Снимка: Kalexanderson

Ако имате деца, сигурно добре разбирате предколедния ми ужас. Рекламите, които бълва неизбежното зло, наречено Cartoon Network, могат да докарат всяка средностатистическа майка до писъци и нервен срив. В по-добрия случай детето ви след всяка реклама ви поглежда в очите, пърха с мигли и с миличък гласец казва: “Мамо, да знаеш как си мечтая за... (тук следват десетина играчки)”. В по-лошия ви се връчва императивен списък, маскиран като писмо до Дядо Коледа и ако посмеете да възразите и да развалите приказната магия, сладкото ви дете мигом се превръща в недотам сладко тръшкащо се чудовище.  

Какво може да съдържа този списък?
Ето няколко предположения (за ваше и на Дядо Коледа улеснение).

Барби във всякакви варианти. 

Ако сте далтонисти, няма лошо. В противен случай рискувате да ви заболят очите от розово. Както каза един приятел, “дъщеря ми си поръча ”Барби спа”, аз също”. Може би не е знаел, че има и “Барби интерактивни приятелки” – как звучи само, а? Нищо, за следващата Коледа ще знае.

Кукли Monster High.

Тези са за готик момиченца, или поне претенцията е такава. Всъщност са си чисти Барбита, но с по-малко розово в тоалетите, имат зелени лица и спят в ковчези. Адски high.

Exploders и Nerf.

Пистолети, пушки, картечници и други подобни. По рекламите ги представят едни пичове в абитуриентска възраст, макар да се съмнявам, че на тия години още си играят с детски пистолетчета. Остава да се надявате, че детето ви няма да ги използва срещу вас.

Шпионски джаджи.

Зад това почти безобидно наименование се крият всевъзможни приспособления като очила за виждане в тъмното, подслушвателно устройство, устройство за записване и детектор на лъжата. Е, вие бихте ли искали детето ви да ги използва вкъщи? Представете си само как се надига посред нощ, промъква се в спалнята, добре екипирано, шпионира, каквото шпионира, а на следващата сутрин ви подлага на детектора на лъжата с въпроса “Мамо, вие наистина ли си играехте с тате на конче?”. Брррр.

 

За да съм честна обаче, има и полезни играчки, направени с грижа за родителя.

Мечо-разказвач на приказки.

Много добре измислено – курдисваш детето на едно столче, пускаш Мечо да каканиже, а ти си ровиш в нета/гледаш сериал/четеш книжка на спокойствие. Очаквам за следващата Коледа да пуснат подобрен модел, който освен това да прибира децата от градина, да готви и да чисти. Могат да го кръстят Мечо-баба.

Миниинструменти.

Най-накрая вратичката на онзи шкаф ще бъде поправена. И кракът на масата. И казанчето в тоалетната. И, забележете, не по някое неопределено време в следващите 6 месеца, а сега! Момченцата, за разлика от бащите си, все още кипят от ентусиазъм за ремонти и поправки.

Зърнената фабрика.

Това е много полезно нещо, защото:

1. Прави закуски.

2. Прави здравословни закуски.

3. Децата сами си правят здравословните закуски.

За следващата Коледа се надявам да измислят някаква хитрина, чрез която да накарат децата и да ги ядат.

Кристали.

Смесваш там някакви химически вещества и се получават кристали. Много поучително и образователно. Скъпи производители, догодина помислете и за майките – нека кристалите бъдат диаманти!

Комплект за фокуси.

Определено ще ви бъде нужен – нали трябва да намерите някакъв начин да платите всичко това.

Така че, скъпи родители, грабвайте писмата, развързвайте кесиите и хуквайте да пазарувате. Дайте своя принос към лудницата, наречена “Коледен дух”, без да се щадите! В крайна сметка, важното е да зарадваме децата, нали? Весели празници!Дона Делова