farmhopping отново те предизвиква да блеснеш с кулинарните си умения!

  • 5 892
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 180
Онлайн фермерски пазар farmhopping отново те предизвиква да се развихриш в кухнята и да блеснеш с кулинарните си умения!

Участвай в готварското съревнование “Сготви с farmhopping” от 9 до 19 октомври 2015 година и спечели вкусни награди!

Публикувай най-апетитната рецепта с най-красивата снимка!

Темата на конкурса този път е „Изкушения с тиква“! Какво по-есенно и красиво от яркооранжевия цвят и нежния аромат на тиквата? А тя се вписва чудесно както в сладки, така и в солени ястия.

Жури и оценяване
Рецептите ще бъдат оценени от жури от двама кулинари, които ще обръщат особено внимание на оригиналността и визията на ястията.

Членове на журито са:

             Катерина Рангелова, страстен любител на сладкарското изкуство и ценител на качествената храна. Катерина е автор на страхотния кулинарен блог Sugarmouse и от 2014 г. води сладкарски курсове в Кулинарно училище “Amuse Bouche”.

             Дани Динева от кулинарния блог Cooks and Bakes, в който споделя вижданията си за храната, пътешествията и всичко останало, което я вълнува. Обича да цапа ръцете си с брашно и да усеща аромата на изпечения хляб.

Награди
Най-добрата рецепта ще бъде наградена с кошница с избрани от farmhopping продукти от производителите на платформата на стойност 50 лв.

Най-интересните и оригинални рецепти ще получат възможността да бъдат публикувани в електронна книжка с рецепти, посветена на ястията с тиква.

Запознайте се с общите условия на играта ТУК.







За farmhopping
farmhopping е спасението на градския човек, който иска да пазарува чиста храна от малки български ферми, произведена с грижа както за неговото здраве, така и за това на природата. Платформата предлага около 450 продукта от над 60 производители, които могат да се поръчат само с няколко клика на мишката. Потребителите получават една удобна доставка с истинска и свежа храна, а производителите – честно заплащане, тъй като 85% от цената на продуктите отива при тях.
Платформата няма складова наличност – това, което поръчаш, тепърва се произвежда от фермите и пристига до теб в рамките на 48 часа.

Голяма част от храната, която се предлага през farmhopping, е сезонна – тъй като задължително условие за производителите е продуктите да са произведени без пестициди и съобразно изискванията за отговорно земеделие, които можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 14:45 от Реклама

# 1
  • София-Младост
  • Мнения: 23 321
Меки тиквени сладки



Продукти:
    2 чаени чаши брашно
    2 яйца
    1 чаена чаша кафява захар
    1/2 чаена чаша олио
    1 чаена чаша тиквено пюре
    1 1/2 ч. бакпулвер
    1 равна ч.л. сода
    1 чаена л. канела
    1/4 чаена л. индийско орехче(може да се пропусне)
    щипка сол
Начин на приготвяне:

Тиквеното пюре най-лесно се приготвя със сварена тиква. Нарежете я на кубчета и сложете с много малко вода на котлона, докато омекне. Отцедете я хубаво, аз използвах цедка.

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Смесете брашното, подправките, бакпулвера, содата и солта.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете олиото, тиквеното пюре и ванилията.
Накрая добавете брашното и объркайте добре.
С лъжичка се гребва от сместа и се изсипва на купчинка върху хартия за печене, оставяйте разстояние, за да не залепнат. Използвах мерителна лъжичка 15 мл, за да станат почти еднакви.

Пекат се около 8-10 мин. Оставят се да се охладят в тавата още 5 мин и се прехвърлят върху решетка до пълното им изстиване.

За слепването използвах шипков мармалад. Много добре станаха и с шоколадово крема сирене.
Хапват се по всяко време и свършват бързо.

(Адаптирано от тук)
    

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 10:06 от Ала-Бала

# 2
  • Мнения: 6 003
Кексчета с тиква и шоколад



Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. пюре от тиква*
100 гр шоколадови капки
4 с.л. олио
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. джинджифил

пудра захар за поръсване

*Пюрирана печена тиква със захар.

Приготвяне:

Пресейте брашното и го смесете с подправките /канела, индийско орехче, джинджифил/.
Разбийте яйцата със захарта и прибавете тиквеното пюре, прясното мляко и олиото при непрекъснато разбъркване. Прибавете сухите съставки и разбъркайте отново.
Обилно намаслете отворите на тава за мъфини с олио. Сложете по една супена лъжица във всеки отвор, поръсете с шоколадови капки, отгоре сложете още една супена лъжица от сместа и отново поръсете с шоколадови капки.
Аз поръсих половината кексчета с шоколадови капки за финал, а другата половина оставих така. Печете на 175- 180 градуса около 20- 25 минути. Проверете с клечка за зъби, забита в кексчета дали е изпечен.
Извадете и поставете върху метална решетка до пълно изстиване.
Поръсете с пудра захар.
Приятен апетит!

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 5 679
Пухкави козуначени тикви




3/4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. пюре от сварена или печена тиква
1/3 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. бяла захар
6 с.л. масло
1 яйце
1ч.л. сол
14 грама суха мая
1/4 ч.ч. топла вода
5 ч.ч. брашно


Загряваме почти до завиране прясното мляко и пускаме в него маслото за да се разтопи. Добавяме и пюрето от тиква, захарта и солта и разбъркваме добре. В купичка смесваме маята с топлата вода и 1 ч.л. захар и като шупне я изсипваме при поизстинала тиквена смес. Чукваме и яйцето и разбъркваме до хомогенност. След това добавяме по малко брашното и замесваме средно меко еластично тесто. Слагаме в намазнена купа, покриваме с найлоново фолио или кърпа и оставяме да втаса. Когато удвои обема си, го разделяме на 2 части, а после всяка от тях на по 15 и ги оформяме като топки. Леко приплескваме всяка топка и правим по 8 разреза в краищата, а в средата правим вдлъбнатинка с кутре (или в моя случай кръглата дръжка на една дървена лъжица). Подреждаме ги в покрити с хартия за печене тавички, покриваме с кърпа и оставяме да втасат. Когато са пораснали двойно, отново правим вдлъбнатинките в центъра, намазваме с разбито яйце и печем в загрята на 180 градуса фурна 9-12 минути до приятен загар. Като ги изкараме може да глазираме малките тикви с малко мед разтворен във вода или пък с масло. Слагаме дръжки (аз ползвах солети и гризини) и воала - имаме малки сладки пухкави тикви Simple Smile

Източник с доста по-добри снимки и обяснения: тук

# 4
  • Мнения: 22
Чийзкейк с тиква
     

Необходими продукти

150 грама обикновени бисквити
 70 грама краве масло
 ½ чаена лъжица канела
 ⅔ чаена чаша пудра захар
 500 грама крема сирене
 3 яйца
 1 ванилия
 1 чаена чаша сварена пюрирана тиква/ около 300-350 гр

Начин на приготвяне

1.
Крема сиренето, яйцата и маслото трябва да се извадит предварително от хладилника и да постоят поне час за да бъдат на стайна температура. Тиквата се сварява до пълно омекване и се пасира до получаване на пюре.
Бисквитите се смилат с кухненски робот или блендер, ако нямате може да се натрошат в хаванче.  Към смлените бисквити се добавя канелата и омекналото масло. Омесва се с ръце до получаване на маслени трохи, които се разпределят равномено по дъното на тавата, в която ще приготвяте чийзкейкът с тиква, като притискате с ръце. Най-добре е да се ползва тава с падащи стени, тъй като така ще се отделите чийзкейкът по-лесно след като се изпече.

2.
Разбивате крема сиренето, след което добавяте пудрата захар и отново разбивате. Едно по едно при непрекъснато разбиване се добавят и яйцата, накрая и ванилията. Най-добре е да се направи това с миксер.

Към към тази смес се добавя и пюрето от тиква, като се разбърква, но не с миксер, а внимателно с дървена лъжица. Изсипва се сместа върху блата от бисквитите и маслото.

3.
Чийзкейкът с тиква се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна за 90 минути. След като сладкишът се изпече не се изважда от фурната, а изключвате фурната и открехвате леко вратичката.Изважда се, когато е напълно изстинал.

Чийзкейкът може да го гарнирате и с топка сладолед.

