Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 септ. 2015, 15:34 ч.

Таласемия и бременност

  • 46 542
  • 208
  •   1
Отговори
# 195
  • София, London
  • Мнения: 15 035
И аз така. Удържам го за сега 110.

# 196
  • Мнения: 502
Успех момичета!!!
Стискам палци всичко да мине по план:heart:

# 197
  • Varna, Bulgaria
  • Мнения: 134
SmirkSmirkЗдравейте момичета,

преди няколко месеца (на предишната страница) споделих моя опит.
Втора бременост, след първа успешна преди повече от 5 години.
Вече съм в 5 месец и Аг не ме е изпратил досега на хематолог. Не помня миналия път кога ме изпрати.
Та, реших да си пусна изследвания на своя глава, понеже нещо ме загложди.

WBC / левкоцити брой /      9.7       при норма        3.5 - 10.5
RBC / еритроцити брой /          4.09     при норма   Мъже 4.5-6.5; Жени 3.9-5.9; Деца 4.0-6.2
HGB / хемоглобин /                   78       при норма        Мъже 130-180; Жени 120-160; Деца 105-145
HCT / хематокрит /                0.250       при норма   Мъже 0.40-0.55; Жени 0.37-0.47; Деца 0.30-0.50
MCV / ср. еритр. обем /         61.3       при норма   78 - 105
MCH /ср. съдърж. на HGB в 1 еритроцит/   19.0   при норма   25 - 35
MCHC /ср. конц. на HGB в еритр./           312           при норма   310 - 370
PLT / тромбоцити /                 307       при норма        150 - 450
RDW-CV                                       17.50       при норма        ( 0.11- 0.16 ) ; % ( 11 - 16 )
PDW                                       16.1       при норма   9.4 - 18.1
MPV / ср. тромб. обем /         9.4       при норма   8.1 - 12.4

FE- 19.55 при норма 5,83- 34,50

Пия фолиева киселина мета- 2х2, биозин мама. Исках и б12 да пия, но в началото АГ ми каза, че няма нужда.
В събота съм на консултация и мисля да настоявам да ме изпрати на хематолог и аз вече сама ще ходя.
Знам, че трябваше по-рано да си обърна внимание, но уви, имах много грижи с голямото дете и за мен не остана време. Което разбира се не е оправдание.
Лошото е, че от сокът от цвекло направо ми се повдига. А и не мога да си намеря какво ми е изписвала точно хематоложката миналия път.
Ако някой може да ми каже нещо, което да си взема да пия поне докато отида на консултация....
Или просто да ме успокоите Rolling Eyes Thinking


# 198
  • Мнения: 287
Здравейте момичета, отдавна не е писано в темата.
Моля, ако някой е от Пловдив, да ми препоръча добър хематолог за таласемия.
В 18 г.с. съм и хемоглобина доста ми е паднал на 86, преди 2 месеца беше 98.
Желязото ми пък е завишено - 28.6, при горна граница 27.
В момента пия 3х2 фолиева киселина и прегнакеър плюс, който съдържа 14 мг желязо. Дали трябва да спра прегнакеъра или желязото в него не е чак толкова много?

# 199
  • Мнения: 180
Др.Кирова,аз ходя при нея.

# 200
  • Мнения: 287
Имам още един въпрос. Някой знае ли при секцио, дали има много кръвозагуба? И дали се налага преливане на кръв? Знам, че е добре при операция, хемоглобина да е над 100.

# 201
  • Мнения: 180
И аз не съм много наясно,а и имам още време😉.Ако някой сподели мнение,ще ни е от полза.

# 202
  • Мнения: 287
Майка ми също е с таласемия и преди 3 години и правиха операция за смяна на става, тогава си спомням, че казаха, че хемоглобина трябва да е над 100, иначе ще и преливат кръв. Но при нея операцията продължи 2-3 ч., а секциото е около 40 мин. За съжаление при нея се наложи да прелеят 1 банка кръв. И също си спомням, че кръвта която трябваше евентуално да и прелеят, я подготвяха 2 дни по-рано, именно заради таласемията трябваше нещо да се пречисти. Но мисля да питам хематолога за това, ако някой е наясно, нека сподели.

# 203
  • Мнения: 287
Здравейте момичета,

при мен хемоглобина доста падна. В началото на 6 месец е 79, при серумно желязо 28, феритина се оказа на долна граница. Хематолога ми предложи да пробваме да вдигнем хемоглобина със Сорбифер (желязо на хапчета). Това много ме притеснява, но започнах да го пия. С инжекции В12 не се повлия. Има ли някой, който е приемал Сорбифер?

# 204
  • Varna, Bulgaria
  • Мнения: 134
Аз пих 10 дни и се повлия хемоглобина. Не помня точно колко, но родих с ококо 80-85 без проблеми. Аз вземах б12 на таблетки за смучене. Хематоложката каза, че били по-добре от ижекциите.
Успех ти желая !

# 205
  • Мнения: 287
Б12 от 1000 мкг ли? И по колко таблетки седмично?

# 206
  • Varna, Bulgaria
  • Мнения: 134
Да, от 1000мкг за 10-12 дни по 2 на ден. После правих контролни изследвания и се беше вдигнал леко и направих пауза и после пак. До края го пих така. Сорбифер-а беше по същия начин. А каква фолиева к-на пиеш. Аз успях да си намеря от Турция понеже от българската трябваше да пия по 9 таблетки на ден. А от турската (Folbiol) по 1 на ден. Лекарката ми каза, че даже турската била по-добра в случая. Ако искаш се консултирай и мога да ти дам/изпратя , че имам останали 1-2 блистера.

# 207
  • София, London
  • Мнения: 15 035
Аз пих "софт айрън" ( меко желязо) на Солгар по едно на седмица и много добре ми се отрази и фолиева. Но бях с редовни контроли.

# 208
  • Мнения: 287
Момичета, аз спрях желязото, пих го само 4-5 дни, но в момента съм с болки в корема и си мисля, че може да е от него или от антибиотика, който се наложи да пия. Та за сега ще направя малко пауза, от днес се чувствам малко по-добре, така че по-нататък може да опитам пак. По принцип трябваше да го пия 10 дни и да изследвам хемоглобина.
Някой имал ли е болки в корема от Сорбифер?
Герда, при теб феритина нисък ли беше? Защо се наложи да пиеш желязо?
Фолиева до сега пиех от обикновената Фолацид, тъй като съм без тромбофилия, но сега мисля да мина на метилираната форма (неофолик мета), за да видя дали няма да има подобрение. Една от хематоложките с която се бях консултирала ми беше препоръчала Витафолат, както и герисан. Не знам и от тях дали може да се вдигне хемоглобина.
Честит празник на всички!

Общи условия

Активация на акаунт