Остава само месец до Коледа и ако искате да украсите коледното дръвче с ръчно направени играчки, трябва да се захванете отсега, за да имате достатъчно време. Макар на пазара да съществува огромно разнообразие от коледни орнаменти, много от тях са прекалено скъпи, прекалено кичозни или некачествени. Затова реших да ви представя в поредица от публикации как лесно и бързо да си направите коледни играчки, които по нищо не отстъпват на тези, които се продават по магазините, а много често дори ги превъзхождат.

 

Ето и какво ще ви трябва за първата коледна играчка:

  •  4 броя хартиени ленти с дебелина 1,5 см и дължина 12 см. Добре е да бъдат с различен цвят (2х2), за да се открояват. В случая, аз използвам хартия, която е двустрана, но спокойно можете да използвате и едностранна.
  •  2 броя хартиени ленти с дебелина 1,5 см и дължина 15 см.
  •  2 броя хартиени ленти с дебелина 1,5 см и дължина 9 см.
  •  Тънко двойнолепящо тиксо
  •  Ножица
  •  Панделка
  •  Перфоратор

Стъпка 1:


За да направите основата на играчката по-плътна и устойчива, залепете две от лентите с дължина 12 см и перфорирайте в горния край. Там ще  бъде завързана панделката по-късно.

Стъпка 2:

Обърнете останалите ленти от по 9, 12 и 15 см и залепете в единия край двойнолепящо тиксо. След това започнете да залепяте в долния край на основата първо лентите от 9 см, след това тези от 12 см и накрая тези от 15 см.

Стъпка 3:

Тук отново трябва да залепите тънко парче от тиксото в края на всяка една от лентите, но този път върху външната им страна.

Стъпка 4:


Ред е да започнем оформянето на играчката. Започнете от най-късите ленти като ги залепите на около 5-6 см от основата, както е показано на снимката. Тук вече играчката ви започва да приема формата на сърце, което е и нашият търсен резултат. Продължавате по същия начин с лентите от 12 и 15 см. Остава само да завържете сатенена панделка, прежда или по-дебел конец и играчката ви е готова да бъде закачена за коледната елха.

Ако сте следвали правилно инструкциите, трябва да получите една весела коледна играчка, за чиято изработка могат да помогнат и децата вкъщи. Експериментирайте с панделките и хартиите, а ако искате, можете да залепите камъчета, копчета, стикери или нещо друго. Съществува огромно разнообразие сред ръчно изработените орнаменти и единственото условие е просто да развинтите въображението си. Опитайте!Диляна Купенска