Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

как приемате резултатите си от биохимичния скрининг

 • 13 895
 • 25
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 2 196
Здравейте, бих искала да разбера повече за опита който имат тук бъдещите майки, които са си правили биохимичен скрининг.

При мен това изследване  концентрира цялото ми внимание:-)

Днес си получих резултатите и въпреки че принципно са добри (1:9426) си мисля дали съм изчерпала всички възможности за изследвания преди да е станало късно. Определено не ми се иска да се подлагам на амиосинтеза и за това искам да се подсигуря с всички други възможни генетични изследвания. Убедена съм че съм задължена на бебето и на всички около мен да направя това усилие, щом съвременната медицина ми предоставя такава възможност, противното би било невежество или безотговорност.

Как мислите е правилно да се разчитат тези резултати. Вие как взехте Вашето решение? Зная, че в случая става въпрос предимно за лично решение, но съм чуждия опит и мнения ще ми помогнат да взема решение.

# 1
 • Мнения: 5 228
Резултатите от БХС не съм ги интерпретирала - не мисля, че съм компетентна за това. Лекарят ми ги взе и ми каза, че всичко е ок и повече не съм се занимавала с тях. Ти коментирала ли си с лекар резултатите си и възможностите за одпълнителни изследвания?

# 2
 • Мнения: 2 807
Като гледам резултатът ти - изследването е добро. Не си ли се консултирала с лекар? Още като си ги взела, ако е имало проблем са щели да ти кажат.
Друг е въпросът вече, ако си над 35 години - тогава вече амниоцентезата е задължителна. БХС дава вероятностен резултат, а амниоцентезата - точният.

# 3
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Това много се е разглеждало тук, погледни назад. Резултата ти изглежда много добре. Направи си и ехограф за nuchal translucency, дебелината на гънката на врата на бебето - мери се растоянието между вратните прешлени и стената на матката, не трябва да е голямо. Това е за синдром на Даун, но се припокрива със скрининга, ти имаш доста добър резултат. Не се притеснявай, всичко което зависи ит теб го правиш.

# 4
 • София
 • Мнения: 12 259
Цитат на: alegra
Здравейте, бих искала да разбера повече за опита който имат тук бъдещите майки, които са си правили биохимичен скрининг.

При мен това изследване  концентрира цялото ми внимание:-)

Днес си получих резултатите и въпреки че принципно са добри (1:9426) си мисля дали съм изчерпала всички възможности за изследвания преди да е станало късно. Определено не ми се иска да се подлагам на амиосинтеза и за това искам да се подсигуря с всички други възможни генетични изследвания. Убедена съм че съм задължена на бебето и на всички около мен да направя това усилие, щом съвременната медицина ми предоставя такава възможност, противното би било невежество или безотговорност.

Как мислите е правилно да се разчитат тези резултати. Вие как взехте Вашето решение? Зная, че в случая става въпрос предимно за лично решение, но съм чуждия опит и мнения ще ми помогнат да взема решение.


Според мен не можеш да направиш нищо друго, освен биохимичнич скрининг и амниоцентеза! Ти какви други изследвания имаш предвид? Такива неща се правят само ако има конкретна болест в семейството и се съмнявам, че може да се направи за всичко!

# 5
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Мисля, че резултата ти е много добър и не трябва да се притесняваш излишно.
Ако имаш някакви въпроси се обърни към доц. Кременски в Майчин дом. Той е много любезен и внимателен, дори по телефона.

Биохимичен скрининг. Най-честите вродени аномалии са предотвратими.
Лабораторията по Молекулярна патология към СБАЛАГ “Майчин дом” предлага възможност със съвременни методи на изследване да бъде оценен рискът бъдещото бебе да носи някоя от сравнително често срещащите се вродени аномалии. Изследването е напълно безопасно и се предлага на всички бременни жени в страните с напреднало здравеопазване.

ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНО И МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ САМО В СБАЛАГ “МАЙЧИН ДОМ”

Ако желаете да се възползвате от тази възможност е необходимо:

Бременността Ви да е между 10-14 гестационна седмица или 15-19 гестационна седмица, като този срок е определен с ултразвук (видеозон) в седмици и дни

Предварително сте получили генетична консултация в едно от следните звена:
- Лаборатория по Молекулярна патология 1404 каб., 14 ет., тел: 02/9172 476 (доц. Кременски),  9172 478 - лаборатория; 9-15 ч.
- Катедра по медицинска генетика  1357 каб., 13 ет., тел: 02/9172 491; 9-15 ч.

Да Ви бъде извършено ултразвуково изследване в “Майчин дом” – в случаите, че изберете изследване в 10-14 гестационна седмица на бременността

С Ваше съгласие да Ви бъдат взети 5 ml кръв за осъществяване на биохимичното изследване.

