Скандалният филм "България, моята земя"

• 12 703
  • 132
  •   1
Отговори
# 105
Аз от цялата патаклама виждам едно със сигурност -Ахмед Доган придобива огромна власт и подкрепа.
ТОВА е опасно.
Не мисля, че точно това е опасно. Ахмед Доган през годините на политическата си кариера е показал многократно, че има достатъчно мозък, за да осъзнава, че е по-добре да бъде цар на село отколкото слуга в града. А това, всъщност е в наша полза.

# 106
Цитат
„Ал Джазира” върна скандалния „България, моя земя” на сайта си
Сваленият след масови и бурни протести у нас клип е качен повторно на 23 декември
ОТ ТУК

Като го прочетох това и се сетих за един лаф -
Едно ла*но, колкото повече го бъркаш, толкова повече мирише, затова си мисля да спрем да бъркаме...

# 107
Едно ла*но, колкото повече го бъркаш, толкова повече мирише, затова си мисля да спрем да бъркаме...
Може би си права, но си мисля, че наглеците обикновено възприемат мълчанието на опонента като симптом за собствената си сила и победа. Някои дебелоглави и дебелокожи не стоплят от деликатни намеци, а само от брутално натвърдяване. Разбира се, не ние, а държавните институции разполагат с ресурс за подобно натвърдяване.

# 108
the wishmaster,

Така е, ние не сме политици, само си чешем клавиатурите (аз- понеже си намирам извинение да не чистя и готвя).
Нужно е не (само) да се отрича филма, а да се действува в доказване на противното.
Филм срещу Филм,
Филм срещу Изложба,
Филм срещу Концерт с българско народно творчество (колко песни има , които точно това описват, което турците отричат- геноцида над българите).
Филм срещу Протести в Интернет също става, но е по-страхливият вариант.

А според теб, какво точно искат българските турци, респективно българомохамеданите?
За турските политици е ясно.

# 109
Какво искат българските турци и мюсюлмани? Масата от тях най-вероятно искат живот по-различен от мизерията, в която са вкарани. Сред тях със сигурност има и модерно мислещи светски хора, и силно консервативни, повлияни от идеите на Ердоган. Политическият им елит, гравитиращ около Доган има ясното съзнание, че в Турция няма да бъдат политически елит, а партията им трудно би просъществувала като самостоятелна партия в Турция. Те имат потенциал да бъдат наш съюзник за каузата на националните ни интереси и за неутрализирането на про-Ердоган кликата около Местан.
Изключително ми харесва идеята ти на филма да се отговори с филм, на публикация- с публикация. За да бъде ефективен този подход, обаче е необходима и съответната държавна политика и подкрепа. Ако Давутоглу беше български учен, нямаше да направи политическата кариера, която направи, а щеше да е броящ стотинките или подкупите никому неизвестен професор.

# 110
Аз си мисля, че бг турците и мохамеданите не искат да са втора категория хора и занапред.
Защото колкото и да се имаме за широкоскроени, родовата ни памет ги отхвърля.
Дълбоко в себе си ние не ги обичаме.
Те искат просто реванш за униженията да са десета дупка на кавала допреди Промяната.

Мисля, че едно ново, добре рекламирано излъчване на филма "Време разделно", с подобаваща интернет дискусия, ще бъде бърз, ефтин и ефективен опит да се направи нещо срещу тази антибългарска пропаганда.

А иначе се сещам и за още един лаф. Не е лаф де, изказване на един гениален политик е.

"Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си. "

Да не се купуват турски стоки, ще бъде една много добра реакция срещу турските попълзновения.

Няма сила, който да ме накара да купувам в турски магазин тука, или турски дюнер, ако ще и да умирам от глад.
А турска техника като пералня Беко, или подобни - няма начин даже да ги разгледам.

Последна редакция: пт, 25 дек 2015, 19:34 от Mirella_

# 111
Аз си мисля, че бг турците и мохамеданите не искат да са втора категория хора и занапред.
Те искат просто реванш за униженията да са десета дупка на кавала до преди Промяната.

Мдам, това е факт. Не е моя мисълта, че на Балканите има повече история отколкото можем да понесем и да, историческият романтизъм и от двете страни вече пречи.

# 112
  • София
Те искат просто реванш за униженията да са десета дупка на кавала до преди Промяната.

Мисля, че едно ново, добре рекламирано излъчване на филма "Време разделно", с подобаваща интернет дискусия, ще бъде бърз, ефтин и ефективен опит да се направи нещо срещу тази антибългарска пропаганда.

А иначе се сещам и за още един лаф. Не е лаф де, изказване на един гениален политик е.

"Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си. "

Да не се купуват турски стоки, ще бъде една много добра реакция срещу турските попълзновения.

Няма сила, който да ме накара да купувам в турски магазин тука, или турски дюнер, ако ще и да умирам от глад.
А турска техника като пералня Беко, или подобни - няма начин даже да ги разгледам.

Ако ще се бойкотира всичко турско, най-добре е да се почне от сериалите...
Не съм гледала "скандалният" филм, ако може някой да каже, къде мога да го видя.
И без да съм го гледала обаче, със сигурност мога да твърдя, че е доста по-обективен от "Време разделно".
Ако някой се интересува от история, ето малък щрих от недалечното ни минало:

http://promacedonia.org/karnegi/glava2_1.html

# 113
Скрит текст:
Те искат просто реванш за униженията да са десета дупка на кавала допреди Промяната.

Ако ще се бойкотира всичко турско, най-добре е да се почне от сериалите...
Не съм гледала "скандалният" филм, ако може някой да каже, къде мога да го видя.
И без да съм го гледала обаче, със сигурност мога да твърдя, че е доста по-обективен от "Време разделно".
Ако някой се интересува от история, ето малък щрих от недалечното ни минало:

http://promacedonia.org/karnegi/glava2_1.html

Alexandria,
И как успя да сравниш кой по-по-най обективен ?
Що се излагаш новогодишно? Да не си прекалила с баклавата?

Поправям се от горния пост -допреди , вместо до преди.
С удоволствие ще си опресня бг граматиката в най-скоро време.

Последна редакция: пт, 25 дек 2015, 19:34 от Mirella_

# 114
И двата филма изпълняват функцията на пропагандатори на съответната национална идея. А пропагандаторите няма как да са обективни- преувеличението и акцентът върху изключителността на собствената гледна точка са най-характерните им черти.

# 115
Aз никак не съм съглсна с това, че според родовата ни памет ние не ги обичаме. Или поне не ми е много обяснимо каква ще е тази родова памет, която ще търпи това облъчване, което се случва- цялата държава е залепнала пред екраните на техните сериали, в които те прокарват (къде тънко, къде не толкова според капацитета на зрителя) техните азиатски ценности ( и това е държавна политика) - жената пред печката, целувката само след брака, семейните фатви се издават от мъжа и тн. Всичко това беше анализирано вече в много смислен документален филм копродукция на няколко балкански и източни държави - тази носталгия по османлийския морал, тази жажда на жените на Балканите да бъдат доминирани по този примитивен начин, тази тяхна разкраченост между Изтока и Запада. Тази разтъженост по принасянето на пантофи, ядене, по целуването на ръка и слушането на старейшината, свекървата и който и да е там, около който не е нужно да имаш мозък.

Иначе (според мен) в момента е ясно, че ДПС ги разкъсват две от най-вредните влияния: това на Ердоган, и това на Путин. Лошо за България.

# 116
  • София
И двата филма изпълняват функцията на пропагандатори на съответната национална идея. А пропагандаторите няма как да са обективни- преувеличението и акцентът върху изключителността на собствената гледна точка са най-характерните им черти.

Все пак, турският филм е документален, докато "Време разделно" е изцяло художествена измислица.
Степента им на достоверност не е еднаква.

# 117
Все пак, турският филм е документален, докато "Време разделно" е изцяло художествена измислица.
Да, права си. По принцип документалният жанр, за разлика от художественият, се базира на факти. Друг е въпросът за манипулацията на фактите, която силно намалява достоверността и на документални филми. Например, идеята на филма за османците като автохтонно население на Балканите. Да, вярно е, че особено в този регион всички сме пришълци- славяни и прабългари са дошли в земите на Източната Римска империя, която от своя страна, е завзела тракийските и елински земи, които преди това са били обект на дорийската колонизация и т.н. до Адам и Ева. Та претенцията за автохтонност е меко казано смехотворна. Още по-смехотворно е използването ѝ като аргумент за национални претенции. Но на Балканите всички го правим по простата причина, че липсата на основания за самочувствие в настоящето отваря широко вратата на историческия романтизъм.

# 118
  • София
Не знам доколко "претенцията за автохтонност" е в основата на настоящите турски претенции или планове за България, доколкото изобщо има такива. Както казах, не съм гледала филма. Подозирам обаче, че в основата на филма е залегнала идеята, турците да се представят като жертва. На Балканите всеки народ се изживява като невинна жертва и е кой от кого по-онеправдан.

Последна редакция: сб, 26 дек 2015, 13:25 от Alexandria*

# 119

По форма е документален. Има такава претенция и точно тук е опасността, че такива като теб го взимат за чиста истина.
По съдържание е политическа измислица.
Ако държиш на това, че е документален, би ли споделила на какви факти и документи се позовава.
Щото аз интервюто с бай Асан, какво си спомня той за младите години, не го имам за документ или факт.

Общи условия

Активация на акаунт