Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 1 508
И имам още един въпрос! Ако въобще не вдигам на телефонните им обаждания, могат ли да ми прекратят автоматично регистрацията?
В никакъв случай Naughty
Аз вече ти казах, че тел. разговори със служители от Бюрото по труда, въобще не са обвързващи за теб. Кой какво рекъл/казал по телефона, е без значение.
Какво остава тогава за тел. позвънявания, при които не е осъществен разговор Wink

П.П. Виж си и регистрационната карта какво пише на нея. Само при писмена покана си длъжна да се явиш - на посочените дата и час...

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 19:25 от krem-karamel

# 16
 • Мнения: 4
Да,наистина пише,че само при писмена покана съм дкъжна да се явя ако не ще ми я прекратят,нищо не е споменато за телефонно обаждане. Simple Smile много ти благодаря Simple Smile

# 17
 • Мнения: 106
През първата годинка от регистрацията не би трябвало да има проблем при отказ, но след това се води трайно безработно лице и е длъжно да приеме каквато и да е предложена му работа-това са ми го казвали от АЗ съвсем наскоро.

# 18
 • Мнения: 15 380
През първата годинка от регистрацията не би трябвало да има проблем при отказ, но след това се води трайно безработно лице и е длъжно да приеме каквато и да е предложена му работа-това са ми го казвали от АЗ съвсем наскоро.


Ама то максималният срок на обезщетение не е ли 12 месеца, т.е. след това и да те отпишат от бюрото няма никакво значение?

# 19
 • Мнения: 106
През първата годинка от регистрацията не би трябвало да има проблем при отказ, но след това се води трайно безработно лице и е длъжно да приеме каквато и да е предложена му работа-това са ми го казвали от АЗ съвсем наскоро.


Ама то максималният срок на обезщетение не е ли 12 месеца, т.е. след това и да те отпишат от бюрото няма никакво значение?
Има значение предполагам за бъдещите ти отношения с тях- да не се налага на човек да има вземане-даване с институциите ни.Не съм се замисляла, но питах за една позната и това беше отговорът им.Аз работя с тях по други поводи.

# 20
 • Мнения: 15 380
Аз лично не останах с впечатление от отношението на отегчените служителки, че им пука изобщо за това ще работя ли, няма ли да работя...

# 21
 • Мнения: 89
Здравейте!
Включвам се и аз във вашата компания.От скоро и аз съм на борсата. Имате право 3 пъти да отказвате работа, но не съм наясно какъв е процесът точно. Разбрах го тук при вас, че трябва да се подписва допълнително писмо и т.н.
Аз обаче имам друг проблем. Обадиха ми се, по същия начин по телефона, за това че се провеждал курс за готвачи, където щели да ми плащат по 8лв на ден (луди ли са, аз ще изхарча повече пари, за да го посещавам този курс....??!!).  Та, казаха ми по телефона, че било задължителен и съм нямала право да отказвам (при което жената се държа МНОГО грубо с мен), но аз им отказах по телефона. Ще ми прекратят ли борсата по този начин? Сега на 6.03 трябва да ходя да се подписвам и се притеснявам, че не знам как стоят нещата с тези курсове. А не искам да ме прецакат мен да ходя, за да може някой да си напълни гушката с парички на мой гръб... И не проявявам интерес към такъв курс, ама изобщо.
Имам приятелка, която миналата година беше се записала на курс за камериерки... ами много се извинявам, но накрая ги изпратиха на "практика" да чистят хотелите в града (включително, които бяха след цялостен ремонт, представихте си положението в тях), за да ги приготвят за летния сезон. Просто са си платили за "по-евтина работна ръка".....
Благодаря предварително!

# 22
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 249
Някой знае ли как стои въпроса с преквалификацията? Ако от БТ ти предложат такъв курс, към който нямаш интерес, какво следва?

# 23
 • Мнения: 278
Kara_ , понеже аз съм минала по този път искам да ти кажа, че в общи линии е ши*ана работа. Работодателя отказа да напише, че не ме одобрява и последва разправия със служителките в бюрото. Понеже бях прочела закона и се захванах за това, че предлаганата работа е под квалификацията ми. В крайна сметка ми оставиха обезщетението, но определено си е до настроение на персонала в БТ.
Успех, и дано нещата при теб се развият благополучно.

(4) Регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато:
 1. (изм. – ДВ, бр. 101 от 2015 г.) не изпълнят препоръките на трудовия посредник или действията и сроковете в плана за действие;
 2. не се явят на посочените дата и час в писмената покана от поделението на Агенцията по заетостта или в срок три работни дни след тази дата;
 3. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г.);
4. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;


Обикновено в бюрата гледат всячески да попречат на хората, който са съкратени да си вземат обезщетението. В същото време без проблеми отпускат тавана на обезщетението на хора, напускащи работата си в чужбина. Имам познат, който дори нямаше нужните месеци, но въпреки това от работата са му "ги написали" и тук си взима максималното обезщетение

