Акваристика-6

• 72 701
  • 682
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, може ли някой да ми каже колко време преди са се вземат рибки трябва да е престояла водата и има ли въобще такова нещо?

# 646
# 647
  • Варна
Винаги нещата е добре да се изпълняват както трябва или поне с малки изключения.
Ако работата опира до предварителен престой на водата в нов аквариум преди заселване с рибки, бих заложил най-рано на втората седмица при работещ филтър, засадени и поставени растения, грунд, декорация и добиване на знания от поне един човек в семейството, който ще се грижи за рибките. Отново има доста условности как да се скъси този срок, а и в помощ на клиентите има химия за кондициониране на водата и нитрифициращи бактерии на капки, за да се създаде подходяща биологична среда във филтъра за отрицателно време.
А иначе ако има кой да ви даде половината ви нужно количество вода, а другата е престояла, добавите евентуално бактерии, бих казал, че може да стане от днес за утре, но и това е един от вариантите.
Често се случва човек да отглежда единствен рибки сред приятели, съседи, колеги и роднини, а така да е лишен от много удобни възможности.

П.П. Ако ви е много важно да пуснете рибки в максимално кратък срок, ползвайте химия от зоомагазин. Това обаче не означава, че не трябва да се интересувате какви други грешки да избегнете. Трябва да имате налична техника за този обем аквариум. Една от най-големите грешки при нови акваристи е да имат малък аквариум, в него да наблъскат множество рибки, които не са за него и на всичкото отгоре несъвместими видове.

# 648
Аз не бих рискувала с вода от чужд аквариум, не е ясно какво може да си вкараш. По-добре стерилния вариант с химия, но да се изчака и пълно избистряне на водата. При всички случаи 2 седмици е хубаво да се изчака.

Преди 2 месеца взех двойка медни тетри, много ми харесаха в магазина. Питах - мирни били. Друг ден. С моя късмет се оказаха мъжки и като се замлаткаха от втория ден после прочетох, че са си агресивни. Единият налита и на тернециите, другият е кротък и се покрива, но са на кълбо по цял ден. Четох, че и училище да им направя си е все същото. Просто внимание, ако някой е решил да взима такива.

# 649
Здравейте, може ли някой да ми каже колко време преди са се вземат рибки трябва да е престояла водата и има ли въобще такова нещо?

Никога не пускайте риби без така наречен азотен цикъл. Заради това е чакането от поне две седмици.
Амонякът е многоооо токсичен за рибите, идва от екскрементите. Ако не искате да сменяте вода всеки ден по два пъти трябва да го има този цикъл. Амонякът от рибките се преработва от бактерии до храна за растенията.

Какво е при мен - много малко риби в много вода с много растения. Рибките акат, става на храна за растенията. Това не са "водорасъл", това са растения. Не се слага директно вода от чешмата, защото тя може да убие тези бактерии, особено за малки аквариуми. Заради това никога не се слагат риби във вода, която не е заразена от такива бактерии, просто рибките ще си заминат и ще се откажете много бързо от хобито, което е много интересно и доставя огромно удоволствие на малки и големи.

Нашият хол в средата има един аквариум, който прегражда работното място на мъжа ми от холната част. Това си е чиста жива картина, домашни любимци и цяла ботаническа градина. Винаги, всички малки и големи са залепени за този аквариум, а си е и безплатна телевизия за котарака. До преди 2 години нищо не знаех за акваристиката, то и сега, но поне базовите неща ги поназнайвам. Истината е, че като всяко хоби си изисква финанси, около 50тина лева на месец за въглероден диоксид, тор, храни, а не ми се коментира за първоначалната инвестиция, защото тя е голямото нещо. Седмичната грижа е от 0 до 2 часа, но това е след доста време и "зреене" на нашите навици и на системата. И на мен ми се иска да купим всичко от магазина и да го сложим в една "локва", но трябва да се подходи с естетика и разум.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 15:51 от The_Black_Hole

# 650
  • Somewhere far away
[

Никога не пускайте риби без така наречен азотен цикъл. Заради това е чакането от поне две седмици.
Азотът е многоооо токсичен за рибите, идва от екскрементите. Ако не искате да сменяте вода всеки ден по два пъти трябва да го има този цикъл. Азотът от рибките се преработва от бактерии до храна за растенията.

