ОкИЯн от прЪвУписТен бАркоч-99

• 32 866
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
  • Испания
Благодаря! Hug Малко ми спести главоблъсканицата Joy , но продължава да ми звучи странно Joy
За мене умалителните са Simple Smile :
дете - детенце
деца - дечица

И за мен са тези.  Peace

# 676
Пуйтесата и приятели Blush  Laughing  -
Цитат
Добро утрона всички познати и вертуални приятели!
Цитат
Да тие жива и здрава дъщерята
Цитат
Влагодря много Ваня!

# 677
  • DE
Цитат
Ние го помолихме като редовно плащашти да направим договор.Но той си го дава на негови близки.Сега как да работим без дом.Шефа казва че не може да ни помогне .Кажете какво да правим.Оставаме на улицата.Съпруга ми може да работи всичко .Има всички категорййи в стройтелството може да работи.Трябва ни само една стайчка може и за кратко време.Ние търсим но е много трудно.

# 678
Напоследък ме побърква използването на женски род за думи, които в българския съществуват само в мъжки род. "Моделка", "колежка"... . В медиите, например, е масово - що за простотия?

# 679
Напоследък ме побърква използването на женски род за думи, които в българския съществуват само в мъжки род. "Моделка", "колежка"... . В медиите, например, е масово - що за простотия?
Съвсем редовни думи, нищо им няма. И двете ги има в правописния речник.

# 680
  • Телиш/Плевен
Цитат
артактивни предложение
newsm78
Цитат
инплантация или менсруация
четох много за инплантацията

# 681

Моделка и за мен е странно, но колежка си съществува много отдавна. Да, аз зная, че правилното е "колега", но у нас се е утвърдило и "колежка".

# 682
Да, утвърдило се е, но не е правилно. Поне медиите би трябвало да спазват някаква чистота на речта.

# 683
  • Испания
И на мен не ми звучи добре моделка, министърка...

Ето една интересна статия:

КолеЖКА или колеГА е журналистКАТА?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681334

И от блога на Павлина:
https://pavlinav.wordpress.com/2010/03/29/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0% … 0%B5%D0%B3%D0%B0/

# 684
# 685
А за това какво мислите?
Цитат
половиният ден
Не е ли правилно "половината ден"? Thinking
Нито моделка, нито докторка, нито министърка ми звучат добре. Колежка също, но вече е официално прието, което е нормално, много дълбоко е навлязло в речта  Laughing .
Общувам с много доктори, към всичките се обръщам с "докторе" , не казвам на жените "докторке" Laughing . А, бе, зависи от контекста, възможно е да кажа "една докторка" , "една колежка" , но обикновено казвам "доктор еди коя си" , а за колежката - "тя ми е колега" , не го правя от превземка, въпреки че на някои хора така им изглежда Embarassed , а от навици, създадени по време на учене, работа.. Simple Smile
В статията, която е споделила Дидева, видях и новите айпад, таблет, айфон и пр., съвсем случайно гледах преди време предаване с Владко Мурдаров, в което точно за тях ставаше дума. Даже Владко написа "айпаТ" , обсъждането беше свързано с начина на изписване - дали да са с тире, как би било правилно. Ех, няма вече "Език мой" , обичах да го гледам. Или има, но аз не гледам Канал1 Blush ...

# 686
  • Испания

Ех, няма вече "Език мой" , обичах да го гледам. Или има, но аз не гледам Канал1 Blush ...

В първата статия, чийто линк съм дала:

...коментира пред “Труд” проф. Владко Мурдаров, който има и рубрика “Език мой” в “Денят започва с култура” по БНТ1.

Статията е от 27 март 2015 г.

# 687

Ех, няма вече "Език мой" , обичах да го гледам. Или има, но аз не гледам Канал1 Blush ...

В първата статия, чийто линк съм дала:

...коментира пред “Труд” проф. Владко Мурдаров, който има и рубрика “Език мой” в “Денят започва с култура” по БНТ1.

Статията е от 27 март 2015 г.
Благодаря!  Hug Нямах възможност да я прочета веднага (една реклама не пожела да се затвори Close , пиша от телефона Laughing  ) , прегледах другата само.
Цитат
разтройство
Просто незнам
П.П. Нали знаете, че съм Ензим Blush   Laughing

Последна редакция: ср, 11 ное 2015, 16:20 от Смиляна

# 688
  • Испания

Благодаря!  Hug Нямах възможност да я прочета веднага (една реклама не пожела да се затвори Close , пиша от телефона Laughing  ),прегледах другата само.

За нищо. Можеш да намериш и записи:

http://bnt.bg/part-of-show/ezik-moj-s-prof-vladko-murdarov-28

Запис от 23. 10.

И още записи:

http://bnt.bg/search/%D0%95%D0%B7%D0%B8%D0%BA+%D0%BC%D0%BE%D0%B9

П.П. Нали знаете, че съм Ензим Blush   Laughing

Разкрих те още снощи, но си мълчах.  smile3505  Joy

Последна редакция: ср, 11 ное 2015, 16:33 от smileys

# 689
  • София
Цитат
наскоро прочетох наглас