Първо кърмене в родилния дом

 • 27 982
 • 28
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 792
Начало на кърменето в родилния дом


Кърменето на бебето е естествен процес, който обаче не идва от само себе си - и детето, и майката се учат на него. Още преди да родите, в гърдите ви има коластра - тя е изключително важна първа храна за бебето. Тя съдържа имуноглобулини и антитела, които имате вие, и които помагат на бебчо да се справи в новата, не-стерилна среда. Коластрата често се нарича “първата ваксина на бебето” и е най-доброто, което можете да му предложите, дори по някакви причини да не искате или да не успеете да кърмите дълъг период от време.
Ранното слагане на гърдата в първите 30-60 минути след раждането допринася много за успешното кърмене - щом се роди детето, ако всичко е наред и с двама ви, поискайте да ви го сложат на корема, още щом му вържат пъпа (говорете с екипа още в предродилната зала). Доказано е, че първият контакт кожа до кожа с мама скоро след раждането помага на бебето да се успокои, да се адаптира към новата непозната среда и по-лесно да засуче. Също така настоявайте учтиво да ви го сложат на гърдата. Ако засуче в първия час след раждането, шансът да кърмите дълго и успешно се повишава значително, макар и не много неонатолози и педиатри у нас да са съвсем убедени в това все още. Веднага след раждането сукателният рефлекс е най-силен и бебето, поставено на корема на майка си, често инстинктивно започва да пълзи нагоре, търсейки гърдата. Ако раждате с уговорка, говорете с лекаря си за това предварително. С ранно кърмене плацентата се ражда по-бързо и лесно и много намалява рискът от кръвоизливи при майката кърмачка. Ранното слагане на бебето на гърдата се пропагандира усилено от УНИЦЕФ и Световната здравна организация и България е една от многото страни, които са се подписали под документите за насърчаване на кърменето. Неонатологът и акушер-гинекологът, които се грижат за вас и бебето след раждането, са запознати с тях и ако ги помолите, едва ли ще откажат да ви помогнат да сложите бебето на гърдата. Ако акушерката има възражения, че сте се изпотили от раждането, поискайте да ви измие гърдата със стерилна вода – макар това да е ненужно, може да я успокои, а за вас и бебето вреда няма.
Дори да не успеете да кърмите веднага, не е беда - щом ви преместят в една стая с бебето, което ще е приблизително 2 ½-3 часа след раждането, станете, измийте се, вземете го и му дайте да суче (освен ако не сте родили със секцио, разбира се). Слагате бебето така, че главата му да лежи в лакетната ямка, дланта да обхваща дупенцето, а главата му да е обърната към гърдата. Ухото, рамото и бедрото на бебето трябва да лежат на една линия. Коремчето му трябва да допира вашият корем. Със зърното погъделичкайте устните му, или бузката, която е към гърдата, и то ще се обърне с отворена уста да търси гърдата. Подайте му я, като я придържате с палец отгоре, а с другите четири пръста отдолу, без да я притискате. Не се навеждайте към бебето, вместо това го поднесете към гърдата. Ако се наложи, подложете възглавници под него, за да ви е по-удобно и гърбът ви да не се изморява.
Ефективното сукане в началото може да продължава кратко, но въпреки това е много важно за бебето. То се тренира за кърменето още от петия месец в корема ви, като смуче палчето си и много обича да суче. Първият ден поема съвсем малко коластра – около 1-2 чаени лъжички на хранене. Това обаче му е съвсем достатъчно – коластрата е изключително богата на протеини и се усвоява перфектно от детето. Малкото количество, което то изпива, не бива да ви тревожи – малките стомахчета имат нужда от малки порции. С всеки следващ ден количеството се увеличава с по 10 мл, докато на десетия ден стигне около 80-100 мл.
Поне през първите две седмици не давайте на бебето биберон залъгалка или шише. Ако го направите, съществува реална опасност да объркате бебето и то да не знае дали да предпочете гърдата, или биберона. Също така, смучейки залъгалката, бебето ви задоволява сукателния си рефлекс, сучейки на ‘празен ход’. По-добре запазете тази енергия за кърменето – нека да стимулира гърдите ви и задоволява потребностите си от храна и желание за сучене на гърдата.
В млякото се съдържа достатъчно вода и бебето ви няма нужда от допълнителни течности – нито вода със захар, нито глюкоза. Всичко друго освен кърмата ви намалява апетита на бебето и то може да суче с по-малка охота. Знайте, че много рядко се налага даване на друго, освен майчино мляко по медицински показания. Ако все пак сте решили да му давате вода, носете си няколко стерилизирани лъжички (кафеени), с които да му сипвате в устата. Не използвайте шишета. Детето няма нужда от захар във водата, то няма развити рецептори за сладко и солено. От болницата ще ви сипват подсладена вода, така че е по-добре вашите близки да ви носят преварена неподсладена вода. Добре е водата да се дава след, а не преди хранене, за да не се напълни малкото стомахче.
В родилния дом ще ви казват кога е време да храните бебето, но схемата на хранене, която все още се практикува в българските болници, е много остаряла и ненадеждна. По-добре се ръководете от принципа, че през първите дни бебето трябва да суче осем-дванадесет пъти за двадесет и четири часов период. Това означава кърмене средно на два часа. С такова по-често хранене бебето получава достатъчно коластра и мляко, което му помага да изхвърли по-бързо билирубина, който причинява жълтеница, от организма си, както и да започне да възстановява теглото си по-бързо. То се упражнява да суче, докато млякото ви още не е „слязло“ и гърдите ви са по-меки и лесни за захапване. Така, когато млякото ви „дойде“, бебето ви вече ще е експерт в сукането и ще се справя много добре с новото количество мляко. Ако изчаквате или не му предлагате достатъчно често да суче, бебето може още да не умее да суче добре, когато млякото слезе и гърдите ви се препълнят неприятно. Не е проблем да закъснеете 15-30 минути с храненето, дори може да пропуснете едно ядене – просто следете общо за денонощие да суче поне осем пъти. Ако обаче се буди по-често и проявява признаци на глад, предлагайте му гърдата – някои бебета сучат почти непрекъснато в началото, защото много им харесва да са до мама и да правят любимото си нещо – сукане. Нека сучат - така млякото ви ще се регулира по-бързо и бебето ви ще е доволно. Не приемайте предложенията на персонала да го дохранвате с адаптирано мляко, вашето ще му е достатъчно. В болницата теглото спада средно с 3-7 % в първите дни и после се наваксва. Това е нормално, защото бебето изхвърля излишните течности от организма си и не означава, че кърмата ви не му стига. Пробното кърмене също не е показателно, защото е важно количеството мляко, което бебето приема за едно денонощие.
В началото предлагайте и двете гърди в едно хранене, като ги редувате – например, ако започвате с лявата, след това го оригнете и го преместете на дясната, на следващото хранене започнете с дясната, а после дайте лявата. Бебето може да предпочете да суче от лявата ви гърда, защото там усеща как бие сърцето ви, както в корема. Не допускайте да суче само от нея, защото другата гърда също има нужда от стимулация – предлагайте я преди предпочитаната гърда. Детето скоро ще свикне да се храни и от двете. След около седмица можете да започнете да редувате гърдите на всяко хранене, ако искате – на едното лявата, а на следващото – дясната. Може да решите да продължите да го храните и от двете гърди на всяко хранене.
Не пропускайте да го храните и през нощта. Противно на схващанията тук, стомахчето се справя чудесно и без почивка през нощта. Нивата на хормона пролактин, който е отговорен за образуването на кърмата, са най-високи през нощта. Това означава, че ако кърмите бебето си и нощем, ще имате изобилно мляко, достатъчно за малкото ви съкровище. В началото е уморително, защото бебето не прави разлика между ден и нощ – но това важи и за изкуствено хранените деца. След първите седмици бебето вероятно ще започне да прави по-дълги паузи през нощта и към 5-6 месечна възраст сигурно ще може да спи през цялата нощ. Добрата страна на нощните хранения е, че и вие, и бебето почти не се разбуждате за кърменето – вземате го (или таткото ви го носи в леглото), накърмяте го и отново заспивате, почти без да се разсънвате. Нищо не приспива бебетата по-добре от сученето, а вие си осигурявате обилно количество мляко.
Първите изпражнения на бебето са черно-тъмнокафяви заради отделения мекониум. С прехода на коластрата към зряло майчино мляко стават златистожълти и сравнително редки с малки бучки, защото кърмата има леко слабително действие - кърмачетата рядко страдат от запек. Показател дали кърмата е достатъчно са памперсите – през първия и втория ден трябва да се изхожда веднъж или два пъти на ден, поне два пъти на ден на третия и четвъртия ден. Към петия до седмия ден след раждането изпражненията му трябва да са вече жълтеникави и да са поне три до четири на ден. Когато производството ви на мляко се увеличи, бебето ви често може да ака след всяко ядене през първия месец от живота си. След това е нормално да започне да се изхожда по-рядко, това не бива да ви тревожи, ако наддава добре и е доволно.
Много важно е да сте спокойни и релаксирани, когато кърмите - тогава млякото тече по-лесно и бебето, което усеща емоционалното състояние на майката, също е по-кротко. Мислете за положителни неща, хранете бебето в спокойна обстановка, най-добре на едно и също място, където всичко да ви е под ръка – пелена за оригването, книга, възглавници. Винаги гледайте гърбът и раменете ви да са стабилно подпрени, за да не се напрягат по време на кърмене. Спете много, заедно с бебето. В първите седмици и вие, и то имате нужда от почивка – нека някой друг се занимава с домакинството, докато вие се възстановявате. Не се тревожете, ако къщата ви не е съвършено изрядна – много по-важно е да установите интензивен емоционален контакт с бебето си. Контактът между майката и новороденото в първите седмици след раждането е много наситен. Той е своеобразно продължение на контакта между двамата, докато бебето е било още в утробата, и е толкова тесен и интимен, че няма място за никой друг. Първите дни с новороденото бебе са много ценни, докато взаимно се опознавате и изграждате основите на бъдещите си отношения.


Таня Русева-Кръстева, инструктор по кърмене, Център за бременни жени – гр.Пловдив, ДКЦ-1, 032/65-11-52

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 18:40 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 106
boo,
Тук където раждах не даваха да се дава на бебето да суче преди да са минали 12 часа. Това ми беше много интересно. Аз раждах със секцио, но в стаята ми  имаше жена ,която роди по естествен начин и и казаха да не кърми преди да са минали 12 часа. Можеш ли да ми кажеш ,защо ?

Аз си го обясних тогава с това,че родилката е изморена от раждането и и се предуставя по този начин време за почивка. Но сега чета това ,което си написала и разбирам,че е по-добре ако веднага се даде на бебето да суче.
Имаш ли идея, защо на тази родилка(с коятобях в стая) не и разрешиха да кърми? И то специално 2-ти и напомниха.

# 2
Може ли, аз да кажа Confused:
И при мен се случи така, искаха да изчакам 12 часа и след това да го сложа на гърдата. Е, аз не ги послушах и понеже си беше при мен и си му дадох да суче. И то така засука, сякаш само това беше правило в мен. Да обаче, после повърна всичко. И ми обясниха, че е станало така, защото още се изчиствали вътрешните му органи: стомах, хранопровод от лиги и разни други работи, които е поело във вътреутробния живот. Наистина, то не е сукало кой знае колко, може би няколко капки, но излязоха доста лиги. А, пък за първото ако /мекуниума/ да не говорим, понеже синът ми се роди след обяд, ака цяла нощ.
Така, че сигурно наистина имат нужда от почивка.

# 3
Цитат на: AFFRODDITA
Може ли, аз да кажа Confused:
И при мен се случи така, искаха да изчакам 12 часа и след това да го сложа на гърдата. Е, аз не ги послушах и понеже си беше при мен и си му дадох да суче. И то така засука, сякаш само това беше правило в мен. Да обаче, после повърна всичко. И ми обясниха, че е станало така, защото още се изчиствали вътрешните му органи: стомах, хранопровод от лиги и разни други работи, които е поело във вътреутробния живот. Наистина, то не е сукало кой знае колко, може би няколко капки, но излязоха доста лиги. А, пък за първото ако /мекуниума/ да не говорим, понеже синът ми се роди след обяд, ака цяла нощ.
Така, че сигурно наистина имат нужда от почивка.И понеже, това съм аз AFRODDITA,  форума, а ме изписва като гост, пак ли ще трябва да се регистрирам, кажи ми boo Confused:

# 4
 • Мнения: 6 320
Цитат на: Anonymous
И понеже, това съм аз AFRODDITA,  форума, а ме изписва като гост, пак ли ще трябва да се регистрирам


Не, разбира се, регистрацията важи за абсолютно всички форуми към форум-системата.

# 5
 • Мнения: 5 500
Цитат на: Anonymous
Цитат на: AFFRODDITA
Може ли, аз да кажа Confused:
И при мен се случи така, искаха да изчакам 12 часа и след това да го сложа на гърдата. Е, аз не ги послушах и понеже си беше при мен и си му дадох да суче. И то така засука, сякаш само това беше правило в мен. Да обаче, после повърна всичко. И ми обясниха, че е станало така, защото още се изчиствали вътрешните му органи: стомах, хранопровод от лиги и разни други работи, които е поело във вътреутробния живот. Наистина, то не е сукало кой знае колко, може би няколко капки, но излязоха доста лиги. А, пък за първото ако /мекуниума/ да не говорим, понеже синът ми се роди след обяд, ака цяла нощ.
Така, че сигурно наистина имат нужда от почивка.И понеже, това съм аз AFRODDITA,  форума, а ме изписва като гост, пак ли ще трябва да се регистрирам, кажи ми boo Confused:


Мерси mammа, сега се получи Sign Exclamation Не знам какво бях направила Wink

 Laughing  Laughing  Laughing mamma, много си бърза  Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 792
Естествено е детският организъм да се прочиства след раждането, както изхвърля мекониум, така и от нослето и устата излизат лиги. Тези лиги се отдялат през целия първи месец от живота на бебето, можете да ги забележите в изпражненията на бебето. Детето е повърнало може би, защото е поело малко повече, и стомахчето се е изненадало. Не е проблем изобщо. Това схващане, което цари в България за почивка на бебето е глупост. В различните болници казват различно - 2, 3, 6 или 12 часа, като по-рано, когато са раждали нашите майки, е било 24 часа. Бебето може да мине без да суче през това време, но с всеки час сукателният рефлекс отслабва. Започне ли да го тренира скоро след раждането, той се развива много по-добре.
Сукането също така помага за прибиране на матката. Когато детето започне да суче, се появяват контракции, които понякога, макар и рядко, са по-силни от тези по време на раждане, но бързо отзвучават. При кърмещите майки възстановяването на тазовото дъно и матката протича по-бързо.
И така, бебето няма нужда от почивка - даже в първия час след раждане то стои будно и се запознава с новата обстановка. Веднага щом можете, му предложете гърдата - това по-добре за него и за вас.

# 7
 • Мнения: 5 500
Обаче, да знаете, при нас /вече на 5 1/2 м/ сукателния рефлекс към мен още не е изчезнал, макар от втория ден да е на адаптирано мляко. Като го взема да го храня, все се обръща към мен да търси гърдата. Много ми става жално, че няма какво да му дам. А, така исках да кърмя.
Относно това, което boo написа, че стои будно през първият час е абсолютно вярно. Моят син ми го донесоха половин час след като се роди и така ме погледна, все едно ме виждаше. А, те нали още не виждат. Та, така се запознахме Laughing  Sign Exclamation

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 792
Виждат, виждат!
Не много ясно и с доста размазани контури, но определено виждат - и е генетично заложено да разпознават човешкото лице.

