Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 фев. 2016, 11:20 ч.

Барокамера и проговаряне

 • 37 458
 • 92
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 3 242
А аз затвърждавам мнението си, че съм била права...

# 46
 • София
 • Мнения: 1 624
 и аз благодаря на darena, че обърна внимание на този проблем, колкото повече информация за плюсовете и минусите от една терапия, толкова по- добре...

# 47
 • Мнения: 157
Барокамерата като терапия е позната от десетки години, но в последните 7-8 години започва да се ползва много по-сериозно. Това става благодарение на резултати от много изследвания, които установяват важни неща – първо, има десетки състояния (и болести) при които терапията категорично помага, понякога решаващо; второ, изследванията показват, че терапията работи с абсолютно еднакъв успех и при по-ниски налягания. До преди се е работело с налягания от порядъка на 3-4 бара, понякога дори и до 10. Сега вече е ясно, че такива налягания не са нужни и че терапията работи и при 0.5-0.7 бара (почти 10 пъти по-малко). Това драстично сваля изискванията към конструкциите и съответно позволява да стане по-популярна като терапия.
Относно параметрите и изискванията, то в България (и в още няколко страни от ЕС) няма действаща нормативна уредба, която да регулира работата на барокамерите. Имаше такава до 2007-а, но отпадна по несинхон с ЕС. Доколкото знам в момента се разработва такава наредба и 2017-а ще заработи (дано).  Най-вероятно тази наредба няма да промени нищо в режима на работа на текущите камери, защото процедурите са достатъчно прости откъм технологична гледна точка (10 мин вдигане на налягане, 30-40 мин дишане на кислород, 10 мин сваляне на налягане), но наредбата ще изиска наличието на доста сертификати.
В мненията по-горе срещнах такива, които донякъде внасят съмнение в ефективността, затова ще дам линкове към материали, които доказват категорично, че терапията дава сериозни ползи. Едното изследване е на Оксфорд Ресърч Център (за аутизъм), което може да се намери заедно с много други полезни материали тук: http://oxfordhbot.com/about-hyperbaric-therapy/
А това е доклад от д-р Чавдаров изнесен на 3-ия международен симпозиум по хипербарна оксигенация http://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/13_file1.pdf

Разполагам с още десетки линкове към автентични материали в тази посока, включително и видеоклипове, където се проследява развитието на детето при използване на барокамера.

# 48
 • Мнения: 59
Коко3 отдавна не си пускала пост. Как се развиват нещата при вас?

# 49
 • Мнения: 25
Ами аз още не мога да взема решение дали да правя барокамери. Имам ЕЕГ и в него има някакви ротационни вълни, които притесняват проф. Матанова. Тя обаче не е невролог?!? В болницата за ДЦП казаха, че няма проблем, обаче аз не съм сигурна, като се има впредвид как го изкараха 99% хиперактивен, което е пълна глупост, защото диагнозата беше поставена на базата на тест попълнен от мен, а не чрез оценка на детето. Повечето въпроси не отговаряха на нашата възраст. Имам нужда от повече информация и оценка от доктор, който няма финансова облага от решението ми.

# 50
 • Мнения: 43
Здравейте и от мен , малкия е на 4 г и сега на 19.04 ни вредиха за един курс или 2 по 8 посещения на барокамера .Минахме на Невро-кинезиологичен преглед и след това при спец. педагог,но сега бях в градината на ХАРИ и от там ме пратиха при логопеда на района така да се каже в 90 то СОУ и ми ги наговори едни....Се едно всичко е за пари според нея.... newsm78
Аз незнам вече ,дали не е проблема в мене ,че го влача насам натам .Едни казват давайте му Ноотропил , други викат не ....Полудявам... #Cussing out

# 51
 • Мнения: 59
Geri_Pink всички сме така - давай това, не давай това. Желая ви успех и напредък! Hug  Вие към клиниката по ДЦП ли ще ходите? Ако е удобно ще споделиш ли какви са разходите по отделните прегледи, преди стартирането на процедурите? Освен барокамера правили ли сте други терапии досега (логопеди, диети, добавки)?

