В момента чета...45

• 84 695
  • 721
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте! За пръв път се включвам в темата, но ви чета от доста време.

Включвам се с впечатления от последната прочетена книга – “Яж, моли се и обичай”. С ръка на сърцето си признавам, че подходих с много предубеждения. Преди време гледах филма по книгата и останах много, много разочарована и от историята, и от актьорската игра (особено от любимия Хавиер Бардем, не знам защо, но очаквах нещо повече от него). Като цяло всичко ми беше изключително досадно и повърхностно и не можех да разбера целия шум около това нещо. Съответно реших, че и самата книгата трябва да е пълен чиклит.

И така докато преди около месец не ми попадна една реч на Елизабет Гилбърт (http://www.supersoul.tv/supersoul-sessions/elizabeth-gilbert-fli … ingbird-curiosity), която меко казано ме впечатли адски много. Много, много ми харесаха и идеите, и поезията на изказа, и самата Гилбърт. Огън жена ми е. Казах си, че няма как тази жена да напише някаква глупост и реших да дам втори шанс на книгата.

Прочетох я много бързо, стилът е лек и се чете лесно. Все още смятам, че наистина не е кой знае какво литературно постижение технически погледнато - откъм стил, език и фабула. Освен може би частта, в която авторката като любовник описва любимата си италианска дума attraversiamo Heart Eyes И да, има го момента с привилегированата бяла американка, която може да си позволи едногодишно пътешествие по света без да работи. Но като дневник на духовното пътуване и израстване на една реална личност мисля че е безценно и съдържа универсални истини и послания. Вдъхнови ме за много неща и ме направи по-приемаща хората и самата себе си и съм благодарна, че ми се даде възможност да променя мнението си за нещо – наистина е голям и рядък житейски лукс.

Спирам, че стана дълго Simple Smile

# 466
Книги, които не виждам като мои, след някои ревюта тук, направо ми се приискВа да ги прочета веднага. Благодаря ви, че споделяте Simple Smile

# 467
  • Варна
Дочетох "Никога не ме оставяй" снощи и още съм в шок.

Следва спойлер!

Скрит текст:
Лъха някаква обреченост от нея. Това, което ме потресе най-много е това, че никой там не се замисля да се спаси от това място. Защо? Толкова ли няма къде да избягаш и да се скриеш? Нали децата са образовани, могат да работят, да живеят нормално, а всъщност всеки от тях е приел съдбата си и дори през ум не му минава да опита да я промени.... Ядосах се и ми стана тъжно в същото време. От друга страна се замислих за толкова много неща в живота си.... Също се питам дали това може да се случи наистина в бъдещето, някой ден ... Знам, че е само една история, художествена измислица, и все пак книгата е написана толкова реалистично, че няма как да не си зададе човек този въпрос. Е, поне аз де ...

Още веднъж - Лу, благодарности! Давам си сметка, че ако не беше ти, щях да чета докъм 60та стр. и да се откажа!

Скрит текст:
За мен въпросът (един из между 100те, които си зададох) беше дали могат да бъдат нормални хора. Един от основните човешки инстинкти е този за самосъхранение. При тях липсваше. От тук и тази пасивност, за която говориш. Аз мисля малко черногледо, но в обозримо бъдеще е твърде верояно това да стане реалност. Само погледнете днешния живот. Ставаш, бачкаш от 8 до 17 (в добрия случай), прибираш се и на другия ден същата въртележка - зомбита, роботи, които не са донори на органи , но при всички случаи донори на енергия, сила, дух, работа. Страхотна книга!

# 468
Момичето от влака я зарязах.
Започнах Невинност на Дийн Кунц.

# 469
dillra поради същите причини, не съм подходила към книгата, защото я мислех за пълен чиклит, но след този твой  пост май ще посегна към стелажа на майка ми, по една случайност книгата се мъдри там, а сме на гости за уикенда Simple Smile
Последната книга, която прочетох беше на Петра Хартлиб- "Моята прекрасна книжарничка". Става. 3 звезди в ГР.

