Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мотивацията при децата

  • 833
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 479
Мили мами, моля споделете как мотивирате децата си да свършат някоя работа или да си учат уроците и да желаят да постигнат успехи в някоя област?
Имам син на 10 г, в четвърти клас. Учи в добро държавно училище, където обучението е на много добро ниво. Мога да кажа, че и нивото на класа е над средното. Учителката е отличен педагог, децата много я обичат и тя много добре ги познава и винаги обръща внимание на техните индивидуални особености, както при обучението, така и в поведението. С това искам да ви кажа, че самата среда в училището е много добра и няма стресиращи фактори, които да влияят на мотивацията за учене. Въпреки всичко обаче моят син няма никаква мотивация за учене. Просто гледа да отбие номера с ученето и писането на домашните. Няма никакво желание да бъде по-добър (не съм маниячка на темата моето дете да е най-доброто в класа). Ако не го проверявам, натискам и подканям просто ще се шляе по цял ден, ще отбива номера с ученето, а много често и ще ходи без домашни и с ненаучен урок. Успехът на сина ми никак не е нисък, по-близо е до отличния, но всичко това се постига с много нерви, говорене, наказания, убеждения, стимулиране от моя страна. Така е почти постоянно от първи клас до сега, с много малки прекъсвания. Освен това съм се постарала  и да не му е съвсем свободно времето. Ходи на английски език (по наше настояване) и на уроци на китара (по негово желание). Това е и с цел да го науча да е по-организиран.
Извинявайте, че стана дълго, обаче споделете как е при вас. Как мотивирате децата си да учат, да поддържат ред в стаята си, да се усъвършенстват, да постигат успехи? Да ви кажа моят син си мисли само какви забавления може да му осигурим с мъжа ми.  Това ми е голяма мъка. Докога ще я караме така? Къде сгрешихме? Sad
Моля споделете.

# 1
  • Мнения: 5 877
Обръщай му внимание на света около вас, покажи му първо колко е интересен, после как може да използва наученото в училище, за да го разбере по-добре. Показвай му малките чудеса около вас - как се променят листата на дърветата, как се сменя времето, как замръзва ледът, как се разтваря солта в супата, как шупва содата за хляб, като й сипеш оцет. Купи му книжки, които биха му били интересни, и се зачети в тях ти самата. Като прояви интерес, кажи му, че се чудиш дали пък не е малък още за тях. Тръгни от нещата, които са му интересни. Ярки цветове, ефектни опити, въпроси -главоблъсканици.
Спомням си, че на брат ми рисувах кръговрата на водаат под формата на "Не се сърди, човече".
Абонирай го за списание "Цялата вселена" - или още по-добре, купувайте брой след брой и той да предвкусва какво ще има в следващия, да си ги реди в папка и така нататък.
Купи му от тия красивите книжки с научна информация за деца - едни такива лъскави, голям формат. Ама не наведнъж, градирай очакването - първо го заведи да разглежда в хубава книжарница, да разгледа много такива, да си избере три и да речем до петък да реши коя да му купите. Междувременно обсъждайте сравнителните достойнства да речем на книгата за светкавиците, животните в джунглата или подводния свят.
Вземи му една поредица - ужасното в историята или нещо такова, много е смешна.
Хвани и баща му за съконспиратор, нека той го извежда на дълги разходки - Витоша, Лакатник, където му е по сърце, може да ходят и на "екскурзии" в автосервиз да речем, в пожарна, в пекарница, зад кулисите в кукления театър - да види как стават нещата, да се пробуди желанието му да изследва света.

# 2
  • Мнения: 704
Анда е дала чудесни съвети!
Моето мнение е, че децата наистина трябва да бъдат стимулирани, но под формата на игра с тях, на забавление.
Моето детенце е още малко /на 1г.11м/, но аз се старая да й разнообразявам игрите: купих й шарени пластмасови кубчета-строим кули, замъци; пластмасови кегли - играем на боулинг, книжка за оцветяване с най-различни животни   redecoration , флумастери, маслени пастели-нищо, че понякога се оцветяваме и ние, покрай книжката.  Купила съм й касетки с детски песнички - вечер пеем и танцуваме, ама голямо танцуване пада и т.н. Важното е, човек да има желание, въпреки че понякога сме зверски изморени от работния ден с татито, но празникът продължава.  bigdance2

# 3
  • София
  • Мнения: 4 273
Синът ми е още на 5г., но и той има проблеми с мотивацията. Ето какво правя аз. Начертала съм му таблица с дните от седмицата и съответните задължения: прибиране на дрехи, прибиране на играчки и т.н. Всеки път като изпълни задължението си, му пиша смайли(усмихнато човече). Броят на смайлитата определят наградите, за които се договаряме двамата. При нас действа. Детето буквално вижда какво е направило и знае какви награди да очаква. Седнете заедно и съставете табличката ( да не  е претрупана със задължения, за да не се обезкуражи), а после определете срещу колко смайлита, каква награда му се полага. Успех!

# 4
  • Мнения: 4 212
Ами давай му конкретни примери от живота.Виж какво прави ЛЕА.Много правилно.Моята е по¬голяма ,на 11 е.Давам и зада4и,така 4е да се сблъска директно с живота.Така сами го проумяват.Нека сам се справя с някои неща.Показвай му истините от живота и 4е ще дойде време да поеме отговорността сам.
Аз на дъщеря ми нищо не и спестявам.Ве4е си готви сама(разбира се каквото може).Оставям я сама.Давам и да излиза през деня сама.Да си купува храна и дрехи сама.Така постепенно....натоварвам я за да разбере смисъла,ина4е е много хубаво при мама и тати. Grinning  Sunglasses ...и у4и,иска да работи в банка,не искала да продава цял ден дрехи в някой магазин.Не4е има не6то ло6о в това,но тук банките отварят в 8 и затварят в 2 Grinning )

Общи условия

Активация на акаунт