Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се научим да работим с Excel - тема 3

 • 64 304
 • 590
 •   1
Отговори
# 585
 • Мнения: 17 698

Soul Free, страхотно, много ти благодаря, ще го изпробвам.

# 586
 • Варна
 • Мнения: 2 825
Essentials От обясненията оставам с впечатление, че става въпрос за нещо подобно:Ако е така, то трябва да се оформи област, в която да има резултат (в случая цена) за всяка комбинация от опции. Ако опциите, от които се избира са само две, може да се направи с кръстосана таблица, но вариантът, който предлагам, е подходящ за повече от 2 опции. В клетка G4 резултатът може да се върне с функции SUMIFS или AVERAGEIFS, които би трябвало да връщат едни и същи стойности, ако има само един резултат за всяка комбинация от опции. Може с COUNTIFS да се направи проверка дали има няколко резултата.
Формулата в G4 е: =SUMIFS(C2:C10,A2:A10,G2,B2:B10,G3)
В G3 и G2 изборът на опция е с Data Validation.

Допълвам, защото видях решението на Soul Free. Ако става въпрос за резултат, при който всяка опция има цена, която не зависи от останалите опции и резултатът се получава като сума от стойностите при всяка опция, то решението е с VLOOKUP, както е дадено.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 10:12 от Ясмина

# 587
 • Мнения: 17 698
Ясмина, в момента всичко е направено по този начин, слагам в скрит текст изображенията.

Скрит текст:


Като при "Фурнир" имам избор от 5варианта с падащо меню (данните черпи от друг шийт, чрез опцията "проверка на данни", като там аз срещу всяка опция съм задала стойността в лева).
"Профил" - 2варианта
"Цвят" - 10варианта
"Панти" - 3варианта


Стойността в лева съм дала тук, откъдето черпи и инфото за падащите списъци.Възможно ли е, и как, при избор на дадена опция от падащия списък, в друг шийт да ми дава стойността?

# 588
 • Мнения: 1 930
Ако цената се формира само от фурнир профил цвят панти, с index match се селектира цената а се сумира с прост sum.
Или се селектира с vlookup но ако се промени нещо по входните параметри ще се счупи.

# 589
 • Варна
 • Мнения: 2 825
Възможно ли е, и как, при избор на дадена опция от падащия списък, в друг шийт да ми дава стойността?
Да, просто пишеш там формулата.

Изглежда, че цената е сума от цените за съответните опции - фурнир, панти. Не е ясно дали цветът и профила влияят върху цената и как. Ако приемем, че не влияят, трябва да направиш още една таблица за цените на пантите (единична цена?) и в другия шийт с VLOOKUP извличаш цените на фурнира и на пантите и сумираш.

# 590
 • Мнения: 17 698
Много ви благодаря, сега ще ходя да чета как да го направя.
А дали някоя от вас има времето да ми погледне оригиналната таблица и просто да ми покаже в един ред как се случват нещата, защото в момента малко гледам като теле в железница.
За останалите аз ще си го направя идентично.

Общи условия

Активация на акаунт