Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 март 2016, 21:27 ч.

Холандска тема - 42

 • 63 378
 • 424
 •   1
Отговори
# 405
 • Мнения: 2
Здравейте отново момичета,

Моля, някой да сподели какви документи са необходими за регистрация в бюро по труда /търсене на работа в Холандия.
Съжалявам ако въпроса се повтаря. Все още препрочитам написаното от предходни теми и продължавам да търся. Доколкото разбирам се изисква регистрация за живеене ID card и документ, че не получавам обещетение от друга държава.
Благодаря предварително:)
Прекрасни летни моменти на всички: Гери:)

# 406
 • Мнения: 2
Здравейте! И аз имам въпрос като новодошла. Опитвам се да открия мейл за контакт с Belastingdienst. Доколкото разбирам това е службата, пред която се заявяват детските помощи за яслите/градините. Единствено по телефон ли може да се свържем с тях? Аз все още съм в България и ми предстои преместване в Хага след няколко месеца. Благодаря предварително за помощта!

Поздрави от слънчева София!

# 407
 • Мнения: 511
Здравей, Мила. Всички услуги и плащания към и от беластинг се организират много лесно онлайн, през сайта им, но изисква да се логнеш с DigiD.

# 408
 • Мнения: 2
Здравей, Мила. Всички услуги и плащания към и от беластинг се организират много лесно онлайн, през сайта им, но изисква да се логнеш с DigiD.

Благодаря ти!. Значи трябва вече да съм на място в Холандия Simple Smile

# 409
 • Мнения: 2
Здравейте!
Предложиха ми работа в Холандия. Съответно основното ми чудене е дали ще ни стигат финансите, двама възрастни и дете на 3г. Чистото възнаграждение, което ми предлагат е около 2800 евро, както и служебен автомобил. При положение, че само единия родител ще работи първоначално, смятате ли, че този бюджет би бил достатъчен за нормален средностатистически начин на живот?
Поздрави на всички!

# 410
 • Мнения: 511
Здравей. Зависи от много неща, например къде в Холандия ще сте, също и квартирата, това е основно перо в разходите. Иначе заплатата е окей за начало, пожелавам ви късмет:)

# 411
 • Мнения: 2
Ще живеем в района на Утрехт. Това, което аз съм пресметнал след прочетеното, е около 1000 за квартира, 200 за битови сметки, 200 за застраховка, 400 за храна, 50-100 интернет, телевизия, телефони. Пропускам ли някой съществен разход?

# 412
 • Мнения: 123
Ние живеем близо до Утрехт и долу-горе това са ни разходите, но ние сме там едва от година. Ако детенцето има кой да го гледа още годинка ще спестите доста от такси за детска градина/ясла. На 4 години вече ще трябва да бъде записано на училище,но там нещата да значително по-леки финансово. Надявам се имате уговорена квартира, защото това е трудна задача в Холандия. Успех! Hug

# 413
 • Мнения: 48
Здравейте мами,

нахлувам във вашата тема с един въпрос относно изучаването на холандски език в Бреда. Дочух че имало училище  тук в което се заплащало 50 евро на година...някой знае ли нещо подобно дали е истина и до колко ще са сериозни в преподаването на езика?

# 414
 • Мнения: 95
Здравейте мами,

нахлувам във вашата тема с един въпрос относно изучаването на холандски език в Бреда. Дочух че имало училище  тук в което се заплащало 50 евро на година...някой знае ли нещо подобно дали е истина и до колко ще са сериозни в преподаването на езика?
50€ ми се струва малко вероятно за цял курс. Обърнете се към локалните училища. Някой от тях подготвят за задължителните NT1 NT2, Може и да се обърнете към общината. Те работят само със сертифицирани училища и ще ви насочат. Успех!

# 415
 • Мнения: 2 062
starlady,

Преди 5 години съм карала напълно безплатни таива курсове. Всъшност курсистите не плащат, а общината плащаше и то доста скъпо. Не беше обвързано с доход, само трябваше да имаш адресна регистрация към тази община.
А, платих учебник, което е някъде сумата, която вие визирате.

Проверете внимателно в общината. На мен дълго време ми казваха, че са спряни тези курсове. Оказа се, че не си комуникират между различните отдели. По случайност един ден ме пратиха да питам в отдела по трудоустрояване и О, изненада , имало било такова нещо. А аз не намирах инфо нито на място , нито в нета.

Много са хубави курсовете. Бяха всеки ден до обяд.

# 416
 • Мнения: 48

Много Ви благодаря. Ще отида до общината да попитам при първа възможност. Мисля, че обменихме хубав опит, който все пак може да се окаже полезен за много други съфорумци. Relaxed Лека вечер Ви желая!

# 417
 • Мнения: 145
Здравейте.
Случайно някой да знае фирма, занимаваща се с процеса признаване на диплома в Холандия?
Тръгнах да правя това сама, но освен, че всичко трябва да е на холандски(който не знам), не съм сигурна, че ще пратя необходимите документи.За това ми се ще някой знаещ да се заеме.

# 418
 • Мнения: 3
Здравейте, момичета! Мъжът ми от януари работи в Холандия, първоначално замина, за да съберем пари за сватбата ни,но от няколко месеца се колебаем дали да не се преместим да живеем там... Понеже разходите за квартира са много големи и се намират много трудно не знам дали бихме се справили, ако след година или две имаме дете с една заплата от 1800 Евро чисто... А майчинството там е само 4 месеца,аз искам поне до 1 год да го гледам вкъщи. Иначе много неща не ми харесват в БГ и мисля, че дори парите в Холандия, да ти стигат да си покриеш основните разходи заради бъдещето на децата си заслужава... Дилемата ми е дали сега или след години като тръгне на училище. Ще Ви бъда много благодарна, ако жените, които са от няколко години там изкажат мнение. Разбира се при всеки е различно... Хубав ден!

# 419
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 128
Дали сега или детето като тръгне на училище няма кой да ти каже, това сама можеш да решиш, но:
- 1800 евро са много малко за едно семейство
- майчинството е 4 месеца, само ако преди това си работила на договор; няма социално майчинство
- градините са много скъпи, държавата ви връща част от таксата за градина, само и единствено ако и двамата родители са заети за периода, в който детето е на ясла/градина
- децата тръгват на 4г на училище; ако дойдете в Холандия преди навършването на 4г възраст на детето, имате възможност да изберет училището спорерд района, в който живеете (избора на училище за мен винаги е бил водещ в избора на местожителство). Ако дойдете на по-късен етап, детето ще бъде записано в училище за чужденци (за мен лично това не е вариант и ако бях поставена пред този зибор, нямаше да се преместя в Холандия)
Холандия е добре уредена държава за деца, родителите получават голяма подкрепа, но само и единствено ако и двамата работят. Ако аз трябваше да решавам, то определено бих родила отново в Холандия и не бих дошла, когато детето ми е в училищна възраст.
Отново подчертавам - това е мое лично мнение

Общи условия

Активация на акаунт