Житният режим на Учителя Петър Дънов - 12 тема

 • 96 898
 • 743
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 906
Житният режим на Учителя Петър Дънов
Той е създаден преди около 90 г. от един велик българин - Учителят Петър Дънов /пред когото се е прекланял дори великият Алберт Айнщайн/. От тогава са го правили хиляди хора /българи и чужденци/. Някои са издържали 10 дни, други - по-малко. Но това не е толкова важно. Не трябва да се фанатизирате. Важен е стремежът да обновите тялото си.
  Сведенията за Житния режим са оскъдни.В беседите и лекциите на Учителя Петър Дънов няма да откриете текстове и инструкции за такъв Житен режим ,който се прави днес.Там има указания за упражнения ,където храненето е само с жито.Много често продължителността на такива режими /упражнения/ е повече от десет дни.

 Днешният начин на правене на Житния режим се базира на спомените на готвачката на Учителя.Според тях ,той го е дал само на нея.Тя го предава на някои последователи на Учителя през 1953 г..Препоръките й са да се ползва грухано жито.Според нас, такава препоръка може да е само лична и да е базирана на някакво заболяване/зъби,стомах,челюсти../ ‘’Грухан’’ означава ‘’бит’’,а това противоречи на идеите на Учителя, свързани с ненасилието.А и да не забравяме,че има и памет на материята.Затова ние препоръчваме хранене с жито ,което е с много малко кълнче/милиметър/.При раждането и около този момнт енергиите са доста повече.Има и прояви на Любовта,макар и на растително ниво.Тогава вие се свързвате с великото тайнство на раждането.Но този момент има и връзка с жертвата  на житното зърно.Има и такава беседа на Учителя Житното зърно .  Тя е основна за Житния режим  и е добре да бъде прочетена ,за да се разбере духовния смисъл на правенето му.

При правенето на Житния режим ,полезни за нашия организъм са орехите /за мозъка, имат такава форма/,ябълките /за сърцето/и пчелния мед /за кръвта/.Освен свалянето на килограми, чрез Житния  режим можете да обновите организма си на клетъчно ниво.
   Този режим е съобразен с фазите на Луната и с енергиите, които ''носят'' отделните дни.
Луната има много по-голямо влияние върху организма /особено женския/, върху течностите в него, дори и върху емоциите, отколкото вие си мислите. Затова такъв вид режим се започва или в сряда или в понеделник /когато пълнолунието е било в сряда, четвъртък/ ,след пълнолуние. За да имате по-голям успех,трябва да спазвате тези условия.

Но от огромно значение е и поведението на всеки, който се захранва. Въпреки че резултатите могат да бъдат по-трайни, много често едно неправилно захранване почти ''ликвидира'' усилията, положени по време на същинската част на режима.
     Естествено, за някои този режим може да бъде неподходящ /болни, с по-слаба воля.../
За разлика от други диети, той не е толкова труден. Дори има дни в които почти не ти се яде. Но всичко е много индивидуално.
Макар че понякога има и по-незадоволитени резултати за нас ,Житният режим е полезен. Дори и като изпитание на волята.
Затова си заслужава поне веднъж да го направите И защото е български, изпитан е десетки години и някои го правят по няколко пъти в годината.
 За тези ,които имат за цел сваляне на килограми ,можем да дадем следната информация: За един Житен режим можете да’’загубите’’ около 5 кг.На ден се свалят нормално около 500 гр,но неравномерно и зависи от различни особености на всеки човек.При правилно захранване ,най-много да наваксате около един килограм.Някои дори продължават и тогава да ‘’губят’’килограми.Ако направите четири режима през годината /Не ви препоръчваме повече/,можете да се ‘’разделите’’ с около 15 кг от теглото си /след всички захранвания/.Според нас,това е един сравнително здравословен и не особено труден начин за отслабване.

   Най-лесно се прави Житен режим през май, юни, септември и октомври. Защо? Една от причините е свързана с факта, че на организма не му се налага да хаби толкова калории за „затопляне” или „изстудяване”. Зимните месеци се хабят до 25 % от калориите за затопляне, ако температурата около нас е нула градуса. Затова ви караме да пиете вода с такава температура /22-37 гр./. Така не се хаби много енергия. Всички знаете каква е температурата на водата в нашия организъм.
Добре е по време на целия режим /трите фази/ да си водите дневник. В него можете да записвате най-важните проблеми, усещания, емоции, срещи /видими и невидими/, дори грешки...
Когато правите следващия режим, можете да сравнявате, корегирате...

ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ ,ЧЕ ПРАВЕНЕТО НА ЖИТНИЯ РЕЖИМ КРИЕ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО ВИ, АКО ИМАТЕ НЯКОИ ПО-ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ /НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА, , НА СТОМАХА, КОЛЕБАНИЯ В КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ ,ПСИХИЧЕСКИ И ДР./  ИЛИ ПОЛЗВАТЕ НЯКОИ ПО-''СИЛНИ'' МЕДИКАМЕНТИ.
НИЕ НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ, АКО НЕ СТЕ СЕ ВСЛУШАЛИ В СЪВЕТА НИ ИЛИ НЕ СТЕ СИ НАПРАВИЛИ КОНСУТАЦИЯ С ЛЕКАР, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ РЕЖИМА.
ЖИТНИЯТ РЕЖИМ НЕ Е ПАНАЦЕЯ И НЯМА ДА ВИ РЕШИ УСПЕШНО ПОЧТИ ВСИЧКИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ. МАКАР ЧЕ И НА НАС НИ СЕ ИСКА ДА ОЗДРАВЕЕТЕ.

Въпреки че интернет е демократична и отворена мрежа, ти се включваш в група, която има ОПРЕДЕЛЕНИ ПРАВИЛА.

Ето някои от по-важните от тях:
1. Житният режим на Учителят Петър Дънов не е обикновена диета. Той има и по-скрити ''послания'' и въздействия. Биди готов да ги приемеш.
2. Прочети бавно и внимателно мненията по темата и прецени дали имаш желание да го направиш.
3. Опитай се да разбереш, че имаш огромен волеви потенциал. Остава само да го направляваш достатъчно умно и режимът ще ти се стори много лесен за правене.
4. Има много противоречива информация по темата /в книжки и в нета/. Прочети какъв е изборът на групата и прецени дали можеш да се съобразиш с него.
5. Следвай стриктно указанията за правенето на Житния режим. Те са проверени и дават много добри резултати. Ако се съмняваш в това, по-добре не започвай да правиш режима. Или поне не с помощта на тази група.
6. Групата е задружна, интелигентна и готова да помогне при нужда. Но не прави асоциации с диспечерите на тел.112. Първо направи усилие да си помогнеш сам.
7. Често повтарящите се въпроси не получават отговори. Познай защо.
8. Споделяй радостите и проблемите си, свързани с Житния режим, защото те са ценни и за другите.
9. Помагай  за подобряване на правенето на Житния режим с конкретни предложения за подготовката на режима, захранването, приготвянето  на житото и др.
10. Не обръщай внимание на околните по време на режима /Ако ти се чудят на акъла/. Ти си взел /взела/ правилното за теб решение и не плащаш данък ''обществено мнение''.
11.Не се поддавай на изкушения, които ще те накарат да прекратиш режима. Независимо от източника. Ти знаеш, че си по-силна /силен/ от тях и трябва да го докажеш.
12.Човешкото здраве е най-ценно. Затова при сериозен здравословен проблем не започвай режима, а ако си го започнала, го прекрати веднага и потърси лекарска помощ.
Когато имаш трудности /по време на Житния режим /, си спомняй за тези правила и не забравяй, че правиш чудесен режим в чудесна интернет компания.


Какво жито да използваме за Житния режим?
Търсете българска обикновена пшеница за покълване.
Ние сме твърдо за жито за покълване. Заради потенциала, който съдържа в началото на покълването.
Има и една друга основна причина, която ни кара да използваме такова жито /макар че в някои сайтове пише грухано, то е за болни и за хора с ''лоши''зъби/. Това е паметта на или от материята. Груханото жито помни кой го е „бил” като материя и енергия и става смесване на енергиите. А ни трябва естествената енергия на житото. В неговата люспа има много хранителни вещества. Ако ползвате грухано жито, помнете, че то много бързо става на каша, ако се залее с гореща вода.

Вече сме коментирали проблемът с избора на житото. Временно едно изключение се беше превърнало в правило при налагане на ползването на грухано жито.
Тези, които се хранят с грухано жито, имат много повече ''съпътстващи проблеми'' - треперене, глад, главоболие...


Голяма картинка: http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito1g.jpg

На немски:

Голяма картинка: http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito2g.jpg


Голяма картинка: http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito3g.jpgГоляма картинка: http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito4g.jpg
Може да се ползва натурално жито (като за посеви, за кокошки и т.н.). Но трябва да сте сигурни, че не е обработвано с химикали. Добре да се почисти от треви и примеси.

Още информация защо се ползва покълнало жито.
Ползването на жито за покълване има духовни и физически причини.Духовните са свързани с принципа на жертвата,а обяснение за физическите можете да намерите във форуми като този:
http://indigota.com/index.php?topic=4709.0

Житото за покълване е с твърда люспа и това помага да се чисти организма по време на режима.

Ползването на лимец е предимство при правенето на Житния режим, когато имате здравословни проблеми или ако трудно издържате на гладуване. Може би е добър и като генетичен състав /поне според рекламата/.
     Минусите сме обяснили. Просто не се ограничавате в храната, а се храните почти нормално /заради засищането от лимеца/. А това не изисква воля. Този древен сорт е много мек и много по-малко чисти /физически/. И не на последно място - не е бил препоръчан от създателя на режима, макар че и тогава е бил познат. Но и самият режим така се е развил-от облекчение към облекчение - ябълки, орехи, пчелен мед, че дори и лимон /за някои/. Дълго време житото беше грухано, за да е меко ...

Който има здравословни проблеми /зъби, стомах/, разполага със средства и живее в голям град, може да си купи и  да ползва лимец. Той е по-мек. И тази година тече някаква огромна рекламна кампания, която налага този сорт. Ние му признаваме някои от качествата /засища повече/, но повечето от тези, които правиха режима с обикновено жито за покълване, имаха по-добри резултати /като спад в теглото/. Съмняваме се, че със своята мекота изчиства по-добре червата, отколкото обикновеното по-твърдо жито. Не видяхме някаква по-голяма разлика и в по-''скритите'' му компоненти, които изчистват.
     От чисто духовен аспект ползването на лимец намалява волевите препятствия, не се усеща много глад и от там-ефектът по отношение на ''каляване'' на волята е по-малък. Още повече, че има облекчения и с храненето с мед, ябълки и орехи / ''срогият'' вариант е само с жито/.


От къде се купува жито за покълване?
София http://ecovege.org/sofia или http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
Купете (набавете) си жито поне 4-5 дни преди началото на същинския етап от Житния режим. Трябва да имате 2 дни, за да опитате и установите за колко време покълва вашето жито при Вашите условия. И ако това са 48 часа, трябва да имате поне толкова до началото на същинския етап от Житния режим. Ако планирате да правите режима, най-добре седмици по-рано да си купите житото. Често последната седмица то се изчерпва по магазините и започват въпроси с какво да бъде заменено.
Купете си повече от 1кг. жито. Около 30-40 гр са примеси, които се чистят. Ако слагате малко повече от 100гр и ако опитате с това жито преди режима за колко време покълва, то 1кг няма да Ви стигне за 10 дни, а за последните ден-два от режима, може да не намерите по магазините.

Затова житото се купува по-рано и се пробва как и кога покълва.
За първи път /ден / го накиснете 48 часа по-рано /до началото на режима/. Ако покълне към 36 час, го махнете от водата и го сложете на хладно място, за да не покълва бързо и за да не се вкисне. Веднага сложете другото. Само за втория ден ползвайте по-топла вода и по-топла стая /ако няма покълване/. Махнете житото до 36 час и го хапнете през деня /каквото и да е/. Опитайте се да засечете покълването и да приготвяте за всеки ден жито. Лесно е, ако сте концентрирани.
Обикновено 48 часа са нужни за покълване в студена вода и по-студена стая. Идалните условия са 22 градуса в стаята и 22 градуса на водата ,където кисне житото.
Лимецът покълва по-бързо. Понякога дори след 24 часа.

Как се приготвя житото за покълване?

Най-добре е съдът ,в който ще кълни житото, да е глинен/ керамичен, гювече/ или дървен, защото е по-близо до природата.При липса -може и порцеланов. В него поставяте 100 гр.жито/Ако няма с какво да измерите –слагате 10-12 големи лъжици ,‘’без връх’’/. Той/съдът/ трябва да може да се покрива (с капак, чинийка). Житото заливате с вода с температура около 22 градуса .

Ето как трябва да изглежда покълналото с малък кълн житото, което ще ядете:


Голяма картинка:http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j1g.JPG
Голяма картинка:http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j2g.JPG
Голяма картинка:http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j3g.JPG
Голяма картинка:http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j4g.JPG
Голяма картинка:http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j7.JPG

След като хапнете веднъж от житото, го покривате, но не слагате вода. Съхранявате покълналото жито при температура около 16-18 градуса или степен 2 на хладилника.

Житото не се вари и не се ползва грухано,''бито''  /заради паметта на материята/. Не се ползва и термос с гореща вода. /Този метод е революционен и не е естествен.Опитайте се да се поставите на мястото на житото -попарени и в затвор./.

Режимът реално е 30 дни:
10 дни подготовка /хранителна и психологическа/,
10 дни хранене с жито, орехи и ябълки и 10 дни захранване.


Преди да останете изцяло на жито е добре да си хапвате повече плодове, постепенно да изключвате сладкото и месото, да пиете повече чайове и вода. Дори можете да  пробвате малко накиснато жито, заедно с другата храна. Няма да ви навреди / Препоръчваме го и на тези , които никога не са правили режима/. Естествено, трябва малко да  намалите и останалата храна. Опитайте се да си оправите и алкално-киселинния  баланс, за да нямате киселини по време на режима. Малко по-надолу ще намерите подробности за подготовката.

Някои от  вижданията ни за провеждането на режима се промениха през тази година/според нас - към по-добро/ и затова още веднъж ви предлагаме разликите с първата страница на някои от старите теми  или със статиите в нета:
- Режимът се прави с жито за покълване, а не с грухано.
- Режимът не се прави с по-големи кълнове, а с кълнове в много ранен стадий /има и снимки  в темата/
- Не се ползва термос.
- Вече има и подготовка на режима /от 10 дни/. Постепенно се изключват част от храните, намалява се количеството на приетите калории. Има и по-духовна подготовка за тези, които имат желание и възможности да я правят.
Подготовката за Житния режим е много важна. За съжаление, някои, които го правят, наподобяват млади хора, които се хвърлят във водата, без дори малко да се понамокрили предварително. Може и да не се случи нещо неприятно, но това е стрес за организма.
Според нас, някои още не са разбрали, че Житният режим се състои от три части, които продължават по 10 дни /подготовка, същинска част и захранване/. Нормално е да се акцентира върху същинската част, но не трябва да се пренебрегват и другите две, за да няма здравословни проблеми и неразположения.
                                      
Подготовката:
Определете си средното количество калории, които приемате, когато се храните без ''режимни'' ограничения. Нормалните стойности за жените са около 2000 -2100 ckal., а за мъжете -2600-2700 ckal. В деня преди режима трябва да приемате 1200 ckal /гранична стойност/. Тези калории ги извадете от 2000 или 2700.
  Полученото го разделете така, че всеки ден да се ''отказвате'' от почти еднакви количества калории /80-150/.
      Трябва да промените и вида на храната си. Ако ядете месо, трябва да се откажете от него за тези дни и до края на режима. До началото на петия ден /до началото на режима/ трябва да сте престанали да ядете и млечни храни. През останалите пет дни до режима -можете да се храните със супи, салати, плодове и повече ядки /мазнините трябва да са до една четвърт от храната/. Последният ден, в деня преди режима, си хапнете възможно най-приятно, най-леко и полезно /плодове, зеленчуци, ядки, картофи,.../.
     Опитайте се да си спомните и каква храна обикновено ядете повече-киселинна или алкална. Ако киселинната е повече от 60%, то можете да имате различни неразположения. Затова се опитайте да направите корекция в алкално-киселинния си баланс: http://daoin.com/feeding.php

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ПОДГОТОВКАТА! АКО Я НАПРАВИТЕ ДОБРЕ, ЩЕ СИ СПЕСТИТЕ НЯКОИ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА СЪЩИНСКАТА ЧАСТ НА РЕЖИМА.

За създаване на настроение за режима,можете да ''пообиколите'' житната нива: http://www.youtube.com/watch?v=EXFQdJ3UmgI&feature=player_embedded

Ето за по-духовните и духовната  подготовка. Това са малки наряди, съставени от песни, молитви и формули /Всеки си има любими/. Една от песните може да бъде МОГА ДА ПОСТИГНА./Песен ма светлия път/.. Естествено, може и да се казва формулата, която е за Житния режим, но ориентирана в бъдеше време /''Господи,приеми ме в лечебницата на природата''!/
    Можете да си помагате и с някои духовни практики /но само, ако ви идва „отвътре”.
За по-духовните предлагаме и някои линкове:
http://www.bratstvoto.net/music/pesni_k.html

http://bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/rejim.html
Има и полезни текстове в Упражнения и Медитация на http://www.bratstvoto.net
Има и видео за някои упражнения. Можете да съчетаете подготовката за Житния режим с двигателна активност. Упражненията не изискват големи усилия и повечето могат да се играят и вкъщи.

Същинска част:

Режимът (същинската част) се започва винаги при намаляваща луна (разсип на луната),ако искате  да се отървете от нещо/тегло,болести/,а ако искате да придобиете-при нарастваща/след Новолуние/
Ако не се съобразите с фазата на Луната и денят на започване на режима, е все едно да плувате срещу течението на река. Плува се от добрите плувци, но е по-трудно.
И обратно - ако се съобразите, ще плувате по течението, по-лесно. Луната има доста голямо влиянияние върху живота на човека. За жалост, ние имаме много малко знания за това.