# 470
Прочетох "Яж, моли се и обичай" преди няколко години, но съм сигурна, че писателката получи договор за пътепис, или поне серия статии за пътуването си, и получи аванс благодарение на който замина за чужбина. Т.е., не е счетоводиделка, учителка, или ...попълни професията. Пътуването и беше подходящо и планирано в професионален план.
Не беше захвърлила кариера зад гърба си. Житейската и стуация беше подходяща за промяна.

# 471
Queen B., дано ти хареса Simple Smile Пак да кажа, за мен чисто литературната стойност на книгата не е голяма. Житейската такaва обаче е съвсем друга работа.

Скрит текст:
Ако не беше истинска история бих си помислила, че няма по-нагласен хепи енд. Но всъщност не е нагласено, това си е живия живот и така се е случило. Така че по-скоро я четох като нечий личен блог или дневник. И именно фактът, че такава личност съществува - а след книгата и след като изгледах много нейни интервюта и речи, за мен Гилбърт е наистина невероятна и впечатляваща жена - ми го направи страшно интересно. А и книгата отделя много повече внимание на вътрешния свят на героинята в сравнение с филма.

Нещо подобно изпитах и преди време, когато четях "Хладнокръвно" на Капоти. Чела съм и съм гледала далеч по-ужасяващи истории, но такъв ужас не съм изпитвала по време на четене през целия си живот. И това въпреки, че нарочно не четях вечер, а само сутрин в препълнен с хора трамвай за морална подкрепа  Mr. Green Просто като знам, че нещо е реална история, отношението ми се променя много.

Deziderata, права си за аванса. И все пак много малко са късметлиите, на които биха им плащали да търсят себе си в продъление на година Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 апр 2016, 19:00 от dillra

# 472
Отдавна не съм се записвала в темата, но днес не мога да се въздържа да не се включа. Поводът е, че Джоан Харис издава нова книга със заглавие Different Class. Ще бъде официално в продажба от 21 април, но вече успях да прочета доста обещаващи ревюта и вече чакам с нетърпение книгата да излезе.

https://www.goodreads.com/book/show/25613366-different-class?fro … ;from_search=true

# 473
Най-накрая дочетох"Тайната на Ред Хауз" и мнението ми за нея съвпада с това на Лу - става да убиеш скуката през някой мързелив следобед Laughing
Сега започвам "Сътворението" на Гор Видал.

# 474
  • Belgium
hellymod, и аз нямам търпение за Different Class на Джоан Харис, беше ми залипсвала тази жена  Laughing

Чудя се дали да чакам превод или направо да я чета на английски, сигурно ще направя второто.

На мен "Яж, моли се и обичай" ми беше умерено досадна. Примерно частта в Индия ме уби от скука. Слагам я в графа "духовно просветляващи книги" тип късния Коелю. Не е моето нещо определено.

# 475
Чета "Господари на нощта" на Харлан Коубън. Исках нещо като криминале, нещо като трилър - такова, което да ме измъкне от депресията след "Никога не ме оставяй". Малко Трънче, теб какво те отказа да я четеш?

# 476
Чета си "Изповядвам"......на средата съм Mr. Green но ми харесва. Започнах и "Светлината, която не виждаме", електронно.
"Яж, моли се и обичай" не успя да ме грабне и я зарязах за добро или лошо Peace

# 477
 Hug
denim123
Прочетох я,защото мразя недовършени неща.Книгата е добре написана,историята е ужасна.

Последна редакция: нд, 03 апр 2016, 22:03 от Малко Трънче

# 478
И аз зарязах Яж, моли се и обичай. Чудя се дали след хубавия отзив тук да не й дам втори шанс.

# 479
  • Пловдив
мен Филмът Яж, моли се и обичай никак не ме впечатли преди години и не изпитвам нужда да пробвам книгата Rolling Eyes
Къщата на духовете много ми харесва, въпреки, че съм прочела малка част от нея, чудя се дали следващите две части от трилогията са хубави newsm78

Последна редакция: пн, 04 апр 2016, 07:44 от Gugito

Общи условия

Активация на акаунт