ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 367
  • 302
  •   1
Отговори
# 225
Както вече споменах - това са впечатления на студенти в момента. Не са лично мои впечатления.
Моите впечатления са от преди 15 години, когато завърших Техническия Университет в Дрезден и нещата по мое време седяха по съвсем различен начин. И да имаш право да запишеш друга специалностя след като ти прекъснат студентските права по определена специалност.  Познавам доста хора, които и по мое време следваха в Дрезден и им прекъсваха студентските права, после се прехварляха в друга специалност и така беше безкрай. Останаха си и до ден днешен вечните студенти. Та така русалке - имам доста впечатления от студентския живот в Германия, а търся и различни впечатления и виждания на сега постъпили студенти.
Който има нещо за споделяне е добре дошло за мен и да се уточним нямам намерение да споря с никого. Споделям какво съм чула. Някой ако има питания за Дрезден например, бих се опитала да помогна с каквото мога.

Моят син е избрал една много рядка специалност, та да видим докъде ще я докараме. Просто за нея  нямам никаква информация .

# 226
  • София
Аз също не споря, споделям почти лични наблюдения, все пак дъщеря ми е там, както и ред нейни съученици/приятели от същия и по-горни випуски (и от ДСД паралелки, и от лайстунг, и от други гимназии). И да се казва, че само лайстунг се справят, е малко като подценяване на всички останали мотивирани деца, идващи от другаде. Peace  А такива има много.

# 227
Както и да е, разбира се че има и други, които успяват, но тези които са завършили по немската система им е най-лесно и без затруднение и усилие продължават да учат по немските стандарти в Германия.  Другите изпитват стрес от сблъсъка с новите порядки и системата там. Това ми беше мисълта. Аз също не съм завършила немска гимназия, но успях да завърша - разбира се с много труд.
Сега мисля , че стана по-ясно какво исках да кажа.

Приемам назиданието от Русалката и почвам да се "срамувам", че  съм си позволила да напиша какво са ми казали нашите познати студенти тук в темата. Пък и аз съм била наистина студентка преди 15 г. в Дрезден  Embarassed- как си позволявам да пиша тук в тази тема????.

Но както и да е пишете момичета, кой каквото чуе и разбере - пък всеки от вас носи глава на раменете си и може да преценявя сам за себе си - кое е добре за неговото дете и кое не. Темата е за това да си споделяме и да си помагаме.

Още веднъж се извинявам, ако с по-предните си постове съм обидила или засегнала някого. Това не е било мое намерение.

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 08:59 от Sternenstaub

# 228
  • София
Какво назидание, какъв срам, какви права за писане... Най-обичам като придадат на думите ми смисъл, който не е вложен въобще. Peace Много обиден намек.. И както ти споделяш, нима няма право и друг да каже, дори казаното да не съвпада напълно с твоето?

Гаранция Франция е кой как се справя.  Отличник от миналогодишния випуск на лайстунг в момента  е с 3 невзети от 4 изпита през първия семестър. Peace И като следвала в Германия би трябвало да знаеш, че понятието немска система е малко подвеждащо. Една е тя в Бавария, друга в Саксония, трета в  Тюрингия..  Лайстунг завършват по конкретна, а учат из цяла Германия.  Дъщеря ми следва в Бавария и споделя, че има сред немците хора от други провинции, за които част от нещата, учени в баварските училища, са непознати. На сайта за  въвеждащия курс за първокурсници, след упоменаването на темите, които ще се преговарят и обогатяват  съответно по математика и информатика, си пишеше с удебелени букви - базата е съобразена с  изучаваното в  гимназиите в Бавария. Тоест се знае, че има разминавания.. Лайстунг например въобще не учат информатика, вероятно такава е схемата в Баден Вюртемберг, по чиято система те учеха май.  За последното може и да греша, тъй като учебникът по мат за 9 клас е  пък на  Тюрингия.
Нямам нищо против децата, били те от ДСД или лайстунг, или от  други училища, напротив - слънчеви млади хора, знаещи и можещи, имащи визия за бъдещето си. Но е  факт, че поддържа випускът  на НЕГ отношения във Фейсбук и си споделят деца от лайстунг, редом с останалите, как и на тях хич не им е толкова лесно, колкото го изкарваш. Peace Не са взети изпити и от едните, и от другите. Децата няма да се хвалят с  подобно нещо, нали е в техен ущърб? Но го споделят с приятели, изпускат парата и насъбраното напрежние.. Това е последният ми пост на тези тема, всяко различно мнение бива посрещнато на нож, а за мен лично най-информативно е, когато  човек може да прочете различни наблюдения и опит и сам да си отсее полезното. Но щом различният поглед  е  определян като назидателен... няма смисъл.

Иначе  децата ви как карат ваканцията? При нас е голям мързел - спане, гледане на филми, мотаене навън.. И охкане (но само дотам, няма предприети действия) колко много тестове и изпитвания имало след ваканцията, как имали да пишат разни  проекти по немски и история. Подозирам, че ще се размърдат чак събота и неделя.

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 18:35 от пенсионирана русалка

# 229
  • София
Хайде малко да ви откъсна от темата "следване в Германия", даже изобщо от "следване", абе хора, чакайте малко, понамалете темпото, нашите деца са едва ДЕВЕТИ клас, т.е. след като завършат имат още цели ТРИ години...

Та за ваканцията - понеже имаме вила близо до София и синът ми си има готина компания там с романтични вечери (нощи) и китари, та затова ме натовариха да караме по-голяма част от времето на ваканцията там. Никой не го интересува, че трябва да ставам един час по-рано, за да пътувам за работа, ама...

Но аз съм доволна, че човекът като е там се събира с живи хора и забравя за компютър въобще. Пък и, честно казано, малко му завиждам за компанията с китарите Simple Smile - затова се премъчих.

А днес са на Железница с друга компания сами, без родител ей така на разходка нагоре по поляните. И ми казва - сега като отивам на планина сам без възрастни, ще ме пуснете ли вече и на море сам  Joy

Наглец Simple Smile ама е длъжен да се пробва, пък ако мине Simple Smile

Е, няма скоро да мине, мисля  Mr. Green

# 230
  • София
Саш,  hahaha. Моите още не проявяват подобни мераци. Но се сетих за един скорошен майтап на приятелка. Синът й наскоро стана на 18 и отпразнува рождения си ден на  екскурзия с приятели. Майка му и баща му решили да  мръднат и те нанякъде за тези два дни с нощувка.Та когато младежът  им се обадил, че са се настанили, тя двусмилено му заявила - и ние с баща ти, и ние... Joy Казва как за миг усетила тихия му ужас, че те са на същото място с цел контрол.

# 231
  • София
 hahaha А представяш ли си да бяха улучили случайно същото място  Joy

# 232
ще ме пуснете ли вече и на море сам  Joy

Наглец Simple Smile ама е длъжен да се пробва, пък ако мине Simple Smile

Е, няма скоро да мине, мисля  Mr. Green

Sash, у вас голяма демокрация (дано моята не чете темата ни).
За да не си губим времето до 18 години имаме 3 аксиоми (неща, които са задължителни и не подлежат на обсъждане или доказване) и някои възможности за заобикалянето им. Така де, трябва да се стимулира и контролирана креативност.
1. курсове по английски език (може да се отърве само, ако изкара С2 преди това  Mr. Green)
2. Алкохол в наше присъствие;
3. Сама на море, планина и т.н (ако иска да се отърве от нас, може екскурзии, младежки обмени и други мероприятия, където все пак има някакъв надзор. Да знаете колко активно си търси проекти  Joy).

# 233
  • София
biborana, като гледам твоите правила само първото съм "опущила" Simple Smile

Но за това си има обяснение и сега след толкова години не го считам за кой знае какъв проблем. Още в първи клас спряхме извънкласното обучение по английски за да не пострада задължителната програма, пък и извънкласната не беше много ефективна при него. Дислексия е обяснението.
Сега след толкова години, няма да ми повярвате, но откривам, че човекът знае английски на едно задоволително ниво гледа непреведени филми и разбира повече от мен, която имам диплома за upper intermediate...

Втората и третата точка от твоите се спазват и при нас Simple Smile - тази т.нар. "планина" беше разходка по поляните и пикник с приятели за няколко часа. За пренощуване не говорим въобще.

Романтичните вечери, за които споменах са само на кока кола и най-много някоя нискоалкохолна плодова бира, толкоз.

# 234
Sash, чудесно разбрах за планината и романтичните песни с китари (толкова ясно е написано).
Споделянето е в твоя подкрепа.
Сега, за английския ние с ММ се презастраховаме. Май избиваме свои комплекси, че не сме го учили АЕ като деца. И никога не сме имали добро произношение.
Но не сме чак толкова лоши - в 7 клас нямаше курсове по АЕ. А в 8 (подгответо) също можеше да пропусне. На нея й се ходеше, но я записахме на ниско ниво, за да не пречи на новия език.

Последна редакция: пн, 11 апр 2016, 16:36 от biborana

# 235
Моя подрастващ син изкара сравнително интересна ваканция. Пуснах ги на граждански договор с брат му да разнасят листовки и част от времето им беше заето с това. Посетиха доброволческа сбирка, записаха се за интересна инициатива на 24-ти. Играха много футбол, а благодарение на упоритостта ми и шанса да си взема отпуск правихме дъъъъълги и изтощителни разходки в градски условия. Вярвайте ми, почти не се отделих от тях. Беше много хубаво. За пореден път съжалих, че не съм учителка което би ми дало шанс да прекарвам повече време с тях. Ама от друга страна... то пък - за кога...пораснаха и вече сами си решават къде, какво и с кого. Деветокласника изкара бурен рожден ден на съученик с преспиване, а няколко дни след това - събиране на класа в неформални условия ( за да се видим като хората мамо, че в училище няма как). Осигуриха си терен, предполагам с много алкохол и цигари. Накрая синът ми се прибра посреднощ пеша, защото трябвало да държи пияната глава на свой съученик пред блока му, а таксито отказало да го чака.... и така, като поитрезняло и се свестило хлапето, моя хубавец се прибра .   За пореден път разочарован от ефекта на алкохола . А аз - ужасена от факта, че се е движил сам посред нощ в съвсем небезопасния ни квартал. Рискове на възрастта....Снощи празнувахме 17-ти рожден ден на големия ми син. Не знам вече да се радвам ли.... то бива времето да препуска, ама чак пък толкова...то и детето не смее да се зарадва - учуден колко бързо изхвръкна от детството, и леко поуплашен от отговорностите на юношеството.
Чета - обсъждате темата за учене в Германия. Има едно списание - Обучение и специализация в чужбина. В Добипрес абонамента за година е 35 лв.  Има интересни неща там. И да ви кажа - в обюежитието в което бяха моите хлапета на летния курс в Германия  имаше български студенти от цяла България. Ако си мислите, че добричките деца се даваха на софийските, или варненските на пловдивските - всички са добре подготвени, мотивирани, нахъсени. Аз лично останах с впечатление, че чисто емоционалната подготовка е решаваща. Иначе добре подготвени по езика, но емоционално нестабилни деца събират багажа рано-рано. Така че ,ако можем с нещо да сме им от полза сега - то е да работим с тях  върху правилното им емоционално израстване.

# 236
  • София
 hahaha G..D.., аз съм пропуснала, че живееш в Добрич и няколко пъти прочетох изречението ти как твоите деца са добрИчки и не се дават на софийските, варненските..., докато разбера, че са дОбрички  Joy

То това не им пречи да са добри, де Simple Smile

# 237
  • София
Не е в Добрич G.D, Sash Peace. В Пловдив е. А иначе явно наистина децата й са добрички, без да са от Добрич hahaha, защото аз моите трудно мога да ги накарам да излизат с мен.
Иначе мнението ми съвпада с нейното що се отнася до основната причина за връщане на студенти от Германия насам. Съвсем прясно съученичка на моята девойка, отличничка в училище и справила се повече от  успешно на всичките изпити през първия семестър в тежка специалност като медицината, се връща окончателно в БГ. Peace Емоционалният фактор явно е много по-силен от сблъсъка с  трудности около ученето, последните се преодоляват при полагане на необходимите усилия. Но не се ли чувства човек на мястото си, не се ли получават нещата с адаптацията му, нещата наистина стават трудни.

Последна редакция: вт, 12 апр 2016, 20:30 от пенсионирана русалка

# 238
hahaha G..D.., аз съм пропуснала, че живееш в Добрич и няколко пъти прочетох изречението ти как твоите деца са добрИчки и не се дават на софийските, варненските..., докато разбера, че са дОбрички  Joy

То това не им пречи да са добри, де Simple Smile

Аз имах предвид децата от Добрич наистина - исках да кажа, че навсякъде в България има добре  подготвени деца. Всъщност моите деца не са ниво да се конкурират с тях. Те все още учат езика. Аз имах предвид български студенти от всички краища на страната. И да, както е дала пример и Русалката - емоциите са това което убива българинът в странство. Това наше пусто родово общество...тези роднини и приятели навсякъде - това ни тегли като дебело въже насам.

# 239
  • София
 Sunglasses Грешката е вярна, значи  Wink

А иначе и мен най ме впечатли дългото прекарване с децата. Трудна работа в тази възраст. Мойто обича да е с мен само когато трябва нещо да му се купува. Но се надявам това да е период...

Общи условия

Активация на акаунт