И интервютата с Берг и Кенан
БЕРГЮЗАР
Омъжи се, стана майка, влюбена си, сериалът ти се гледа. Намери ли равновесието в живота?
Дълго време не всичко се развиваше така добре. Сега съм спокойна както в личния , така и в професионалния си живот. Благодарна съм за това. Али порасна вече, излезе от бебешкия период. Заедно растем, много се забавляваме. Станах майка на 28 години, всъщност исках това да се случи още по-рано. От малка си мечтая да имам семейство. Никога не съм била от тези, които казват: „Няма да се женя.“ Винаги казвах: „Ще уча и ще създам семейство.“ Аз съм израснала в класическо турско семейство, беше ясно, че само в такава среда бих могла да намеря спокойствие.
Майка ти и баща ти са били актьори, но казваш, че си израснала в обикновено семейство. Как така?
Майка ми направи голяма саможертва. Отказа се от професията си, за да ни отгледа. Актьорството не е като чиновническата работа. Имаше моменти, когато и баща ми оставаше години наред без работа. Той е завършил лицея Галатасарай, след това е учил икономика във Франция. Идва от добро семейство. Майка ми идва от съвсем различни среди, от семейство в истинския смисъл на думата. И двамата стават случайно актьори, след като участват в конкурси, обявени от различни списания. Съвместно са търсили формулата за създаване на здраво семейство- събирането около трапезата, идеята за заедност, семейния живот. Баща ми е живеел все по пансиони и затова ни държеше изкъсо. Доста усилия хвърли за това. Не става дума за някакъв прекомерен деспотизъм. Умееше да показва обичта си, но например никога не са ми позволявали да остана да спя в друга къща, беше ясно в колко часа излизам, в колко се прибирам. Бяхме си типично турско семейство.
Ти ще можеш ли да изградиш и запазиш семейство от такъв тип?
Ами аз друг семеен модел не познавам. Ние сме двама много ангажирани родители, но прекарваме заедно всеки свободен миг. Освен това го правим по много забавен начин. За нас всичко се гради върху забавлението. В дома ни винаги звучи музика. Онзи ден се връщам в 8 часа от снимки, Али пуснал песента на Майкъл Джексън Beat It и танцува с баща си около масата. Опитваме се да правим всичко заедно с Али, а когато заспи прекарваме време насаме.
Значи тогава си ставате гаджета.
Ние винаги сме си така. Даже Али казва: „Мама и татко са гаджета.“ И вкъщи ни вижда винаги заедно. Така е вече 4 години, надявам се да продължи така винаги. Али осъзнава щастието, което цари в дома ни и затова е много щастливо и енергично дете.
В началото баща ти не е искал да ставаш актриса.
Това беше така, защото не искаше и аз да се мъча като него. Но от момента, в който споделих с родителите си желанието си да стана актриса, ми помагаха безкрайно много. Бях подготвена предварително за много неща, когато навлязох в професията. Но въпреки това имаше и редица изненади. Не липсваха периоди, в които ми беше много трудно и се чувствах много самотна.
Как е на снимачната площадка? Как се работи с Кенан?
На снимачната площадка всеки е свел егото си до нула. Кенан много прилича на покойния ми баща. Знам как се действа с мъже като него. В Кенан се крие едно малко дете, а в мен пък детето никога не е пораствало. И двете деца си играят.
Научи ли се да отминаваш с усмивка писанията за теб, които се появяват във вестниците?
В този сериал вече съм на 30 години. Сега съм по-опитна, по-добре разбирам професията си. Вече всичко си дойде на мястото. По-спокойна съм. Не се чувствам длъжна да се обяснявам за всяка моя стъпка. В началото обръщах внимание на всички и си мислех, че правя огромни грешки. Аз съм човек, у когото чувството за вина прониква много лесно. Така и не можах да се освободя от страховете си. Все още се страхувам. Когато не знам какво ме очаква, започват да ми треперят ръцете и краката, затова има много случаи, в които блокирам и изглеждам като ледената кралица. В такива моменти се затварям в себе си, за да не бъда наранена. Много се страхувам да не направя погрешна стъпка, да не кажа нещо нередно.
Отдавна познаваш Халит. Казваш ли си : „ Късно разбрах, че това е любовта на живота ми, да беше се случило по-рано.“
Халит наистина е любовта на моя живот. Говорили сме си и с него за това и смятаме, че е добре, че не се случи по-рано. Когато се запознах с Халит, той беше на 32,33 години и много по-различен от това, което е днес. Аз бях на 21. Ако бяхме започнали връзка тогава, може би сега Халит нямаше да ми е съпруг. Ние не сме се запознали и влюбили в „1001 нощ“ и след това да се оженим. Аз се запознах с Халит на 21 години. След това последва период, в който бяхме далеч един от друг. Аз пораснах. Опитахме различни неща. После започна връзката ни- в точното време, по правилния начин. Започна така, както беше редно да започне.
КЕНАН
Когато ти започваше, не беше много популярно модели да стават актьори.