Ето и продуктите за режима:

Разделете за всеки ден по :
100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота),
3 ябълки (за сърцето),
9 ореха (за мозъка),
3 лъжици мед, 6 -8 чаши преварена вода (изворна, но не минерална).

Водата, която пиете, трябва да е по 30 мл на килограм тегло. Ако се получи много -пийте поне 2 литра, бавно, на много малки глъдки, нито студена, нито гореща /между 22 и 37 гр./. Задържайте я в устата си, все едно я ''дъвчете''. Така ще извлечете повече енергия от нея.

Броят на орехите и ябълките не е случаен. Но не е някакво голямо прегрешение, ако сте изяли няколко ореха повече, ако имате някаква криза. Макар че, понякога, малките компромиси водят към по-големи. Зависи от волята на човека.
 
Помнете, че този Житен режим е наречен така, защото се прави само с жито /според някои източници дори по 30 дни/. Но през годините са дадени тези обекчения с другите храни.
Aко не можете да гълтате ''дъвката'' от житото ,помомогнете си с  малко леко затоплена вода /нормална човешка температура/.
Най-добре е да се яде житото с дървена лъжица, а не с метална. Дори можете да ядете житото с пръсти /връзка с енергиите на пръстите/.


Разрешени и неразрешени храни и напитки:
Не препоръчваме да се пият фрешове,макар че и ние ги обичаме/особено пресните/...
Можете да пиете билков чай /ако не можете да пиете само вода/.Но нека билките да са по-неутрални.Ако имате ниско кръвно-пийте една чаша зелен чай на ден или чаша кафе/да не е силно/,но само след като сте хапнали ‘’порцията’’жито/около 30 гр./


Eто едно малко допустимо прегрешение.
Лимонът не е в ''официалните'' продукти на режима. Но някой го ползват като ''заместител'' на солта. Има по-силен вкус и частично убива желанието за сол. Ако искате, можете да пиете две чаши ''кипнала'' вода /но поохладена/ с няколко капки лимон и мед /на вкус/. Според някои, тя помага да се поизчисти организма и замества водата на груханото жито, която ние ''загубихме''. Пие се най -малко един час преди ядене. Но помнете, че не е задължително да го правите.. Лимонът /един за ден/ не се яде, а се цеди сока му, за да се поддържа алкално-киселинния баланс на организма ви.


Можете и да не ядете пчелен мед. Не е задължително, но ще ви е трудно. Дневната доза е до 50 гр. /при желание за отслабване / и най-много - 100 гр., ако сте много слаби или сте в криза по време на режима. Не го смесвайте с житото. Сложете го в устата и го размийте с вода.

За предпочитане е храната да се яде разделно през половин час. Ябълката е първа. Някои смесват орехи и жито. Тази комбинация е по-вкусна за тях,но може да доведе до запек.
За предпочитане е да не ядете настъргана ябълката, заради допира й с рендето. Но това зависи от зъбите ви. Няма точно изискване как трябва да ядете ябълката /белена или не/. Ако е достатъчно чиста кората, по-добре да е небелена. Истина е, че ножът и рязането влияят енергийно на плода. Но зависи и от зъби,стомах...
Черупките и обелките от ябълките /ако имате/ ги закопайте някъде в гората. Семките -някъде ,където могат да поникнат.Това има и символично, и духовно значение.
 Не смесвайте храните! Особено ябълката и житото. Тогава коремът ви може да се подуе. И да има малка ''ферментация'' в него. Но не е опасно. А и ябълката е един от най-съчетаемите с другите храни плод.
Има и някои тънкости. Ако имате повече време, можете да разделите храните. Например в 12 часа да ядете ябълката, в 12,30ч. -житото, а в 13ч. - орехите.'
При ползване на лимец или при болки в стомаха при ползване на жито,те се хапват последни...
По този начин намалявате лекото ''вкисване'' на житото в стомаха си. Макар, че ябълката може малко да повиши глада ви. Опитайте се да не смесвате вода и храна. Поне не много. Не прекалявайте с меда. На хранене - по лъжичка. Най-много един буркан за режима (за най-гладните). Ако често страдате от запек, внимавайте с орехите. В повечето случай няма проблем с тях, но не всички хора са еднакви. Опитвайте се по-често да ходите до тоалетна.

Ако не можете да пиете вода, пийте чай /от по-традиционните и полезни за стомаха билки/. Но не е сигурно, че дозата от 1,5л. няма да ви дойде много и най-малкото – да се чувствате доста отпуснати. За предпочитане е да редувате вода с чай .

Не се пуши, не се пие алкохол...

Пие се много вода. За предпочитане - с топлината на тялото/около 37 градуса/


Ако имате нужда от някаква информация , можете да я открите тук:
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=289.msg1059#msg1059

При неразположения:
Ако ви боли глава, опитайте се да си помогнете с чай от мента, маточина, мащерка, лайка ...и мед.
Но първо сложете меда в устата си и после го ''размийте'' там с чая. Възможно е да е паднало и кръвното ви. Пробвайте да го нормализирате с някакъв чай /зелен/ или по-леко кафе /преди обяд/. Ако наистина е паднало,увеличете количеството на меда, което ядете. Нормално е и да ви е по-студено.
Не се притеснявайте за главоболието. Има връзка между стомаха и главата /дори при запек може да те боли глава/. А и главоболието е резултат от ''чистенето'' на организма. Понякога при такива процеси се ''атакуват'' по-слабите места в конкретния ораганизъм. В следващите дни болката постепенно ще изчезне. И... в такива случаи не вземайте болкоуспокояващи!
Не се насилвайте да пиете много вода. Или ще затрудните бъбреците си, или ще напълните стомаха си с много вода, няма да ви се яде и ще сте слаби, поради липса на хранителни вещества в организма ви. Препоръчителната доза за тези, които пият по-малко вода, е 1 литър и половина /заедно с житената/. Може би нормално е да изпивате  по два литра. Всеки може сам да прецени  колко е нормалното за него количество,макар че има и препоръки /30 мл на килограм тегло/


По време на Житния режим можете често да си мислите и казвате, че не ви се яде и сте сити. Понякога това е налагане на ума над нуждите на тялото. Иска ви се да е така и си създавате дори усещането, че е така. Това може би е нормално, защото искате да успеете. Но често тази илюзия е основната причина за провали. Затова се опитвайте да си изяждате дневната доза храна. Помнете, че ви трябват поне 1200 ckal на ден. А през зимата дори повече. Можете да ядете само по-малко пчелен мед /50 гр. са достатъчни за пост/. Ако се наложи - можете да го увеличите до 100 гр. / треперене, студ, ниско кръвно.

Голяма част от духовния смисъл на Житния режим можете да откриете тук: Житното зърно http://triangle.bg/books/1914-03-16--1.1998/1914-03-23--1.html

Захранване:

Не се притеснявайте за захранването.Само помнете ,че  всичко трябва да стане постепенно. Основният проблем е в количеството.
По-добре е да ядете по по-малко – 4 - 5 пъти на ден.

Класическата ангелска супа е само от цели картофи. Но можете да се добавите и  малко лимон, морков, лук...
Не е за предпочитане още първия ден да  прибавите черен пипер.
Лекото захранване започва на десетия ден,на обяд. Има и духовна причина. 10 е единица, начало.

Ето още веднъж линка за захранването.Съветвам ви да го научите и ако имате въпроси, да питате.
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=457.0

Ето и един чудесен пример от темата за захранване /доста богато/
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=528794.msg17778207#msg17778207
предоставено от ann69.  Благодарим ти!


До този момент спазихте указанията и постигнахте успех. Но и много добре знаехте какво можете да ядете. Сега сте много по-свободни. Имате някакъв избор и като вид на храните, и като количество.
Първата голяма опасност е да не се нахвърлите на голямо количество храна. Дори и на салати, и на плодове. Защото за всяка от вас е налице ефектът ''свит стомах''. Дори и да е само на психологическо ниво. Затова яжте по малко, но повече на брой пъти. Макар че никой диетолог няма да ви ограничи по този начин количеството, съобразете се с препоръките ни до петия ден.
Прибавяйте и по малко калории /по 80/. Това най-лесно става с ядки. Но гледайте да не са много  мазнините /при нормално хранене-една четвърт/. Чудесна добавка към салатите могат да бъдат белени слънчогледови семки. Можете да ядете и кълнове. Не е проблем и ако продължите да си хапвате покълнало жито, орехи, ябълки и пчелен мед.
    Принципът, който трябва да следвате през първите пет дни е да не ядете нещо, което е по-трудно за смилане от житото, което сте яли.
     В никакъв случай не посягайте към торти, пържено или алкохол.
     Както много пъти сме подчертавали, едно близване/хапване/ на нещо ''забранено''не е голям проблем. Проблем е, че трудно можете да се спрете след това.

Може млечните да почакат до щестия ден. Е, няколко лъжици кисело мляко не са проблем малко по-рано. Но твърдите /кащкавал ,сирене/ - от тогава.

Добре е през цялото захранване плодовете, зеленчуците и ядките да бъдат поне половината ви храна. Останалото количество може да е варено и печено и съотношението /варено-печено/ се отнася за него, а не за цялата ви храна за деня.

Можете да ядете ориз и грах през четвъртия ден. Но да няма много сол и мазнина.
С туршиите е по-сложно. Ние бихме се въздържали през десетте дни. Но, ако много ви се яде, яжте по мъничко от осмия ден.


Ето някои насоки за първия ден от захранването:
-количество калории- около 1200-1400
-количество храна-около една трета от нормалната за нас
-плодове,супи,зеленчуци,ядки /орехи,семки,лешници/,съчетани съобразно алкално-киселинния ни баланс.
-мазнините-една четвърт от цялата храна
-ползваме само зелени подправки
-не ядем хляб
-въздържаме се от мазнини за салатите/дори от зехтин/
-може да ползваме много малко сол/ако не можем без нея/ и сок от лимон
-по възможност ядем количеството храна за деня повече от 3 пъти

През втория ден количеството храна трябва да е половината от обичайното за вас. Калориите трябва да са около 1450 ckal. Продължавайте да се храните с варена /или ''на пара''/ зеленчукова храна. Хапвайте и плодове, салати, зеленчуци /сурови, най-вече морков/, ядки /една четвърт от храната ви/. Избягвайте зелето. Не включвайте ''класически'' подправки с изключение на малко сол и зехтин /ако не можете без тях/ или няколко капки лимон. Не яжте хляб.
Не яжте и сурови люти зеленчуци /ряпа, чесън, лук.../.

Количеството храна през третия ден трябва да е две трети от обичайното за вас /относителен критерий за тези, които са си хапвали повече преди режима/. Калориите за жените-1550-1600 ckal, a за мъжете-2150-2200 ckal.
Продължавате да ядете зеленчуците, плодовете, ядки. Можете да включите в храната си ориз, грах. Вече можете да ползвате и малко зехтин, сол. Варите, но не печете и не пържите храните. Не ядете хляб, месо, захарни изделия, млечни храни, гъби, боб.
Въздържате се от по-голямо количество зеле /обикновено и най-вече-сурово/
Пиете достатъчно вода/около 2 литра,около човешката температура/.Можете и да си хапвате до 50 гр. пчелен мед. Който се е ''пристрастил'' към житото - да си хапва и от него, но по-малко количество в сравнение с режима /около 50 гр/.

Количеството храна през четвъртия ден от захранването трябва да е три четвърти от обичайното за вас /относителен критерий/. Калориите за жените - 1600-1650 ckal, а за мъжете -2200-2250 ckal. Продължавате да ядете зеленчуци, плодове, ядки. Можете да увеличите количеството сол и зехтин. Продължавате да варите храните. Ако ви е домъчняло за млякото, можете да хапнете няколко лъжици. Не е проблем и ако хапнете малко хляб /до една филийка/.


