Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

биологична неправилност на кърменето под час

  • 1 240
  • 7
  •   1
Отговори
Момичета, обяснете ми моля ви този цитат от karmene.greatnow.com :
-----
Обикновено кърмата в началото на храненето е бедна на мазнини, като към края съдържанието им се повишава. Бебетата сучат жадно началното мляко, бедно на мазнини, което утолява жаждата им, после забавят темпото за богатия на мазнини “десерт”. Бебета, които сучат скоро след предишното хранене, получават кърма, по-наситена с мазнини; затова бебетата в период на растеж, които сучат по-често, получават повече калории.По-големите интервали между храненията намаляват съдържанието на мазнини в кърмата, затова храненето на интервали от 3-4 часа е неправилно от биологична гледна точка!
----

Размислите ми върху него неизбежно водят до въпроса как всъщност се образува новата кърма - първо гъстото мляко ли, първо водното ли, или едновременно? Ако се образува първо гъстото, тогава работата ми е ясна.
Изяснете ми тая биологична неправилност Simple Smile

И за да не пускам нова тема, ще попитам тук - някой знае ли какво представлява това "втвърдено масло", дето го пише по съдържанията на някои бисквити? Открих едни обикновени бисквити с втвърдено масло (не хидрогенирано, нито хидролизирано, за които знам, че не са  много добри) и се чудя дали то е по-добрия избор. Поне звучи по-успокоително Simple Smile

Благодаря ви!

# 1
  • София
  • Мнения: 2 238
Гърдите не произвеждат различно по тип мляко. То е едно – богато на мазнини. Работата е в това, че мазнините имат склонността да се отделят по стените на алвеолите, които се намират по-горе в гърдите. Затова, когато бебето започне да суче и задейства рефлекса на потичане на млякото, в началото то е по-бедно на мазнини и с времето, докато бебето суче млякото, което горе в алвеолите “слиза” и така увлича мазнините и колкото по-дълго суче бебето, толкова повече мазнини увлича. Колкото по-често суче, толкова повече успява да “увлече” от мазнините. Колкото по-малко е количеството мляко в гърдите, толкова по-високо е съдържанието на мазнините в него.

Втвърденото масло е алтернативен термин на хидрогенираното, за съжаление.

# 2
Благодаря, Ива.

Значи все пак изречението
"По-големите интервали между храненията намаляват съдържанието на мазнини в кърмата"
не е правилно. Става въпрос за процентно съдържание, не за съдържание изобщо, понеже съдържанието си е едно и също.

Обаче мен пак не ми е много ясно... Дори и бебето да суче на 3 часа, ако си изсуче всичко от гърдата (понеже е огладняло здраво), то пак си изсуква същото количество мазнини. Или това на практика не е възможно? Не виждам к'ва е разликата да поемеш едно определено количество мазнини наведнъж или на няколко пъти.
Дали си описах добре неяснотата?

А инфото за втвърденото масло ме разби. Има ли изобщо някакви бисквити с нормално масло на пазара?

# 3
  • Мнения: 673
Ако оставя моето бебе малко по-дълго гладно, после не успява да си изяде насъбралото се и именно мазното мляко остава в гърдите. Стомахчето на бебето си има вместимост и колкото и да е гладно, не може да изяде повече от това, което му позволява. Поне моето не може Simple Smile Може и да има бебета-лакомници  Rolling Eyes
А като ми остане мляко, трябва да го изцедя или да чакам да се образува бучка, която лекувам с често кърмене.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 238
Да, права си, намаляват не мазнините в млякото, което се призвежда, а тези, които бебето изсуква. Бубулечка го е казала добре, ако бебето изяде всичко, ОК-поема си мазнините, но при по-големите паузи, едва ли ще успее да изпразни така добре гърдите, по-скоро докато стигне до тях, ще се е вече заситило с предното мялко. Не знам дали си забелязала, но при честото кърмене те не се усещат така пълни, както ако правиш 3-часова пауза (много майки неоснователно по тази причина даже се притесняват, че нямат кърма). Не знам дали съм ясна. Ето ти едно добро обяснение на английски от kellymom.com:

"Now think about the hot water faucet again. If there is a long period of time before the faucet is used again, then you go through the "cold to hot" process once more, but if you turn the water on fairly soon after it was used then the water is either pretty warm or still hot, depending upon how long it's been since the faucet was last on.

This is how it works with mother's milk too - the longer the time between feedings, the lower the fat content at the beginning of the next feeding. If feedings are closer together, you're starting off with a higher fat content."
А това е цялата статия по въпроса:
I'm confused about foremilk and hindmilk - how does this work?

A за хидрогенираното масло, за съжаление е така. От българските бисквити съм намерила само едни обикновени, които най-вероятно да не са с хидрогенирано масло(не съм 100% сигурна), но иначе в магазинчетата и дрогериите на "Лечител" има много хубави испански различни видове, които са с растително масло и са пълнозърнести ( пшечнични, ръжени и др.), а има и без захар. Малко са по-скъпи, но за малкия взимам от тях.

# 5
Много мерси за статията Simple Smile Изясни ми някои мътни моменти по млекообразуването.
Нещо не откривам адреси на тези дрогерии на Лечител в интернет. Можеш ли да ми опишеш местонахождението на някоя?

# 6
  • София
  • Мнения: 2 238
В София има на много места:
-2 щанда в Халите
-на кръстовището на Витошка и Патриарх Евтимий, до бившата Аптека
-на граф Ингнатиев, след пазара на спирката на трамваите преди Раковска
-на Кракра
-на Стамоблийски, близо до Св. Неделя
Ако не си от София, трябва да погледна адресите във вестника им.
Хубавото на бисквитите е , че има дадено съдържанието на мазнините по вид- наситени, полиненаситени, мононенаситени. Сигурно знаеш, но е добре наситените да са в минимално количество.
Поздрави:)

# 7
Знам, знам Simple Smile
Пак много благодаря за инфото! В София съм.

Общи условия

Активация на акаунт