Особености на българския език

• 76 785
  • 882
  •   1
Отговори
# 405
Много е интересен този феномен във форума: да се правят забележки точно на най-грамотно пишещите. Забелязах го по отношение на една потребителка в темата за "робството" (а забележките идваха от страна на дама с безобразна пунктуация), сега - доста неуместни критики към Джо. И на мен са ми правили забележки.

# 406
А защо когато се правят забележки, трябва да се правят подигравателно? Аз например, високо оценявам когато ми се направи забележка, стига да не е с насмешка. Предпочитам добронамерената такава. За съжаление, в последно време дори и книгите, които чета са бъкани с правописни и пунктуационни грешки. Съвсем нормално е да започна да се притеснявам дали слагам правилно запетаи, дали трябва да има пълен член и пр.
Осъзнавам, че в много случаи не пиша правилно и наистина ми се иска някой да ми го посочи, именно заради това се записах в тази тема.

Имам ли грешки?  Embarassed

# 407
  • в морето до колене
Този въпрос накрая ме развесели.
Не за друго, а защото и аз се улавям, че откакто се появи тази тема, след всяко написано изречение във форума се замислям три пъти, дали не съм объркала нещо.  Mr. Green
Преди се замислях само два пъти.

# 408
Аз правя забележки само когато се сблъсквам с фрапантни случаи. И то в теми, които разискват език, род, идентичност; не критикувам пишещите в "Красива мама", да кажем. Критикувам обаче тези, които отчайващо неграмотно се жалват от "отпадането" на Паисий от учебните програми, роптаят срещу учители и образователна система. Ако си толкова радикален националист, прояви малко повече грижа за езика - той е възлов маркер за национално самосъзнание.

# 409

А-а-а, не, на този въпрос вече не отговарям.  Crossing Arms

И аз се радвам, когато ми посочат грешка, особено ако науча нещо, което не съм знаела или съм забравила. Ако не съм съгласна, може да споря, докато се изясни истината, но не мога да се сърдя на някого заради моите пропуски. Перфектни няма, даже проф. Мурдаров се е излагал неведнъж в национален ефир, че не познава собствените си правила.

# 410

А-а-а, не, на този въпрос вече не отговарям.  Crossing Arms
Айде, ма, како Сийке, няма да се сърдя, обещавам!  Flutter
Сериозно, аз наистина искам някой да ми ги посочва. Тръпки ме побиват, че пиша неграмотно.

# 411
  • София
А защо когато се правят забележки, трябва да се правят подигравателно? Аз(,) например(,) високо оценявам, когато ми се направи забележка, стига да не е с насмешка. Предпочитам добронамерената такава. За съжаление(,) в последно време дори и книгите, които чета, са бъкани с правописни и пунктуационни грешки. Съвсем нормално е да започна да се притеснявам дали слагам правилно запетаи, дали трябва да има пълен член и пр.
Осъзнавам, че в много случаи не пиша правилно и наистина ми се иска някой да ми го посочи, именно заради това се записах в тази тема.

Имам ли грешки?  Embarassed
Ама нали няма да си закриеш профила? Crazy

Например и за съжаление аз не бих ги отделила със запетаи, не е правило, макар че някои държат да си наблягат на тях смислово и интонационно. Например и от двете страни трябва да се огради тогава.

# 412
  • София
Неприятно е, когато забележката е направена с остър и подигравателен тон. Може би трябва да информираме модератора да трие такива мнения.  Peace

Намирам за уместни другарските забележки, когато са отправени конкретно в този форум - но да са отправени по начин, който не излага и не се присмива прекалено много на грешащата страна.

П.П. Не намирам коментарите на Кака Сийка за обидни до този момент. Напротив, за мен са полезни. 

# 413
  • Sofia
А защо, когато се правят забележки, трябва да се правят подигравателно? Аз, например, високо оценявам, когато ми се направи забележка, стига да не е с насмешка. Предпочитам добронамерената такава. За съжаление, в последно време дори и книгите, които чета, са бъкани с правописни и пунктуационни грешки. Съвсем нормално е да започна да се притеснявам дали слагам правилно запетаи, дали трябва да има пълен член и пр.

Имам ли грешки?  Embarassed

Въобще не се заяждам, да знаеш  Hug, но понеже два пъти попита...
Единствено се колебая за запетаята след "за съжаление", мисля, че е приемлива с подходящата интонация.

# 414
Честна дума, помислих си, че трябва да сложа запетаи там.  Grinning
Мислех да сложа и тук:
А защо, когато се правят забележки, трябва да се правят подигравателно?

Благодаря  bouquet

# 415
  • София
Да, и тази пред първото когато... Peace

# 416
  • Sofia
Честна дума, помислих си, че трябва да сложа запетаи там.  Grinning
Мислех да сложа и тук:
А защо, когато се правят забележки, трябва да се правят подигравателно?

Благодаря  bouquet

И аз съм я сложила там, да!

# 417
Благодаря ви  Hug

# 418
Например и за съжаление аз не бих ги отделила със запетаи, не е правило, макар че някои държат да си наблягат на тях смислово и интонационно. Например и от двете страни трябва да се огради тогава.
"За съжаление" според новия речник се отделя със запетаи. "Например" не се отделя.
Подигравките за правописа ме дразнят много повече, отколкото правописните грешки.

# 419
Изненадана съм колко много хора не знаят И или Й да напишат. Ама то се усеща кое трябва да е като го кажеш.... последното беше: Някакви идей?  Crazy
Пълният член го уцелвам като ползвам въпроса "КОЙ". Ако пасва членувам. Запетаите обаче са ми мътна и кървава Joy

Общи условия

Активация на акаунт