През петия ден вече можете да ядете нормалното за вас количество храна /относителен критерий/. Калориите за жените - 1650-1700 ckal., a за мъжете - 2200-2250 ckal. Продължавате да ядете зеленчуци, плодове, ядки /вече може и по-твърди/. Последен ден, в който можете само да варите храната. Салатите могат да да бъдат с нормалко кличество зехтин и сол /не пресолявайте/. Можете да хапнете до около 200 гр. мляко /кисело/ и една филия хляб. Продължавате да пиете достатъчно количество вода.


През шестия ден от захранването можете да хапнете и малко печено. Но то не трябва да бъде повече от една трета от цялата ви храна. Калориите за жените са около 1750 ckal., a за мъжете - около 2300 ckal. Продължавате със салатите, плодовете, ядките. Можете да си приготвите ориз с грах, царевица...
Ако ви се яде малко ряпа, хапнете си спокойно /но да не е много люта/. Можете да ползвате и малко чесън и черен пипер.
 Вече можете да хапнете и малко кашкавал, сирене и маслини /до 100 гр/. Но да не са много солени. Ако ви се яде хляб - до две филии.
Продължавате да пиете достатъчно количество вода /1,5-2 литра/.


През седмия ден от захранването може половината ви храна да е печена. Вече можете да си хапнете малко зеле и боб. Филиите хляб - най-много три. Добре е да продължите да ядете повече плодове, зеленчуци и ядки. Не яжте сладко, гъби и месо /които не са вегетарианци/
Кашкавал, сирене, маслини - до 150 гр. /не много солени/. Кисело мляко - в нормалното за вас количество.
Калориите за жените трябва да бъдат 1800 ckal., а за мъжете-около 2400 ckal.
Продължавате да пиете достатъчно количество вода /1,5-2 литра/.


През осмия ден от захранването съотношението варено - печено може да бъде вече една трета към две трети. Продължавате да се храните както през седмия ден. Можете да си хапвате нормалното количество боб и зеле. Ако много ви се прияла баничка, хапнете, но малко/до 100 гр./
Не забравяйте, че количеството на плодовете, зеленчуците и ядките трябва да е поне половината. Калориите за жените трябва да са 1900 ckal., a за мъжете - 2500 ckal.
Продължавате да пиете достатъчно количество вода.


През деветия ден от захранването съотношението варено-печено /за половината от храната ви/, може да бъде една четвърт към три четвърти. Продължавате да се храните както през осмия ден. Количеството на тестените изделия може да бъде до 200 гр.
 Не ядете гъби, месо и сладкарски изделия. Калориите за жените са 1950 ckal., a за мъжете - 2600 ckal.
Продължавате да пиете достатъчно количество вода.


През десетия ден от захранването почти сте се доближили до нормалното си хранене. Половината храна можете да я печете или варите. Другата половина са зеленчуци, плодове, ядки.
 Остава малко ограничение за тестените храни /до 300 гр./. Продължавате да не ядете месо, гъби и захарни изделия.
  Калориите за жените са 2000 ckal., а за мъжете-2700 ckal.
  Продължавате да пиете достатъчно количество вода.


От единадесетия до петнадесетия ден от захранването въвеждате постепенно в храненето си месото /започвате от най-лекото/, гъбите и сладкарските изделия /много внимателно с тях/. Ако ги поограничите, ще е добре. Ще е полезно за вас, ако продължите да ядете повече плодове, зеленчуци и ядки.
     Захранването беше малко по-свободно. Тези, които имат за цел отслабване, могат да поотложат още с ден или два въвеждането на тестените и млечните храни /от шести до десети ден/.
Първите три дни яжте пресни зеленчукови салати /макар, че няма хубави зеленчуци през зимата/. Сложете малко зехтин и малко сол. Хапвайте си и зеленчукови супи. Може и варени картофи. Въздържайте се от хляб. Можете да продължите да ядете орехи.
Елдата или булгурът са своеобразно ''продължение'' на Житния режим. При захранването може да ги включвате по мъничко към третия ден. Поне първите два дни изкарайте на зеленчукови супи и каши.
На четвъртия ден можете да си направите и една салата от моркови с малко мляко. Прибавете и една филия хляб.
На петия ден можете да си хапнете и шопска салата.През четвъртия и петия ден можете да ядете и варен ориз.
Основното е ,че ястията до този ден трябва да се варят.От шестия можете спокойно да ядете и по малко печени храни.
На шестия ден - малко варени овесени ядки със сирене, каши от пълнозърнест хляб,готвено прясно зеле. Можете да увеличите млякото и сиренето. Хапнете и мюсли.
Постепенно увеличете количеството на храните, които сте яли. Прибавете и малко кашкавал.
Може и малко маслини, грах, зелен фасул. Увеличете филиите хляб.
На осмия ден - боб, леща, готвено кисело зеле /постни ястия /яхнии/.
След десетия - постепенно включете месо, сладкиши, яица, гъби...
Гъбите са една от най-тежките за стомаха храни /от растителните/. За предпочитане е да ги включите след десетия ден. Ако много ви се ядат - по мъничко след петия.
 

Могат да се ядат салати със зехтин и С МНОГО МАЛКО СОЛ. Ако до третия ден задържите без нея - добре. Може да замествате СОЛТА  с лимонов сок. Киселото ''надделява''над соленото като вкус и не се усеща много липсата на сол. ПЪРВИЯ ДЕН СЛОЖЕТЕ  В ХРАНАТА МНОГО МАЛКО ЗЕХТИН.
  
Ако ядете прясно зеле, да е много  малко в началото. Дал съм пропорциите като обем ядене през първите пет дни. Почвате с около една трета от нормалното хранене за вас. Добре е да ядете 4-5 пъти на ден /храната за деня разделяте на 4-5/.
  
Има много добри  примери за захранване в предните теми за Житния режим - теми 3,4,5. Трудно е да намерите някъде в нета по-подробна информация.
  
Показаните примерни захранвания /цели/ в някои от сайтовете или тук  /в началото/ са или за плодова диета, или за лечебен глад. ЖИТНИЯТ РЕЖИМ НЕ Е НИТО ЕДНОТО, НИТО ДРУГОТО, НО ИМА НЯКОИ ОБЩИ ПРИНЦИПИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДВАТ.

