Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

как приемате резултатите си от биохимичния скрининг

 • 13 888
 • 25
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 4 621
1:9426 е добър резултат. Нямаш поводи за притеснение. Успокой се и се наслаждавай на бременността си Hug

# 16
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Ако имате някакви съмнения и претеснения от резултатите преди да се подложите на повторни или нови изследвания направете една консултация с доц. Кременски от Майчин дом в София. В сайта bg-mamma има негови координати.

# 17
 • Мнения: 3 754
Не съм съгласна, че резултатът ти е добър. То е отличен!!!!
Ако не си над 35 години и нямаш  (по-скоро бебето няма) наследствена обремененост откъм генетични заболявания, просто няма какво да му мислиш.

# 18
 • Мнения: 318
Резултата ти е перфектен. И не се притеснявай излишно. Пила си фолиева кисилина нали?
Сега за да расте здраво бебчето ти, ти трябва спокойствие!  newsm10

# 19
 • Мнения: 2 193
Моят резултат беше 1:3300, така че мисля да не правя амниоцентеза, все пак съществува риск. А пък с твоя резултат, защо да се тормозиш?

# 20
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Дородов скрининг за оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун      
[/b] Автор дoц. д-p И. Kpeмeнckи    
09. 02. 2004  
ПРЕДВАРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДОРОДОВ СКРИНИНГ ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ С ДАУН

ВНИМАНИЕ!!
Изследването не е задължително, А Е ПРАВО НА ЛИЧЕН ИЗБОР!!


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО,
УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ,

Лабораторията по Молекулярна Патология към СБАЛАГ ''Майчин дом'' ЕАД Ви предлага възможност със съвременни биохимични методи на изследване да бъде оценен рискът Вашето бебе да носи някоя от сравнително често срещащите се вродени аномалии. Изследването е безопасно и се предлага на всички бременни жени в страните с напреднало здравеопазване.

Изследването е насочено предимно към младите жени - под 36 годишна възраст.

Ако Вие желаете да се възползвате от тази възможност, е необходимо:

1. Бременността Ви да е между 15-19 седмица на бременността. За предпочитане по-рано - около 16-та седмица на бременността.

2. Предварително да сте получили необходимата информация за възможностите на изследването и генетична консултация в едно от звена на СБАЛАГ ''Майчин дом'' ЕАД:
Лаборатория по Молекулярна патология-
1401 каб.,14 ет., тел. 9172 214 ; 9-15ч.
Катедра по медицинска генетика -
1357 каб.,13 ет., тел: 9172 (491) 231 9-15ч.

3. Да Ви е определена седмицата на бременността (в седмици и дни) чрез ултразвуково изследване, проведено същия ден или в деня преди вземането на кръвната проба.

4. С Ваше съгласие да Ви бъдат взети 3 ml венозна кръв за осъществяване на биохимичното изследване (биохимичния скрининг).

5. Да е попълнено ''НАПРАВЛЕНИЕ ЗА СКРИНИНГ НА ХРОМОЗОМНИ АНОМАЛИИ И ДЕФЕКТИ НА НЕВРАЛНАТА ТРЪБА (спина бифида и аненцефалия)''.

Специализираното ултразвуково изследване и взимането на кръвната проба в 15-19 седмица може да бъде извършено във всяко АГ здравно заведение или в 231 каб.(втори етаж на поликлиниката на ''Майчин дом'') от 11 до 13 ч. всеки ден, тел. 9172 220.

Кръвната проба и попълненото НАПРАВЛЕНИЕ да бъдат доставени в Лабораторията по Молекулярна патология на ''Майчин дом'' всеки ден до 15 ч.
Резултатите от биохимичното изследване (скрининг) можете да получите до 4 работни дни след постъпване на кръвта в Лабораторията по Молекулярна патология, СБАЛАГ ''Майчин дом'', на 14-ти етаж консултации, тел. 9172 214 или 13-ти етаж тел. 9172 231.

Моля, запознайте се с информацията за предлаганото изследване, която следва:

Какво представлява изследването ?

След писменото Ви съгласие, може да бъде направено изследване, при което в кръвна проба, взета от Вас се измерва количеството на определени белтъци, които нормално присъстват в кръвта на жената по време на бременността. Отклонения в нивата им дават информация за вродени аномалии, които може да се появят при плода. Получаването на ''отклонени'' резултати не означава, че плодът е непременно увреден. Такива резултати се срещат при 5-6% от нормалните бременности при жени под 36 години и при 35% при жени над 36 години. В случаите на ''отклонени резултати'' показващи ''повишен риск'' се препоръчва по-нататъшно проследяване на бременността, както и допълнителни изследвания. Не всички аномалии могат да се открият с предлаганото от нас изследване. Каква е вероятността да се роди дете с аномалия ?

Деца с някаква аномалия се раждат с честота 3-4 на 100 новородени, като един от най-сериозните дефекти е болестта на Даун. Синдромът на Даун е най-честата хромозомна болест, която се среща при 1 на 800 бременности и се проявява, когато бебето носи допълнителна хромозома 21. Това води до нарушаване на нормалното му развитие, вродени сърдечни дефекти и умствено изоставане. Болестта на Даун се среща при 50% от болните с хромозомна болест.

