Бихте ли се върнали в България?

• 205 067
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 115
  • Linz
Така е- това, че инфраструктората е подобрена съвсем не означава по-качествен живот. Държавата абдикира от грижата си за гражданите си, дори и за крайно нуждаещите се... всеки се спасява сам- кой както може, а който не разполага с дебели връзки и много пари е оставен на произвола. Провосъдната система ли работи добре, здравната ли, икономиката ли е стабилна, транспорта ли не е окаян... много започвам да се ядосвам като сравнявам "тук" и "там".

# 2 116
  • Bristol
Тази 'нова' болница, беше най-голямата простотия, която можеше да бъде създадена. Цопнаха я точно в средата на междублоковото пространство, където имаше детска площадка и кафене. Паркирането пред блоковете стана невъзможно. Мол Галерия и той не е нов. Приморец отдавна си е такъв.
Това са нещата от последните десетина години, не казах от вчера!  Бургас много се разрасна и има необходимост от още една болница и Ямбол и Сливен идват да се лекуват тук! Това къде ще се поставят сградите го решава архитекта, не аз, той за това е учил и едва ли се съобразява на отделни частни лица дали им е удобно  и дали там предпочитат да има кафене!
Ох, тези "архитекти" решават на съвсем друг принцип, кой повече рушвет ще бутне, а не има ли нужда от това, добра ли е локацията, ще издържат ли пътищата на новосъздалия се трафик, има ли достатъчно междублоково пространство, паркоместа и тн. Позната до болка картинка.

# 2 117
  • Там,където се събуждам щастлива.
Merry, сега ще почне убеждаването, че няма такова нещо.

Имам няколко любими снимки за това как се строи без никаква мисъл за стил, презастроява и “облагородява”. Масово се строи направо на пътя. Дори и по средата на пътя. Нашите “модерни “ градове са просто грозни. И не е вината само в строителството преди 1989.

Хората от години се молят за път тук.

Не остана празно местенце.

Дори и тук ще строят (ако не са започнали вече, защото преди месеци махнаха зеленината)

“Красота”

А можеше да е друго, ако не бяха продажници архитектите, работещите  в Общината и т.н. Лошото е, че няма връщане назад за този бетон изградил кутийки жилища и съсипали кварталите.

# 2 118
Скрит текст:
Улиците във Варна се мият късно вечер или много рано сутрин с техника.
През деня се потдържат от чистачките.Дори и в кварталите.
В центъра оправяха канализацията.Всичко е подменено.
Но навсякъде изскачат археологически находки,защото Варна е древен град.
Части от старата крепостна стена,които ще бъдат запазени.Още доста време ще е разкопано.
От миналата година са подрязани всички дървета.

Фонтанът ,който направиха в центъра е най-големият на Балканите.
Фасадите на старите къщи се реставрират.
Всички детски площадки са изцяло подновени.
Морска гара е обновена.Гарата също.В училищата се правят ремонти.
Много работа е свършена ,но и още има..

Сега близо до Варна строят най-големият исторически парк в света.С чужди инвестиции естествено....Една част от него е вече готова.
https://www.economic.bg/bg/news/10/naj-golemiyat-istoricheski-pa … rez-proletta.html
Скрит текст:

От къде са тези инвестиции? Четох, че на 22 Юни отваря.

Какво значение има откъде са тези инвестиции.Важното е, че се прави нещо за града.

# 2 119
  • SF
Kalinka, много са грозни снимките, да.
В Кипър съм. Искаш ли да ти нащракам същите от тук? Естествено, без тази с водата, защото тук тя е кът. Събират си я от дъжда в депозити, не се пие, кафе не се прави от нея. До неотдавна са били без вода, с водоноски. Имали са вода за къпане 2 дни в седмицата. За тях дъждът е радост. Последните години вали и имат някакви язовири, но нямат реки, които да ги пълнят и водата им хич не става.
Но има много българи, които работят като обслужващ персонал по заведенията. Значи има българи, на които проблемът с водата не им пречи и не ги спира да си живеят тук. Както и фактът, че са работливи и работят по две смени или по една на две места, за да могат да я карат някак, не им пречи. Не знам счетоводно как се урежда това и каква ще им се признае за пенсия. Не говоря за сезонни работници, наети от агенции, а за трайно живеешият обслужващ персонал, които си живеят тук от 18, 15, 10 години.
И не им пречат тези гледки, и не ги дразни това, че за да си направят супа, освен продуктите, трябва да си купят и водата за нея.
Но в България, като се приберат за 10 дни, за да си оправят зъбите и да минат гинеколог и мамолог като профилактика, всичко ги дразни.