При захранването можете да ползвате зехтин от второто ядене.. Дори е за препоръчване. Печени чушки - по малко, нарязани, може от третото ...Но за овесените ядки забрави поне до петия ден. После може по малко. След десетия - обичайната си порция.
С оризът също няма проблем. Можете да го включите /варен,малко/ дори от второто ядене.
  
Този режим не е толкова ''строг'' /Захраването във форума е доста строго и е за други режими/. Не се плашете от захранването. Просто се пазете да не ''скочите'' веднага на ''твърдата'' храна, тортите и алкохола.
    И със зелето не бързайте.Не яжте сурово зеле до десетия ден , но можете да ядете сготвено към 6-7 ден.
    Забравете и за пърженото до края на захранването.

Избягвайте да коментирате храни или да си препращате снимки на кулинарни изкушения. Ограничете се в рамките на допустимото за деня или за един - два дни напред. Ако си говорите или пишете за шоколади, торти, кашкавали... шансът да си провалите захранването е доста голям.

АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС:

За да имаме добър алкално-киселинен баланс,трябва да консумираме 60% алкални и 40% киселинни храни.
В повечето случаи консумираме много повече киселинни храни като: хляб, ориз, месо, кафе, алкохол, соя и др.
Затова поне 10 дни преди режима трябва да ядем повече от почти всички плодове и зеленчуци, и боб/зрял и зелен/.Мога да ви препоръчам сушени праскови, добре узрели банани и моркови / те са силно алкални/. Такива са и сливите, фурмите, смокините...

Ето някои признаци при повешена киселинност в тялото:
- Отпадналост сутрин.
- Мигрена.
- Затруднено концентриране и запаметяване.
- Раздразнителност.
- Прекалено мазна кожа при събуждане.
- Обилно потене при леки напрягания.
- Лош дъх и обложен език/ рано сутрин/
- Затруднено храносмилане.
- Събуждане по няколко пъти нощем.
- Болки в тялото, мускулите, схващания.
Затова трябва да регулирате алкално-киселинния си баланс преди режима.
Ако имате ниско кръвно, може да падне още малко. Понякога можете да усещате и студ, слабост и дори леко да треперите.
Затова можете да пиете поне един път зелен чай. Някой пият и Ройбос. Други пък дори заместват водата с чай /но успокоителен и в никакъв случай да не е черен/.
Критичен период е 2-5 ден.Тогава организмът се пренастройва.Но все пак се наблюдавайте.
Ако ви пада много кръвното, пийте повече чай. Но ако стигнете рискови граници и започне много да ви се вие свят, прекратете режима.


КАЛОРИЧНОСТ:

Препоръчителната доза пчелен мед е около 50 гр.дневно.
100 гр. са 333 Kcal. Това означава ,че дневната доза е около 165.
Ябълките са най-много 100 Kcal. /най-малко 50/.
Орехите около 700 Kcal /ако са 100 гр./.
Подробности за хранителните им качества можете да намерите тук:http://natural.hemuz.org/oreh
Пшеницата е около 350. / Подробности можете да откриете тук:http://natural.hemuz.org/zhito
Но най-често не се изяжда всичко. А и трудно се определя много точно количеството храна /като грамове/.
Това е една от причините някои да не препоръчват Житния режим на кърмачки /освен отделянето на токсини/. Според тях, на кърмачките били необходими най-малко 1600 Kcal.

Компромисният вариант за кърмещи е :
Плодови салати, които да съчетават плодове, ядки... /с обща калорийност поне 1800/. Мазнините трябва да са поне една четвърт /от ядките/. Добро допълнение са лешниците, слънчогледовите семки... До третият ден няма да имате проблеми с изчистването. После-ден за ден.
Големият проблем могат да бъдат психологическите амплитуди. Затова бъдете спокойни,слушайте повече приятна музика...
Не се сряскайте. Вие ще неутрализирате част от проблема с токсините. Все едно се храните само с растителна храна.
Ако усетите неразположения и намаляване на кърмата, прекратете режима.

Не се пресилвайте. Най-важното е да прецените силите си. Ако работите тежък психически или физически труд - не правете режима. Не го препоръчвам за бременни или кърмачки. Бременните не бива да правят Житния режим, особено в първите месеци, поради възможните проблеми на психично ниво.
По-важно е малкото усилие, а не - фанатичното следване /без да имате възможности/.
Престъпление спрямо себе си ще направите, ако си навредите, а не когато сте изяли една ябълка или орех повече.


Линкове,които могат да ни бъдат от полза:
Житният режим през годината : http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/rejim2.html
Житен режим: http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/rejim.html
http://jitenrejim.bratstvoto.net/

И още една полезна информация - във Facebook има създадена отворена група. Нарича се „Житният режим на Учителя Петър Дънов”
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_139708342760018&id=141248725939313

Каним всички, които се интересуват от режима да се присъединят към нея. Заповядайте и там.

Старите ни темички:

ТЕМА 11

ТЕМА 10

ТЕМА 9

За братсвото:
Ние сме пряко свързани със създаването и администрирането на сайта: http://www.bratstvoto.net/. Имаме доста богат духовен опит в средите на Духовно общество Бяло Братство/над 20 г./.Тези текстове бяха създадени както за форума на нашия сайт,така и за приятелите ни в този форум.Нямахме време да ги ‘’изчистим’’ правописно, стилистично и съдържателно ,но те са свързани със съвместната ни работа в тази група и така звучат по-автентично.И за Житния режим ,подобно на доста неща и дейности  в милата ни родина,има различни мнения ,дори и школи.Ние представляваме само една от тях.Тя се базира на опита на много хора и на духовните ни знания.През последните  три години ни бяха споделени много добри  резултати.Нямаше никакви отрицателни отзиви,когато бяха спазени нашите препоръки за правене на Житния режим.
    Ние осъзнаваме своята отговорност/духовна и физическа/ към всеки един от вас.Ще се опитаме да ви помагаме и да не ви разочароваме. Който желае,може да се присъедини към нашата група.

ПОДГОТОВКА

10 -зрял фасул;
9- зеле;
8 - нахут , леща /небелена/
7 -зелен фасул;
6 -грах;
5  -леща /белена/;
4 -елда;
3 -просо, булгур;
2 -ориз;
1 - картоф.

