Особености на българския език

• 76 804
  • 882
  •   1
Отговори
# 360
Би трябвало да е без тире.

# 361
  • волно калдъръмче
Зависи как ще го членуваш. Едното е "свинята майка", а другото "свине-майката". Второто се използва като термин в животновъдството.

# 362
  • ту тук, ту там
Татко-журналист ми харесва повече. И аз щях да напиша татко-журналист.
Нали?! Точно разсъждавах над "Моят син-математик ме изненада вчера." Или "моето дете-чудо".
Я кажете, моля, след вчера и " трябва ли отново да има точка? Аз мисля, че не, но вече толкова внимавам да не сбъркам точно в тази тема, че започвам да се съмнявам във всичко.  hahaha

# 363
  • Другата България
Зависи как ще го членуваш. Едното е "свинята майка", а другото "свине-майката". Второто се използва като термин в животновъдството.
Няма такова понятие в животновъдството. Peace
Има свинете -майки и свине-майки.

# 364
Свинемайка не трябва ли да изписва така  newsm78 Зооинженер съм, ама не съм сигурна как е  Embarassed

# 365
но вече толкова внимавам да не сбъркам точно в тази тема, че започвам да се съмнявам във всичко.  hahaha
Затова не смея да пиша. Отделно, че не разбирам от свине-майки.

# 366
  • волно калдъръмче
От обучението на моя седмокласник запомних едно простичко правило за слято, полуслято или разделно писане. Ако членната морфема падне върху втората дума, се пише с дефис. Ако падне на първата - разделно.

Последна редакция: чт, 11 фев 2016, 16:15 от Райчун

# 367
  • София
Видях в речника следния пример: "отглеждам две свине майки".

Предполагам, че може да се напише и разделно, и полуслято.

Пример за полуслято изписване: "свинята-майка може да нахрани максимум петнадесет прасенца-сукалчета".

# 368
  • Другата България
но вече толкова внимавам да не сбъркам точно в тази тема, че започвам да се съмнявам във всичко.  hahaha
Затова не смея да пиша.
Защо да не смееш?
Сама виждаш, че и който знае, и който не знае се пляска на воля, пиши си смело и безотговорно.
В края на краищата кой колко точно ще се изложи си решава самият той.

# 369
  • волно калдъръмче
Сама виждаш, че и който знае, и който не знае се пляска на воля, пиши си смело и безотговорно.
В края на краищата кой колко точно ще се изложи си решава самият той.
Peace

# 370
  • София
Сега се сетих, че в друга тема бях написала "книги игри". Така ли е правилно?

# 371

Не може да е татко-журналист или свиня-майка. Това е дефис, а той се използва при полуслятото писане.
Ако ще се използва нещо между татко и журналист, то би трябва да е тире, с два интервала. Татко – журналист. В случая тирето замества "който е" или нещо такова.
Същото е и при дете – чудо. Дете (което е) чудо.
Може да се провери с членуване. Ако има дума дете-чудо, тя би се членувала дете-чудото. Но понеже казваме детето чудо, значи нямаме полуслято писане и няма дефис.

https://pavlinav.wordpress.com/tag/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%8 … 0%B0%D0%BD%D0%B5/

# 372
  • ту тук, ту там
От обучението на моя седмокласник запомних едно простичко правило за слято, полуслято или разделно писане. Ако членната морфема падне върху втората дума, се пише с дефис. Ако падне на първата - разделно.

Аз съм съгласна с това, но си мисля, че се отнася предимно за устойчиви словосъчетания, такива, които носят заедно смисъла. А тук става въпрос за съчетание от две думи, което се използва само в конкретния контекст. Знам, че не се изразявам коректно от езиковедска гледна точка, но съм позабравила термините. Надявам се, че все пак разбрахте какво имам предвид, дори и да не съм права!  Blush
Така, както Кака Сийка го е представила, вече ми стана ясно къде греша!  Peace
Ще се постарая да си припомня употребата на дълго тире в подобни случаи.

# 373
  • волно калдъръмче
След включването на Кака Сийка няма как да не сте съгласни. И линк ви е дала да четете.

# 374
  • София

Не може да е татко-журналист или свиня-майка. Това е дефис, а той се използва при полуслятото писане.
Ако ще се използва нещо между татко и журналист, то би трябва да е тире, с два интервала. Татко – журналист. В случая тирето замества "който е" или нещо такова.
Същото е и при дете – чудо. Дете (което е) чудо.
Може да се провери с членуване. Ако има дума дете-чудо, тя би се членувала дете-чудото. Но понеже казваме детето чудо, значи нямаме полуслято писане и няма дефис.

https://pavlinav.wordpress.com/tag/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%8 … 0%B0%D0%BD%D0%B5/

Много хубаво обяснение. Благодаря  bouquet !

Общи условия

Активация на акаунт