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 09:49 от Esmee

# 2 120
Същите грозни снимки мога да нащтракам и от френската провинция, от затънтени места в Италия, та дори и на 40 км от Сан Франциско, да не говорим за Гърция, провинциална Турция и т.н.! И никой не може да ме убеди, че не е така, видяла съм ги лично с очите си....! Изрично съм написала, че се надявам социалният живот да се подобри....но това няма кой да го чете.... хванаха се за инфраструктУрата!

# 2 121
  • SF
Какъв социален живот да се подобри? Дай пример, моля.
Моят социален живот е подобрен и той не зависи от решенията, които взимат в Министерския съвет.

# 2 122
Какъв социален живот да се подобри? Дай пример, моля.
Моят социален живот е подобрен и той не зависи от решенията, които взимат в Министерския съвет.
Има много какво да се желае за социалния живот в България....много университети, образованието му падна нивото, здравната система все още спекулира с клиничните пътеки, опазването на природата, повишаване на пенсиите и т.н.! Да, има отделни хора които живеят добре, на работа са, но още трябва, трябва работа за младите хора, по нормални заплати и т.н.

# 2 123
Siyina, ти сериозно ли мислиш, че трябва да се пляска с ръце независимо от къде идвали парите? Направо са ни промили мозъците!

Много са ни ги промили, честно. Вместо да сме критични и изискващи, почваме с “ ама то навсякъде е така”. Това все едно е “ Ама Хитлер убил по-малко хора от Сталин. Само няколко милиона.”

По-важното за мен е,че в един български град, в който се наляха милиони европейски пари хората живеят така. Град, в който се тупат, че е туристически център няма визия за облагородяване и справяне с проблеми, а се перат пари с блок до блок. Живях година там в един квартал и 16 години не бях ходила. Миналата година отидох и все едно се пренесох преди 16 години, само дето презастроен. Грам облагородяване на квартала няма. Същата грозна гледка като тогава. За това ми е думата! Пари с милиони има(ше) в града, а се похарчиха неправилно, заради корупция и продажност. Техните си хора купуват терени и строят. Техните си архитекти получават разрешения. И т.н.

Това защо го отричате?

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 12:33 от Kalinka

# 2 124
  • Най-красивата страна
Във Варна се направиха подобрения и в крайните квартали.
Булевардите са ремонтирани,нови вело алеи,нов парк във Възраждане,нов мол,нови магазини,нови детски площадки,нови игрища а във Владиславово сега ще правят и фонтани в парка.,
Естествено,че има какво още да се направи.
Ремонтите не са приключили.

Ето една от атракциите на Морска гара.
Въздушният ресторант

Спират круизни кораби .Има туристи.

Човек ,ако си постави за цел да прави грозни снимки ,може да ги направи във всеки един град.Защото никъде не е перфектно.

За парка-китайски инвеститори.

За туристите-някои идват само заради плажа и да се забавляват.
На Златни пясъци плажа е хубав и има достатъчно забавления.

Но други искат да видят и да научат нещо.
Тях ги водим да видят най-старото технологично обработено злато в света,което е във Варненския музей.
Аладжа манастир,Римските терми,Етнографския музей.

Единствено на север от Варна останаха пусти и диви плажове.Любими са ми.
Разкошно е да си сам на целия плаж.
Обаче и чужденците ги научиха къде са.Гледам вече и палатки са разпънали ....

Две снимки от Италия.Един и същи град.
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 13:24 от -veni-

# 2 125
На мен за трайно връщане ми е рано, но засега прекарвам цялото лято с децата във Варна. Да, има доста неуредици, но има и много положителни неща. За мен красотата там преобладава.

# 2 126
   https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-ned … hernomorieto.html

https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/06/08/sezonyt-na-moreto-sla … 832    

Veni, ако си в бранша като мен и моето семейство ще знаеш, че качествените туристи в България са кът. От круизи се печели минимално ( покрай протестите във Венеция за круизите имаше доста информация по този въпрос). От организирание туристи ресторантите също печелят малко, защото фирмите гледат максимално да натиснат цената на порциона, за да печелят.
Качествените туристи са интелигентните, интересуващи се от културата на страната  и пътуващи индивидуално или с фирми, които имат по-високи цени на организираните пътувания (такива холандски вече няма, защото спряха екскурзиите преди 10 години. В момента само една фирма предлага Румъния и България заедно и тя е от среден клас.) Индивидуалните туристи остават в хотели и се хранят без намаления. Обикалят културни ценности и правят истинската реклама за страната. Купуват повече от една картичка (добре, че има все пак някакви летящи за часове азиатци, които купуват сувенири, че иначе..) и т.н.

Министър Ангелкова се перчи колко работи върши, но всъщност
https://news.bg/tourism/tragediyata-na-balgariya-bila-che-angelk … rizam.html  

Мнение на доста работещи в бранша, освен явни съпартийци и перачи на пари.

Явно си в бранша и знаеш как е. Трагедията, обаче, е вместо изискване за подобрение на ситуацията, колегите ни (ти?) подбиват цени на екскурзоводски (примерно) услуги, за да имат работа. Туристическите фирми си крадат непрекъснато чужди фирми, които да обслужват, за да имат работа. Обекти дават минимални цени (снижават качество, експлоатират персонал), за да имат работа. И прочие...и прочие...И няма читаво Министерство, което да контролира и вкара нещата в ред, а нас тотално са ни облъчили “ ама то и другаде е така.”

На кого не му се иска да се тупа в гърдите и да отбелязва хубавите неща. Проблем настава, когато качеството ти на живот от работата, която вършиш (и не става дума за финансовата страна, а за удовлетвореност и чувство за защита) зависи от други неща, а не от летящи ресторанти, където сигурно е прекрасно да отидеш някога.

Основният проблем в България е, че всеки иска бързо да изкара пари и много малко са онези, които разбират от бранша, в който са. Чичо ми насила го върнаха   на 68 години в Агенцията за заразни болести по добитъка, защото два месеца в пенсия и настанал хаос. Млади хора, с дипломи и никакви знания какво да правят.

Мария, и на мен ми е хубаво да се прибера с моята си заплата и ваканция 5 седмици. Шматкане, с лекота плащам сметките на майка ми, купувам й обувки (нейната пенсия е 240 лв), кафенца, ресторанти с роднини, обикаляне из страната. Рай! Не съм убедена, че с такава лекота и без жертва за моето семейство бих могла да си го позволя, ако съм там 365 дни в годината. Винаги е красиво, когато сме във ваканция. Дори и в Африка.

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 14:15 от Kalinka

# 2 127
  • Canada
Мими, какво общо има качеството на лечение в болницата с местоположението й? Ако беше построена в покрайнините на квартала нямаше ли да окажат същото внимание на приятеля ти англичанин? И какво общо има дали е болница или бар след като снижава комфорта на обитателите на околните блокове по един и същ начин - липса на достатъчно паркоместа, по-голям трафик, шум, липса на място където да играят децата? Или щом не ти е в двора ти е все тая?

# 2 128
Значи при плащане на данъци с дебитна карта категорично няма никакви такси и никакви допълнителни разходи, удръжки или каквото и да било. Всяка година си плащам данъците с дебитна карта в НАП и такова нещо няма.
Икаруси в София също не съм виждал най-малко от сигурно 15 години, не помня точно, но много отдавна. Автобусите са мерцедеси и едни китайски, но тези китайските са нови, климатизирани и вътре са си хубави. Не пътувам често с автобуси, но не ми се струват тесни отвътре, както съм чувал да се оплакват някои хора.

# 2 129
Мими, какво общо има качеството на лечение в болницата с местоположението й? Ако беше построена в покрайнините на квартала нямаше ли да окажат същото внимание на приятеля ти англичанин? И какво общо има дали е болница или бар след като снижава комфорта на обитателите на околните блокове по един и същ начин - липса на достатъчно паркоместа, по-голям трафик, шум, липса на място където да играят децата? Или щом не ти е в двора ти е все тая?
Няма как с магическа пръчка да се оправи всичко и тясното кварталче Меден Рудник да придобие американска инфраструктура.... градът се е разраснал и са придошли сума ти хора от обезлюдените села да търсят работа в града, кварталът не е разтегателен, ще трябва да поеме всички, желаещи да работят и живеят там.... нито е наблъскана болницата до блоковете, нито липсват площадки в този район! Просторно и красиво е!

И да има значение, че е болница, тя се ползва от хората в квартала, възрастни, семейства с малки деца, много по удобно е при нужда да те приемат там, чисто, ново, приятно, вместо да се слиза до града от този отдалечен квартал! Щото там хората си живеят постоянно ден и нощ с болести и грижи, не идват за един месец на ваканция....! Проблемът с паркоместата го има в целия свят, и парижани даже не си карат колите от къщи до работа и обратно и не ги паркират пред дома си, пътуват си с метрото и обществения автобус и са доволни, ама ние искаме всяко семейство да има по три коли и достатъчно паркоместа! Еми няма как да стане! Бързата линия от Меден Рудник те сваля до града за нула време.....и автобусите са абсолютно редовни! Познатите ни в Швеция си паркират колата извън Стокхолм и ходят с нея само на излети из страната, в града са абсолютно забранени коли паркирани пред дома и из града, екотаксите са убийствени!
Англичанина не ми е приятел, срешнах ги случайно в едно заведение и се заговорихме....дори аз го убеждавах, че при нас страната е бедна, докторското образование лошо....той разказваше обратното! За 15 години тук все е успял да понаучи нещо за страната...

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 15:25 от mimi.7299

Общи условия

Активация на акаунт