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 5 679
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти? Снимката на пълнената тиква е от сайта на Гисчо - Супичка, а едната от снимките на чийзкейка видимо е от Шугърмаус - блог на член на журито Wink Хубави или не толкова, нека участваме с нашите си снимки на рецепти, приготвени от нас Peace

Последна редакция: чт, 15 окт 2015, 14:17 от bradata

# 6
  • Мнения: 9 481
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти?

Не. Peace
Прочетох правилата, няма подобно изискване.
Не съм приложила собствена снимка, за да онагледя рецептата, защото я нямам снимана,а такава  пълнена тиква правя за Хелоуин и Коледа...а те предстоят
Wink

# 7
  • София-Младост
  • Мнения: 23 321
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти?

Не. Peace
Прочетох правилата, няма подобно изискване.
Не съм приложила собствена снимка, за да онагледя рецептата, защото я нямам снимана,а такава  пълнена тиква правя за Хелоуин и Коледа...а те предстоят
Wink
Не съм съгласна с последното, но нека журито прецени.

"Публикувай най-апетитната рецепта с най-красивата снимка! "
Публикува се собствена снимка според мен, другото е копиране.

# 8
# 9
  • Мнения: 7
Извинявам се, но не трябва ли да слагаме свои лични снимки на сготвените от нас самите рецепти?

Не. Peace
Прочетох правилата, няма подобно изискване.
Не съм приложила собствена снимка, за да онагледя рецептата, защото я нямам снимана,а такава  пълнена тиква правя за Хелоуин и Коледа...а те предстоят
Wink

Здравейте,

Идеята на конкурса е всеки участник да покаже кулинарните си умения и както пише в описанието: "Рецептите ще бъдат оценени от жури от двама кулинари, които ще обръщат особено внимание на оригиналността и визията на ястията."

В този смисъл наличието на авторска снимка е важно, за да може журито да даде обективна оценка Simple Smile

Поздрави,
Невяна

# 10
  • Мнения: 9 481
Ok, ще си изтрия поста с рецепта и снимка към него, НО коректността изисква това, което е написано в анонса Ви, да го има в правилата, написани в сайта!

# 11
  • Мнения: 7
Ok, ще си изтрия поста с рецепта и снимка към него, НО коректността изисква това, което е написано в анонса Ви, да го има в правилата, написани в сайта!


Ще вземем предвид мнението ви и ще редактираме текста, за да не стават обърквания.

Иначе няма нужда да триете рецептата си, звучи супер вкусно Simple Smile

# 12
  • Мнения: 7
Тиквена супа с кокосово мляко





В сезона на поносимия студ, на лекия приспивен дъждец, на топлите, пухкави завивки и вкусните домашни вечери,  ви предлагам една обречена на успех есенна супа от тиква с кокосово мляко. Естествено рецептата търпи много, много адаптации, в зависимост от личните ви предпочитания, от това какво имате или нямате в хладилника, а също и от вашето въображение:

Рецептата приготвена по лично наш вкус:

1 тиква цигулка- 1.5 кг
2 средни глави червен лук
3 средни, кисели ябълки
3-4 скилидки чесън
800-900 мл зеленчуков бульон
300 мл кокосово мляко
3-4 дафинови листа
2 с.л куркума
1 с.л прясно смлени зърна кориандър
2 с.л индийско орехче
черен пипер и сол на вкус
2-3 лъжици зехтин


За гарниране и не само за гарниране:
200-300 запечен нахут с подправки
Запържени парченца бекон
Изпечени тиквени семки


Тиквата се разделя на 2 части по дължина и се отстраняват семките. ябълките се обелват, разделят също на 2 части и им се махат семките. Лукът се разполовява на 2.  В една тава поставяме тиквата, а в друга по-малка тавичка- ябълките, чесънчето, дафиновите листа и лукът и печем на вентилатор до готовност. По-малката тава, ще е готова за по-кратко време. На тиквата ще й трябва час, за да омекне и стане готова. Естествено внимаваме, да не изгори отгоре, тъй като това ще промени цвета и на самата супа. Запичаме и тиквените семки, поляти с малко зехтин.

Запича се и нахутът, подправен с леко лют червен пипер, черен пипер, щипка кимион и сол на вкус.

Парченцета бекон се запържват до леко хрупкави Simple Smile

В блендер се поставят добре изпечената тиква, ябълки,  скилидките чесън, лукът, подправките и затопленият зеленчуков бульон. Пасира се до фина, хомогенна смес. Сместта се изсипва в тенджера, загрява се на слаб огън и се добавя кокосовото мляко. Опитва се на подправки и се доувкосява по ваш избор. Ако харесвате супичките малко по-редки, добавете или малко повече бульон или кокосово мляко.

