правя... имам чпв, тип56 и пап3д. Преди половин година ме обгориха, групата стана 2 и на следващата контролна цито отново 3д. Ходих при трима от най-известните имена и трите са напълно противополойни. 1. Той ме гори и настоява за повторно горене. 2.Каза че от само себе си ще изчезне, нищо да не правя и след 6 месеца контрола. 3.Не трябвало да се гори изобщо, не трябва и да се 4ака, насро4и ми дата за операция с пълна упойка за вземане на материал, която е доста скъпи4ка,
Какво да правя? При пап 3д, редно ли е да се гори ? Какво е това изследване, има ли си друго име, вземане на пар4е от вътре6ността, и не е биопсия?

# 473
jiji82
№ 1 - отпада
№ 2 - отпада
№ 3 - не е ясно какво точно има предвид.
При резултат 3Д не се гори преди да се вземе биопсия. Затова доктор 1 директно отпада. За 2, пък изобщо не го коментирам.
Според мен при положение че, само след половин година има отново ПАП 3Д е наложително преглед с колпоскоп, евентуално биопсия, ако има от къде да се вземе. Доктор 3 вероятно ти предлага конизация. Прочети в интернет има достатъчно материали по въпроса, в тази тема също.

# 474
  • Варна
Ето го и моят резултат, не знам дали се разчита добре почеркът...

Скрит текст:

Чета в интернет, че в Европа гинеколозите не практикуват никакви обгаряния и ги смятат за варварски метод (отзиви на жени по руските форуми)

# 475
jiji82, според мен си за колпоскоп и евентуална биопсия. Hug

# 476
И тримата ме гледаха на колпоскоп, имам правена биопсия след горенето, когато групата беше 2, беше добра. А за тази операция ми обясниха, че е само вземане на парченце, но не от повърхността, мисля че не би трябвало да е конизация това.

# 477
  • София
Да не става въпрос за абразио?То също е с упойка и така се разбира какво е положението в канала на шийката.

# 478
  • София
И тримата ме гледаха на колпоскоп, имам правена биопсия след горенето, когато групата беше 2, беше добра. А за тази операция ми обясниха, че е само вземане на парченце, но не от повърхността, мисля че не би трябвало да е конизация това.

?????????????
Биопсия след горенето ми звучи като абсолютна малоумщина.

# 479
Днес бях при Ганчева. Видя се раничка и ме пита знам ли за нея. Преди това й казах, че последните години винаги съм Пап 2. Не можах да разбера как така няма да знам за раничката, при положение че цитото показва Пап2.
Гледа ме на колпоскоп и не се оцвети.
Имам и още един глупав въпрос. Този вирус нали се предава само по полов път? Тоест ако човек не е имал полови контакти няма нужда от цитонамазки? Не че това е моят случай, но питам просто.

Общи условия

Активация на акаунт