Опера

• 73 421
  • 478
  •   2
Отговори
# 465
Първо за диригента, понеже сега имам повече информация - всичките им репетиции са били с Роза, т.е. няма оправдание за всички разминавания (същите ги имаше и в петък, и снощи, ето, и ти си ги чула). Първа картина навсякъде, където пяха хора и херцога беше просто... Потъвах си в креслото от неудобство. Че и в дуета на Риголето и Джилда там "Piangi, fanciulla..." ги спъна, и на поне още две места се разминаха много неприятно.

Щефан Поп наистина живна малко особено след антракта - някои височини му се получиха, други ги подпря и ги избута, колкото да не звучат грозно като в петъка (то и това си е майсторлък) и като цяло беше по-добре, отколкото в петък.

Джилда - да, и хората й се радваха много, то и аз виках "брава" накрая. Накрая на Вендетата тоя път опита височината и излезе някакъв ни рак, ни риба, не знам каква е историята там, странно ми се стори и двете вечери - другите височини ги има, тази какво я плаши... Тя си знае, все пак тя е на сцената, не съм се опънала аз да пея там.

Монголецът си беше разкошен и двете вечери, вокално го харесах (още) повече в петък (ако изобщо е възможно), актьорски - снощи, но няма как да му намеря кусур. Доядя ме на диригента, че накрая точно преди антракта толкова наду оркестъра, че изобщо не му се чу "la maledizione"-то, а беше хубаво (аз бях много напред, но приятел, който беше назад на партера каза, че са го заглушили, то и аз имах съмнения).

Абе като цяло бях толкова напред, че можех да плесна един през врата на диригента и много се изкушавах да го направя. Това ми е честното мнение. Като изключим него (и ако можем да го изключим, предвид разминаванията), съм доволна. За Щефан Поп - направи, каквото можа в момента, на всеки се случва да не му е съвсем ден, не са машини. А и той е такъв сладур, че всичко му прощаваме. Голяма е репичка.

# 466
  • София
Така е, много харизматичен е той.

А щом Орен е болен, означава ли, че няма да дойде и за този концерт /който препоръчваш ли, не познавам изпълнителката/?

https://www.operasofia.bg/repertoire/935

# 467
Ами Карталов в петък каза, че Орен вече бил в София и били започнали репетиции за въпросния концерт, та уж би трябвало да е той. Официално го каза, когато направи анонса за смяната на диригента за Риголето. Концертът би трябвало да е хубав, Асмик Григорян е световно име, не съм я слушала на живо. Ще ходя, купих си билета предимно заради диригента - рециталите на мене поне ми идват малко скучни, но си е въпрос на вкус. Други ги предпочитат, понеже са по-кратки с по правило разнообразен репертоар. Но да де, ако Орен дирижира телефонния указател, бих отишла да слушам.

# 468
Ние бяхме в петък. Аз съм лаик и не разбирам много. След антракта представлението ми хареса. Преди това ми беше малко вяло, но го отдадох на това, че бързах от работа и бях напрегната.
Моята тийнка беше възмутена от историята и хич не беше впечатлена дори в контекста на времето.

# 469
Оф, адски се надявам да има някой от темата на концерта на Асмик Григорян тая вечер (пиша в антракта) - прекрасен е, прекрасна е, абе, прекрасни са всички. Същият оркестър от "Риголето", ама а' де. Ей това е диригент. Още от "Силата на съдбата" настръхнах, хем съм я слушала хиляда пъти. Великолепна работа. И стилът й много ме кефи, само не знам тоя брокат как ще го измие после. Ма може да планира да посрещне Нова година с него.
Фантастична. И Даниел Орен си е Даниел Орен, има причина да съм му едноличен шеф на фенклуба тука (и пиар, мажоретка и там каквото още), и неслучайно пътувам поне по два-три пъти в годината до на майната си да присъствам на негови спектакли.

Голям празник се получава тая вечер, а тепърва ще пее Тоска, Саломе и Русалка. Уф, пра'о в емоциите ме удари тоя концерт, евалла. Пък се чудех дали да идвам отначало (преди да видя кой ще дирижира).

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 20:23 от Country Strong

# 470
  • София
Ох, много се чудех, но не намерих с кого /не, че това ми пречи/. Ще има ли още изяви?

# 471
Не мисля, но не пречи да следите. В смисъл, нямам информация, та само гадая, но втори рецитал в рамките на един сезон не си представям да направят, а за цяла опера едва ли, понеже големите имена идват предимно Орен като ще дирижира, а за него знам, че няма да идва за други опери тоя сезон. Сега, ако поканят друго голямо име, може, но наистина спекулирам, относно това нямам вътрешна информация.

Обаче наистина беше прекрасно, изпълниха увертюрата от Набуко и Хора на евреите във втората част (вече звуча като развален грамофон, обаче Орен, който е евреин, като го дирижира това, е поезия), Манон Леско, Русалка, Тоска, красота беше. И за финал, понеже просто отказахме да я пуснем да си ходи и хората викаха "бис", призна, че не са подготвили никакъв бис и може да изпълни една грузинска песен и я изпя така, акапелно, много красиво беше.

И съвсем накрая Карталов се появи на сцената и пуснаха видео от церемонията в Атина предната вечер (нещо като оперните Оскари), където Асмик Григорян е спечелила наградата за женски глас на годината (за трети път), но не е могла да присъства, за да си я получи, понеже е била в София. Беше доста трогателен жест, аплаузите със сигурност си ги получи от нас. Наистина разкошен концерт се получи.

# 472
Country Strong, прекрасен преразказ. Направо ме телепортира в атмосферата.

# 473
  • София
Наистина хубаво е било, моля те, ако видиш пак някое голямо име предстоящо да пишеш тук. Blush

# 474
  • Пловдив
Въпросът ми не е свързан с опера, а с музикалното шоу The Night of Musicals. Видях, че има билети за 2026 година. Някой с отзиви, моля?

# 475
Черен петък на Арена ди Верона, подробности тук: www.arena.it/en/black-friday/ (на английски)

Намаленията са за 3 или 4 сектора на партера, важат за спектаклите след юни (т.е. за юли, август и септември). Ако изберете билети и ви отидат в кошницата, трябва да се логнете, за да ги купите, т.е. трябва да си направите акаунт. Като си направите акаунта, имайте предвид, че трябва да си верифицирате мейла, т.е. вижте си в пощата за съобщението с линка, на което трябва да кликнете. Следвате стъпките, и така. Иначе ако не го направите, продължава да ви върти в един омагьосан кръг, в който хем ви иска да се регистрирате, хем не ви дава да го направите повторно, понеже дава, че мейлът вече съществува, хем като поискате да си рисетнете акаунта, си дава, че такъв мейл няма в базата им данни.

И дори и да имате предишен акаунт, пак ще ви иска да създадете нов, не знам какво им се е случило между миналата година и сега, но аз имам акаунт с тях от 6 години и ми се наложи да се регистрирам наново.

Съветвам горещо да избягвате Аида edizione Stefano Poda (и безкрайно препоръчвам Аида edizione Zeffirelli), и да рискувате с Набуко само ако сте много отворени към (много) осъвременени постановки. На мен не ми беше неприятна (даже ми беше интересно, честно казано), но доста хора бяха скандализирани. Аида-та на същия режисьор обаче и според мене беше трагедия.

Както и да е, напазарувах, това са ми покупките от тазгодишния черен петък - шест билета за фестивала догодина (3х2). 😁

# 476
Много добра "Травиата" на Опера Бургас. Като Виолета видяхме Илина Михайлова, която беше достатъчно убедителна в ролята и пресъздаде цялата палитра от емоции на героинята, но истинската звезда, която изгря на сцената, беше Рейналдо Дроз в ролята на Алфредо, имам чувството, че този млад мъж го чака велико бъдеще - ученик на Райна Кабаиванска с безкомпромисно вокално изпълнение, но и с много силно сценично присъствие.
Харесах Йоана Кадийска като Флора, а Александър Крунев беше наистина убедителен Жорж Жермон.
Понеже много от ариите са хорови, специални поздравления заслужават хорът на операта и техния диригент Александър Чепанов. Диригент на оркестъра е Иван Кожухаров, режисьор - Александър Текелиев.

# 477
  • на последния етаж
Страхотна беше премиерата на "Танхойзер". Много харесвам Габриела Георгиева, истинско удоволствие за мен е да я гледам.
За съжаление залата не беше пълна, а балконите бяха полупразни. След всеки следващ антракт публиката оредяваше все повече и повече.
Дано все някога гледам представление в Софийската опера без да има проблеми със субтитрите.

# 478
Проблемът със субтитрите е всеобщ, не само на Софийска опера, даже не го и коментирам, единствено на представленията в НДК, където проекторите са от двете страни, не съм имала затруднения да ги следя заедно с действието на сцената. Да не говорим за разместването на реплики, при всички положения е добре човек предварително да е прочел какво ще гледа, за да не разчита изцяло на субтитри.

Общи условия

Активация на акаунт