Особености на българския език

• 76 711
  • 882
  •   1
Отговори
# 555
Куме, прилагателното приема рода на съществителлното, де, само четвърти клас съм още. Много интересна тема, и то в Клюто?! От тук, от там, винаги бих го писал разделено, независимо дали е за това, или онова. Сказуемото определя действието на подлога, а не обстоятелствени пояснения и уточнения, допълнения, де, че не сме стигнали до тях още. Постът ми е просто запис, тъй чи ни съ заяждайти с ниграмотността ми, ай  newsm10. Ще ви чета с интерес.

# 556
  • Пазете Гор
Ти твърдиш, че не ми е ясно, не аз. Цитирам те:

.....

Нещо не си разбрал;

Ако е газ - в газообразно състояние е, тогава е в м.р.

Ако е петролен продукт - ж.р.

Питам какво не съм разбрал според теб? Това, което си написала "Ако е петролен продукт - ж.р." е пълна глупост, дори и професорът не твърди това. Пропанът, етанът са петролни деривати, но не са в женски род. Не ми харесва тона, с който водиш дискусията.

# 557
  • ту тук, ту там
Ставаше дума (без да съм чела изобщо линка за "газа" и "газта"), че "газЕН" предполага притежание от лице/предмет от ж.р., а "газОВ" - от мъжки. Както при формирането на фамилните имена в България - Донкин идва от Донка, Иванов - от Иван.

# 558
  • Canada
Ти твърдиш, че не ми е ясно, не аз. Цитирам те:

.....

Нещо не си разбрал;

Ако е газ - в газообразно състояние е, тогава е в м.р.

Ако е петролен продукт - ж.р.

Питам какво не съм разбрал според теб? Това, което си написала "Ако е петролен продукт - ж.р." е пълна глупост, дори и професорът не твърди това. Пропанът, етанът са петролни деривати, но не са в женски род. Не ми харесва тона, с който водиш дискусията.

Пак ще ти кажа - сам се объркваш.

Когато съществителното е от мъжки род, то бележи или вещество във
въздухообразно състояние,
което няма определени форма и обем, или извличаната от земните
недра материя, използвана като гориво, в химическата промишленост и т.н. Затова се казва земен
газ, отровен газ или боен газ.

Когато думата газ е употребена в женски род, тя означава или течния петролен продукт,
употребяван за осветление, или горивото за отопление, осветление и домакински нужди. Характерно
за това съществително е, че то не се употребява в множествено число.

Ей това е казал В. Мурдаров. Разминава ли се с това, което аз написах ?

Последна редакция: сб, 13 фев 2016, 23:07 от Tatti

# 559
  • София
Ето от предпоследния речник граматическата част...

# 560
  • Пазете Гор
Разминава се, и то доста.

петролен продукт  не е идентично на "...или течния петролен продукт, употребяван за осветление, или горивото за отопление, осветление и домакински нужди".

Ще потретя, че оспорвам аргументацията за болднатото от мен.

Цялата работа е там, че ти четеш половината изречение, а онова след второто или някак ти е убягнало.

Питам за трети път, Полар беър - какво точно не съм разбрал аз? Ти го твърдиш това? Кое е нещото в твърдението на професора, което не схващам? В допълнение - предлагам ти най-дружески да си спестиш квалификациите кой е объркан и заплетен. Вредят на нервите.

Последна редакция: сб, 13 фев 2016, 23:12 от Куркума

# 561
Търсейки кой е проф. Мурдаров, /защото не знаех Embarassed Simple Smile/, попаднах на това негово мнение
http://www.balgarskiezik.org/lan_culture/vsichko_za_gaza_i_gazta.PDF
Нещо подобно като разлика се опитах да посоча и аз, но някой ме отряза.

При всичкото ми уважение към професора, ще се осмеля да кажа, че признаците му за избор на мъжки или женски род на газ не са прецизни. Отбелязвам, че той изказва хипотеза, поне тонът му е такъв, и в тази хипотеза има някои несъответствия:

Скрит текст:
Някак той изхожда от предназначението  - ако е за ползване в бита, то газът става газта. Тоест, че предназначението променя рода. И какво излиза: купувам си бутилка газ (м.р.) пропан-бутан - и ако пържа кюфтета на него, той става от женски род? Според него природният газ сменя рода си, идвайки по тръбопроводи до дома, но пък си остава в мъжки род, ако захранва някой циментов завод, например. това не звучи особено логично.