Необходимо е да бъде попълнена поръчка или “Направление” от лекар.
Специализираното ултразвуково изследване и взимането на кръвната проба в 15-19 гестационна седмица може да бъде извършено във всяко здравно заведение или в 231 каб. на поликлиниката на “Майчин дом” от 11 до 13 ч. всеки ден, тел. 5166 220.

Кръвната проба и попълнената поръчка трябва да бъдат доставени в Лабораторията по Молекулярна патология до 15 ч. (всеки работен ден).

Резултатите от биохимичното изследване на кръвната проба се поличават лично в:
- Лаборатория по Молекулярна патология 1404 каб., 14 ет., тел: 02/9172 478; 9-15 ч.
- Катедра по медицинска генетика  1357 каб., 13 ет., тел: 02/9172 491; 9-15 ч.

Моля, запознайте се с информацията за предлаганото изследване, както следва.

Какво представлява изследването?
След писменото Ви съгласие, може да бъде направено изследване, при което в кръвна проба, взета от Вас се измерва количеството на определени белтъци, които нормално присъстват в кръвта на жената по време на бременността. Отклонения в нивата им дават информация за вродени аномалии, които може да се появят при плода.
Получаването на такива резултати не изключва възможността плодът да е здрав, но все пак те налагат по-нататъшно проследяване на бременността, както и допълнителни изследвания.
Не всички аномалии могат да се открият с предлаганото от нас изследване.

Каква е вероятността да се роди дете с аномалия?
Деца с аномалия се раждат с честота 40 на 1000, като най-сериозните дефекти са хромозомните болести – те се наблюдават, когато броят на хромозомите в клетките е различен от 46, или когато някои хромозоми са дефектни.
Синдромът на Даун е най-честата хромозомна болест, която се среща при 1 на 700 бременности и се проявява, когато бебето носи в клетките си допълнителна хромозома 21. Това води до нарушаване на нормалното му развитие, вродени сърдечни дефекти и умствено изоставане.
На този етап, диагнозата за синдрома на Даун у бебето преди раждането се поставя само след извършване на биопсия на хорион или амниоцентеза – тези изследвания са диагностични и категорично показват дали бебето е увредено или не. В минимална степен обаче, те носят риск за прекъсване на бременността – съответно 3% при биопсия на хорион и 0,5 % при амниоцентезата. Поради това те не се предлагат на всички бременни жени, а само на тези с оценен висок риск за раждане на засегнато дете. За целта се извършва т. нар. оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун, която ние Ви предлагаме с настоящето изследване.

Какво означава “оценка на риска”?
Оценката на риска показва каква е вероятността бебето да се роди с болест на Даун. Тази комбинирана оценка е възможна след извършване на специализиран ултразвуков преглед и биохимично изследване на Ваша кръвна проба. След специална компютърна обработка на резултатите се дава т. нар. количествена оценка на риска – например при риск оценен  на 1:300 вероятността да се роди увредено дете е 1 на 300 раждания
ОЦЕНКАТА НА РИСКА НЕ Е ДИАГНОСТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ!
Провеждането на тези предварителни безвредни изследвания позволява бременните да се разделят условно на две групи – бременни с нисък риск за раждане на дете с хромозомна аномалия и бременни с повишен риск, като на последните се предлагат по-нататъшни изследвания.
С предлаганото от нас изследване в 10-14 гестационна седмица могат да се открият до 90% от случаите на болестта на Даун, а при изследване в 15-19 седмица – до 70% от тях.

Каква е информативността на метода?
На практика всяка жена, на всяка възраст може да роди дете със синдрома на Даун. Установено е обаче, че този риск нараства с напредването на възрастта.

За гранични стойности на риска се приемат тези между 1:300 и 1:250. Повечето бременни с такъв резултат раждат нормално здраво бебе. Понякога обаче тези отклонения са сигнал, че бебето има аномалия или че бременността е с усложнения и са необходими допълнителни изследвания.

Резултат от 1:300 до 1:10 000 – оцененият риск е НИСЪК
В тази група попадат около 95% от изследваните жени и на тях обикновено не се предлагат допълнителни изследвания. В изключително редки случаи обаче те също могат да родят дете с аномалия.

