Допълнението ти е с примери, в които има изброяване на няколко прости изречения, естествено, че ще има запетая. "кое колко ти е грозно" представлява едно просто изречение, въведено с въпросителна дума. Сравняваш различни типове изречения.
Що се отнася до Най-добронамерено те съветвам да поровиш повече , тук "да" не е употребено със значение на "ако" или "за да", че да се предшества от запетая. Ти не ме съветваш [какво?], за да поровя, а ме съветваш да поровя. Щеше да има запетая, ако изречението беше "Съветвам те да включиш компютъра,[за] да поровиш."
Мога да дам линкове към българска и преводна художествена литература, минала корекции и редакции, с употреби на обектите на дискусията, но ме мързи, а и тотално ще отегчим четящите утре. Но добронамерено те съветвам да поровиш за такива.

Така както си го написала, все едно ме питаш Кое (точно) колко ми е грозно. Моля те, направи разликата в двете изречения.
За запетаята ще го постна отново, че явно не е ясно:
Запетая се пише:
преди, след и от двете страни на обособени части, обръщения, вметнати думи, подчинени определителни изречения;
пред целите съюзи без да, за да, преди да;
пред „да“, ако е употребено със значение „ако“ или „за да“ (да беше чул), (да направя нещо);
).