Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 фев. 2016, 12:58 ч.

Отказ от наследство - въпрос към адвокати.

 • 19 464
 • 43
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 60
Здравейте !
Въпросът ми е следния. Майка ми почина. Остави като наследници моя баща , мен и двете ми сестри. Тя притежаваше заедно със съпруга си етаж от къща. Тъй като ни е оставила доста сериозна сума кредити ( не застраховани ) ни посъветваха и четиримата да направим отказ от наследство. Въпросът ми е в такъв случай могат ли да изгонят баща ми от жилището на което той е на половина собственик ? Уточнявам , че той няма друго недвижимо имущество . 

# 1
 • София
 • Мнения: 7 868
баща ти ли е съпругът й?
Здравейте !
Въпросът ми е следния. Майка ми почина. Остави като наследници моя баща , мен и двете ми сестри. Тя притежаваше заедно със съпруга си етаж от къща. Тъй като ни е оставила доста сериозна сума кредити ( не застраховани ) ни посъветваха и четиримата да направим отказ от наследство. Въпросът ми е в такъв случай могат ли да изгонят баща ми от жилището на което той е на половина собственик ? 

Можете да приемете наследството по опис, тогава отговаряте само до размера на полученото.

# 2
 • София
 • Мнения: 60
Благодаря за отговора змия идеята е интересна. Ще го проуча  .  И Да баща ми е съпруг на майка ми. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 2 583
Ако баща ти е наполовина собственик, ще си остане такъв, не губи своя дял. Няма да получи само новия си наследствен дял, който е придобил след смъртта на майка ти.


Приемането на наследството по опис не освобождава наследниците от отговорност за кредитите. Те просто отговарят до размера на полученото от наследодателя, т.е. , ако кредитът е голям - пак остават без нищо.
Затова, при големи кредити - направо отказ от наследство. Прави се със заявление до районния съд по мястото на откриване (т.е. мястото на смъртта). Към заявлението се прилага удостоверение за наследници и копие на смъртен акт.
Внимавайте да не извършите някакви действия по приемане на наследството преди това. Приемането може да е изрично, но може и да стане мълчаливо - например теглене на суми от сметки, отдаване под наем на наследствен имот и др. Ако това е станало, наследството се счита прието в цялост (активи и пасиви) и не може да се прави повече отказ.

# 4
 • София
 • Мнения: 60
Благодаря ,Vrabcho. Ако правилно разбирам в този случай няма как да го изгонят от неговото си имущество нали ?

# 5
 • София
 • Мнения: 7 868
Благодаря ,Vrabcho. Ако правилно разбирам в този случай няма как да го изгонят от неговото си имущество нали ?
единствено собствено жилище ли е?

не е лесно да се дават конкретни съвети, когато не знаем подробностите.

# 6
 • София
 • Мнения: 60
Единствено собствено жилище е. Няма никакво друго недвижимо имущество на негово име.

# 7
 • Мнения: 2 583
Благодаря ,Vrabcho. Ако правилно разбирам в този случай няма как да го изгонят от неговото си имущество нали ?

Щом делът не е наследствен, а си е негов от брака му с майка ти, той го е имал и преди смъртта й, този дял (или имот) не е в наследствената маса и не се губи.
Ако всички от вашия ред (баща ти и сестрите ти) се откажете от наследството, наследствените дялове от имотите отиват в следващите по ред наследници, които ще са съсобственици, заедно с баща ти.

Самият акт на изгонване няма как да го предвидим. Просто човекът ще трябва да дели имот с някакви по-далечни роднини (наследниците от следващ ред) или с държавата, ако други наследници няма. Как ще се разберат те, може само да се гадае.

За да се даде точен отговор на въпросите ти, трябва доста повече конкретика, роднини, имоти, размер на кредити, такива неща. Наистина трябва да направиш конкретна консултация с адвокат, който ще оформи както трябва и документите по отказа или описа.

# 8
 • Мнения: 4 901
Мен ме интересува подобен казус. При отказ от наследство при дългове към банка, какво се случва с този дълг? Банката търси ли го от наследниците на наследника по-нататък?

# 9
 • Мнения: 2 583
Да, банката може да си търси дълга от наследниците от втори ред, при отказали се наследници от първи. Ако пък се откаже само един наследник от първи ред - например само едното дете на починалия, тогава делът му (вкл.  и  делът в задълженията) се разпределя между останалите наследници от неговия ред, т. е. преживелият съпруг и другите деца. Хипотезите са страшно много и в наследственото право трябва да се пита винаги конкретно и с факти.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 253
Здравейте, ще може ли някой да ми помогне със следния казус : Почива мъж , теглил кредит. Децата му и живата му сестра правят отказ от наследство. Възможно ли е дълга да се наследи от племенницата му ? Тя ми се пада свекърва и доста се е притеснила , понеже работи в Италия и сега не може да се върне в БГ. Благодаря предварително.

# 11
 • Мнения: 2 583
Възможно е, но не даваш достатъчно информация за възможните наследници. Има ли деца, родители, които да са живи. Други съребрени роднини, лели, чичовци.
Племенницата да не се притеснява. Ако не е предприела действия по приемане на наследството, трябва да направи формален отказ от наследство пред съда, както съм обяснила по-горе, и банката няма да я закача за кредита.

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 253
Врабчо , много ти благодаря за бързия отговор. Да, починалия има две деца , които се отказаха от наследство чрез съда. Но моята свекърва не фигурира в удостоверението му за наследници, тъй като той има живи деца. Съответно не може да направи отказ. Притеснението ни е дали може да направи този отказ след време, ако евентуално я потърси ЧСИ, Дали няма да е изтървала някакъв срок и ад има някаква уловка?

# 13
 • Мнения: 2 583
Срокове няма, но ако всички наследници от съответните редове, които имат право да наследяват преди нея, са се отказали, това трябва да е отразено в общината. Ако не е отразено и те продължават да излизат като наследници в удостоверението, тогава свекърва ти за момента няма от какво да се притеснява, защото банките и частните изпълнители правят справки в общините за наследниците и търсят тези, които фигурират там.
Предполагам обаче, че отказалите се наследници ще оповестят това на банката кредитодател и тя все някога ще разбере, че не може да ги търси. Затова е добре възможно най-скоро да се направи отказ от наследство пред районния съд по откриването му (по местожителството на починалия обикновено) от страна на твоята свекърва, за да е спокойна.
По принцип при отказ от наследство на всички наследници от един ред се призовават за наследяване тези от следващия. Щом жената се пада племенница, нейният ред е едва трети след децата, съпругата и сестрата (приемаме, че няма други живи роднини). Технически обаче не съм наясно дали отказът автоматично променя данните в ЕСГРАОН и общината и съответно удостоверението за наследници. Трябва да попитате там и да се разберете с отказалите се да подадат данни към общината, за да не излизат те в това удостоверение.
А удостоверение за наследници с нейното име вътре е нужно на съда, за да приеме документите за отказ.
Тоест, в момента топката е в отказалите се наследници, които трябва:
1. Да направят официален отказ;
2. Да уведомят всички по трасето (община, банка) за това. Докато това не стане, тя не е призована да наследява и съответно не може още да прави отказ.

Ето малко човешки обяснено за отказа от наследство:
http://pravatami.bg/4256

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 253
Врабчо, отново голямо мерси! И аз се опитвам да разсъждавам логически, и стигнах до същите изводи, всичко зависи от това как се придвижва информацията от съда до общината. Предполагам тромаво Laughing
Но в първият момент доста се шашнахме, че става въпрос за огромна сума - около 30 000лв, която заедно с лихвите направо -ужас.

Общи условия

Активация на акаунт