Резултат от 1:1 до 1:250 – оцененият риск е ПОВИШЕН
На жените с резултат “повишен риск за раждане на дете с хромозомна аномалия” се предлага извършването на диагностично изследване за установяване на това за каква аномалия се касае. Под ултразвуков контрол се взима малко материал от предшественика на плацентата (биопсия на хорион) или от околоплодната течност (амниоцентезата). Резултатът се получава след 1 до 3 седмици. Извършването на тези изследвания е въпрос на личен избор.
ПРИ ЖЕНИ НАД 35 Г. СЕ ПРЕПОРЪЧВА ВИНАГИ ДИАГНОСТИЧНА АМНИОЦЕНТЕЗА, НЕЗАВИСИМО ОТ ОЦЕНЕНИЯ РИСК
ВСИЧКИ ДИАГНОСТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ МОГАТ ДА СЕ ИЗВЪРШАТ САМО В “МАЙЧИН ДОМ”
Лаборатория по молекулярна патология
ЦБАЛАГ “Майчин дом” ЕАД, ул. Здраве № 2, 1431 София

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 2 196
Благодаря Ви! Моите притеснения предимно са свързани с това да не би това изследване понякакъв начин да е било компроментирано, т.е. резултатът да не е вярен поради някаква причина и аз осланяйки се на него да не предприема амиосинтеза.

Мисля, си дали да не го повторя за по-сигурно. Определено не ми се прави амиосинтеза, за това вече си правих това изследване за гънката на вратлето на бебето, нещо като "нухиална трансл.....я" Simple Smile при д-р Димитрова, там резултататите бяха 1:1318

# 7
 • София
 • Мнения: 12 829
На мен ми правиха амниоцинтеза, но резултатът ми от БХС беше 1:183-доста гадничък, меко казано Sad  Слава Богу, резултатът от амниоцинтезата беше добър, родих здраво, прекрасно бебче.
Мисля, че при твоя резултат може би и да искаш да си направиш амниоцинтеза, лекарите няма да ти я препоръчат. Поне на мен д-р Велев навремето ми обясняваше, че амниоцинтезата не е концерт по желание предвид съществуващия-макар и минимален риск-от спонтанен аборт. Първо се прави БХС и ако резултатът от него е обезпокоителен-тогава се прави и тя. Освен ако бременната не е на възраст над 35 години, разбира се, когато амниоцинтезата е силно препоръчителна.
Мисля, че щом са гледали и гънката на вратлето на бебчето и там също резултатът е добър, не бива да се притесняваш-поне не и от синдром на Даун.
Лека, спокойна и щастлива бременност ти пожелавам! Grinning

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 2 196
имах нужда да чуя коментарите Ви и Ви благодаря, че го направихте за мен. Мисля, си че амиосинтезата е най-доброто решение, но аз уви съм доста страхлива и всячески ми се иска да я избегна.

# 9
 • Мнения: 5 228
Алегра, ако решиш да търсиш още инфо по въпроса, само едно уточнение - точното название на изследването е амниоцинтеза.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 205
Алегра, ако решиш да търсиш още инфо по въпроса, само едно уточнение - точното название на изследването е амниоцинтеза.

АмниоцЕнтеза е названието.

# 11
 • Мнения: 581
На 36 години съм. БХС - резултата е 1:486. Мойта докторка е на мнение, че не трябва да правя амниоцинтеза, защото този резултат бил добър. Мили мами, дали наистина е така? Чудя се кое  е по уместно:  да оставя нещата така или да настоявам за амниоцинтеза? Вие как мислите? Благодаря предварително.

# 12
 • Мнения: 581
Сетих се и още нещо: в другите страни амниоцентезата е задължителна за жени над 39 години. Тук защо възрастовия праг е по - нисък?

# 13
 • Мнения: 650
Никъде нищо не е задължително. Поне в САЩ няма задължително-има препоръка след 35 да го правиш, но избора е твой.От моят опит с три "amniocentesis" (не знам как точно да го кажа на БГ понеже там не бях и чувала за тази дума) резултата ти е добър и нямаш нужда от "amniocentesis". НО винаги се консултираш със доктор. Динка, питай друг доктор. Аз бих си направила. Моите резултати бяха 1:3; 1:250 и последния път се отказах да чакам за този тест и директно избрах иглата. Нямах нерви и сили да чакам. За съжаление от форума разбрах че избора е ограничен и че не винаги ти правят и биохимичния тест а "amniocentesis"е САМО в София. Но наистина при този резултат-кажи го 1;10000-си просто супер! Поздравления!

# 14
 • Мнения: 182
Отказах да правя БХС . Същата работа върши и 3Д с тази разлика , че не дава толкова много грешки и отклонения. Аз лично съм спокойна за детето . Консултирах се с специялисти относно важността на изследването. Мнофо малко лекари признават за грешките при него . Прецених , че е по - добре да дам повече пари за по - голямма сигурност .
Не се притеснявай резултата е ок Simple Smile)))
Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт