Веднъж, когато синът ми беше по-малък, с него играхме една игра – „За какво мечтаят предметите?“. Тогава идеята ми беше да го убедя, че когато чорапите са захвърлени под стола, а не сложени в коша за пране, се чувстват самотни; че когато леглото не е оправено, се чувства така, както той би се чувствал с омачкани и раздърпани дрехи; че когато се отнася грубо със страниците на книгите, те се чувстват така, сякаш някой ги скубе и ги удря, и мечтаят за ласки и прегръдки... Експериментът успя, макар и не напълно – чорапите вече се оставят на мястото им, отношението към книгите е внимателно, но пък леглото, горкото...

Тези дни, докато подреждах подпалките за камината и сортирах хартиите от различни опаковки, изведнъж си припомних тази игра...
За какво ли мечтае хартията? За какво ли мечтае една корица на списание, която доскоро е будила възхищение с гланцираната си дизайнерска красота, а сега стои забравена в някой ъгъл и софийският прахоляк бавно вали върху нея? Или опаковката на луксозни бонбони? Или пък парчето амбалажна хартия, което вероятно винаги мъничко е завиждало на лъскавите си посестрими? И за какво мечтае парчето хартия, което знае, че е обречено да изгори?
Дали някога е подозирало, че може да се превърне в ангел?

Ако вярвате в приказки, изрежете от парче картон, приготвен за изхвърляне, една голяма елипса (за главичка), две „ръкавички“, един трапец с височина не повече от 10 см (за тяло) и две по-малки елипси (за обувки).

Изрежете и крила. Ако едната страна на картона е цветна, можете да налепите върху нея 2-3 пласта хартиено тиксо. По желание добавете с моливи нежни цветове и няколко драски, с които да имитирате пера...

На голямата елипса – с молив в червен, прасковен или розов цвят – нарисувайте бузки и устичка, а с тънък черен маркер - очи с дълги мигли.
Прикрепете двойнозалепващо тиксо – изцяло от обратната страна, а от страната на лицето – само в областта на челото.
После внимателно започнете да залепвате и от двете страни прежда в избран от вас цвят, докато оформите цялата прическа. Не забравяйте да оставите и малка закачалка.

Подстрижете с ножичка за нокти косичката и, ако желаете, я украсете с парче златен ширит.

Облепете и двете страни на трапеца с най-красивия плат, който намерите. Потърсете такъв, от който ви е останало малко парче, което не знаете за какво да използвате или пък парче с остро изрязване, което не би се вписало в никоя кройка. Но платът трябва да бъде и дебел, и непрозрачен, за да не изпъкват неравностите и лепилото. Най-добре е да използвате отново двойнозалепващо тиксо. И може да доукрасите дрехата допълнително с дантела.
Можете да добавите и крилцата и да оставите ангелчето даже в този вид. Пак ще е красиво...

Но ако ви се експериментира още, преди да залепите окончателно плата откъм страната на „гърба“, добавете две „крачета“ и две „ръчички“ от лъскав шнур, канап или дебела прежда.

По същия начин облепете и двете „обувчици“, и „ръкавичките“...

Добавете крилата. И вече ще имате един малък ангел от няколко парченца ненужна хартия и плат, които иначе бихте изхвърлили на боклука.

Необходими материали:

  • ненужна хартия
  • парче красив, но неизползваем плат
  • прежда
  • двойнозалепващо тиксо
  • дантела

Време за изработване:

Oколо един час

Вложени средства:

Нито стотинка.Вихра Василева       

Последна редакция: сб, 09 дек 2017, 10:11 от Редактор*