МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 8

• 103 919
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
Явно наистина няма да ни е лесно ...  Относно донорството, не сме разговаряли на тази тема, но си мисля, че няма да е много съгласен, то дори аз самата не съм сигурна, че бих се навила на подобно нещо...

# 106
И ние сме си говорили за донорснво на сперматозоид, че в началото при нормално IVF не ни се получи нито един Е и една акушерка не доктор ни предложи директно донор, за да не си губим опитите, и аз категорично отказах..Точно като бамба първо си помислих, че я един ден превъртим и кажем , че детето не е общо... Нямам нищо против хората, които прибягват и до този начин, но за това се иска да си широко скроен и не само..

# 107
Здравейте на всички. Гледам, че нищо не съм писал след констатациите на варикоцелето и спремограмата, която си пуснах. Какво се случи? Реших да се оперирам все пак. Операцията си я направих в Каспела в Пловдив на 30-ти април тази година, като не ми беше хич лека. Не знам как се казва метода, но е точко както при апандесит, но от ляво със 7-8 см. разрез. На 3-тия ден ме изписаха, а малко след 30-тия ден се върна в залата за тренировки. Минаха малко повече от 6 месеца и вчера си направих контролната спермограма. Направих я при д-р Мариела Даскалова. Доста съм впечатлен от клиниката, но това е все пак странична тема и няма да правя сега реклама. Споделям резултатите след операцията и възстановяването, като е пусна за сравнение старите и новите данни (в червено). Болднал съм и 2-та проблема. Та, ето:

Дни въздържание: 4/5
Втечняване: 35 мин./15 мин.
Цвят: бл.жълт опал/слонова кост - тук какво му е толкова значението не знам...Grinning
Обем: 5,5 мл. > 1мл./ 6,4 мл.
рН: 7,5/7,8

Морфология по Крюгер: 7% >13%/11%

Обща концентрация в обема: 258 млн. > 110 млн./233 млн.
Обща концентрация в 1 мл.: 47 млн. > 20 млн./36,4 млн.
Нормокинетични: 45% >40%/51%
- Нормално подвижни: 34%/33%
- С нетипични движения: 11%/18%
Слабоподвижни: 11%/12%
Неподвижни: 44%/37%

Мисля си, че вече всичко е супер, само без малко по-голямото количество на еякулат, който може и да се дължи и на 5-те ми дни въздържание. Имам увеличение на подвижните/спад на неподвижните и подобрение в морфологията, каквото и се целеше с операцията! Явно при мен е даде резултат!
Късмет и успех на всички!

# 108
Кой те оперира? На ММ му предстои също операция при д-р Кабадозов и се интересува от повече подробности около операцията.

# 109
Ами, непрекъснато поддържах връзка с д-р Лилянов, като той асистираше, но епикризата в момента не е в мен и ще те излъжа кой беше хирурга. Иначе подробности около операцията мога да ти дам няколко. В Каспелата, а и доколкото разбрах в Пловдив се практикувало единствено и само открита (обичайна) операция - ако това наистина е името на метода. Микрохирургията, с малък разрез в областта на тестиса и бързото възстановяване и изписване не се практикувало в нашия град. Това не знам доколко е истина. Откритият метод представлява разрез като при операция за апандисит, само че от ляво. Разрезът е около 7-8 см. и се режат и коремни мускули, за да се достигне до централната вена, която вече в тестиса се разклонява на много стволчета. Този метод е доста по-травмиращ за пациента отколкото микрохирургията. Мен ме изписаха на 3-тия ден, като си имах стабилни болки през цялото време и ми беше трудно ходенето, а да не казвам до WC какво беше с напъването първите 2 дни. Добра идея е мъжа ти да има нещо разхлабително, за да не се мъчи. Болките мога да ги сравня приблизително с тези при операция от херния, понеже като бях на 19 се оперирах и от такова нещо. За мен беше и доста неприятна и епидуралната упойка, защото едно, че поставянето й не беше особено приятно Grinning и друго, че сериозно ми причерня и бях на границата да припадна. Хубаво, че анестезиолога ми викаше направо "Дишай, Дишай", та не припаднах. Предимството на този метод е, че е много по-сигурен за крайните резултати, защото на хирурга му се налага да прекъсва само 1 вена, а при микрохирургията доколкто знам се прекъсват редица венички и е доста по-пипкава работа, т.е. първата е лесна за хирурга и травмираща за пациента, но много по-сигурна, а втората е по-трудна за хирурга, по-лека за пациента, а резултата е малкоооо с по-голям риск. Поне на теория. Поне аз съжалявах, че не е по втория начин, ама минало заминало. Имам си хубав белег и сериозно си мисля за някой татус там. Grinning Възстановяването си мина по план, нямах проблеми. Пих 3-4 дни болкоуспокояващи. На 10-тия ден вече си бях на работа, а във фитнеса се върнах след първия месец.