Как се поставя дородова диагноза на хромозомна болест?

На този етап, диагнозата на синдрома на Даун у бебето преди раждането се поставя само след извършване на биопсия на хорион или амниоцентеза. Тези изследвания са диагностични и категорично показват дали бебето е увредено или не.

Амниоцентезата (вземане на околоплодна течност в 16-19 седмица на бременността) и хорионбиопсиата (вземане на клетки от плацентата в 10-12 седмица на бременността) се извършват под ултразвуков контрол и са практически безопасни за бременната. В минимална степен обаче, те носят риск за прекъсване на бременността - съответно под 3% при биопсия на хорион и под 0,5% при амниоцентеза. Поради това те не се предлагат на всички бременни жени, а само на тези с оценен висок риск (над 1:250) за раждане на засегнато дете.

Какво означава ”оценка на риска” ?

Оценката на риска показва каква е вероятността бебето да се роди с болест на Даун. Тази комбинирана оценка е възможна след извършване на специализиран ултразвуков преглед и биохимично изследване на Ваша кръвна проба. След специална компютърна обработка на резултатите се дава т.нар. количествена оценка на риска. Например, оценен риск 1:300 означава, че с такъв резултат от 300 бременни 1 ражда дете с Даун (2 пъти по-често от средностатистическия).

ОЦЕНКАТА НА РИСКА НЕ Е ДИАГНОСТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ!

Провеждането на тези предварителни безвредни изследвания позволява бременните да се разделят условно на две групи - бременни с нисък риск за раждане на дете с хромозомна аномалия и бременни с повишен риск. Само на бременните с повишен риск се предлагат по-нататъшни изследвания.

Каква е информативността на метода ''биохимичен скрининг''?

На практика всяка жена, на всяка възраст може да роди дете с болестта на Даун. Установено е обаче, че този риск нараства с напредването на възрастта. Например, при бременна на възраст 35 години рискът плода да е засегнат е 1: 250, а при жена на 36 години - 1: 200. За гранични стойности се приемат тези между 1:300 и 1:250. Повечето бременни с резултат ''повишен риск'' (риск по-висок от 1:250) раждат нормално здраво бебе. Понякога обаче, отклоненията в кръвната проба са сигнал, че бебето има аномалия или че бременността е с усложнения и са необходими допълнителни изследвания. С предлаганото от нас изследване в 15-19 седмица на бременността се откриват до 70% от бременностите с болестта на Даун.

При резултат от 1:300 до 1:10 000 – оцененият риск е НИСЪК

В тази група попадат около 95% от изследваните жени и на тях обикновено не се предлагат допълнителни изследвания. В много редки случаи те също могат да родят дете с аномалия.

При резултат от 1:1 до 1:250 – оцененият риск е ПОВИШЕН

На жените с резултат ''повишен риск за раждане на дете с Даун'' се предлага извършването на диагностично изследване. Под ултразвуков контрол се взима малко материал от предшественика на плацентата (биопсия на хорион) или от околоплодната течност (амниоцентеза). В получените клетки се извършва изследване до 1 седмица чрез ДНК анализ само за Даун и до 3-4 седмици за всички хромозомни болести. Повишен риск за дефекти на невралната тръба (спина бифида и аненцефалия) се потвърждава или отхвърля със специализирано ултразвуко изследване.

Внимание!
С ултразвуково изследване не може да се отхвърля ''ПОВИШЕН РИСК ЗА ДАУН.

Извършването на тези изследвания е въпрос на личен избор.

ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНО И МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ САМО В СБАЛАГ ''МАЙЧИН ДОМ''


дoц. д-p И. Kpeмeнckи
 

# 21
 • Мнения: 650
"Повишен риск за дефекти на невралната тръба (спина бифида и аненцефалия) се потвърждава или отхвърля със специализирано ултразвуко изследване"
Ей с това не съм съгласна-моите уважения към Др Кременски! Има слаби форми на спина бифида които не могат да се видят с ултразвук. Амниоцентеза дава отговор и за Доун и за Спина Бифида 100%.

# 22
 • София
 • Мнения: 4 423
Моят резултат беше 1: 7000, а съм на 36г. Направих фетална морфология при д-р Марков и той отхвърли Спина Бифида и Даун, това за мен беше достатъчно, през 28 седмица направих още една фетална морфология и нямаше проблем.
Родих едно прекрасно бебе, същото пожелавам и на теб!  bouquet Hug Heart Eyes

# 23
 • Мнения: 5 371
Ако нямате нищо против, дъщеричката на АЛЕГРА е едно разкошно, готино бебе вече...а това питане е от 2004 година.

# 24
 • София
 • Мнения: 4 423
 Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed, с раждането ми е изтекъл мозъка, а от недоспиване не виждам вече Rolling Eyes

# 25
 • София
 • Мнения: 7 085
Лекарят, който ми следеше бременността пращаше всичките си пациентки на БХС. И аз си го направих и резултатът беше доста тревожен - много голям риск за Синдрома на Даун. Направих и амниоцентеза, но всичко беше наред, даже разбрах, че нося момиченце. Това ми донесе едно невероятно успокоение до края на бременността, но периодът на чакане на резултатите от изследванията с нищо не можеше да се компенсира - беше ужасно... Cry

Общи условия

Активация на акаунт