Особености на българския език

• 76 773
  • 882
  •   1
Отговори
# 390
  • ту тук, ту там
Мисля, че не са равнопоставени наклонените черти на скобите, но аз не бих те нарекла неграмотна само заради това, че ги заменяш!  Peace

Спам:
Скрит текст:

И що го изтри? Толкова сладко беше  Flutter
Не съм го изтрила аз, модератор е разчистил!  Peace

# 391
Скобите са си скоби и нямат нищо общо с наклонените черти, които започнаха (от някои) да се ползват такива, откакто има клавиатури. Наклонените черти не са вид скоби, както по-горе се писа.

# 392
Предстои ли ново издание на официалния правописен речник? Вкъщи имам само стари.
Надявам се, не. Simple Smile Тъкмо започнах да свиквам с последния. За мен най-добрият речник е този от 1983 година - всичко беше обяснено простичко и разбираемо. В този от 2012 година има правила, които се спазват единствено от тези, които са ги измислили.

# 393
Дори не и от тях, но... Замълчи, сърце!  Laughing

# 394
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Предстои ли ново издание на официалния правописен речник? Вкъщи имам само стари.
Надявам се, не. Simple Smile Тъкмо започнах да свиквам с последния.
За мен най-добрият речник е този от 1983 година - всичко беше обяснено простичко и разбираемо.
Скрит текст:
В този от 2012 година има правила, които се спазват единствено от тези, които са ги измислили.

+1000  Hug
Тогава бяха изпратили информация за измененията до всички училища и промените се знаеха, и можеха да бъдат научени, от всички: и учители и ученици.

При последните промени момичета от другата тема питаха как да се разбере какво точно е променено и отговорът беше, че може да се разбере само при съпоставка на стария и новия реник.  Rolling Eyes

# 395
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Пунктуацията в българския език има толкова правила, че само филолог, и то добър такъв, би могъл да използва препинателните знаци всеки път безгрешно.
Не мисля така. Всеки с интелект над средния може да схване логиката на тези правила и да ги прилага достатъчно добре.

# 396
  • Canada
Пунктуацията в българския език има толкова правила, че само филолог, и то добър такъв, би могъл да използва препинателните знаци всеки път безгрешно.
Не мисля така. Всеки с интелект над средния може да схване логиката на тези правила и да ги прилага достатъчно добре.

Къде са ти запетайките? Simple Smile

# 397
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Интелектът ми е над средния и знам кога да слагам и кога да не слагам такива Simple Smile.

# 398
Интелектът ми е над средния и знам кога да слагам и кога да не слагам такива Simple Smile.

Обаче преди второто "и" има запетайка май? Laughing

# 399
  • Canada

Самочуствието имаш предвид.  Laughing

# 400
  • в морето до колене
Обаче преди второто "и" има запетайка май? Laughing
Защо? Съвсем различни роли имат двете "и" в изречението.
Първото "и" свързва две прости изречения в сложно съчинено. Второто "и" свързва частите на едното от простите изречения в състава на сложното съчинено изречение.

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 08:40 от мячик

# 401
  • ту тук, ту там
Точно. Няма запетайки.

# 402
# 403
  • София
Съвсем с покритие й е самочувствието, винаги с 99,9% вярно поставени запетаи. Flutter

# 404
  • волно калдъръмче
Съвсем с покритие й е самочувствието, винаги с 99,9% вярно поставени запетаи. Flutter
+1  Peace
Дори и в изречението с двукратно употребено "и" пак са верни.

Общи условия

Активация на акаунт