# 24
 • Мнения: 89
Здравейте с новини от мен!
Днес ходих за подпис в бюрото по труда. Съответно ми казаха, че трябвало да ми предложат курс за готвач, защото съм била със средно образование. Бях ви споменала по-рано, че ми звъняха и по телефона преди това (с изключително лошо и нагло държание). Съответно аз отказах. Казах им, че ще започвам работа и чакам да ми се обадят, за да се върна на същото място. И тази жена, която беше там започна да ми крещи и да се държи отвратително и да настоява, че това е задължително, че не било споменато кога ще се връщам на работа и т.н. Изчаках да се изкаже, при което тя каза "Аз тука на 30 човека влизам в положението, за да не ги записвам на курс" - точно този момент изчаках и и казах "Значи на тези 30 човека влизате в положението, а в моето не можете, така ли??!!". Познавам хора от града, които също са отказвали и курс, и работа и съответно борсата не им е била прекратявана. Това нормално ли е??!! А държанието на тези "служители" е просто под всякаква критика!!!!!!!!!!!! Просто си представям следващия път, когато отида какво ще се случи, днес подходих прекалено човешки с тази злобна твар, но за следващия път просто не знам в какво настроение ще ме хване!

# 25
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 249
Ако изкараш курса, предлагат работа ли?

# 26
 • Мнения: 7 893
Не съм наясно с процедурите, но ми стана любопитно.
Предлагат курс за готвач, на човек, който е стругар (примерно), така ли?

# 27
 • Мнения: 89
Не съм наясно с процедурите, но ми стана любопитно.
Предлагат курс за готвач, на човек, който е стругар (примерно), така ли?

Ама как, то просто е невъзможно да не ви стане интересна тази тема..................... то нямам думи направо!

Отговора на въпроса ти е да, както аз имах 5 и кусур години продавач-консултант и те ме изпращат за готвач. Всички там са под общ знаменател. Никой нищо не го интересува, освен да си попълнят бройката, за да се проведе този курс. Другия месец ще ми предложат и за камериерка сигурно!!!!!! Но тогава вече няма да съм толкова търпелива, спокойна и добра, каквато се опитах да бъда днес, колкото и отвратително отношение да получих насреща. И изобщо няма да ме интересува факта, че ще си загубя борсата! Това е просто вече смешно, разбирате ли???!!!! 

Ако изкараш курса, ще те задължат дори да отидеш някъде да работиш, където те съответно ти посочат. А не да ти предложат просто работата. Имаш право на (вече и аз не съм сигурна, след днешния ден в борсата) на 2-3 отказа. Давам пример от днес:
Наложиха на една жена да се запише на курса за готвач "задължително, нямаш право да ни отказваш" и следваше този разговор - "Когато приключи курса, ще те изпратим лятото да работиш 3 месеца в ***** като готвач", жената съответно каза "Но аз не мога да  отида да работя там, защото съм от *****" - "Не се притеснявай, ще бъде осигурено спане", при което жената каза "Аз имам мъж и деца в града, как да ги оставя и да ходя да спа по хотели??!!" За съжаление, не успях да чуя останалата част от разговора.

Обадих се в Агенция по заетостта в София, за да попитам, дали имам право да откажа курс, който не е в моите "предпочитания", така да го кажа, вече не помня как точно подех темата, та ми обясниха, че на 27.02.2018г. от Европейският Съюз са отпуснали еди-колко си места и финанси и са ги усвоили. Съответно, сега задължават всеки срещнат да го посещава. На въпросът ми "Добре, но аз не искам този курс, а евентуално някой друг?" отговорът на госпожата беше "Ами няма как." Следователно аз и казах "Добре, но това означава, че аз нямам абсолютно никакви права при вас?" и ми отговориха с "Ами така изглежда". При което разговорът просто приключи.

Знаете ли кое е тъжното... че имам една приятелка, която миналата година я задължиха по същият начин да запише курс за камериерки... и в "групата" и имаше възрастен човек, който беше с бастун и видимо трудно се предвижваше!!!!!!!!!!! Айде кажете ми, моля, този човечец, как по дяволите (с извинение) е чистил хотелите в града ни, за да ги приготви за летния сезон за без пари (е, хайде 8лв на ден)?!?!?!!??!?!??! ...

# 28
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 249
Подграват се с хората, така мисля.

# 29
 • Мнения: 7 893
Наистина глупава работа! Нямам думи. Много не работеща институция е БТ. То си е подигравка с хората. Нито за гражданите са полезни, нито за бизнеса...

Vicky7o, всички разговори с институции ги прави писмено по e-mail и с копия до други институции и личности.
Ако пишеш на БТ София, сложи в копие "Министерство на труда и социалната политика" и министъра и секретарката му, ако трябва. И медиите също.
Да не ти пука, че ще спамиш. Това не е спам! Трябва да се размърдат всички задници за да се свърши 1/1000 работа.
Аз и преди съм давала този съвет в темата. При мен е работило многократно. Блъскам 20 важни институции в получател и виж как набързо взеха мерки за едни опасни асансьори; за ресторант с потресаваща кухня и т.н.
Не се отказвай, защото това, което описваш си е точно експлоатация на труд!

Последна редакция: ср, 07 мар 2018, 10:52 от Ice Queen

Общи условия

Активация на акаунт