Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 40

• 88 152
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Lemy, не вярвам Бодимед да претупват изследванията с ваучер, все пак са една от предпочитаните лаборатории и едва ли ще рискуват да си опетнят името.

# 496
Lemy, много благодаря за офертата за Бодимед. Само да допълня, че имат и ваучер, включващ и изследване на антителата.
Надявам се, след като са с ваучер,  да не претупват изследванията  Thinking Иначе и аз си взех, омръзна ми да съм спонсор на тези лаборатории, вече не знам колко пъти правя изследвания за няколко години  ooooh!

Достоверни са. Аз правих нови изследвания три дни след тези в Бодимед и резултатите бяха аналогични.

# 497
Момичета, някоя от вас да е запозната с Thytrophin PMG ? Приемали ли сте тази добавка???

# 498
  • в огледалото на живота
Преди време бях помолила да споделите за количеството дневна доза  витамини, от различни групи,които влиаят добре за нашия проблем,но никой не се включи... Rolling Eyes
Успях да си открия записките..... ooooh!

Сега ви моля да се отзовете дали правилно съм ги записала... Praynig

-Калции Ca 1gr. дневно/4 часа след прием на Л -Тироксин/

-Желязо,Магнезий Fe;Mg 200-600 mg.

-vit.A 10 000-25 000 JU

-vit.C 1-3 gr.

-vit.B complex 50-100 mg.

# 499
Преди време бях помолила да споделите за количеството дневна доза  витамини, от различни групи

Единственото, което съм си предписвала сама през годините като добавка е витамин Д - Вигантол, по 3 капки пиех в началото, след това по 5 капки, като пак споделям, че съм си предписала дозата сама, без никакви изследвания за липси на въпросния витамин.
При доказани липси чрез изследвания, редно би било ендокринолог да назначи адекватна доза според конкретния случай.
Магнезий - около 300 мг дневно, като има значение магнезиевото съединение, за възможно най-добро усвояване от организма.
В комплекс съм пила нееднократно, но повечето добавки от този вид на нашия пазар са с мижави дози витамини и са на принципа (да пия нещо). В чуждите сайтове се намират доста по-качествени добавки, по думи на разбиращи относно витамините и нужните количества дневни дози, за които пак споделям, че не съм се интересувала лично и не съм се задълбочавала в прочетеното.
Желязо - при доказана желязо-дефицитна анемия, пак е редно да се назначи от доктор и да се посочат нужните дози. Уви, не само то води до анемия. Не са изключения анемичните състояния при Хашимото, с липси на В6, В9 или В12, за които и да се пие желязо, полза няма.
За витамин С има писано много и различно инфо, дори и хора, които лекуват различни заболявания с много високи дози от този витамин. Понякога пия, но в някакви смешни дози.

Също, неведнъж съм срещала различно инфо, как видиш ли, ако пиеш някой конкретен витамин в големи дози и ще предотвратиш куп заболявания, та в това число влиза и витамин А. Дори мъжа ми си позна диагнозата за негов здравословен проблем, до който се стигало при липса на въпросния витамин.

Калция изобщо не го броя за прием при АИЗ.
И още инфо за витамини, минерали, добавки, които повлияват добре при АИЗ (според различни източници) - Омега 3, Цинк, Селен, Витамин Е, Йод, пробиотици, вечерна иглика и т.н.
Вероятно си си преписала оттук:
Цитат
Хранителни добавки
Някои от ключовите витамини и минерали облекчават симптоматиката и забавят прогресията на автоимунният тиреоидит. Калцият трябва да се приема в доза 1g дневно и да има минимум 4 часов интервал между неговият прием и приемът на Euthyrox, за да не нарушава резорбацията на последния. Болните с тиреоидит на Хашимото трябва да приемат също така мед, йод, желязо, магнезий в доза 200-600 mg дневно, селен 200 mcg дневно, Vit A 10 000-25 000 IU дневно, Vit C 1-3g дневно, Vit B complex 50-100 mg дневно, Vit B2 15 mg дневно, Vit B3, Vit B6 25-50 mg дневно, Vit B12, Vit D, Vit E 200-800 IU дневно, цинк 30 mg дневно. Омега 3 мастните киселини притежават противовъзпалително действие и подпомагат правилното функциониране на имунната система. Маслото от вечерна иглика подпомага естествения хормонален баланс; Келп, като естествен източник на йод, и спирулината също нормализират функцията на щитовидната жлеза.

За мен е невъзможно да пия всичко Laughing Чат пат Д витамин и магнезий. Пия ги известно време, после ги спирам и не се сещам месеци за тях.
Самопредписала съм си и сок от Нони. Наближавам 3-месеца от приема му. Все панацеи  Laughing

# 500
  • в огледалото на живота
Merelenda,благодаря за поста  bouquet

Знам,че е индивидуално всеки прием  Peace

За моята диагноза съм си 'самопредписала' Б комплекс /уж помагал и за метаболизма/;Вит.С и А,Е;също и вечерната иглика.

Със сигурност последната поне ми влия положително  Heart Eyes
А и Е пък също ги дават като добър стимулатор при кожни проблеми...абе спонсорираме фармацията май..... Grinning

Hug Hug Hug

# 501
...абе спонсорираме фармацията май..... Grinning

Hug Hug Hug

... и така да е, важното е да се чувстваме добре и да имаме полза от всичките тези неща, които пием  Hug

# 502
  • в огледалото на живота
Така,така понякога плацебо ефекта показва поразителни резултати в положителен план..... Blush
Та мисълта ми е,точно в тази посока!

И пак благодаря,както винаги си толкова отзивчива към всеки зададен въпрос в темата  Hug

# 503
На плацебото разчитам, да си кажа право и аз  Joy
Напоследък не съм редовна с писането, но чета всичко.

# 504
Момичета, здрвейте отново! Да си призная, преди Коледа изключих известията към темата, защото самото влизане в нея започна да ми влияе не добре, а и тази снимка  ooooh!
Да припомня за себе си: лятото се изследвах два пъти като 1вия път TSH беше 3.35(реф. 0.27-4.20) fT4 14.94(реф. 12-22) и нещото което ме стресна тогава бяха Anti TPO - 290.8.
Месец някъде след това пуснах пак TSH беше 2.92(реф. 0.27-5.50) fT4 14.55(реф. 12-22).  Не започнах да пия Еутирокс, 2рия лекар, който посетих ме посъветва да си направя изследвания и в най-студеното време, за да се види колко ще скочи TSH и ето на резултати от вчера:
FT3   4.20   pmol/L   3.1 - 6.8
FT4   15.12   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH   4.97   mkIU/ml   0.27-5.50
Anti - Tg   609.60   IU/mL   0 - 115.0
Anti - TPO   270.70   IU/mL   0 - 34.0

Пия Вечерна иглика от 2-3седм. и действително нямам нервни изблици. Селен съм си купила, но го спрях, ако няма проблем да се съчетава с игликата, ще започна пак. Четох за маслото от тамян-това също ще си набавя. Решила съм и да направя опит с безглутенова диета, макар всеки път като се реша да изпадам в бездна, търсейки таблици с разрешени и забранени храни. Ще опитам!

Искам да ви питам за Anti - TPO. Всъщност аз в момента се чувствам добре и си направих изследвания заради майка ми, понеже ми беше направила сок от алое и искаше да проверим дали е подействал-т.е. струва ли си да се радвам на понижението на Anti - TPO   от 290.80 до 270.70 или си е нормално?
Моля да кажете мнение и за fT3 i fT4. И последния ми въпрос е-при положение че взема гореспоменатите мерки, съветвате ли ме да започна 25мг Еутирокс с оглед на това че дай Боже края на тази или началото на 2017 ще започнем опити за бебе?

# 505
Щом мислиш за бебе почни с еутироксът защото е добре да се вкараш в норми преди да мислиш за бебе а и от него също може да паднат антителата.
Селена не пречи на вечерната иглика пий си го. Добре е да вкл и витамин Д 3-4 капки Вигантол през зимния период. Тази доза няма да е достатъчна при сериозна липса но все си е някаква профилактика.
На мен алоето не ми се е отразило нито положително нито отрицателно не вярвам да е повлияло на антителата.
И ако можеш безглутен поне за 6 месеца.

# 506
Niss, благодаря ти. Страх ме е от някакви странични реакции на Еутирокса, а и съм на 26 и мисълта че съм зависима от хапче ми влияе зле, но щом така ще е по-добре.
Ще опитам да спра глутена, няма да е проблем от гледна точна на ограничение, защото от години спазвам пости и мога да бъда стриктна и в това отношение, притеснява ме главно това, че човек не може да знае на 100% поема ли го или не с някои храни.
Благодаря ти още веднъж!

# 507
Poliiii, ТСХ е високо за планиране на бременност и наистина е най-добре да се предприеме лечение, с цел понижаване, преди планиране на бременност, още повече щом се знаят стойностите на хормоните. Има доста жени, които разбират за проблем с щитовидната жлеза едва след като забременеят.
Виждам че те тревожи Анти ТРО (МАТ), но стойностите на ТАТ са в пъти по-високи. Не знам доколко алоето би повлияло на въпросните антитела.
Аз съм пила алое, по друг повод, два курса, с домашно приготвена рецепта. По него време нямах диагностицирано заболяване, но бях изследвала хормони ТСХ и ФТ4 и бяха в идеални стойности. Не помня колко време след това отключих автоимунно заболяване на щитовидната жлеза (Базедова болест, което протича с хиперфункция), но беше в рамките на година, година и половина, като първо ми се повишиха антителата МАТ, а след това се отключи и заболяването.
Предположенията на докторите за отключването на заболяването бяха най-различни, все етапи, през които бях минала - силен стрес, рецидивиращи инфекции на пикочните пътища, неповлияващи се на лечение стомашни и чревни заболявания и предположение, че от прием на много имуностимулатори, като алое, ваксини за рецидивиращи цистити, ехинацея, имунобор и другите вече съм ги забравила, е възможно да се е отключило заболяването. Доколко е вярно, не знам. Самата аз не вярвам много, че имуностимулаторите вредят в това отношение, макар да няма доктор който да не забранява въпросните стимулатори, и понякога стимулирам имунната система с разни добавки, на които е посочено, че са имуностимулатори, а не имуномодулатори.
Поводът да го правя е, че не виждам подобряване като ги избягвам и на своя глава си правя опити с организма ми, с цел по някакъв начин да повлияя на здравословното си състояние.

# 508
Да, виждам че ТАТ също са високи, но тях ги изследвам за пръв път, нямам наблюдение с предходен период. А за fT3 и fT4 какво ще кажете?

# 509
Да, виждам че ТАТ също са високи, но тях ги изследвам за пръв път, нямам наблюдение с предходен период. А за fT3 и fT4 какво ще кажете?
В норма са. По принцип се цели ФТ4 да е в по-горна стойност от средната, а ФТ3 по средата, но и тези стойности са добри. Много от болните с АИТ на Хашимото, се борят с много по-ниски стойности, дори и под долната граница на ФТ4. Всичко е индивидуално.

Общи условия

Активация на акаунт