Не е азот, а амоняк. Wink

# 651
[

Азотът е многоооо токсичен за рибите, идва от екскрементите. Ако не искате да сменяте вода всеки ден по два пъти трябва да го има този цикъл. Азотът от рибките се преработва от бактерии до храна за растенията.

Не е азот, а амоняк. Wink

Така си е Grinning Бейби брейн. 6ти месец съм и мисленето не ми е сила. Grinning

# 652
Здравейте,от както сложихме миналия петък живи растения и махнах изкуствените ни умряха 5 рибки.  Не знам съвпадение ли е или е заради растенията ,но преди да ги сложим 2 седмици си живяха супер . Другото ново е ,че купихме някакви таблетки живя храна ,казяха веднъж седмично от тях. Не знам какво се случва. Преди си бяха добре,някаквисъвети каква може да е причината. Преди филтъра беше долу ,сега е залепен на стъклото ,не знам дали е от значение

# 653
Пак дълго са изкарали. И аз пак да питам - има ли завъртян азотен цикъл?

# 654
Неонки ли умряха?

Тернецията от време на време има нужда от  жива храна, но могат спокойно да си живеят и без нея. Неонките нямат нужда от такава. От рибките, които виждам в аквата само скаларията има нужда от подобноа храна, но пак не е задължително.
Жълтата рибка молинезия ли е? Тя също може да живее добре без жива храна.
Растенията ако са засадени просто в камъчетата без подходяща основа няма да оцелеят дълго. Рибките са голям микс и една част е добре да се отглеждат самостоятелно. Ако температурата на водата им е подходяща, то твърдостта не е.

# 655
  • Somewhere far away
Имам такъв филтър.

https://aquarium.bg/okacen-filtar-aquael-filter-versamax-mini-113175-bg

до преди малко си работеше.

изключих го за смяна на водата и след като го включих нищо! не работи. даже звук не издава. контакта си работи тестван е с други неща, така че не е от това. възможно ли е да е изгорял? и ако да -препоръчайте ми хубав hang on филтър , че ми писна през година да купувам нов а този дори се води от хубавите, не е китайски!

# 656
Имам такъв филтър.

https://aquarium.bg/okacen-filtar-aquael-filter-versamax-mini-113175-bg

до преди малко си работеше.

изключих го за смяна на водата и след като го включих нищо! не работи. даже звук не издава. контакта си работи тестван е с други неща, така че не е от това. възможно ли е да е изгорял? и ако да -препоръчайте ми хубав hang on филтър , че ми писна през година да купувам нов а този дори се води от хубавите, не е китайски!

От Аквариум бг ли го взе? Или го пусни за рекламация или може да отидешда го видят, защото може още нещо а му се разглобява.

Ние си мислехме, че канистърът е заминал, но те го спасиха.

# 657
  • Somewhere far away
не, не е от аквариум бг. А дори и от там да е няма как да ида, в моя град няма техен магазин.

# 658
не, не е от аквариум бг. А дори и от там да е няма как да ида, в моя град няма техен магазин.

https://youtu.be/bR9U0aaF_L8?si=xSppYtdxy3GH9Szx&t=129

Извади и виж ротора. Намажи го с вазелин. На канистъра вкъщи се оказа, че трябва на 6 месеца да се смазва със специална грес, но май и чист вазелин помагаше. Нека само да потвърдим дали става и с вазелин.

# 659
Почисти го хубаво навсякъде. Моят стари правеше така и се оправяше, сигурно ще се разваля, но не го чаках да спре окончателно и си взех друг филтър.

Общи условия

Активация на акаунт