# 52
 • Мнения: 43
Geri_Pink всички сме така - давай това, не давай това. Желая ви успех и напредък! Hug  Вие към клиниката по ДЦП ли ще ходите? Ако е удобно ще споделиш ли какви са разходите по отделните прегледи, преди стартирането на процедурите? Освен барокамера правили ли сте други терапии досега (логопеди, диети, добавки)?
Да , клиника за рехабилитация и лечение на деца с ДЦП на Красна Поляна , еми двата прегледа който ви казах са по 50 лв , и сега започват първите 8 процедури по 40 лв и веднага след това 19 лв за спец. педагог....та сметнете ги ,че аз не мога .... WinkИначе си го водя на логопед от една година (плащам си ) и доста напредна ,Допреди 6 месеца само мама , тате , баба , бате , Изи ....даже на баща му казваше ГАГО и някакви такива измислени думи.Пие и Брейн Бустър и определено ,много напредна .Казва доста иречение като : Тате доде мене земе , тебе не ....и така вече се опитва да свързва доста думи , но виждАМ,че си му е трудно и си иска работа .Барокамерата май е последното нещо което ще му причиня и си остава до подготвителната група с логопеда .Той сега е 1 гр. в градината и нямам идея дали ще се преборя за такъв да го посещава ... Thinking

# 53
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 154

В мненията по-горе срещнах такива, които донякъде внасят съмнение в ефективността, затова ще дам линкове към материали, които доказват категорично, че терапията дава сериозни ползи. Едното изследване е на Оксфорд Ресърч Център (за аутизъм), което може да се намери заедно с много други полезни материали тук: http://oxfordhbot.com/about-hyperbaric-therapy/
А това е доклад от д-р Чавдаров изнесен на 3-ия международен симпозиум по хипербарна оксигенация http://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/13_file1.pdf


Горните линкове не доказват нищо, още повече категорично.

Първият линк не е към изследване, а към заглавна страница на Оксфорд Рикавъри (не "Рисърч" както си писал") Център, в който продават тази терапия и естествено, че ще я хвалят.

В сайта им, между другото пише и това:

http://oxfordhbot.com/treatment-indications/

Това е списък на състоянията, които се третират с барокамера. Разделени са на две групи: одобрени и неодобрени от FDA, федерална агенция в САЩ, която следи и регулира освен състава на храни и лекарства, също и медицински уреди и тяхното използване.

В първата група са състояния, които доказано се влият от барокамерите, а във втората - такива, които не са доказани. В първата група са много малко състояния, и то точно тези, които тук едва ли някой търси, като примерно декомпресационна болест при водолази.

За сметка на това пък втората група е обширна и включва точно това, което повечето родители търсят да третират - аутизъм, ХАД, ДЦП... и симптомите им - нарушения в говор, комуникация, поведение, тревожност и т.н. Доказателства, още по-малко пък категорични за успеха на барокамерата при тези симптоми и състояния няма. За някои състояния дори има изследвания, които показват, че всъщност ефект нямат. Примерно аутизма.


Барокамерите като терапия са втората група състояния в западния свят не е одобрена официално. Тя си е "off label". Нищо против алтернативните терапии (стига да не са доказано вредни и открито да се говори за рисковете от тях), но е арогантно, неетично и неморално да се твърди, че ползата им е "категорична" когато това въобще не е вярно.

Та човек не само, че трябва да се съмнява в ефективността на барокамерите по отношение на проговаряне, поведение, социални уменияи и други симптоми на аутизъм, ХАДВ и т.н., а да има сто наум когато някой твърди, че подобно нещо с категоричност.

(Вторият линк пък въобще няма какво да го коментирам.)

Последна редакция: сб, 16 апр 2016, 17:52 от ЧеКа

# 54
 • Мнения: 157
В такива разговори съм се въртял достатъчно, за да съм наясно, че нищо няма да излезе и бях решил да не отговарям. Все пак размислих. Ако това е безсмислено за ЧеКа, то има вероятност за някой друг, който чете, да не е.

Детето ми преди години беше аутист, сега вече не е. Не е напълно нормален, но определено аутизма остана само един грозен спомен. Скоро институциите ме накараха да направим периодични прегледи при именити специалисти. Направих го. Разговора с най-видният от тях (психиатър, ръководител на екип от други психиатри, логопеди и психолози) започна с обичайното „разкажете за детето – кога, как, какво се е случвало“. Когато му казах, че до 1г и 6-7месеца (до Ваксината) е бил абсолютно нормално дете с лепетна и частична реч, с очен контакт, с вече изградени навици за ходене на гърне, едно весело усмихнато дете, което си играе с играчките абсолютно адекватно, дете, което е социално и приветливо, то той каза, забележете, че това не е възможно и че това са измислени от нас спомени. Не ни обвини, че нарочно сме си измислили спомените, а че най-вероятно така е станало, понеже така ни се е искало. С този „специалист“ разговора приключи тук. Понечих да отворя телефона и да му покажа купища клипове с детето, които ясно доказват това, че то беше съвсем нормално. Ако го бях направил, щеше или да предположи, че показвам клипове на друго дете, или пък че съм ги подправил (защото така ми се е искало да е), или… знам ли какво.
Огромната част от специалистите подхождат изначално отричайки - отричайки чуждите практики, отричайки постигнати резултати с други терапии, отричайки непознати методи и какво ли не.
Общо взето тотално отричане на очевидни неща.

Та… да се върна в темата. Специалист ЧеКа, това че отричате очевадни неща не ме изненадва и не ми пречи. Но за съжаление, пречи на други, които се чудят кой път да хванат.

# 55
 • Мнения: 43
Ние вчера бяхме на 1 процедура в барокамера и беше пълен ужас.Аз не мога да си го причиня пак,а и той не си сложи маската .Ухото ми ме скъса от болка и на док.не й стана много приятно като и казах ,че ще го водя на спец.педагог само....

# 56
 • Мнения: 157
Ние вчера бяхме на 1 процедура в барокамера и беше пълен ужас.Аз не мога да си го причиня пак,а и той не си сложи маската .Ухото ми ме скъса от болка и на док.не й стана много приятно като и казах ,че ще го водя на спец.педагог само....

Ужас!
Процедури в барокамера за деца трябва да се правят само в определени камери в страната - там където имат опит и знаят как се подхожда и как трябва да стане. Абсолютно недопустимо е да се стигне до там, че да има болки в ушите (или където и да е).

# 57
 • Мнения: 43
Ние вчера бяхме на 1 процедура в барокамера и беше пълен ужас.Аз не мога да си го причиня пак,а и той не си сложи маската .Ухото ми ме скъса от болка и на док.не й стана много приятно като и казах ,че ще го водя на спец.педагог само....

Ужас!
Процедури в барокамера за деца трябва да се правят само в определени камери в страната - там където имат опит и знаят как се подхожда и как трябва да стане. Абсолютно недопустимо е да се стигне до там, че да има болки в ушите (или където и да е).
Аз не съм много навътре в темата , но понеже си остана с тази диагноза ( разтройство на експесивната реч) и след като го тестваха на Developmental Profile 3 и се установи ,че финната моторика му липсва на своя глава му записах час за преглед преди барокамерата.... Но ми се стори ,че пресилиха нещата и като теглих чертата ни бяха назначили процедури за над 1000 лв. Та тази барокамера ( може и защото си беше стара и страшна ) ще я помня много напред в годините като нещо ужасно .А защо такова напрежение имах в ушите никой не можа да ми каже , но си беше доста неприятно.... Blush Thinking Crazy

# 58
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 154
То и аз не съм изненаданата, че винаги (ще) има хора, които да вярват, че барокамерите (или хелатотерапията или мирикъл минерал и т.н.) ще "спасят" аутистите. И когато някой сподели реални факти, които да разклатят подобна категоричност, да бъде заклеймен като "отричащ очевидни неща".  И на мен не ми е за първи път, Манфред.  Grinning

Личният опит си е личен опит. Личните вярвания също. И няма нищо лошо да се споделят, разбира се.  Без да влизам в подробности защо субективните наблюдения не винаги са безгрешни, важно е обаче да се знае, че те ни най-малко не са "категорично" доказателство за каквото и да било. Ако беше се ограничил до личните си впечатления, Манфред, нямаше въобще да се обаждам. Но ти намеси изследвания, заговори за категорични доказателства за ползи, което въобще не е вярно!

За да може една терапия да се приеме за работеща, тя трябва да бъде научно доказана. А това става чрез множество мащабни изследвания. На този етап липсват доказателства, касаещи ефективност на барокамерите по отношение на много състояние, затова и тя не е одобрена официално в Щатите (и навсякъде в западния свят) За някои състояние наличните изследвания дори показват, че не е ефективна. Аутизма, примерно: Is hyperbaric oxygen therapy an effective treatment for autism? A review

 А това е изявлението на FDA на САЩ по отношение на терапията с барокамерите (включително и за рисковете)

Hyperbaric Oxygen Therapy: Don't Be Misled


П.С. Идеята ми въобще не е да убеждавам хората да не пробват барокамери. Ни най-малко. Идеята ми е да поправя неверни твърдения и да изложа реални факти. Пък от там нататък, кой каквото иска да прави, но да има едно наум когато някой вземе да го облъчва с "категоричните им ползи".  Grinning
Последна редакция: ср, 20 апр 2016, 23:10 от ЧеКа

# 59
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 154
А защо такова напрежение имах в ушите никой не можа да ми каже , но си беше доста неприятно.... Blush Thinking Crazy


А би трябвало да могат. Дори и предварително да ти кажат, защото това е добре известен риск от тези процедури. Колкото и "хубави" да са барокамерите - човешкият фактор не винаги може да е предсказуем. Затова всеки трябва да бъде предупреждаван за евентуалните рискове.

Общи условия

Активация на акаунт