Точно така. След като бях избран за Best Model започнах участие в „Лудо сърце“. Този сериал се превърна във феномен. Дотогава нито един модел не беше правил главна роля в сериал, и то такъв продължил с успех 4 години. Но и понесох доста удари през този период. Непрекъснато бях в центъра на полемики от типа „Може ли от един модел да излезе добър актьор?“ Моят отговор тогава беше: „Времето ще покаже“
И показа ли? Казваш ли си „ Натрих ли ви носовете на всички!“
Имам право да кажа подобно нещо, но предпочитам да не го правя. Не чувствам необходимост да подчертавам и повтарям нещо, което всички знаят. Толкова свършена работа имам вече зад гърба си. Може би отворих път към актьорската професия и на други модели. Сега онези, които преди ни нападаха, критикуваха и бяха особено безмилостни с нас, не се държат по същия начин. Значи този период е отминал. Времето показа кой е прав.
Какво чувстваш, когато днес се гледаш в „Диво сърце“?
Разбира се, личи си, че съм неопитен. Тогава ме хвърлиха в морето и казаха „хайде, плувай“. Аз идвам от Анкара, не съм от морски край. Първо се опитвах само да си държа главата над водата и да не потъна. Питах режисьора Осман Сънав: „Как така ми се доверяваш? Как се решаваш да ми повериш главната роля? Аз съм участвал само в две реклами. На друго място камера не съм виждал. Откъде тази смелост у теб?“ Той ми отговори: „Виждаме, че носиш в себе си потенциал, имаш особена енергия. Само се хвани здраво за работа.“ Не ми беше лесно, честно казано.
Първо ти си получил предложение за „Перла“, но не си харесал сценария и си отказал. С това донякъде си подпомогнал и влизането на Къванч във филмовия сектор.
Да, имаше такова предложение. Не мисля, че е било свързано с това, че не съм харесал сценария. Доста време мина оттогава. По-скоро се засичаше с други мои проекти и ангажименти. Винаги съм казвал, че никой не може да отнеме шанса на някой друг. Дали бях приел или не, Къванч пак щеше да пробие. Когато човек има неговата енергия, аура, ум и трудолюбие , винаги ще се открои и изплува над повърхността.
Винаги когато говоря с хора, завършили актьорство майсторство, ми казват, че ти и Къванч сте изключителен пример за това какво може да се постигне с много труд. Много работа ли трябваше да се свърши наистина?
Разбира се, доста труд хвърлих. Опитвах се да науча нещата, които ми лисват, да разширя хоризонта си наблюдавайки по-опитните актьори на сета, режисьорите. Гледах да извлека най-доброто от тях. Ухото ми беше широко отворено. Дълго време вземах уроци в американското Actor’s Studio’da от човек с 30-годишна кариера като актьор. Кръгозорът ми се разшири, умът ми се обогати. Къванч направи същото. Той наистина полага много повече усилия от други актьори. Не разчита само на това, че е красив. Знам колко се старае, колко труд хвърля, колко внимателно подхожда към всеки детайл. Когато вложиш в нещо усилия, те ти се връщат стократно.
Значи казваш „Работихме здраво и станахме добри актьори“
Продължаваме да работим... На 38 години съм. Човек се развива, променя се светогледът му, начинът, по който гледа на другите хора, на актьорската работа. Казват, че първите 20 години на актьора са най-трудни. Аз имам вече 15 зад гърба си. Може би след още 5 тодини ще се чувствам по-уверен, но не съм видял някой да е казал: „Стигнах върха“. Актьори като Haluk Bilginer и Uğur Yücel казват, че все още се учат. Ще е доста нахално ние да кажем, че сме постигнали всичко.
Аз пък съм виждала доста актьори със самочувствието, че са велики.
Не мисля, че някога ще бъда един от тях, защото да кажеш „аз съм върхът“, означава да признаеш, че си изчерпал своя капацитет. Мисля, че има още дълъг път пред мен. Не съм стигнал до края му.
КД върви много добре. С Бергюзар имате страхотна химия. Как се работи с нея?
Много добре се разбираме. Бергюзар е човек с огромна енергия и заряд и когато се сблъска с човек, носещ още по-високо напрежение в себе си като мен, поуспокои топката. / смее се/ Тя е много искрена и пряма. Когато нещо я притеснява, веднага директно си го казва.
Да поговорим за личния ти живот. Имаш дълги връзки, но още не си се оженил. Защо не се получава?
Това не е като отбиването на военната служба, да трябва да се случи на точно определена възраст. Може би все още не съм срещнал подходящия човек, а може да съм го срещнал, но да не съм си дал сметка за това. Не искам да засягам хора, които са били част от живота ми.
А имаш ли желание да се ожениш и да бъдеш баща?
Имам, разбира се. Човек не може да прекара живота си сам. Казвам си: „Като остарея на наградите ли ще се радвам?“ Ако знаех, че родителите ми ще са вечно живи, нямаше да искам да имам деца. Харесва ми да съм част от семейна общност. Считам, че е важно човек да си има семейство. Като дойде времето, може би ще стане.

и за фотосесията и интервютата от 2013-та 
) - няколко часа престояхме на летище Ататюрк, но не видях ни една позната физиономия
Запазвате вярата във здравия ми разум. Вчера ми казаха,че имам сериозни проблеми, това не било просто мания, а съм била обсебена.
Имам нужда от екзорзист! 
На Косето пожелавам лек и безпроблемен полет, ако все още предстои.