Сервира се топла, поръсена с бекона, изпечения нахут и тиквените семки!

Приятен апетит!

# 13
  • София
  • Мнения: 803
Овесено-тиквени сладки

Продукти:
1ч.ч пюрирана тиква
1с.л мед (пълна)
1ч.л портокалова кора
50гр масло
3с.л захар
1 яйце
1/2ч.л канела
1/2ч.л бакпулвер
1/2ч.л сушен джинджифил
1щипка сол
50гр орехи
50гр сушени червени боровинки
3/4ч.ч фини овесени ядки
1ч.ч брашно

Сваряваме тиква до готовност. Прехвърляме сварените парчета тиква в купа и ги пасираме. Прибавяме меда и портокаловата кора, разбъркваме и оставяме настрана.
В купа разбиваме на крем захарта и маслото, добавяме яйцето и пюрираната тиква. Смесваме брашното, бакпулвера, солта, джинджифила и канелата и ги прибавяме към останалите продукти. Последни добавяме овесените ядки, боровинките и нарязаните на дребно орехи.

В тава, покрита с хартия за печене, изсипваме с лъжица от сместа, оформяйки малки топчета. Печем до готовност (приблизително 20-25мин) на загрята фурна, 180С.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208215724858784&se … ype=3&theater

Надявам се да ви харесва рецептата Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 16:36 от ninl

# 14
  • Мнения: 1
Баницата на баба (тиква и орехи)

Необходими продукти:
за тестото:
700 г брашно
1 ч.л. сол
50 мл олио
300 мл хладка вода
1 с.л. оцет
за плънката:
500 г настъргана тиква
170 г захар
50 г галета (грис)
1 с.л. канела
100 г стафиди (орехи смлени)
за намазване:
3 с.л. олио

Да Ви е сладко!!!

# 15
  • Мнения: 77
Тиквено песто с печен чесън
необходими продукти:

 1/2 (около 500 г.) Тиква тип "Red Hokkaido"
150мл. олио (ползвах зехтин)
1 глава чесън
60 г. тиквени семки
60 г. пармезан
сол и черен пипер на вкус



Загрейте фурната на 190 градуса. Измийте тиквата с топла вода и сапун, подсушете. Почистете дръжката и семките, не белете кората. Нарежете тиквата на тънки ивици и подредете парчетата в таза застлана с хартия за печене. Поръсете обилно със зехтин. Изрежете горната част на главата чесъна, като се стараете да запазите цялостта й. Сложете и нея в тавата при тиквата. Печете около 20-25 минути или до лека златиста коричка. Извадете от фурната и охладете. Почистете чесъна от люспите. Загрейте тиган на умерен .......


Пълната рецепта и снимки може да видите публикувани в сайта ми: http://www.100decors.com/2015/10/weekends-in-kitchen-roasted-garlic.html

# 16
  • Някъде там
  • Мнения: 16 026
Нещо традиционно но и не съвсем..е предложението от мен

ТИКВЕНИ ПАЛАЧИНКИ С КАРАМЕЛЕН СОС И КРОКАН
Необходими продукти: 
За палачинките
200 грама тиквено пюре
2 яйца 
3-4 с. л. ванилова захар
1 чаша гъсто кисело мляко
1 чаша пресято брашно
2-3 с. л. грис
кора от лимон
1/2 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
За карамеления сос:
2/3 чаша захар
2/3 чаша гъста сметана (30-35% масленост)
1/2 чаша прясно мляко
За ореховия крокан:
1/2 чаша орехови ядки
1 ч. л. масло
3 с. л. захар
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта с помощта на тел за разбиване на яйца. Добавете тиквеното пюре и лимонената кора. Смесете всичко. След това прибавете млякото с загасения  бакпулвер и разбъркайте добре. Брашното добавяйте постепенно, оформяйки гладко тесто.
Сложете гриса , разбъркайте всичко и оставете за 5-10 минути, за да набъбне грисът.
Нагорещете тигана, подмажете го с масло и изпечете палачинките (2 минути от всяка страна са достатъчни) до златисто.
 
Направете карамеления сос: Изсипете захарта в дълбок съд с дебело дъно, поставете на котлона и бъркайки непрекъснато, оставете захарта да се карамелизира. Когато карамелът стане достатъчно течен (без бучки захар), намалете котлона и добавете горещата сметана (трябва да заври и веднага прибавете). Сместа ще започне да се надига и да ще се образуват мехурчета. Разбъркайте с тел за разбиване на яйца и оставете на огъня още минутка. Излейте готовият сос в съд, нека изстине. Ако ви си стори прекалено гъст, добавете 1/2 чаша мляко и разбъркайте, за да се получи желаната консистенция.
 
Ореховия крокан направете като сложите захарта и маслото в съд с дебело дъно, бъркайте. Когато се получи течен карамел, веднага добавете орехите (на четвъртинки). Нека се карамелизират, докато бъркате, без да спирате в продължение на 2 минути. След това изсипете сместа в тава, застлана с фолио или в голяма чиния. Изчакайте да изстине напълно и натрошете.
Подредете палачинките една върху друга, полейте с карамеления сироп и поръсете с ореховия крокан. 

# 17
  • Мнения: 9 106
и от мен не съвсем  традиционно  Grinning

Кошнички от бутертесто с тиква, бекон и сирене

1 пакет бутертесто (от големите)

500 г. почистена тиква
7-8 стръка зелен лук
250-300 гр. пушен бекон
150 гр. сирене
150 гр. синьо сирене
50 гр. пушено сирене (или изобщо ок. 300гр. сирена по избор)

Приготвяне:

* Почистената тиква се нарязва на малки кубчета - пр. 1/1 см.
* Бекона се нарязва на кубчета, колкото тиквата и запържва за 2-3 мин. в сух тиган.
* С решетъчна лъжица се изважда в чиния, а в мазнината поставят кубчетата тиква и запържват 6-7 мин. (под капак)
* Връща се бекона, прибавя се ситно нарязаната зелена част на лука, разбърква 2-3 пъти и маха от котлона.
* Прибавя се настърганото сирене и другото, нарязано на кубчета. Разбърква се.

* Тестото се нарязва на кръгове, с големина по желание - моите са пр. 14-16см.
* На всеки кръг краищата се нарязват към вътрешността - ок. 3см. навътре, ето тук е показано как.
* Всеки кръг се намазва с вода преди да му се постави плънката, за да могат краищата да се сплепят и не се разтварят при печенето.
* Поставя се по 1 пълна лъжица от плънката в средата на кръга.
* Хващат се краищата и събират към центъра, притискайки леко с ръка.
* Готовите кошнички се поставят на хартия за печене.
* Пекат се в загрята фурна на 200* - на средна скара - до зачервяване


# 18
  • Мнения: 9 106
 Мъфини с тиква и мед

Продукти: (24 бр. мъфини)
2 яйца
220 мл. прясно мляко
100мл олио
300гр. задушена тиква (във фурната или микровълнова такава, със съвсем малко вода, в съд с капак)
300гр. мед
20гр. канела
10 гр. бакпулвер (1 пак.)
5гр. сода за хляб
щипка сол
380 гр. брашно

1/2 ч.едро смлени орехи по желание

Приготвяне:
* Фурната се загряна на 180* (без вентилатор)
* Тиквата се пасира (с прибора за намачкване на картофи).
* Прибавя се малко по малко прясното мляко, докато го поеме.
* Отделно в голяма купа (поне 2л. вместимост) се разбиват яйцата и към тях прибавя  втечнения (ако е кристализирал) мед, след него и олиото.
* Към медено-яйчната смес се прибавя тиквената каша.
* Брашното се смесва с бакпулвера, содата, канелата и щипката сол.
* На 3-4 пъти се прибавя към тиквената смес и след всяко прибавяне - разбърква хубаво.  Всички манипулации се извършват с телената бъркалка за яйца.
* Намасляват се гнездата на форма за мъфини (или поставят хартиени в тях) и пълнят до 3/4 от нивото им със сместа.   
* Поръсват се отгоре с малко смлени орехови ядки и пекат в загрятата фурна... около 20 мин.


# 19
  • Мнения: 77
Още едно предложение от мен. Любимите напоследък тиквени курабии.

 Курабии с тиквено пюре
необходими продукти за 26-30бр. курабии

1 1/2 ч.ч брашно
1 с.л. оризово брашно
1 с.л. брашно от тапиока
1 ч.ч. тиквено пюре от мускатна тиква
(почистена тиква+вода+захар, вари се до омекване на тиквата, пасира се до пюре)
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1/2 ч.ч захар
1 ч.л. мих подправки
(канела, джинджифил, кардамон, индийско орехче, карамфил)
1/4 меко краве масло
1 голямо яйце

какао+ пудра захар за поръсване
цели лешници за декорация

Рецептата в линка:
http://www.100decors.com/2015/10/weekends-in-kitchen-butternut-cookies.html

# 20
  • Мнения: 397
Тиквени мъфини-цифрички



3 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч тиквено пюре
1 ванилова захар
1 ч.ч брашно
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л канела

за декорация:
1/2 ч.ч тиквено пюре
60-80 гр. бял шоколад

Яйцата се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Постепенно се прибавя тиквеното пюре, ваниловата захар, канелата и бакпулвера. Накрая се добавя и брашното. В тавичка за мъфини се поставят хартиени капсулки и се сипва от сместа. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Крема за декорацията се приготвя, като към затопленото пюре се прибави начупения шоколад. Разбърква се докато шоколада се разтопи и смеси с пюрето. Оставя се да се охлади. Изстиналите кексчета се декорират с шоколадовото тиквено пюре. Приятен апетит!

# 21
  • Мнения: 1
Есенна торта с тиква и кокосов крем



За блата:
2 ч.ч. брашно от лимец
1/2 ч.ч. брашно от кашу
2 ч.л. бакплувер
1 ч.л. сода
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
щипка кардамом
щипка индийско орехче
щипка сол
2 1/2 ч.ч. настъргана тиква
2 яйца
2 ч.л. екстракт от ванилия
3/4 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. органично кокосово масло
3/4 ч.ч. домашно сусамово мляко (3/4 ч.ч. вода + 1 с.л. сусамов тахан)
1 ч.ч. натрошени орехови ядки

Адаптирано от http://www.makingthymeforhealth.com/2015/03/30/carrot-cake-with- … -cheese-frosting/

За крема:
400 мл. кокосово мляко
200 гр. кокосов крем
2 ч.л. агар-агар
3 с.л. кафява захар

Украса:

пюре от тиква
смокини

Приготвяне:
Загряваме фурната на 170° C. Всички сухи съставки се смесват в голяма купа и се разбъркват с дървена лъжица - брашното от лимец, смляното кашу, бакплуверът, содата, солта, канелата, джинджифилът, индийското орехче и кардамомът.
Разбиваме яйцата, добавяме кафявата захар, ванилията, настърганата тиква, сусамовото мляко, кокосовото масло и натрошените орехови ядки. Разбъркваме добре и добавяме сместа към сухите съставки. Бъркаме до хомогенна смес и разделяме на две равни части. Изсипваме във форма за печене и печем  35-40 мин. или до суха клечка. След изпичането на първия блат повтаряме същото с втория. Оставяме да изстинат. Отрязваме от единия блат два кръга с различен размер.
Приготвяме крема като загреем в малка тенджера кокосовото мляко и кокосовия крем. Когато сместа се стопли добавяме захарта и агар-агара. Бъркаме постоянно няколко минути до сгъстяване. Оставяме на страна да изстине.
Подреждаме най-големия блат, намазваме с крема, повтавяме същото с другите два блата. Украсяваме с пюрето от тиква и смокините.

Добър апетит!


# 22
  • Мнения: 1
Щрудел с тиква

Необходими продукти
400 гр. бутер тесто
500 гр. тиква (обелена)
30 гр. орехи
40 гр. стафиди
60гр. захар
1 ч.л. канела
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне
Това е изключително лесен и вкусен щрудел. Първо рендосваме тиквата в купа. Натрошаваме орехите на по-малки парченца и ги добавяме към тиквата. Добавяме захарта, стафидите и накрая канелата. Бутер тестото трябва да е добре охладено, но не и замразено, за да може да запази формата си. Разстиламе сместа с тиквата в средата на бутер тестото, след което загърваме от двете страни, така че да се припокрият. Леко притискаме отгоре и в двата края. Слагаме щрудела в предварително намазана с масло тава, като внимателно го обръщаме, за да може ръба, където сме съединили двата края, да отиде отдолу. Печем в предварително загрята фурна на 180° C за около 40 минути или до светло-златист цвят на тестото. Поръсваме с пудра захар за украса и хапваме с удоволствие Simple Smile





# 23
  • Мнения: 11 726
Свинско роле с кестени и тиква



700 г врат без кост (в случая две големи вратни пържоли по 350 г всяка)
100 г кестени
1 малка тиква (Хокайдо)
2 скилидки чесън
мащерка
бял смлян пипер
черна хималайска сол
зехтин/олио
чаша вино розе (може и бяло)

Месото се изтънява, така че да може да се навие на роле.
В купа се смесват подправки на вкус (сол, мащерка, бял смлян пипер), добавя се зехтин и със сместа се намазва месото и от двете страни.
Кестените се пускат във вряща вода за 15 мин, обелват се и се нарязват на малки кубчета.
Около 200 г от тиквата се обелва и също се нарязва на малки кубчета. Сварява се, отцежда се и се смесва с кестените. Добавят се нарязани на ситно две скилидки чесън, добавя се щипка сол и пипер и сместа се разбърква.

