Особености на българския език

• 76 707
  • 882
  •   1
Отговори
# 570
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Права си, Ники, пост над теб поясних Simple Smile.

# 571
  • Пазете Гор
....
Битовата газ, тази която зареждат в сини големи бутилки или в малки червени и се ползва за газови котлони, е пропан-бутан. Ползва се и като автомобилно гориво.

Това е твое определение що е "битов газ". Според професора: битова е всяка газ, която се ползва в бита, била тя в бутилки или не. Умишлено полвам рода според неговите разбирания.

Ако с пропан-бутам се пече клинкер, според професора - тогава не е битова газ, и следва да иде в мъжки род? Това несъвпадение в аргументацията му се опитвам да изясня от 3-4 страници насам и ще се откажа вече.

Твърдя, че родът на едно и също вещество не бива да се променя заради едното му предназначение: битово или не.

# 572
  • Пазете Гор
Газообразно - мъжки, течно - женски. Следя дискусията, за да разбера права ли съм. Много благодаря за информативните постове!

Това ще те подведе, Ники. Пропанът в бутилките е течен, поради високото налягане в тях. Това не значи, че си сменя граматическия род.

# 573
  • Телиш/Плевен
Да се запиша в темата, винаги има какво да научи човек. Смятам, че пиша сравнително грамотно, но нямам претенции да съм безгрешна, особено по отношение на пунктуацията. Позволявала съм си забележки, но само когато съм била напълно сигурна, че написаното е грешно. В последно време спрях, защото хората се засягат или игнорират забележката и просто няма смисъл. И мен са ме поправяли, винаги съм била благодарна, защото така съм научила немалко по отношение и на правописа, и на пунктуацията. Пиша от телефон и май е време да спра да се обяснявам, че точно в тази тема не е удачно да се излагам. Blush Ще чета с интерес.

# 574
Куркума, моето предположение е, че променят рода, понеже в бита се ползват смеси от газове, а смес е в ж.р. Иначе логика няма абсолютно никаква, но и професорът извън познанията си за езика май няма особено големи в други области като природните науки.

Газът в бутилките е втечнен, не течен. Разлика има огромна.

# 575
  • Пазете Гор
Не върви, Джо, тоя аргумент с газовата смес. Обмислях го. Природният газ също е смес от газове. Да го наричаме ли природна газ тогава?

А мисля, че подобна дискусия би била полезна на професора. В становището си той просто прави пред(по)ложения.

# 576
  • Canada
Газообразно - мъжки, течно - женски. Следя дискусията, за да разбера права ли съм. Много благодаря за информативните постове!

Това ще те подведе, Ники. Пропанът в бутилките е течен, поради високото налягане в тях. Това не значи, че си сменя граматическия род.

Куркума, не се заяждам и ще се опитам да го обясня както аз го разбирам:

Природен газ е в мъжки род понеже е газ, т.е. е в газообразно състояние. В.М. казва ''материята, която се използва като гориво и в промишленоста'' т.е. указва употребата на този природен газ. Самият продукт, който се ползва за горене и осветление, крайния продукт, е газта, независимо дали е в течно или газообразно състояние.  bouquet

Последна редакция: сб, 13 фев 2016, 23:58 от Polar bear

# 577
Не върви, Джо, тоя аргумент с газовата смес. Обмислях го. Природният газ също е смес от газове. Да го наричаме ли природна газ тогава?

А мисля, че подобна дискусия би била полезна на професора. В становището си той просто прави пред(по)ложения.
Тогава професорът няма нито един валиден аргумент. Иначе ясно се вижда, че не всеки знае, че природният газ е смес от газове- повечето го считат за метан. Може и професорът така Laughing

# 578
  • Пазете Гор
Оценявам високо промяната на тона, полар беър. За другото... Никак не те разбрах какво твърдиш, но ще приема, че си права. Уморих се, а и казах всичко, което имах да кажа. Изтощих се, ще си лягам.

Все пак не всеки ден споря с професори  Wink, па макар и задочно.

# 579
Не съм твърдяла никъде, че природният газ е единствено и само метан. Но ако на някой в темата му е удобно така да ме разбира, нямам нищо против да отстъпя. Laughing

# 580
Блу, широко разпространена заблуда е това, не го приемай лично Peace. А и от твоя пост също така се разбра.

# 581
Дълго време ще се сещам за тази тема, когато си зареждам газ в колата и като ми свърши газта (?) в бутилките. Laughing
А ако следващата ми кола е с метанова газова уредба, какво ще казвам - "Газът е свършил, отивам да заредя." ? Laughing

# 582
  • Canada

Тогава професорът няма нито един валиден аргумент. Иначе ясно се вижда, че не всеки знае, че природният газ е смес от газове- повечето го считат за метан. Може и професорът така Laughing

Интересно... Метанът не съществува ли самостоятелно като блатен газ в природата? Да поясня - не се заяждам.

# 583
Съществува, както съществува и азотът като газ, и водородът. Но на нито един от тези газове не се казва "природен газ". В науката съществува нещо, наречено терминология.

# 584
Все повече се чувствам като тримата трудоваци от една статия на Карбовски.

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 03:09 от Вещица в чужбина

Общи условия

Активация на акаунт