Коледа 2015 - 1

  • 107 903
  • 861
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 9 850
На хладно и сухо място, в кутия. Аз ги слагам във фурната(когато не я използвам) или на терасата.

# 466
  • Мнения: 921
Да ви предложа една рецепта за коледен кекс с какао и стафиди
3 ч.ч. брашно
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. стафиди
5 с.л. какао
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. пудра захар

Яйцата и захарта се изсипват в дълбока купа и се разбиват с миксер, докато сместа побелее.
След това се добавят олиото, пресятото брашно, прясното мляко, ванилията и бакпулверът. След това се добавят стафидите, предварително накиснати в гореща вода и старателно отцедени.
Тестото се разделя на две. В едната част се изсипва какаото и се разбърква.
Кръгла форма за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно. В нея се изсипва бялото кексово тесто. Върху него се изсипва кафявото, като целта е да се излее в средата на бялото и да обиколи формата.
Кексът се пече при 180 градуса. Поръсва се с пудра захар.
Аз добавям към сместа и няколко лъжици сладко.
Дано да ви хареса.

# 467
  • Варна и...духом на Босфора
  • Мнения: 2 735
  HugНеочаквано ми подариха от най-голямата Нутелла.  Grinning CrazyСнея може ли да се слепват
меденки,да се разтопява и да се украсяват меденките отгоре?

# 468
  • София
  • Мнения: 2 649
  HugНеочаквано ми подариха от най-голямата Нутелла.  Grinning CrazyСнея може ли да се слепват
меденки,да се разтопява и да се украсяват меденките отгоре?

нутелата бих ти я препоръчала за слепване, за отгоре няма как да се втвърди.  Peace

# 469
  • Мнения: 253
Аз правя плоските меденки по една стандартна рецепта с олио, а не краве масло. Досега не съм имала проблем. Само си забравих рецептата за айсинга.
Имам страхотни спомени от малка, когато около тези празници с баба ми, която сега е на 95, правехме нейният специалитет - жълъдчета и оцветени с оранжева боя прасковки с дръжки от листа на чемшир.  Simple Smile Помня как в снега имах бойната задача да откъсна от чемшира достатъчно листа. Simple Smile Затова сега мисля към коледните сладки да направя и жълъдчета.

# 470
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 290
Днес им беше ден на меденките, станаха страхотни. Направих и ванилените кравайчета. Другата седмица остават линцеровите сладки и приключвам с тези, които се правят по-рано. Другите 2-3 дена преди Коледа.

# 471
  • Мнения: 13 684
Дано не съм закъсняла, ще правя АКК и почвам коледните сладки.

# 472
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Аз правя плоските меденки по една стандартна рецепта с олио, а не краве масло. Досега не съм имала проблем. Само си забравих рецептата за айсинга.
Имам страхотни спомени от малка, когато около тези празници с баба ми, която сега е на 95, правехме нейният специалитет - жълъдчета и оцветени с оранжева боя прасковки с дръжки от листа на чемшир.  Simple Smile Помня как в снега имах бойната задача да откъсна от чемшира достатъчно листа. Simple Smile Затова сега мисля към коледните сладки да направя и жълъдчета.

И аз винаги правя жълъдчета. На баба ти рецептата с печене ли е или с тесто от смлени  бисквити?

# 473
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 168
Чувствам се много странно.  Thinking Обикновено по това време съм с поне 5-6 пълни кутии със сладки, които чакат украса и нещо друго, по-голямо от типа на АКК. Сега - нищо, махам ръце безгрижно. Направих едни рохлички, но те са за кафето и вече почти свършиха. Не че не правя нищо, но е по-скоро за закуска или кафепиене. Всичко планирано тази година ще се прави в последния момент и сега ми е супер странно това лежерно предпразнично време.

# 474
  • Мнения: 961
Преди печене .Малко прекалих с канелата


Вече готови за прибиране и  меденки .Станаха препълнена голяма кутия. Смятах да правя и по друга рецепта

# 475
  • София
  • Мнения: 2 532
Тази година и аз ще направя само меденки и рохлички. До сега направени 3 дози меденки и 2 дози рохлички, прибрани в кутии на хладно.На  АКК и щолен домашните не им налитат и ще си спестя труда.

# 476
  • Мнения: 3 020
Джемма, сложих чаена л. сода. Може пък да съм я препълнила повечко от друг път.  Rolling Eyes
Иначе за вентилатора се притеснявах да не станат горните по-препечени от тези в долната тава, та затова досега не съм пробвала, но щом доста от вас така правят и аз ще опитам... още повече е по-бързо и по-икономично  Crazy

Значи казвате с течен шоколад може да се слепват, супер, а аз все се чудех как да ги направя шоколадови.  Peace

Все още нищо не съм прибрала. Всичко, което се прави, се изяжда почти на момента. Децата са болни вкъщи и са все след мен, буквално, та каквото и да правя, не може да остане скрито.

# 477
  • Мнения: 253
И аз винаги правя жълъдчета. На баба ти рецептата с печене ли е или с тесто от смлени  бисквити?
На баба ми се пекат, но се слага свинска мас в тестото, а аз нямам хубава. Затова намерих от нета едни рецепти с краве масло и мисля тях да използвам.

# 478
  • Мнения: 1 577
И аз винаги правя жълъдчета. На баба ти рецептата с печене ли е или с тесто от смлени  бисквити?
На баба ми се пекат, но се слага свинска мас в тестото, а аз нямам хубава. Затова намерих от нета едни рецепти с краве масло и мисля тях да използвам.

Свинска мас се продава в Кауфланд, в кофички като кисело мляко, не съм я пробвала и не знам дали е качествена.

Досега само ви четях, но реших да се включа. Надявам се приемате нови попълнения, които правят първи крачки в сладкоправенето. Миналата година правих за първи път меденки и линцери, опитите бяха успешни, до украса не стигнах, поради липса на време. За тази година съм запланувала, освен меденките и линцерите, да направя двойно шоколадовите напукани сладки и рохличките. Много се надявам да намеря време да украся меденките(имам дъщеричка на 1г. и 6м., която не ми оставя много свободно време).
Последно, да благодаря на потребителката, която сподели за формичките от левчетата, сдобих се с ръкавички, камбанки и звездички, намерих си и писалка за декориране с 3 вида накрайници за без пари.

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 23:46 от mishka88

# 479
  • Мнения: 921
Аз правя плоските меденки по една стандартна рецепта с олио, а не краве масло. Досега не съм имала проблем. Само си забравих рецептата за айсинга.
Имам страхотни спомени от малка, когато около тези празници с баба ми, която сега е на 95, правехме нейният специалитет - жълъдчета и оцветени с оранжева боя прасковки с дръжки от листа на чемшир.  Simple Smile Помня как в снега имах бойната задача да откъсна от чемшира достатъчно листа. Simple Smile Затова сега мисля към коледните сладки да направя и жълъдчета.

И аз винаги правя жълъдчета. На баба ти рецептата с печене ли е или с тесто от смлени  бисквити?

 Може ли рецептата за жълъдчета?

Общи условия

Активация на акаунт