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 01:54 от eDuH_nu4_DeTo_He_|'oBope|||e_nPa3Hu_npuKa3ku

# 110
eDuH_nu4_DeTo_He_|'oBope|||e_nPa3Hu_npuKa3ku, благодаря ти много за изчерпателния разказ.  bouquet Дано и при нас има такова подобрение. Praynig

# 111
Казаха ми, че за да се кандидатства по фонда трябва да има сключен брак между партньорите. Има ли нещо вярно?

# 112
Не,това не е вярно  Peace

# 113
Благодаря за бързият отговор Simple Smile

# 114
  • София
Благодаря за темата! Имам един неуспешен трансфер с 2 бластоцита с ICSI . До сега ММ е правил 2 спермограми. Едната е по Крюгер , а другата е преди инсе. Морфологията на сперматозоидите на разширената е 8 >4(от март 2014) -нормозооспермия, а на обикновената 7>4 (от май 2015)-тератозооспермия . Иска ми се преди опита да направим още една спермограма . Имаме ли шанс за ододбрение по ФАР с такива резултати? С кого е най-добре да се коментират резултатите от спермограмата преди пускане на документите? До сега никой не ни каза ,че има проблем при ММ и се борехме само с СПКЯ..

Последна редакция: нд, 22 ное 2015, 15:19 от Stеfa

# 115
Стефа, ако не се лъжа сме в една клиника с теб резултатите от спермограмите се обсъждат с андролог.
Той пише експертното становище, а Румяна ще ви помогне да се подготвят документите за фонда.

# 116
Стефа, ако само морфологията е ниска не можете да кандидатствате по фонда, трябва още един показател да е занижен - подвижност, концетрация! Виж в сайта на ЦАР, колко трябва да бъдат, за да кандидаствате!

# 117
Съжалявам, ако звуча грубо!
Но нито една отнас не може да даде експертно заключение тук.
Има андролози, които ще преценят, ако трябва ще назначат допълнителни изследвания.
Стеф, направи си консултациите с необходимите специалисти и успех! Hug

# 118
Герда, къде видя експертното ми заключение?
Ето това са изискванията за МФ, при които може да се кандидатсва:
2. Стерилитет, свързан с мъжки фактор (МКБ-X: N97.4):
а) Azoospermia, при хистологични данни за наличие на сперматогенеза;
б) Олиго- и/или астено-, и/или тератозооспермия, налагаща АРТ чрез IVF или ICSI с поне два от следните параметри:
• Обем на еякулата < 1,0 ml;
• Концентрация на сперматозоидите < 20 милиона/ml;
• Сперматозоиди с добра подвижност < 40 % (grade 1 - 2);
• Сперматозоиди с добра морфология < 30 % (по СЗО) или < 15 % (по Крюгер);
• Наличие на спермоантитела при мъжа и/или жената;
Мисля, че всеки може да прецени кое е по-малко от 20 милиона и 40% ! Ако концентрацията и подвижността са по-високи, каквото и да напише андролога, няма как да има одобрение от фонда. Критериите са ясни!

# 119
Повечето мъже ги карат да правят няколко спермограми и допълнителни изследвания.
Не обезсърчавайте така жената.Нека мъжът й се прегледа при специалист, той може да назначи необходимите допълнителни изследвания и да се окаже, че покриват критериите за кандидастване.
 bouquet

Общи условия

Активация на акаунт