Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 фев. 2016, 21:44 ч.

Житният режим на Учителя Петър Дънов - 12 тема

  • 86 490
  • 711
  •   3
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 169
Ей от това ме е страх и мен. Като съм по цял ден сама с бебето да не вземе да подбеля очи, моето кръвно е с горна граница 90. Обаче засега съм пушка, върша си всичко и все още не ми е омръзнала еднообразната храна.

# 691
  • Мнения: 2 276
Аз съм припадала от ниско кръвно и много внимавам и си имам едно на ум, като съм сама с детето, че е още малък. Нито би могъл да се справи сам, нито да се обади на някой. Та, не посмях да рискувам.
Пожелавам успех на всички,  които продължават🌻

# 692
  • Мнения: 21
„Засега по-здравословна храна от житото няма"
Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа."
Петър Дънов

Време е за житна диета! Тя е отлична система за пречистване и обновяване на организма след зимата, дадена от Учителя Петър Дънов. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. (Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието.)

Житният режим е замислен да бъде провеждан, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на астрологичната Нова година – 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.)

Как се прави?
Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед. 
Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.
Житният режим трае 10 дни.
 
На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"
В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи  картофа, накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз.  Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати.

Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза"
- може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.

Защо жито?
Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя.
Известно е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.

Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е, магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк.

При меленето на житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки.
Смляно и термично обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е изключително полезно житото да се консумира прясно, като предложеният режим да се осъществи през февруари.
Всеки, който е направил препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му  и същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства по-млад, изпълнен с жизнени сили.

100 г пшеница съдържат:
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349

Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0

https://www.spisanie8.bg/храна/2020/0212/дни-на-жито-пречистват-тяло-и-дух.html

# 693
  • Мнения: 2 508
Моля слагайте тези чаршафи с позната информация в скрит текст.
Феникс, на мен ми се е случвало преди години навън с бебето да ми стане мн зле. Беше при захранване след лечебно гладуване. Мн кофти.

# 694
  • in Wonderland
  • Мнения: 5 360
Здравейте, как сте??
Днес прочетох във фб, че това е най- трудния ден и май наистина ще се окаже така. До момента нямах абсолютно никаквви оплаквания, неразположения и глад, но днес се събудих гладна и ми е леко отпаднало. Но ще мине, следващите дни ще са по- леки.
Вече съм -3 кг, надявам се до тук да сора със свалянето за да нямам проблеми с цикъла, както миналата година. Надявам се и при мен с всеки следващ режим да се свалят по- малко кг. Успех на всички!!!!

# 695
  • София
  • Мнения: 302
Здравейте , дами. Надявам се да приемате закъснели при вас. Правя режима за втора година, и за мен днес е първият ден с по- осезаемо неразположение - едно търпимо главоболие с променлив интензитет. Не съм сигурна дали не е мигрената, която си влача от години или е от режима.  А миналата година май точно на четвъртия ден имах сериозна криза главоболие с повръщане и отново се колебаех между двете възможни причини. Предполагам, изключени са обезболяващи. От вчера много трудно си налагам да хапвам от житото, като предпочитам да не ям изобщо. Което не е приемливо, защото вероятно ще "сдам багажа",  след ден- два и няма да ставам за нищо. А за килограмите-аз се надявам да се разделяме по живо- по здраво. Успех на всички! Ако за някой не се получи, може би не е било моментът. 👍

# 696
  • Мнения: 2 508
Не ти препоръчвам да се отказваш от житото, така се губи същността на поста. Става просто гладуване. Имала съм такива периоди навремето - на 5-6 ден направо ми се повръщаше от жито.

# 697
  • София
  • Мнения: 302
Да, така е и не съм се отказала, не ми е оставало от дневната порция. ПРосто преди ми беше вкусно и ми харесваше доста по- дълго време, преди да ни се прииска да пропусна. Дано не е проблем, че го разпределям на точно три порции, т.к закуската и обядът са ми в офиса и когато е по- напрегнато или неудобно прекъсвам.

# 698
  • Мнения: 2 508
Аз го ям понякога и на 2 порции, зависи от ангажиментите. Все пак не се усамотяваме и не се занимаваме само с това. За съжаление понякога не мога да спазвам и времето между различните хранения, както и вечеря преди залез ( вчера се прибрахме почти в 22 часа например). Чувствам се супер, но кг почти не губя, уви.

# 699
  • Мнения: 1
Трябва ли житото поне да удвои обема си след накисването във вода?

# 700
  • Мнения: 2 508
не.

# 701
  • Карлово
  • Мнения: 2 908
Аз не следя за обем, просто го опитвам, ако ми е достатъчно меко за моя вкус, изливам водата и го прибирам в хладилника.

# 702
  • Мнения: 2 508
аз го правя така: вечерта го измивам хубаво и го накисвам. след 24 часа изливам водата, мия и го оставям. на другата сутрин го ям.

# 703
  • Карлово
  • Мнения: 2 908
Лимецът ми става за 24 часа, но една Спелта, за 48 часа. И на 8 часа сменям водата.

# 704
  • Мнения: 87
Здравейте, житуващи!
Включвам се и аз в темата за споделяне. Започнах режима от 12-и и днес, както на повечето от вас, ми е 6-и ден.
Имам енергия, премина главоболието и като цяло съм ок. Наспивам се добре и тенът ми се избистри. Затруднения имам обаче с ходенето по голяма нужда. Също така съм свалила само 2 килограма, а имам доста за чистене и това малко ме притеснява.
Вие как се справяте?
Мислите ли вече за отпостването? По мое мнение примерното меню, дадено в сайта на братството е доста рестриктивно. Дали не може поне малко сол да се слага в първите дни от захранването?

Общи условия

Активация на акаунт