Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли фенове на конната езда? (2)

 • 33 364
 • 220
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 248
Меги, казва се тръс. ТръсТ има съвсем друго значение, нищо общо с конете. Кофти инцидент и е нормално да си се понаплашила. Но ездата без стремена е това, което дава стабилност и намалява риска от подобни случки. Въпреки че никой не е застрахован.

Ети, подкрепям казаното от Меги. Краката ти са прекалено напред. Не използвак стремената да се надигаш нагоре. Отпусни крака надолу, мисли да натискаш петите надолу, но не напред, използвай коленете и седалището за опора. Като облекчаваш и краката ти бягат и навън. Също опитай да не мърдаш толкова ръце, трябва да са по-стабилни. Случва се и да ти отидат прекалено нагоре. Дърпаш коня в устата почти на всеки такт.
Като позитиви: тялото нагоре е добре, може би малко по-изправена щеше да е по-добре, но може и елекът да създава илюзия, че не си. През повечето време гледаш напред, което също е добре.
Това виждам аз на клипчето през телефона. Трудно се гледа по клипче.
Кой ти е треньор?

# 16
 • In the light side of the Moon!
 • Мнения: 5 693
оффф...тръс, тръс, тръс  ooooh! ще го запомня някой ден.... дълго време не сме писали и съм забравила  Joy Joy Joy Joy
мерси Епона  Hug както винаги с полезни съвети  Heart Eyes

ще се престраша за галоп без стремена, само да реша на кой кон... искам някой така с мек галоп, като лодка да ме носи... smile3540

аз не мога да разбера, защо има треньори, които не наблягат на краката. Особенно за на4инаещи е много важно да свикнат с правилната поза на краката. Понеже аз преминах през нещо подобно и ми е до болка познато. После ми отне месеци , за да си коригирам стойката  ooooh!
изгубих много време в корекции, вместо да го използвам за нау4аване на нещо ново  Crossing Arms

остави се, но понеже по това време гледах много клип4ета в тубето и виждах разликата и когато я попитах тя каза... по натам ще преминем и към другия вариант. е кога по-натам? ами нали краката, ако не са на то4ното място, езда4а губи и баланса си  ooooh!
преди коня като дръпне малко по рязко и аз съм ахааа да се катурна...сега не е така, 4увствам се много по-стабилна и балансирана!
явно не ме беше взела на сериозно таз  Wink
ама сега да ида да й покажа напредъка си  Laughing

# 17
 • Мнения: 27
Даа, много ви благодаря. Наистина се вижда всичко, което казвате.
Цитат
Кой ти е треньор?
Ами..сложен въпрос..В момента Рени от конна база "Хан Аспарух". Всъщност за първи път тя ме пусна без корда (а клипчето ми е 2ро пускане). Иначе преди това при Райко в Ихтиман (к.б.Ниеса), а ако е зает, при който може да го замести.
Кордата има един проблем: създава скука и едно такова циклене в кръг, което може да те зомбира... в един момент забравяш за какво си отишъл. Иначе-да, и аз съм за корда, както казах. това е начинът  Wink

# 18
 • Мнения: 3 248
Има нещо вярно за кордата. Но ако треньорът си върши работата така, както трябва, това не се получава. Говори, обяснява, правят се преходи, упражнения. Ангажира се ученикът да язди, а не да се вози. Даже на този етап. Защото ако се стигне до едно механично обикаляне в кръг, то тогава няма грам полза.

# 19
 • In the light side of the Moon!
 • Мнения: 5 693
привет  Hug Hug

как сме днес езда4ки  Laughing

Ети  Hug не съм те забравила за клип4етата, но снощи имах проблем с лаптопа.  ooooh!

днес какво ще разискваме  Sunglasses

приятно ми е с вас  Hug

# 20
 • Мнения: 3 248
Една статия:

КАК ДА ВЪЗВЪРНЕТЕ УВЕРЕНОСТТА СИ СЛЕД ИНЦИДЕНТ – от Ейприл Клей

"Не сте ездач, докато не сте паднали няколко пъти.” Колцина от нас са чували тази поговорка? Много ездачи са щастливци и не са имали лошо или сериозно падане в ездовата си кариера. Други не са били такива късметлии и трябва да работят усилено, за да изградят отново съсипаната си увереност.
Физическият страх при ездата като спорт е даденост – имаме си работа с мощно, и понякога непредсказуемо животно. Всички ездачи биват обхванати от известно физическо опасение в даден момент от тяхната ездова кариера и обикновено поради основателна причина. Страхът е много полезна емоция - очевидно е, че ако не изпитвахме никакъв страх, нямаше да можем да кажем дали сме в опасност. И все пак, прекаленият страх може да бъде парализиращ и ирационален, и наистина трябва да му се обърне внимание.

Преживяването на голяма злополука при езда е като да ти се случи инцидент от всеки друг тип за първи път – той разтърсва системата ни от вярвания. Като човешки същества ние имаме склонност да вървим наоколо мислейки се за неуязвими, докато не се появи нещо, което да отправи предизвикателство към тази представа.
Реакциите, които може да изпитате след инцидент ще варират, но аз открих, че има 4 основни начина, по който хората могат да реагират.
Първи – някои хора ще претърпят реакция на отбягване. Те може да избягват излизането на езда, или да си намират извинения защо не могат да вземат урок или да направят определено упражнение. Спомням си един млад ездач когото обучавах, който се страхуваше да галопира. Всеки път, когато инструктирах групата да премине в галоп, той отиваше към средата на манежа и започваше да си оправя ботушите.
Втори – възможно е да изпитате реакция на „замръзване”. Това е когато смятате, че можете да се качите отново и да прескочите онзи оксер, но когато се намерите близо до конкретното препятствие, вие отбивате коня встрани или го спирате.
Трети – може да реагирате като станете „свръх-бдителни”, или усещайки неспокойно и необикновено осъзнато всяко движение, което вие или коня ви правите. Ако изпитвате такава реакция, на вас вероятно ви е трудно да се отпуснете и просто да яздите.
И накрая – може да претърпите реакция под формата на прекалена тревожност, което не е присъствало преди падането ви. С други думи, пеперудите пърхат в корема ви, сърцето ви се блъска в гърдите и се чувствате сякаш може да изгубите съзнание. До голяма степен това може да се усеща като паническа атака.

Каквато и да е реакцията ви, първото нещо, което трябва да направите, е да анализирате какво се е случило. Инцидентите могат да настъпят поради много различни причини и как ще процедирате при справянето си с тях до голяма степен зависи от този фактор.
Анализирането също така е с тенденция да има успокояващ ефект, тъй като преминавате към логичен режим на мислене, като противоположност на емоционалния такъв. Както споменахме, има множество причини, поради които може да станат инциденти.
На спортистите се случват голям брой инциденти, и то основно поради ангажираност с други стресови житейски фактори. Тези стресори може да включват семейно неразбирателство, трудности в училище, големи крачки в живота (завършване или женитба), финансови затруднения и други „променящи живота” събития. Затова се запитайте – имало ли е неща в живота ви, които може би изцеждат цялата ви енергия и концентрация?

В други случаи инцидентите се случват, защото просто ни липсва елементарна здрава преценка (например: "Знаех, че конят ми е доста свеж след едноседмичната почивка, но въпреки това се качих на него"). Може също да е станало, понеже сте се захванали със задача, която е била над ездовите ви умения, или понеже сте станали прекалено самоуверени, поели сте риск с лоши шансове за успех и е станало така, че сте загубили. Понякога, разбира се, ние просто сме престъпно неразумни! За съжаление, няма начин да избягате от това състояние, ако сте човешко същество.

Това, което искам да кажа е, че може да облекчите много от страха, ако внимателно минете през случилото се, и което е по-важното – може да установите, че това вероятно е само въпрос на коригиране на една съвсем очевидна грешка.
Едно от най-лошите неща, които може да направите след инцидента, е да отричате чувствата си и да играете обичайната роля на „корав тип”. Ако отричате чувствата си, може да си навредите повече. Това е ситуация, която съм виждала много пъти и самата аз съм преживявала. Ако игнорирате това, което се е случило и започнете отново преди да сте психически готов, настъпващата неувереност или свръхкомпенсаторната дързост би могла да доведе до друго нараняване или загуба на вяра в себе си.
Разбира се, трябва да имате някаква степен на „душевна твърдост”, или да можете да потиснете донякъде страха и опасенията си. Просто бъдете сигурни, че го правите поради правилните причини (помнете - не е нужно да сте герой за никого, освен за себе си!), и че възгледите ви са уравновесени с известен здрав разум.

Трябва също да се погрижите и да сте сигурни, че сте адекватно подготвени физически, преди да започнете да яздите отново. Не искам да ви внушавам, че трябва да изчакате докато сте на 100% готови, но по-скоро да прецените доколко нараняването ще повлияе върху ездата ви. Например, ако това е вид травма, която оказва влияние върху равновесието и започнете твърде рано, може би отново търсите нов инцидент или риск от загуба на вяра в уменията си.

Техники и съвети за възстановяване на увереността:
• Карайте я бавно, постепенно: освен ако нямате предстоящо състезание, добра идея е да забавите темпото, когато възобновите ездата. Това може също да означава да слезете едно ниво надолу, от гледна точка на това, което правите в уроците - като например да прескачате по-ниски препятствия или да не яздите без стремена.

• Изграждане на физическа сила (респ. основни умения): за да повишите своето чувство на физическа сигурност, може да поискате наистина да се концентрирате върху изграждането на вашата физическа сила. Не е задължително да яздите, за да постигнете това, въпреки че бихте могли. За вас може да е също толкова ефективно просто да отидете в гимнастическия салон и да поработите върху мускулите на краката. От гледна точка на съсредоточаването върху основните умения (като позиция на тялото и т.н.), това може не само да повиши чувството ви за сигурност върху коня, но също и да ви даде нещо позитивно, върху което да концентрирате вниманието си.

• Преустройване в начина, по който си говорите: когато изпитваме тревожност, ние винаги предаваме определени послания към себе си. Може да не осъзнавате, че си изпращате послания, като: „Знам, че ще падна отново, ако опитам на това препятствие”, или „Не мога да яздя изобщо, какво ме прихвана да си мисля, че мога?!”. Ако се хванете, че си говорите наум такива неща, кажете си – СТОП!, и след това заместете тези мисли с по-приемливи, позитивни такива. Например – „СТОП! Чувствам се малко неспокойно да яздя отново, но това е нормално и аз въпреки това мога да яздя с това безпокойство. Поради което се чувствам по-уверен, яздейки всеки ден”.

Ако имате затруднения със силата на негативните си мисли, опитайте това упражнение: престорете се, че сте адвокат и трябва да опровергаете едно убеждение (негативното изявление), чрез събиране и представяне на всички доказателства в подкрепа на противоположното (напр. каква точно е вероятността да паднете отново, предвид фактите по ситуацията?). Този подход е не само ефективен по отношение на това да ви накара да бъдете логически, вместо емоционално ориентиран, но също така има склонност да внася малко хумор в ситуацията.

• Визуализирайте себе си, как поправяте проблема: ако сте открили, че проблемът е бил наистина вследствие на техническа грешка, тогава можете да визуализирате себе си как изпълнявате правилно действието. Едно голямо предупреждение с това: уверете се, че наистина сте разбрали (за предпочитане - от треньора си) какво точно е било това, което е трябвало да направите (например да преместите тежестта си навън, когато яздите през ъгъл) и се концентрирайте върху това при въображаемите си тренировки. Не може ефективно да визуализирате, като си казвате: „Ето сега се виждам да не правя това”, защото мозъка не може да обработва „не”-то много добре и обикновено минава към изпълнение на тази част от изявлението (запитайте се: как изглежда „не-преместването” на тежестта ми навътре, когато яздя през ъгъл?).

• Трениране на релаксация: има много хора, които дори не осъзнават, че имат излишно напрежение в тялото си, а това както всеки знае, може да има наистина неблагоприятно влияние върху увереността на коня ви, както и върху вашата собствена. Едно упражнение, лесно за практикуване у дома, е т. нар. прогресивна релаксация: легнете удобно с ръце отпуснати отстрани на тялото. Започнете от горната или от долната част на тялото си (отгоре надолу или отдолу нагоре), редувайки напрягане и отпускане на всяка голяма мускулна група. Задръжте напрежението достатъчно дълго, за да запомните какво е усещането в тази конкретна област, преди да оставите напрежението да си отиде. Ако го практикувате достатъчно често, ще можете бързо да преценявате (дори в ситуация на състезание) дали сте се отпуснали както трябва или не, и дали имате излишно напрежение в тялото. Ако още не упражнявате умението да се отпускате, тогава би трябвало да го правите! Аз вярвам, че релаксацията е най-важното умение, което ездачът трябва да притежава. Помислете за това – начинът, по който общувате с коня си е чрез вашето тяло, и колкото сте по-отпуснати, толкова по-гладка ще бъде комуникацията.

Как ще започнете да изграждате увереността си след инцидент, зависи изключително от конкретната ситуация и от вашата индивидуалност. Някои от факторите, които правят вашата ситуация уникална, включват: възраст, ниво на опит, треньор, напрежение на ситуацията (състезание), наличие или липса на нараняване, вид и тежест на нараняването, както и предишни падания.
Може да отнеме известно време да се избере най-добрия подход за вас, а ако го чувствате като нещо непреодолимо, може да поискате да инвестирате в малко помощ отвън.
--------------------------------
Ейприл Клей е психолог и бивш ездач, инструктор и съдия, живееща в Калгари, Албърта, Канада. Тя редовно обучава ездачи в умения от областта на спортната психология; наскоро завърши първата си книга - "Training from the Neck Up: A Practical Guide to Sport Psychology for Riders".

Източник: http://www.horsetalk.co.nz/saferide/ac-fall.shtml
© 2000 All rights reserved , превод на български Mystic_River

# 21
 • In the light side of the Moon!
 • Мнения: 5 693
ммм много хубава статия
Епона  Hug благодаря 4е я сподели!

моето не беше кой знае какъв инцидент, нямаше от какво да се уплаша, но попадам в тази графа

Трети – може да реагирате като станете „свръх-бдителни”, или усещайки неспокойно и необикновено осъзнато всяко движение, което вие или коня ви правите. Ако изпитвате такава реакция, на вас вероятно ви е трудно да се отпуснете и просто да яздите.

и след това съм тук  Laughing

 Карайте я бавно, постепенно: освен ако нямате предстоящо състезание, добра идея е да забавите темпото, когато възобновите ездата. Това може също да означава да слезете едно ниво надолу, от гледна точка на това, което правите в уроците - като например да прескачате по-ниски препятствия или да не яздите без стремена.

# 22
 • Мнения: 27
Много хубава статия. Още не съм падала, но ако се случи, пак ще я прочета, благодаря! Я кажете, имате ли малки деца и ако - да, взимате ли ги с вас на езда? Аз имам 2 много малки и с 300 зора успявам да съчетая двете "мероприятия".  Thinking
Ще ходите ли на това: https://www.weezevent.com/salon-cheval

Изложение на коне, шоу програма и други чудеса в Париж.  Heart Eyes

# 23
 • In the light side of the Moon!
 • Мнения: 5 693
Ети  Hug аз ще пропусна изложението този път  Joy Joy
а моето мом4е е голямо и да го накарам да дойде с мен няма да иска  Joy Joy ама съпруга ми ме придружава. Ерията дето е конната база е много спокойна и гориста и той ходи та се разхожда, докато свърша. Снима кон4ета, ку4енца, котки  Laughing
Скрит текст:


 

 

я вижте каква секси красавица , може и красавец да е де...незнам  Laughing

# 24
 • Мнения: 27
Дааа, много секси бяло конче Simple Smile Моят мъж като ме придружава в комплект с децата, се изнервя много хаха
Има още една порода, която много ми харесва: Мустанг

# 25
 • In the light side of the Moon!
 • Мнения: 5 693
привет моми4ета  Hug

нося обещаните клип4ета на Ети  Laughing

но първо пак да питам нещо  Wink
провокирана от


Има още една порода, която много ми харесва: Мустанг

Мустанга порода ли е?
Или мустанг е див кон живеещ в прерията?

аз мисля 4е го разказвах и в предната тема. Видях мустанг на живо, за секунди4ки. Пътувахме от Лас Вегас към Гранд Каньона, пустиня от всякъде. Моят съпруг всъщност го забеляза близо до мантинелата на магистралата. Гарваново 4ерен, излъскан, с дълга грива и опашка, огромно животно или поне така ми се стори за няколкото секунди4ки за, които го видях. Не бях подготвена, гледах напред... беше от срещуположната страна на магистралата, близо до мантинелата, пасеше си спокойно изсъхнала трева. Успях само да кажа няколко пъти УАУ и да си го запе4атам в спомените!

и ето ми клип4етата:

това е първото от как съм запо4нала да се занимавам с езда. Малко е отдале4, но все пак се вижда!
тук съм в базата дето ме нау4иха не като хората.  Laughing  Ли4и си! беше ме страх от галопа. Тръгвах в галоп само от място, нямах упора в краката и не можех да ги помръдна, докато съм в тръс, за да дам команда на коня за галоп. Отна4алото на клипа има малко тръс, въпреки, 4е е от дале4 си ли4и, 4е не е като хората  Joy

Юни 2013 год
Гъс - разкошен кон. Много лесен за езда. Въпреки клатенето и нестабилността върху него и ръцете ми летят някъде си (щото аз всъщност то4но това правя, клатя се, летя) той продължава да галопира  Joy

 https://www.youtube.com/watch?v=jggZCaDxF78


това е следващото:

1 год по-късно, нов треньор, нова база  Peace
Юли 2014
Бътер  Laughing
имаше моменти дето нещо го прихващаше и много му харесваше да галопира.  Бътер беше нисък и труден в завоите. Не се извива (незнам как то4но да го обясня) достатъ4но. На мен ми беше трудно с него, защото на завоите губех баланс имах 4увството, 4е ще се преобърна, трябваше да съм по-техни4на със съответния крак и ръка. Може би Епона ще ми помогне да обясня то4но, какво искам да кажа!

https://www.youtube.com/watch?v=ZFUq28-Frt4

и последното

януари 2015
Мисти - луда, дива кобилка. У4ена на уестърн, не харесва понита и не оби4а да има други коне около нея...приятелка е само с 1-2, които допуска до себе си на тренировките. Срещу вси4ки други ска4а!  Дори ми се е слу4вало, ако приятеля й е с нас на манежа и ако Мисти е пред него, тя спира и го 4ака да мине пред нея и тогава тръгва  Joy Joy
нетърпеливите треньори й се ядосваха, 4е им проваля у4ебния 4ас, аз й се кефех  Laughing

https://www.youtube.com/watch?v=7QR0ZyrQ2fs

време ми е за ново клип4е. надявам се скоро да имам такова, ако позволява времето. Ако ли не ще е 4ак напролет, защото в базата дето ходя сега, закритите манежи са не достатъ4но осветени и клип4етата не стават с хубаво ка4ество!


 

# 26
 • Мнения: 3 248
Мустангът е порода, да. Не див, а подивял. Когато европейците са завладявали Америка и са си изтървали/губили конете, се е създала естествена полулация-мешавица. Повечето са ниски, набити, мускулести кончета. Яздила съм два.
Интересното е, че конят произлиза от Америка, но още в периода, когато е бил еволюционно голям, колкото едро куче, изчезва от този континент. В Евразия се превръща до това, което днес познаваме. Изкуствено се завръща и в "родината" си.

# 27
 • Мнения: 42
Здраейте отново! Научих се да яздя в тръс!Ето ме след ездата доволна! Grinning

# 28
 • In the light side of the Moon!
 • Мнения: 5 693
Епона  Hug мерси а разяснението  Laughing
2 мустанга си яздила ? ама такива ли подивели ?

Ивайла  Hug привет!
много си сладка!
от колко време яздиш?  Laughing

# 29
 • Мнения: 42
Благодаря Меги! Сега ми  беше пети път на езда.Дори треньора само за малко ме върза на корда и ме вкара в галоп.Наистина е много приятно!

Общи условия

Активация на акаунт