Особености на българския език

• 76 804
  • 882
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Например и за съжаление аз не бих ги отделила със запетаи, не е правило, макар че някои държат да си наблягат на тях смислово и интонационно. Например и от двете страни трябва да се огради тогава.
"За съжаление" според новия речник се отделя със запетаи. "Например" не се отделя.
Подигравките за правописа ме дразнят много повече, отколкото правописните грешки.
Има ли ги някъде качени новите правила? Аз имах линк за тия от предния някъде...

# 421
Има ли ги някъде качени новите правила? Аз имах линк за тия от предния някъде...
Не знам, едва ли. Но в "Как се пише" има много полезна информация. Това е един от малкото достоверни сайтове - всичко е съобразено с новите правила на БАН, след всяка публикация е посочен източникът.
Скрит текст:

# 422
  • София
Пф, направо се оцъклих, абсолютна новост е за мен това правило...
Цитат
* Вметнати части са тези думи и изрази, които влизат в състава на изречението, без да образуват словосъчетания с други пълнозначни думи в него. С тях говорещият най-често изразява личното си отношение към съдържанието на изречението (за съжаление, навярно, всъщност, така да се каже) или установява връзка със съдържанието на предходното изречение (от една страна, от друга страна, напротив, първо, второ, следователно, общо взето).

Аз знаех, че се отделят само глаголни думи и изрази - разбира се, надявам се, мисля...
Както и  когато има противопоставяне - от една страна, напротив, също при изброяване - първо, второ...
Сега, ново двайсе...  Rolling Eyes

# 423
  • Sofia
И за мен! Много полезен линк, благодаря!

# 424
  • ту тук, ту там
А аз знам, че отделянето на вметнатите части със запетаи е до голяма степен въпрос на предпочитание на автора и доста субективно (мисля, че точно при П. Върбанова съм го чела също, не е само стар спомен от училище!). А "за съжаление" е вметната част. В такъв случай изключение ли се явява, или има нови правила за вметнатите части по принцип?!

# 425
  • София
По мое време, когато изучавахме граматика, ни учеха, че не е задължително "например" да се огражда със запетаи. Спомените ми са от училищното време. Да разбирам ли, че сега запетаите около "например" са задължителни?  Confused

# 426
  • София
А аз знам, че отделянето на вметнатите части със запетаи е до голяма степен въпрос на предпочитание на автора и доста субективно (мисля, че точно при П. Върбанова съм го чела също, не е само стар спомен от училище!). А "за съжаление" е вметната част. В такъв случай изключение ли се явява, или има нови правила за вметнатите части по принцип?!

За съжаление антибиотиците понякога са неизбежни.

Бихте ли сложили запетая в примера?

# 427

Не. Освен ако не се цели особено силен акцент върху съжалението. Но така си мисля, може и да греша.

# 428
Не, напротив. Не трябва да има запетаи, освен в някои случаи.

http://kaksepishe.com/zapetaya-naprimer/

Аз от правилата и въобще от теорията отдавна съм вдигнала ръце. Не ги разбирам и мисля, че не ми и трябва.
Опитвам се чисто практически да ги спазвам що-годе и толкова. А това става не със зубрене на правила, а най-вече с четене на грамотно написани текстове. За жалост, все по-рядко се намират такива. Днес вече дори в учебниците има правописни грешки, за книгите да не говорим. В интернет – знаете – неграмотността отдавна взе превес.
Опитах се да чета стари книги, от времената, когато задължително минаваха през редактор и коректор, но и това не помага. Има доста промени в правилата и текстове, които преди са били съвсем грамотно написани, днес вече си имат правописни грешки.

За запетаите – със сигурност греша, няма начин. Отдавна загубих логиката за поставяне на този пунктуационен знак. Едно време ни учеха, че запетаята указва интонационна пауза, малко по-кратка от тази, която се указва с точка. Място, където да поспреш за малко, да поемеш дъх, да акцентираш на нещо... В един момент се оказва, че на места, където не само поспираш, ами и полягваш да си починеш, не се пише запетая. На други места пък се пише, въпреки че речта върви гладко и няма пауза. Отказах се да търся логика и само изпълнявам, доколкото мога. Като кажат "пише се" – пиша. Като кажат "не се пише" – не пиша. Освен ако не ме напъне отвътре и започна да ги слагам по усет.  Laughing

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 12:11 от Как` Сийка

# 429
  • Другата България
По мое време, когато изучавахме граматика, ни учеха, че не е задължително "например" да се огражда със запетаи. Спомените ми са от училищното време. Да разбирам ли, че сега запетаите около "например" са задължителни?  Confused
По мое също.
Явно сме от едно време. Laughing
Подигравките за правописа ме дразнят много повече, отколкото правописните грешки.
И мен така. Особено ако правещият ги в съседна тема е бил ....меко казано неточен в правописа.

# 430
Аз от правилата и въобще от теорията отдавна съм вдигнала ръце. Не ги разбирам и мисля, че не ми и трябва.
Опитвам се чисто практически да ги спазвам що-годе и толкова. А това става не със зубрене на правила, а най-вече с четене на грамотно написани текстове. За жалост, все по-рядко се намират такива. Днес вече дори в учебниците има правописни грешки, за книгите да не говорим. В интернет – знаете – неграмотността отдавна взе превес.
Опитах се да чета стари книги, от времената, когато задължително минаваха през редактор и коректор, но и това не помага. Има доста промени в правилата и текстове, които преди са били съвсем грамотно написани, днес вече си имат правописни грешки.
Има правила, които умишлено не спазвам. Знам ги, но не ги спазвам. Темата за книгите пък въобще не искам да я започвам, защото ще напиша цял роман, а съм на работа. Simple Smile

# 431
  • София

Аз не бих, но явно вече трябвя... Ето затова ме дразнят от БАН, толкова пъти писаха-брисаха, преиздаваха речници и пак не си оправиха бакиите и няма ясни правила. Rolling Eyes

# 432
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Интелектът ми е над средния и знам кога да слагам и кога да не слагам такива Simple Smile.
Обаче преди второто "и" има запетайка май? Laughing
Не, няма. Мога и да обясня защо, но вече са го направили Wink.

А запетайките в излишък са по-грозна и неграмотна история от пропуснатите такива Flutter. Показват не само пунктуационни пропуски, но и логически такива.
(това не е към теб, Софи, да не се засегнеш сега Hug)

# 433
  • София
Някой бе цитирал новия речник по-назад: запетаите не са задължителни при "например", но са задължителни при "за съжаление". Друг въпрос е дали ще ги поставяме.  Sunglasses

# 434
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Преди време не бяха задължителни, след време пак няма да са. Гледат да си оправдаят заплатите академиците с тези постоянни промени, а всобщата грамотност така или иначе вече е загубена кауза.

Наваксах с четенето и видях развихрилия се около особата ми спор- не твърдя, че съм безгрешна, но най-странно е, че рядко ми се прави забележка при очебиен пропуск. За сметка на това вметки като тази на Полярната мечка под път и над път, понеже е признак на висша грамотност явно да се сеят запетайки там, където тор за тях няма Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт