Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да разбирам това .....

 • 1 063
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 322
Както се ровичках и търсех нещо повече за инсеминацията попаднах на една много интересна наредба.

НАРЕДБА № 29 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК

Член единствен. Основният пакет медицинска помощ съдържа дейности, определени по вид и обхват съгласно приложения № 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9.

В едно от приложенията пише:

КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ
А. Хормони
fT4; TSH, LH, FSH, Prolactin, Estradiol, Testosteron, Progesteron


Продължаваме нататък:

Приложение № 4 към член единствен
(Доп. - ДВ, бр. 2 от 2004 г.)Високоспециализирани медицински дейности, извършвани в болнични лечебни заведения и лечебни заведения от специализираната извънболнична помощ с легла за краткосрочно наблюдение и лечение


Интересните точки са 88 и 89 от приложението.

88. (нова - ДВ, бр. 2 от 2004 г.) Асистирана репродукция - ин витро фертилизация
89. (нова - ДВ, бр. 2 от 2004 г.) Асистирана репродукция - контролирана вътрематочна инсеминация


Да разбирам ли че нашата мила държавица най-после е помислила и за това

# 1
 • Мнения: 4 068
Танче,ако това е истина звучи страхотно.
Най-накрая светлина в края на тунела.

# 2
 • Мнения: 4 322
Наредбата е публикувана в Държавен вестник.
Само че не знам какво означава това - дали поемат ин-витрото и инсеминацията на всички или има някакви определени условия и бройки (за ин-витрото де)

# 3
 • Мнения: 3 376
Аз това го разбирам така: хормоналните изследвания и ин витрото могат да се поемат от ЗК. Това обаче, както и всичко останало, може да се поеме само ако става чрез направление от личен лекар. А както знаем, с личните лекари не винаги можеш да излезеш на глава. Не винаги можеш да ги убедиш, че си в правото си да получиш едикаквоси, въпреки че така пише в наредбите. После, джи пито ще се съгласи да ти предпише едикаквоси само ако има компетентното мнение на съответния тесен специалист. А последните, както знаем, като те видят, че си с направление и няма да им плащаш, те имат за 2ро качество пациент и отказват да ти обърнат кой знае какво внимание. Изводът за мен е, че ин витрото може да се поеме от ЗК, ако попаднеш на изключително рядко срещан тип джи пи и гинеколог, които са готови да ти влязат в положението. Извинете ме за лирическото отклонение. Дано не съм права.

# 4
 • Мнения: 7 718
Не съм запозната с тези неща, обаче не ми се вярва.
Лекарския съюз /или как се казва там/ сключва договор с касата за пакет от услуги през годината. Търси в тази посока. Ако това го няма в пакета за годината? За хормоните имам предвид. За инвитрото със сигурност няма все още.

# 5
 • Мнения: 4 322
Цитат на: Lali
Не съм запозната с тези неща, обаче не ми се вярва.
Лекарския съюз /или как се казва там/ сключва договор с касата за пакет от услуги през годината. Търси в тази посока. Ако това го няма в пакета за годината? За хормоните имам предвид. За инвитрото със сигурност няма все още.


Значи е съвсем възможно това да са предложения за включване в този пакет  Sign Exclamation Аха - значи няма да ни огрее

# 6
 • Мнения: 697
Аз не вярвам честно казано че ще ни поемат хормоналните.

# 7
 • Мнения: 7 718
Специално за инвитрото знам, че до една година ще се поеме.

# 8
 • Враца
 • Мнения: 4 685
Хубаво е да се поеме, но дано не сложат някакви супер кошмарни изисквания, при което ще поемат опити- като например възраст на жената, защото може да сима жена  на 20, но при съпруга и например да няма никакви шансове, какво още 15 години ли да се чака Confused:  Confused:  Confused:

# 9
 • Перник
 • Мнения: 376
Казвам се Радостина с интерес чета Вашия форум от известно време.Имам заболяване на щитовидната жлеза "Хашимото" от 6 години и съм диспансеризирана при ендокринолог. Със сигурност мога да кажа, че хормона TSH здравната каса го поема, защото го изследвам постоянно.

# 10
 • Мнения: 7 718
И на мен ми правиха хормона TSH  от касата, ама това е капка в морето. Толкова много изследвания на хормони трябват при опитите за забременяване.

# 11
 • Мнения: 4 212
Ако мога да дометна,без да засягам някой, в Испания моя българска приятелка си е правила веднъж инвитро.Има право на 3 безплатни,които се поемат от държавата,а тук е страшно скъпо.Разказа ми, 4е до 40 годишна възраст е инвитрото,след тази възраст се подписва договор със семейството и така се прави инвитро.Каза ми 4е имало ужасно много хора,буквално като на конвейр,имало и много млади и в по¬напреднала възраст.... явно тук има много такива семейства или просто понеже държавата се грижи за поданниците си има и такова натоварване.
Дано стане това, което са писали в България.Все пак държавата е хубаво да се грижи за бъдещото си поколение.

# 12
 • Враца
 • Мнения: 4 685
За хормоните на щитовидната и аз знам, че ги поема касата, но половите със сигурност не ги поема. Миналата година искаха да ме вземат в болница в софия заради тез хормонални изследвания и изрично ме предупредиха, че се заплащат от пациентите.
Ще бъде много добре да се усетят вече, че е време да се поемат от касата хормоналните изследвния, че уж изглеждат евтино по един, но като ги правиш пакет ...се хващаш главата. Добре, че поне в някои лаборатории са в пакет и единия излиза без парички.
Колкото до ин витро, миналата или тази година се говореше за това, но имаше някакви условия, които бяха голяма спирачка, а както каза един лекар тогава- ин витрото си било лайф стайл, като добави, че ако сме се били лекували на време нямало да имаме проблеми сега.
Аз лично не виждам никакво желание да се помогне на тези двойки, който се борят със стерилитет, мислят се разни данъци, които да са по-високи за семействата без деца, от време на време някой каже, че имало демографска криза и до тук.
Ядосвам се:evil:  Imp  Imp  Imp  се на такова безразличие и глупости!

# 13
 • Мнения: 4 212
Цитат на: wa_wa
...... а както каза един лекар тогава- ин витрото си било лайф стайл, като добави, че ако сме се били лекували на време нямало да имаме проблеми сега.
Аз лично не виждам никакво желание да се помогне на тези двойки, който се борят със стерилитет, мислят се разни данъци, които да са по-високи за семействата без деца........


Е това е пове4е от брутално Close  Close  Close ,то по логиката на "умният" ти лекар,ако се бяхте родили в Германия или Холандия,нямаше да ги имаш тези проблеми...ех как запалиииих....а питат ли защо то4но тези семейства са без деца?Може би то4но поради финансовата при4ина. Imp

# 14
 • Враца
 • Мнения: 4 685
Ами по принцип идеята доколкото я разбирам е да се поощрят младите семейства с деца, като им се намалят данъците, което може би ще подтикне нерешителните желаещи да имат детенце да се замислят и да се отдадат на бебеправене, но за хора с проблеми става голяма гадост: веднъж си плащат почти всичко по изследвания, лечение, борят се с всичко и им е тежко, та и още малко парички да дадат на милата родина по повода.
Е как да не те е яд?

Общи условия

Активация на акаунт