Особености на българския език

• 76 796
  • 882
  •   1
Отговори
# 375
Не може да е татко-журналист или свиня-майка. Това е дефис, а той се използва при полуслятото писане.
Ако ще се използва нещо между татко и журналист, то би трябва да е тире, с два интервала. Татко – журналист. В случая тирето замества "който е" или нещо такова.
Същото е и при дете – чудо. Дете (което е) чудо.
Може да се провери с членуване. Ако има дума дете-чудо, тя би се членувала дете-чудото. Но понеже казваме детето чудо, значи нямаме полуслято писане и няма дефис.

https://pavlinav.wordpress.com/tag/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%8 … 0%B0%D0%BD%D0%B5/
Прекрасно обяснение. Благодаря!

# 376
  • ту тук, ту там
Да, и аз дописах в горния си пост!  Peace

# 377
  • волно калдъръмче
Сега се сетих, че в друга тема бях написала "книги игри". Така ли е правилно?
Ако казваш "Подай ми книгата игра", е без тире. Ако казваш "Подай ми книга-играта", ще е с тире. Кое е по-приемливо?

# 378
  • ту тук, ту там
Ами "книга игра" на мен ми изглежда абсолютно неприемливо, макар явно да е правилно. И да, да, знам, че граматиката не е въпрос на лични предпочитания и усещания, а на правила. Просто има неща, които въпреки правилата (или по-скоро поради тях!), изглеждат безумно!

# 379
Просто има неща, които въпреки правилата (или по-скоро поради тях!), изглеждат безумно!

С това всички сме съгласни, дори специалистите.  Laughing

# 380
  • София
 Laughing  Явно съм уцелила без да искам.

# 381
И аз съм съгласна, без да съм специалист. Simple Smile
Предстои ли ново издание на официалния правописен речник? Вкъщи имам само стари.

# 382
Нарушвам ли правила с използването на наклонени черти вместо скоби?

# 383
  • волно калдъръмче
Аз определено няма да мога да спя тази нощ и ще мисля за майката свиня  Laughing

До сега рових, за да си обясня наличието или отсъствието на дефис. Единствената логична причина да го махна е, ако думата  "свинемайка" е сложна, а "е" е съединителна морфема. Търсих и за съединителните морфеми да намеря нещо, ама нъц.

Мисля, че не. Нали пак са вид скоби? Аз също ги предпочитам - не ми се налага да променям езика.

# 384
Мисля, че не. Нали пак са вид скоби? Аз също ги предпочитам - не ми се налага да променям езика.
Дали са пак вид скоби?
В математиката категорично не са.

# 385
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тотално се забърках в пръвуписттъ, но се чувствам мощно подкована за всякакви свине -  майки и свинемайки. Crazy

# 386
  • волно калдъръмче
Блу, знак за разделяне е. Означава "или".

Тотално се забърках в пръвуписттъ, но се чувствам мощно подкована за всякакви свине -  майки и свинемайки. Crazy
Помагай де, инак ще прибягвам до сънотворни  Laughing

# 387
Друг е въпросът, че журналистите умишлено поставят такива заглавия. Simple Smile

Фукат се, казваш.  Laughing

Запетаята огражда подчинени изречения, разположени между частите на главното, и мисля, че точно такъв е случаят, затова трябва да има две: Разбрах, че съм бременна, от журналистите.

# 388
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Райчун, няма какво да помагам.  Hug Мога само да благодаря за просвещаването.  Hug

Скрит текст:
Честно, до обсъждане на "свине майки" не сме се докарвали, независимо от часа и количествата мозъко-подобрители, ако ме разбирате.  Whistling

# 389
Блу, знак за разделяне е. Означава "или".
Знак за разделяне е самостоятелната наклонена черта. Но ако са две /защото, както знаем, скобите винаги ходят по две - отваряща и затваряща/ и между тях има текст, това превръща ли ги с пълноправни скоби? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт