Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 септ. 2015, 11:19 ч.

Как да възпитаваме морал у децата?

  • 2 197
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 214
Ричард Уайсбърд, психолог от Харвард, стратира проект Making Caring Common, който цели да научи децата да са добри едно към друго.

Всеки родител си мисли, че точно на това учи децата си. Очевидно не е точно така според последното изследване на екипа, който участва в проекта. (Тук можете да разговаряте по темата директно с Ричард Уайсбърд чрез онлайн чат.)

Според 80% от младежите, участвали в изследването, родителите им са били заинтересовани повече от това дали те са успели и щастливи, а не от това как се отнасят към другите.

Екипът на проекта има няколко съвета към родителите за това как да отгледат деца, които ще станат отговорни, възпитани и отнасящи се с уважение към хората около себе си възрастни. Защо това е толкова важно? Защото така се възпитава морал, казва Уайсбърд.

“Децата не се раждат добри или лоши, ние трябва да ги възпитаме да бъдат такива”, допълва той.

Ето техните 5 стратегически стъпки за това как да възпитаваме морал:

1. Уверете се, че грижата за другите е сред приоритетите на детето
Защо? Родителите са склонни да приоритизират щастието и успехите на децата си на всяка цена. Но децата трябва да се научат да балансират своите нужди с тези на хората около тях, независимо дали става въпрос за прехвърляне на топката към съотборник в час по физкултура, или решението да застанеш зад приятел, който е обект на тормоз.
Как? Децата имат нужда да чуят от родителите, че грижата за други хора е нещо важно. От голямо значение е това да имаме високи етични очаквания от тях, като например – да спазват своите обещания, дори ако това ги прави нещастни.
Опитайте това:
• Вместо да казвате на детето си: “Най-важното нещо е ти да си щастлива/а”, напомняйте му, че е също толкова важно да показва уважение.
• Уверете се, че децата се държат възпитано с другите, дори когато те са уморени, разсеяни, или ядосани.

2. Осигуряване на възможност на децата да практикуват грижовност и благодарност
Защо? Никога не е твърде късно да станем добри, но това няма да се случи само по себе си. Децата трябва да практикуват грижа за другите и изразяване на благодарност към тези, които се грижат за тях. Проучванията показват, че хората, които имат навик да изразяват благодарност, е по-вероятно да бъдат щедри, състрадателни, щастливи и здрави.
Как? Да се научим да изразяваме благодарност е като да се научим да играем някакъв спорт или да свирим на инструмент. Ежедневното повторение – дали това е помощ на приятел с домашните, помощ с работата у дома или друго, става втора природа и развива и усъвършенства капацитета за отдаване на грижи за околните.
Опитайте това:
• Не възнаграждавайте детето за всеки акт на услужливост, като почистване на масата след вечеря. Ние трябва да очакваме децата ни да помагат у дома, да са мили с братята и/или сестрите си и да се държат любезно със съседите. Само необичайните жестове трябва да се награждават.
• Говорете с детето си за несправедливостта, за хората, които не показват загриженост към другите, за лошите постъпки – то неминуемо ще стане свидетел на такива или ще чуе за тях по новините.
• Направете благодарността ежедневен ритуал по време на вечеря, преди лягане, в колата или в метрото. Просто благодарете на тези, които са добри към нас и другите, с малки и големи жестове.

3. Разширяване кръга на загриженост
Защо? Почти всички деца са добри и ги е грижа за малък кръг от хора – техните семейства и приятели. Нашето предизвикателство като родители е да помогнем на нашите деца да се научат да се грижат за някого извън този кръг – като новото момче в класа, като някой, който не говори езика им, охраната в училище или някой, който живее в далечна страна.
Как? Децата трябва да се научат да се вслушват внимателно и в тези, които се намират в непосредствена близост до техния кръг. Хубаво е да им покажете как техните действия влияят на много хора, дори извън този социален кръг. Особено в днешния глобален свят децата трябва да се научат да разбират хората, които имат много различна култура и живеят в общност, различна от тази на детето.
Опитайте това:
• Уверете се, че децата ви са положително настроени и признателни към всички хора в ежедневния им живот като шофьора на автобуса или продавачката в магазина.
• Насърчавайте децата да се грижат за тези, които са уязвими.
• Използвайте истории от вестника или новините, за да насърчите детето си да мисли за трудностите, пред които са изправени децата в други държави.