Аргументът му, че окончанията на газен доказва наличието на женски род на газ, отпада още в долния му пример, който дава с прах. Твърди, че има прах от женски род, но има ли прилагателно "прахен" тогава? И друго - освен архаичните газени лампи (а те са друг случай), в бита се ползват газови уреди (газов калорифер, газов бойлер, газова уредба, газово котле). Как се получи така, след като съгласно професора при "битова" употреба газът е в ж.р. ?

За течния продукт, наричан "газ за горене" съм съгласен, че вкарването му в мъжки род е невъзможно.

Има какво да чопли професорът в този казус още, според мен.
Съгласна съм, че критериите му не са прецизни. Но явно това е наложеното разделяне. Същото предположих и аз назад в темата. Ти не беше съгласен, но не каза какво е твоето мнение.
Би ли казал вече?
Разликите между природен газ и битова газ като съединения и начин на добиване предполагам, че все още ги има в средния курс по химия.

# 562
  • Куциндрел
Обяснението в речника е следното:
Когато съчетанието от предлог и наречие не образува смислова цялост с ново значение, двете думи се пишат разделно.
Да си призная, самото обяснение ме отказва да науча правилото. По-прости и разбрани думи не използвате ли в БАН? После защо децата били неграмотни...  Crazy
На Сийка обяснението е къде-къде по-разбираемо.

# 563
  • Пазете Гор
Още предния път написах мнението си, Блу. Хайде пак:

Разликата между природен газ и битов газ има само в нечии глави, не и между химичните им съставляващи - все е преобладаващо метан, или CH4. У нас за битови нужди понякога се ползва сместта от газовете пропан и бутан. Последните два газа са петролни продукти, отпадъчни при преработката на нефт. В мъжки род са си, от рафинерията, или от находището, та до котлона.

Газ за осветление е течен продукт (бас държа,ч е мнозина от пишещите не са го и виждали), който не се получва по никой от изброените горе начини и има съвсем друг състав. Архаично се членува в женски род, и аз не оспорвам това.

# 564
  • Sofia
Моля, съобразявайте се с правилата на форума и избягвайте персонални квалификации и лични пререкания. Темата не е за това!

# 565
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Не само в България, Куркума, в цяла Европа се използва пропан-бутан за битови нужди. Но не са отпадъчни продукти при ректификцията на петрол, в никакъв случай. Съвсем реални продукти са си, целеви.

# 566
Още предния път написах мнението си, Блу. Хайде пак:

Разликата между природен газ и битов газ има само в нечии глави, не и между химичните им съставляващи - все е преобладаващо метан, или CH4. У нас за битови нужди понякога се ползва сместта от газовете пропан и бутан. Последните два газа са петролни продукти, отпадъчни при преработката на нефт. В мъжки род са си, от рафинерията, или от находището, та до котлона.

Газ за осветление е течен продукт (бас държа,ч е мнозина от пишещите не са го и виждали), който не се получва по никой от изброените горе начини и има съвсем друг състав. Архаично се членува в женски род, и аз не оспорвам това.

Наистина не разбирам.

Природният газ е метан. Ползва се в промишлеността, ползва се вече и за битови нужди, ползва се и като автомобилно гориво.
Битовата газ, тази която зареждат в сини големи бутилки или в малки червени и се ползва за газови котлони, е пропан-бутан. Ползва се и като автомобилно гориво.

# 567
Метанът (блатен газ) е вид природен газ.

# 568
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Най-правилно е да се ползва "газова смес от два газа". Иначе пак е "битов газ", а не "битова газ", и това се определя от агрегатното състояние на продукта, а не от състава му.
Природният газ е смес от наситени и ненаситени въглеводороди, в който метанът има водещ дял, но не е единствено съдържимо.

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 00:21 от Tatti

# 569
Общо взето, и аз бях с впечатлението, че родът зависи от агрегатното състояние. Газообразно - мъжки, течно - женски. Следя дискусията, за да разбера права ли съм.

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 16:08 от Вещица в чужбина

Общи условия

Активация на акаунт