В средата на всяко парче месо се разпределя от плънката, месото се навива на роле и се завързва с конец. Слага се в тава, поръсва се с около 50 мл мазнина, покрива се с алуминиево фолио, слага се месото във фурната и се включва на 200 градуса, като се оставя под фолиото за 1 час. Месото ще си пусне чудно сосче.
Останалата тиква се обелва, нарязва се на парченца и след като е минал 1 час от готвенето на месото, фолиото се маха, добавя се тиквата (може и малко кестени, ако са ви останали), добавя се чаша вино, поръсва се отново със сол, пипер и мащерка и ястието се готви до готовност на тиквата.
Махат се конците от ролетата, разрязва се на порции и се сервира.

# 24
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Крем супа от тиква с песто от салвия



Необходими продукти за 3 порции:

300 гр. сварена и пюрирана тиква
1 морков
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/4 - 1/2 к.л. индийско орехче
1/2 к.л. сух джинджифил
сол
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери (черен, зелен, розов)
30 мл. готварска сметана
150 мл прясно мляко
200мл вода (зеленчуков или пилешки бульон)


За пестото от салвия:

30-35 листа от прясна салвия
40 гр леко запечени орехови ядки
50мл зехтин, може и повече
3 големи скилидки чесън
1-2 к.л. сол
30 гр пармезан, който обаче може да се пропусне, ако го настържете и запечете върху крутоните

Начин на приготвяне:

Задушаваме в зехтина с малко вода и бульон ситно нарязаните морков, лук и чесъна до омекване, като периодично прибавяме по малко течност, за да избегнем запържването. Когато зеленчуците омекнат, добавяме към тях тиквеното пюре, млякото, останалата вода(бульон), солта, подправките,  сметаната и пасираме.
Пасирането може да стане и с прехвърляне в кухненски робот.
Варим още 5-6 минути за спойка на съставките и пълно овкусяване.
През това време приготвяме с пасатор пестото от салвия, като смесваме всички продукти.
Поднасям супата с пармезанови чеснови крутони, 1 ч.л. песто от салвия и малко сметана за украса.

# 25
  • Мнения: 1 679
Пълнена печена тиква

Тиква, напълнена с ябълки, сини сливи, дюли, стафиди, орехи, мед, щипка канела и толкова малко ром, колкото да омагьоса плодовете, изпечена във фурната.





На тиквата се отрязва капаче и се почиства, семките се изваждат, измива се и се подсушава. Прави се плънка от плодовете. Овкусява се с канела, мед и ром и с приготвената плънка се пълни тиквата. Слага се в тава в която се налива около 300 мл вода и се пече във фурната около 2-2,5 часа до готовност. Изважда се и се оставя в тавата с водата за около 10 мин, след което се сервира.

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 19:39 от Smiley*

# 26
  • Мнения: 7
Благодарим много на всички участници!

Утре (22.10) ще обявим победителя, който печели кошницата с продукти на стойност 50 лв.

Идеята на конкурса е да се публикуват рецепта и снимка, с които участниците да покажат своите кулинарни умения и в този смисъл снимката е необходимо да бъде авторска. Рецепти без авторски снимки или без никакви снимки не участват в конкурса.

Да ви е сладко и до скоро! Simple Smile

# 27
  • Мнения: 1 180
Журито избра рецептата, която ще получи голямата нарада кошница с продукти на стойност 50 лв.
Това е апетитната крем супа от тиква с песто от салвия на Гуинет.
Честито на победителката!


Всички останали потребители, включили се в конкурса и спазили условията за участие, ще получат ваучер за покупки от farmhopping на стойност 10 лв. Информация за получаване на нарадите ще бъде изпратена на всички чрез лично съобщение във форума.

Общи условия

Активация на акаунт