4. Бъдете силен морален пример за подражание и ментор
Защо? Децата се учат на морал и ценности, като гледат действията на възрастните, които уважават. Също така те се учат на ценности като разсъждават над етични дилеми, например: “Трябва ли да поканим новото съседче на рождения ми ден, ако най-добрият ми приятел не го харесва?”
Как? Да бъдеш морален пример за подражание и наставник означава, че ти самият трябва да практикуваш честност, справедливост и грижовност. Но това не означава, че трябва да сме перфектни през цялото време. За да ни уважават и да имат доверие в нас нашите деца, ние трябва да признаем грешките си.
Опитайте това:
• Бъдете модел за подражание, като доброволствате веднъж месечно. Още по-добре – направете това заедно с детето си (платформата TimeHeroes в България събира на едно място много каузи, които имат нужда от помощта на малки и големи).
• Дайте на детето си етична дилема по време на вечеря или го попитайте за такива, с каквито то се сблъсква.

5. Помагайте на децата да контролират разрушителните си чувства
Защо? Често над положителните чувства надделяват гневът, срамът, завистта или други негативни такива.
Как? Ние трябва да научим децата, че всички чувства са нормални, но някои от начините за справяне с тях не са.
Опитайте това:
Ето един лесен начин да научите детето си да се успокоява в моменти на гняв: помолете го да спре за секунда, да поеме дълбоко въздух през носа и да издиша през устата, като брои до пет. След това, когато видите, че е разстроено, напомнете му за този малък трик и дишайте заедно, докато се успокои. След известно време то ще започне да прилага тази техника само̀ и така ще може да изрази чувствата си в дадена ситуация по подходящ начин.

Вие какво мислите?

Последна редакция: пт, 25 сеп 2015, 13:42 от Редактор*

# 1
  • Ямбол
  • Мнения: 25 283
Нищо не работи по-добре във възпитанието на дете от личния пример.
Нека родителите да са аморални, пък после и на челна стойка да застанат, нищо няма да постигнат с децата си.
Каквито искаме да бъдат децата ни, такива трябва да сме и ние.

# 2
  • Мнения: 10 583
Опитайте това:
Ето един лесен начин да научите детето си да се успокоява в моменти на гняв: помолете го да спре за секунда, да поеме дълбоко въздух през носа и да издиша през устата, като брои до пет. След това, когато видите, че е разстроено, напомнете му за този малък трик и дишайте заедно, докато се успокои. След известно време то ще започне да прилага тази техника само̀ и така ще може да изрази чувствата си в дадена ситуация по подходящ начин.

Вие какво мислите?

Мисля, че далеч преди да може да брои до пет, трябва да е научено да контролира пристъпите си на гняв.

# 3
  • Мнения: 1 188
На мен ми е проблем, че едно и също нещо трябва да повтарям по 10 пъти.
Сякаш на моята щерка и е игра. Не мога да и обясня,да гледа сериозно на нещата.

Сега са много нужи лентичките.
Детето ми е на 7 години.

# 4
  • Мнения: 46
Случка в детската градина: деца играят на "Не се сърди човече", едното от тях изобщо не разбира правилата и госпожата мести вместо него, но непрекъснато дразни другото /което е разстроено, че не му върви с големи числа на зарчето/ с изречения от рода  на "Аз ще те победя, ти не можеш да ме биеш!!!". Накрая губещия не се сдържа и удря съвсем леко дразнителя, който му отвръща и в последвалата свада драднителят получава вече по-силен удар. Госпожата се оплаква на родителите, че губещият е ударил дразнителя "без никаква причина" и родителите го наказват. И така:
Наистина ли удареното дете е съвсем невинно? Как да учим децата си да си сдържат нервите при провокации?  Дали щеше да е правилно вместо да го удря да му беше казал "Ти никога не можеш да ме победиш, защото изобщо не знаеш как се играе!" и ако не е правилно и той да отвръща с дразнене, как родителите да учат децата си не само да си сдържат нервите, но ако може и да не се ядосват на такива провокатори?

Общи условия

Активация на акаунт