Особености на българския език

• 76 776
  • 882
  •   1
Отговори
# 435
Този форум ме направи по-толерантна към правописните грешки. По-рано много се палех, вечно се възмущавах колко неграмотни хора има, постоянно влизах в спорове кое как се пише. Simple Smile Сега предпочитам да прочета смислен, аргументиран и интелигентен пост, макар и с някоя липсваща или излишна запетая, отколкото кухи фрази, облечени в перфектна пунктуация. Важното е да се знаят най-важните и най-елементарни правила, пък че някой е объркал пълния член - голяма работа... Е, пълните неграмотници ме дразнят, не съм чак толкова толерантна. Simple Smile

# 436
В някои случаи трябва да ги има, в някои - не. Ето подробна статия по въпроса.

http://zapetaia-teoriia.ezikova-kultura.tutmanik.com/

Публикацията се отнася за правилата такива, каквито са били през 2005г. Нямам представа дали точно тези около запетаите са променяни оттогава насам, ако някой има - да цитира или да снима страница от новия БАН-ски. Ще ни е от полза, иначе само ще си говорим, без да е сигурно дали не се дезинформираме една друга.  Laughing

# 437
Цитат
Б. Не се пише запетая в следните случаи:
1. Не се пише запетая пред подчинителната съюзна връзка (съюз, относително местоимение или относително наречие) тогава, когато по отношение на нея е употребено уточняващо наречие като даже, дори, едва, именно, още, почти, само, тъкмо, чак и подобни или отрицателната частица не, например:
Влязох в час тъкмо когато учителят започваше новия урок.
Там ми е добре дори когато времето е лошо.
Върнах се не защото тук ми е приятно, а защото така трябваше.

При смяна на мястото на отрицателната частица, но със запазване на общия смисъл на изречението, пред съюза пак не се пише запетая:
Не се върнах тук защото ми е приятно, а защото така трябваше.

Ето тук цялото ми същество крещи: "Трябва да има, трябва да има!".  Laughing
Имам предвид запетая пред тъкмо, дори, не защото и т.н. Не знам за вас, ама аз, когато го чета на глас, точно там правя пауза.  Thinking

# 438
  • Sofia
Абсолютно съгласна съм с теб.
Това къде го четеш?

# 439
# 440
  • Canada
Пунктуацията в българския език има толкова правила, че само филолог, и то добър такъв, би могъл да използва препинателните знаци всеки път безгрешно.
Не мисля така. Всеки, с интелект над средния, може да схване логиката на тези правила и да ги прилага достатъчно добре.

Къде са ти запетайките? Simple Smile

Как' Сийка, съгласна съм, трябва да има запетайки.

И на мен цялото ми същество крещи за изречението по-горе - ''сложи запетайки'', но ...не би.

# 441
О, май излишно се притеснявам за запетаите. Ще продължавам да си ги поставям по усет.
Усетът ми ще се води от това дали написаното се разбира еднозначно и дали конструкцията на изречението не става много тромава. Пропуснах ли тук запетая? Simple Smile
Толкова.

# 442
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Пак ти казвам- излишно поставените запетаи са по-неприятна гледка от пропуснатите. Можеш ли да ми обясниш логиката на наплясканите от теб в горния пример? Без да използваш на Какчето постовете, понеже пауза на посочените от теб места просто няма Laughing

# 443
Пак ти казвам- излишно поставените запетаи са по-неприятна гледка от пропуснатите.
За втори път ме стряскаш с това  Confused

Сега ще се притеснявам за всяка запетая, която слагам  Wink

# 444
  • София
Малеее, зачетох се в линка на К. Сийка и потънах. Горките седмокласници, на които им предстои кандидатстване. Като си спомня, че едно време рецитирах тези правила наизуст за входните тестове по български език и като се замисля, че живот и здраве, пак някой ден ще трябва в такъв детайл да си ги припомня заради децата, ми иде да обикна математиката още повече и да назнача ММ да се занимава с езиковата помощ.  Tired

Моля ви, не ми коригирайте написаното. Чувствам се тъжна и без това.  Embarassed

# 445
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Пак ти казвам- излишно поставените запетаи са по-неприятна гледка от пропуснатите.
Не се стряскай де, виждаш, че мнозинството действа на принципа "колкото повече, толкова повече" Whistling

# 446

Скрит текст:
Сега ще се притеснявам за всяка запетая, която слагам  Wink

Не се стряскай.  Simple Smile Няма безгрешни. Wink

# 447
  • София
Цитат
Б. Не се пише запетая в следните случаи:
1. Не се пише запетая пред подчинителната съюзна връзка (съюз, относително местоимение или относително наречие) тогава, когато по отношение на нея е употребено уточняващо наречие като даже, дори, едва, именно, още, почти, само, тъкмо, чак и подобни или отрицателната частица не, например:
Влязох в час тъкмо когато учителят започваше новия урок.
Там ми е добре дори когато времето е лошо.
Върнах се не защото тук ми е приятно, а защото така трябваше.

При смяна на мястото на отрицателната частица, но със запазване на общия смисъл на изречението, пред съюза пак не се пише запетая:
Не се върнах тук защото ми е приятно, а защото така трябваше.

Ето тук цялото ми същество крещи: "Трябва да има, трябва да има!".  Laughing
Имам предвид запетая пред тъкмо, дори, не защото и т.н. Не знам за вас, ама аз, когато го чета на глас, точно там правя пауза.  Thinking
А, не, това си е така открай време. Не зная защо, но е факт и в граматическата част на речника от 1995, и в този от 1954 г.

# 448
Който трупа знания, трупа и печал, е казал мъдрецът. Simple Smile Стига сте се стряскали, ами се радвайте, че не ви е нужно да ги знаете всичките тези правила, освен ако работата ви не го изисква.

# 449
Наскоро излезе едно много интересно изследване на Теофана Гайдарова "Новото в новия български правописен речник", даже си го купих. Освен че са представени правилата, има съпоставки на последните правописни речници - този от 1983, този от 2002 и този от 2012 г.

Общи условия

Активация на акаунт