# 9
 • Мнения: 5 500
И аз така си мислех, но знаеш ли колко ме беше яд, като им казвах на моите познати, че детето ми ме е погледнало право в очите, а пък те викат, че не виждали.

Знаех си аз, че си ме е гледкало детенцето ми. Laughing  Laughing  :lol
:

# 10
 • Мнения: 364
През първия час от живота си моето момченце така жално мрънкаше, а аз трябваше да лежа не легло в коридора и да го слушам без да мога да стана и да го видя. Не че не исках! След два часа ни качиха в стаята. Сестрата ми каза,че е нахранила "моето" и следващото хранене пак щяло да бъде изкуствено мляко, а аз ще кърмя чак след това. После си излезе. Никой не ми обясни как да го взема това мъничко човече, как да го държа, как да го сложа на гърдата. Нищо! Добре, че бях в стая с жена родила второто си дете заедно с мен и тя ми обясни всичко. Да не говорим, че постоянно минаваха и ми повтаряха ,че като съм родила по-рано най-вероятно няма да мога да кърмя и ще трябва да се храним с шише! Добре,че съм изключително упорита и недоверчива! Освен това детето си имаше много добър сукателен рефлекс !
И си гледат децата ! Може да не виждат добре, но след седмица вече разпознават мама! Grinning

# 11
Привет и от мен!
Не зная, как ще бъде при мен. Но на майка ми преди 35-25г. и с трите си деца, въпреки че е имала кърма, не са й разрешавали да кърми първите 1-2 дни. Доколкото си спомня причината е била в Rh на кръвните групи (нейната (+), на баща ми (-).
Вие мислите ли, че има нещо общо кърмата и кръвната група Confused:

# 12
 • Мнения: 830
И аз си закърмих дечицата веднага щом ме оставиха в стаята - т.е. на 2-рия час . И за НИЩО не слушах персонала ( по-точно детските сестри ) . Ама бях изчела нет-а преди да родя  Grinning .
А и майчиния инстинкт е голямо нещо , доверявайте му се , както на него , така и на бебето си !
За мен първите дни беше най-лесно да кърмя права - с кръст подпрян на един шкаф на който повиват бебето . Детската сестра беше убедена че "така не може" , и след като ми се накара , остана да види как се прави Grinning .
Нито водата им съм давала , нито млякото което тикат на всеки !
Ама трябва да сте смели и убедени че ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ РАБОТАТА , ТОВА е ВАШЕТО бебе и вие най-добре знаете как да се грижите за него .
И още нещо - преди 2 месеца по аптеките нямаше Кармастан , но намерихме Lansinoh - медицински пречистен ланолин , специално за зърната , може да се ползва още преди раждането и след това , след всяко сукане и НЕ е нужно да се измива . Разкошен продукт , много горещо го препоръчвам , не бих тръгнала да раждам без да е в багажа ми  Grinning
Поздравявам Boo и Mamma за новия форум !

# 13
 • Мнения: 1 517
Zdravei Boo
kogato rajdaneto e sas sekcio sa mi kazvali 4e  karmata idva sled 4-5 dena 4ak,triabva li vednaga shtom moga da go slagam na gardata?i ako naistina idva po kasno karmata niama li za tezi dni da e sviknalo s biberona i da otkazva gardata posle?

# 14
 • Мнения: 385
Цитат на: Anonymous
Привет и от мен!
Не зная, как ще бъде при мен. Но на майка ми преди 35-25г. и с трите си деца, въпреки че е имала кърма, не са й разрешавали да кърми първите 1-2 дни. Доколкото си спомня причината е била в Rh на кръвните групи (нейната (+), на баща ми (-).
Вие мислите ли, че има нещо общо кърмата и кръвната група Confused:


И при мен и съпруга ми има разлика моето Rh е (+) а на съпруга ми е (-), детето се роди (-), но си кърмих веднага щом ми донесоха детето, някъде десетина часа след раждането.

Общи условия

Активация на акаунт