СЪЩИНСКА ЧАСТ/ 24.02-4.03.2016 г./

1-24.02 /сряда/-жито……
2-25.02./четвъртък/-жито….
3-26.02 /петък/-жито………
4-27.02/събота/-жито………
5-28.02/неделя/-жито………..
6-29.02/понеделник/-жито….
7-1.03/вторник/-жито…….
8-2.03/сряда/-жито……
9-3.03/четвъртък/-жито………
10-4.03/петък/-жито…………

ЗАХРАНВАНЕ /5.03-14.03.2016 г./
1-5.03/събота/-картоф;
2-6.03/неделя/-ориз;
3-7.03/понеделник/-просо,булгур;
4-8.03/вторник/-елда;
5-9.03/сряда/-леща /белена/;
6-10.03/четвъртък/-грах;
7-11.03/петък/-зелен фасул;
8-12.03 /събота/-нахут,леща/небелена/
9-13.03 /неделя/-зеле/прясно/;
10-14.03 /понеделник/ -зрял фасул ВЕРОЯТНИ ДАТИ ЗА НАЧАЛО НА СЪЩИНСКАТА ЧАСТ НА ЖИТНИЯ РЕЖИМ ЗА ЧИСТЕНЕ ПРЕЗ 2016 г.:

януари- 27.01
февруари- 24.02 /масов/
март-28.03
април-25.04
май-25.05
юни-22.06
юли-25.07
август-22.08
септември-19.09
октомври-19.10
ноември-16.11
декември-19.12

Тази година началото на същинската част нa много от режимите е в понеделник.Но такива са условията.Пълнолуние често е в сряда и четвъртък[/color]Вероятни дати за начало на същинската част на Житния режим за придобиване през 2016 г.

януари- 11-13.01
февруари- 10-12.02
март-10-12.03
април-9-11.04
май-8-10.05
юни-6-8.06
юли-6-8.07
август-4-6.08
септември-3-5.09 /масов/
октомври-2-4.10
ноември-1-3.11
декември-1-3.12
[/color]


Препоръчителен график по време на житния режим:

6:00 пиене на гореща вода

6:30 изяжда се една ябълка

7:00 ядене на 1/3 от покълналото жито

7:30 ядене на 3 ореха

10 – 11:30 може да се пие гореща вода

12:00 изяжда се една ябълка

12:30 ядене на 1/3 от покълналото жито

13:00 ядене на 3 ореха

16 – 17:30 може да се пие гореща вода

18:00 изяжда се една ябълка

18:30 ядене на 1/3 от покълналото жито

19:00 ядене на 3 ореха

Слагане на 100 гр жито за покълване.

Под гореща вода -вода около 37 градуса.../ била е гореща и е поохладена /
Пчелният мед се смуче на небцето с малко вода...
Ако хапвате лимец-''завъртете'' го с орехите.
Ако ставате по-късно-''преместете'' графика с един -два часа.

Подробна информация за всички фази на Житния режим можете да намерите в сайта: http://www.jitenrejim.bratstvoto.net/faq/faq.php?list=all&pr … bg&layout=def

Специални благодарности на Solej, който напътства  всички и ни помага да влезем в добра физическа и душевна форма. bouquet

Последна редакция: вт, 23 фев 2016, 21:45 от Incognito

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
36 ч на стайна температура? Няма ли да вкисне?  newsm78

# 2
 • Мнения: 1 906
36 ч на стайна температура? Няма ли да вкисне?  newsm78
В неделя накиснах п рвата доза. Вчера вечерта ми се стори, че е зйпочнало да вкисва (опитах няколко зрънца). Смених водата. Сутринта имаше едвазабележими кълнчета и го сложих в хладилника. Заложих и следващата доза за четвъртък  Grinning

# 3
 • София
 • Мнения: 1 110
Здравейте, записвам се и аз в темата с първо участие в житния режим от утре.

Естествено, имам няколко въпроса относно житото.... Laughing Би трябвало да му се създаде пълен мрак при покълнването, нали? Ако следваме логиката на естественото покълнване....
Все още съм в процес на прочитане на цялата предна тема, извинете, ако вече е коментирано...

# 4
 • в огледалото на живота
 • Мнения: 8 193
Благодаря за темата  bouquet

Сили и вяра в утрешния ден  Heart Eyes

# 5
 • Карлово
 • Мнения: 4 616
Би трябвало да му се създаде пълен мрак при покълнването, нали? Ако следваме логиката на естественото покълнване....
Аз си го накисвам в глинено гювече с капаче. Досега си мислех, че го пазя от прах, ама може и заради тъмното да се слага капаче.

# 6
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 5 721
И аз тук. Започнах от днес. chef

# 7
 • Мнения: 1
Simple Smile

Последна редакция: вт, 23 фев 2016, 13:34 от Avgusta Deya

# 8
 • Мнения: 449
Здравейте на всички!
Живот и здраве от утре и аз се включвам за първи път в Житния режим.
Благодаря много за подробната и добре синтезирана информация  Simple Smile
Аз мисля да опитам с лимец. От два дни съм на детокса по пълнолуние с английска сол, гореща вода и сок, така че се чувствам напълно подготвена.
Да е лек, приятен и пречистващ за телата и душите  Grinning

Последна редакция: вт, 23 фев 2016, 13:39 от Avgusta

# 9
 • Мнения: 206
Благодаря за новата тема...Дано да е всичко актуално/от тема 3 до тема 12 има развитие и някои промени/.
За всеки нов режим променяйте датите за подготовка,същинска част и захранване...Храните са същите!
Успех!

# 10
 • Мнения: 388
И аз се включвам от 24.02.

# 11
 • Мнения: 129
Благодаря за новата тема!

# 12
 • Мнения: 206
Успех на всички, които днес започват същинската част на Житния режим за чистене!

# 13
 • Мнения: 206
Ако житото е покрито с вода ,на стайна температура около 22 градуса не вкисва...След като я махнете, го прибирате на по-хладно /степен 2 на хладилника/.
 

# 14
 • Мнения: 3
И аз се включвам от днес, за първи път, надявам се да успея. Успех на всички

Общи условия

Активация на акаунт